Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

1112

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2582

dragoljub11987 ::bojank ::Njega, dragoljuba itd. "Prasti na sve strane".
Nazalost ne od znanja.

Према саговорнику и аргумент. Ово је интернет форум што ће рећи електронска кафана а не научни скуп. Ова тема конкретно се у задње време претворила у друмску механу па нема потребе одржавати неки високи ниво дискусије. Ја немам потребу као неки овде да своје знање доказујем анонимним људима на интернету.


Čega u kući nema, u crkvu se ne nosi.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3694

Cufo ::Generalisimus Cufo je naveo gole Činjenice i neka svoje wishfulthinkingalije. Kao i obično, ovo prvo neke forumaše svaki put ošuri k'o sunčeva svetlost vampira, a ovo drugo im se kosi sa željom da jadni Jermeni puze pred "Genijalnim Šahistom"... što je najgore, možda bi oni kukavci i puzili ali ovaj najpre mora da izađe iz rektuma Turaka i uopšte Muslimana za šta opet treba dosta vremena jer je zaronio više od dubine na kojoj leži "podmornica" Moskva (moralo bi polagano, pažljivo isplivavanje, Dekompresija, i ostala procedura)...


Ово је већ за дијагнозу ако није за бан.



offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2392
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Ma to je njegovo mišljenje, ko ima volje i živaca može da mu predoči suprotno, ko nema komentarisanje je izlišno i to je to...
Usput, nema šta da Jermenija puzi pred bilo kime, jednostavno im je kruta i tupava politika, bezizlazna trenutno, sa ovom vlašću, sjebali su i državu i narod, a kamoli Karabah i plaćaće to sve dok se ne trgnu i osveste. Trenutno su im svi drugi krivi, samo su oni žrtve, a žrtve su prvashodno zbog sebe samih, pa onda zbog tudjih interesa (ima dosta paralela sa drugim državama i narodima) ...

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 99395

Alijev: U septembru počinje naseljavanje glavnog grada Nagorno-Karabaha
Citat: Azerbejdžanci će u septembru početi da naseljavaju Hankendi (Stepanakret), glavni grad regije Nagorno-Karabah, rekao je danas predsednik Ilham Alijev.
Citat:Alijev je naseljavanje najavio tokom susreta sa stanovnicima mesta Hodžaji, a azerbejdžanski mediji su preneli da je predsednik rekao da će se u Hankendi prvo doseliti učenici, studenti i njihovi nastavnici.
On je dodao da će se stanovništvo doseliti i u Agdam, grad koji je ostao prazan nakon što su ruske trupe, koje su motrile situaciju, napustile vojni centar.
Hankendi je ostao skoro potpuno prazan nakon odlaska Jermena, a u gradu u kom je nekada živelo 75.000 ljudi ostalo je samo nekoliko stotina, prenosi Rojters.

Arrow https://www.politika.rs/sr/clanak/616989/Alijev-U-.....o-Karabaha

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2013
  • Poruke: 743

crnitrn ::nemkea71 ::Веома просто: Изгубили су рат и сад морају да играју како други свирају.
То смо ми на својој кожи прошли и још пролазимо.

Да су 2020. године некако побједили у рату, сад би на сва уста кмечали како никада не треба да се заборави и опрости геноцид над јерменима у првом свјетском рату.

Јермени су продали нагорно карабах али и да нису шуровали су отворено са западом и ишли против руса у неким стварима а очекивали су да их Руси одбране. Ова два можда и нису против речна ... Сетите се почетак рата и како су азери добијали по зубима... Одједном се све преокреће, није ту одлучио Бајрактар и сл. смрди на дебелу издају Јеревана... подсећа на РСК


Skoro četiri godine nakon završetka 44-dnevnog rata i deset mjeseci nakon što je priča o Arcahu završena, ovde se i dalje piše o izdaji i predaji. Ne, nije bilo izdaje, bila je samo nemoć da se suprostavi bolje opremljenom neprijatelju. Nije Jermenima falilo ni volje ni odlučnosti. Naoružanje, taktika, doktrina, strategija, politika... sve je bilo minimum trideset godina u zaostatku za Azerima. Da, stradavali su Azeri prvih dana, sami su to priznali, postavio sam svojevremeno izvore ovde na topiku, dvije trećine gubitaka su imali prvih desetak dana rata, valjajlo je probiti trideset godina pripremanu odbranu. Nakon proboja i kasnijeg potpunog sloma jermenskog južnog fronta, Jermeni više nisu imali nikakve šanse.

U međuvremenu se pojavilo i masa jermenskih izvora koji navode da im je PVO prepolovljena već prvi dan rata, da im je već četvrtog dana bilo jasno da od odbrane nema ništa. I nije se Jermenija maćehinski odnosila prema Arcahu, naprotiv, tehniku koja je sagorela u Arcahu da ne pominjem, dovoljno je vidjeti satelitske snimke groblje Erlabur u Jerevanu, bukvalno se uduplalo za 44 dana, podsjećam da je pevi NK rat trajao skoro pet godina.

Sve je moglo da se avrši puno povoljnije po njih ali svako njihovo političko rukovodstvo, od LT Petrosjana do nesretnog Paše, vodilo je istu krutu politiku naivno baziranu na čudu zvanom podbjeda nad Azerbejžanom u prvom NK ratu. A čuda, kako je svojevremno glasio Sinalco reklamni slogan, ipak traju nešto duže, jermensko je poživjelo nepunih trideset godina.

Jermenska/arcaška vojska je razbijena od bolje naoružanog, obučenog i opremljenog protivnika. Jermenska politika, zbog krutosti i nesvjestice zaglibljena u močvaru ranih devedesteih, prošla je sa istim rezultatom u sudaru sa azerskim kolegama. Niko bitan nije stao iza Jermenije u vrijeme rata, to im je bio signal nad signalima da nakon potpisivanja trostranog sporazuma u Sočiju i ulaska ruskih mirotvoraca više nema prostora za igre ii igrice, da se potpisano mora sprovesti ali mudrosti ponovo nije bilo već su nastavili da se migolje i izbjegavaju preuzete obaveze. Završilo se nepune tri godine kasnije za svega dva dana, tužno i pretužno.

Rusija gleda svoj interes, kao i svaka velika ili manje velika sila. Sa deset procenata svog muslimanskog stanovništva i sa sasvim finom saradnjom sa muslimanskim zemljama, i šiitskim i sunitskim, i kraljevinama i demokratijama, teško da će se odazvati na Cufoov poziv na pravoslavni/kršćanski džihad. Tako da generalisimusu Cufou mogu prijateljski da svjetujem da se okane tih poziva, zdravije je po njega. A opet, ako misli da će stvarno da djeluje i da će Rusija krenuti na Azerbejžan pa se sjuriti do Konstantinopolja i Meke, neka nastavi, ko zna šta se iza brda valja.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5448

djox ::Alijev: U septembru počinje naseljavanje glavnog grada Nagorno-Karabaha
Citat: Azerbejdžanci će u septembru početi da naseljavaju Hankendi (Stepanakret), glavni grad regije Nagorno-Karabah, rekao je danas predsednik Ilham Alijev.


Hoće li graditi nove stanove i kuće ili će jednostavno oteti (nacionalizovati ili sl.) tuđu imovinu?

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

Možda će privatnu imovinu ponuditi da otkupi.
On bar ima para, ovi se sigurno neće vraćati i posle sve bude legalno.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5448

I nakon "odlično" obavljenog posla, "mirovne trupe" Ruske vojske napustile su područje Nagorno-Karabah, kako javlja Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

https://x.com/301arm/status/1800848938440020170

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3694

IlijaZ ::


Skoro četiri godine nakon završetka 44-dnevnog rata i deset mjeseci nakon što je priča o Arcahu završena, ovde se i dalje piše o izdaji i predaji. Ne, nije bilo izdaje, bila je samo nemoć da se suprostavi bolje opremljenom neprijatelju.


Главно питање је због чега су себе уопште довели у ситуацију да ратују са далеко јачим противником? Због чега су од 90-их одбијали све компромисе док је пред њиховим очима Азербејџан јачао и војно и економски и демографски и на све друге начине, док је Јерменија назадовала? И због чега су на крају као и многи пре њих поверовали групи превараната да им будућност лежи на западу а не са Русијом? Шта су кували то су и појели. Пашинјан и екипа ће се једном кад обаве посао до краја преселити у виле на Азурној обали или Флориди, а Јермени ће бити срећни ако им цела земља не доживи судбину НК или још гору попут оне пре мало више сто година.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2528

dragoljub11987 ::[
Главно питање је због чега су себе уопште довели у ситуацију да ратују са далеко јачим противником? Због чега су од 90-их одбијали све компромисе док је пред њиховим очима Азербејџан јачао и војно и економски и демографски и на све друге начине, док је Јерменија назадовала? И због чега су на крају као и многи пре њих поверовали групи превараната да им будућност лежи на западу а не са Русијом? Шта су кували то су и појели. Пашињин и екипа ће се једном преселити у виле на Азурној обали или Флориди а Јермени ће бити срећни ако им цела земља не доживи судбину НК или још гору попут оне пре мало више сто година.


a mozda su mislili da ce rusi uvek izmedju azera i njih izabrati njih.

pa se zeznuse zestoko.

totalno odsustvo realnosti kod jermena. trebali su im sva zvona zvoniti kad su rusi i azeri poceli da se priblizavaju.
a oni su to ignorisali. cuj uzdas se u nekog, kome je mnogo vazniji interes da saradjuje sa ovim drugima.

gresis ti puno, ako mislis da bi im rusi pomogli da su ih i dalje bespregovorno slusali. isto ovo bi bilo.
jermenija rusima nista ne znaci vise.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 371 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 364 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: mane123, nikoladim, pein, Pohovani_00, vasa.93, šumar bk2