Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1025

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2158

Napisano: 16 Apr 2023 23:28

vathra ::Планирајуће бомбе се тренутно наводе сателитском навигацијом. Велики плус је што могу да се одбаце са велике даљине, што повећава домет и смањује изложеност ПВО. А минус је што не могу да се гађају покретни циљеви.

Ласерски вођене бомбе омогућавају да се гађају покретни циљеви, али то захтева да бомба има захват циља релативно брзо по откачињању.

Комбинација ова два система би могла да донесе велик домет и дејство по покретном циљу. Бпл осмотри циљ, да приближну координату, планирајућа бомба се пошаље и кад буде близу ласером озрачи циљ.

Руси би требало да већ имају овакву технологију. Њихов систем Хермес (још увек у развоју) ради по сличном принципу
Требало би да то све спакују у један систем погодан за масовну производњу и малу цену.


A imaju i zemljani sistem za podrsku pjesadiji,vidjesmo ga skoro u akciji ,onaj trodjelni u cijem unapredjenju , povecanju dometa laserovanja kao i smanjenja tezine su ucestvovali francuzi dok su jos bili partneri ...Ne mora sve iz vazduha.

Dopuna: 16 Apr 2023 23:41

+ grubog prototipa okačenog

nista ovdje nije gruobo ,nisu je nalickali farbom i nista vise....Oni ne farbaju V V rakete novije generacije velikog dometa a ne ovo Ziveli

Zapad se uveliko zali na sva zvona ove bombe FAB pa bih rekao da nije prototip.ispravit cu se od prije neki dan.....Sumnjam da koriste kabovke i ostale koje su vec navodjene na vise nacina i time dobili samo koji KM dometa ovim kitom a 100% izgubili sigurno CEP jer nisu predvidjene za te daljine da krilcima vrse korekciju a laser ne moze da ozraci ,avion daleko i td ...sem one sa glonasom one bi mogle da koriste ovakav kit ...pa eto .

U prilog ide sto je zapad zakukao na glupave bombe sa ovim kitom ...no vidjecemo ko je upravu.

PS

Ni na danasnji dan gazde nisu dozvolili primirje nekakav prekid makar par sati....

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Руси су са овом надохрадњом на оланирајуће бомбе добили не неколико км даљине већ 60-70км домета, а цеп је много мањи него са глупим бомбама...свега 4-5 метара...ласеровање се врши и са земље, тимови имају оптику која наводи бомбе на мете...са овом надоградњом су добили то што им је фалило...е сада што нема слика не значи да их нема..једноставно нема потребе за ПР ако раде посао а раде ..јер се појавило пар слика онох које нису експлдирале и са којих се та надоградња одвалила..значи ако су их укри сликали да ох има и ту у великим количинама јер ВКС туче по дубини опасно задњих 15так и кусур дана ОСУ и сва њихова складошта а са они немају начина да оборе авионе јер их одбацију са удаљености ван домета ПВО ОСУ....

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2158

Na CEP u dobijaju dumb sa kitom ali ne i navodjenje .Nije navodjenje bzv upakovano kako jeste na max domet kod ranoraznih kabovki..da je moglo vise odradili bi to.Kit ni 1 % nece doprinijeti preciznosti recimo na nekoj KAB-500 xxxxx , cak sam misljenja da ce biti suprotno.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1520

Хроника специјалне војне операције
за 15-16.04.2023

🔻 Пограничне територије Руске Федерације:

Непријатељ је поново гранатирао села Теткино и Попово-Лежачи у Глушковском округу Курске области. Без штете и жртава.

▪Украјинске формације напале су Нову Таволжанку у Белгородској области, ранивши старију жену и делимично уништивши две куће. Касније је непријатељ пуцао на Терезовку, али није нанео никакву штету.

🔻Смер Старобелск:

▪У сектору Лимански, руско војно особље је могло да се помери нешто јужније од Плошчанке, ширећи зону контроле око већ заузетих положаја.

Истовремено, борбе се настављају у шумарији Серебрјански.

🔻Соледар правац:

▪Уз подршку артиљерије и тенкова, борци ПМЦ „Вагнер“ истискују Оружане снаге Украјине из градских блокова између Хромова (Артемовског) и Улице ослободилаца Донбаса.

▪Настављају се борбе у зони железничке пруге западно од центра Бахмута. Украјинске формације покушавају да изврше контранапад, јачајући своје позиције у спаваћим деловима града.

🔻 Доњецк правац:

▪У сектору Авдиивка, украјинске формације претрпеле су губитке покушавајући да изврше контранапад у области Водјане.

▪Руске оружане снаге прикупљају додатне снаге до Первомајског и Маринке, припремајући се за нови покушај офанзиве.

▪Оружане снаге Украјине ударају по цивилним циљевима у агломерацији Доњецк: током вишекратног гранатирања Доњецка оштећени су стамбени објекти, зграда Саборне цркве Преображења Господњег и област Покривене пијаце, где је страдала трудница.

🔻Запорожје правац:

▪Настављају се артиљеријски дуели дуж целе линије додира: руске трупе напале објекте Оружаних снага Украјине у Запорожју и Камишеваху.

🔻 Јужни фронт. Херсонски правац:

▪Артиљерија Оружаних снага РФ је погодила места концентрације непријатељске људства и технике у Херсону, Бериславу и Антоновки.

Заузврат, украјинске формације су пуцале на стамбене објекте у Алешки, Новој Каховки и Горностајевки: три цивила су повређена, међу којима и дете.

🔹Политички и други догађаји:

▪Мађарска и Пољска су привремено забраниле увоз украјинских пољопривредних производа. Бугарске власти се спремају да донесу сличну одлуку.

▪ПЦИ и УПЦ МП истовремено су служиле Васкршње службе у различитим храмовима Кијево-Печерске лавре.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Нетачно. Крила која коригују путању у многоме повећавају прецизност и то до десетак и више пута. Видели смо како бомбе у Сирији маше по 50 и више метара циљеве, док их неке и погађају уз минималне промашаје..овде тога нема, ако се систем наводи глонасом/гпс или ако се ласерује са земље. Целим путем се врши корекција, да ли она летела 5 или 50км и то до момента удара у циљ, прецизност поготка се увећава на свега пар метара, а не обрнуто да остаје исти као код глупе бомбе ики већи...и бомба оног тренутка када добије ову надоградњу престаје да буде глупа...

Значи надоградња повећава драстично и прецизност и домет, а ово друго зависи од висине одбацивања исте, што је већа висина даље лети...

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1957
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

U siriji su glupim bombama precizno pogađali uz upotrebu sistema napravljenog bas za njih (zaboravih ime) na su 24 i su 25 avionima. Ali sirija nije imala ništa slično ukrajinskoj PVO ni približno, a da je bilo u rukama ISIS boraca. Ali u ukrajini se traži distanca u odnosu na PVO sisteme, koji zbog bespilotnih moraju biti dublje od prve linije što olakšava odbacivanje bez ulaska u rizik da se udje u rizičan domet PVO. GREOTA ŠTO NISU ovo primenili ranije ne bi pogubili onoliko aviona (nisu imali bespilotne ni lancete ni bombe ovog tipa) ali dobro je bolje ikad nego nikad

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5928

Šta znači nisu imali bespilotne? A šta su Orlan, Eleron i sl? Pa i rijetki Orion.
Kub, Orion i Forpost još u martu 2022.
https://t.me/anna_news/23278
https://twitter.com/666_mancer/status/150254693930.....g&s=19
https://www.mycity-military.com/Bespilotne-letelic.....l#p2423017

Orlan iznad Kijeva u martu 2022.


Lancet je krenuo u julu prošle godine.
https://www.mycity-military.com/Bespilotne-letelic.....l#p2477373

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

sremac983

Домет зависи од висине, брзине и угла под којим се одбаци.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3556

https://twitter.com/GeromanAT/status/1647884693600190465

Ovaj video, se meni činio poznat. Danas smo saznali da je iz 2022.

offline
  • x9  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 1170
  • Gde živiš: Vienna

neka niko ne misli da Ukrajinske ofanzive nece biti.
Dobijaju non stop oruzje, i opremu, samo se ceka pravi momenat koji ce zna se ko, odluciti.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 955 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 922 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bobomicek, bojank, ceman, d bos, debeli, Georgius, HrcAk47, kuntalo, laurusri, ljuba, Lošmi, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mkukoleca, nemkea71, nextyamb, nnovakis, Parker, Petarvu, Pretender, raketaš, royst33, simazr, stegonosa, vathra, vlad4, Žoržo