Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1505

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 1012
  • Gde živiš: Republika Srpska

Neko spomenu Alan Forda danas ... evo i Kursadzija

Russia lost 15K+ troops in the first 5 days of Ukraine's small-scale counteroffensive probing assaults:
-3,830 killed (suggesting 11,490 wounded, meaning 15,320 total casualties)
-46 tanks (more than a tank battalion at full strength)
-88 armored vehicles
-163 artillery/MLRS

https://twitter.com/maxlinski/status/1667179266440658982

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Možda se stvarno istorija ponavlja... Isto ovako je onomad Hitler spucao poslednji ofanzivni potencijal na Kursk. Negde pročitah komentar Guderijan se prevrće u grobu jer na istoku ništa novo, sve isto kao onda kada je on govorio kakav će neuspeh biti ako se pođe na dobro utvrđene Sovjete.

A isto je bila do tada najveća kontraofanziva i bez perspektive i van logike s obzirom da to nije bila nikakva nepoznanica za Guderijana, Modela, a posebno je Šper čupao kosu i pre kontraofanzive jer je znao da se očekuju nenaknadivi gubici u tehnici, a on kao ministar ratne produkcije i naoružanja totalno ignorisan po tom pitanju. Tu se jedino razlikuju jer Šper Hitleru nije mogao da nadomesti propast kao što Ukrajini Zapad može verovatno.
Jedino onaj fon Manštajn beše nešto manje pesimista, mada je njegov rezon bio da što više vremena prolazi spremajući se za napad, Sovjeti će biti spremniji za odbranu.

Sorry za istorijski off, samo primećujem kako najveća kontraofanziva koja se desila nikad ništa nije trebalo da promeni u tom ratu, naprotiv, bila je iznuđena da bi propala.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2602

po ukrima, stradao TOS-1

https://twitter.com/NOELreports/status/16672062345.....bPjaMuAAAA

zna li neko, koliko su ih imali rusi pre rata?
ja citao negde 45 komada.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 1012
  • Gde živiš: Republika Srpska

Vrti se vec 2-3 dana prica oko tog TOS-1, jbg morao je i zijaniti nekad neki...

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1856

Два Леопарда изгледа погођена ПОВР-ама.
YPG style.

https://t.me/ok_spn/25100?single

offline
  • Pridružio: 20 Maj 2023
  • Poruke: 37

Sve vise miriše na to da su ih Rusi razbili na proste faktore, iako jos nije gotovo, ali od snimki s terena i reakcije zapada i Ukrajinaca cine se da su prdnuli u čabar.

Kao sto sam prije eskalcije ofenzive napisao, ako su se Rusi dobro spremili, Ukrajinci se nemaju cemu nadati. Doduše treba pricekati i vidjeti kako je stanje kod Rusa, bez sumnje da i oni imaju gubitke, samo se postavlja pitanje kakvi. Mislim da je omjer veci nego 3:1 u gubicima za Ukrajinu. Kroz par dana ce biti puno jasnije kakva je stvarna situacija.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8869
  • Gde živiš: pecina stroga

Perkele ::Možda se stvarno istorija ponavlja... Isto ovako je onomad Hitler spucao poslednji ofanzivni potencijal na Kursk. Negde pročitah komentar Guderijan se prevrće u grobu jer na istoku ništa novo, sve isto kao onda kada je on govorio kakav će neuspeh biti ako se pođe na dobro utvrđene Sovjete.


Ne ponavlja se istorija nego se realnosti frontovskog rata uce ponovo, za one koji su ih zaboravili.

Utvrdjena odbrana je poznata jos od prije Hrista, i predstavlja osnov svake staticne odbrane u svakom ozbiljnom ratu. Utvrdjena odbrana se probija, ali je cijena koja se placa za proboj visoka. I postaje sve visa, jer je ubojitost moderne municije, preciznost i gustina vatre, vatrena moc jednog vojnika ili jednog orudja, eksponencijalno narasla.

Plasim se da americki statezi nisu probijali utvrdjenu odbranu ovako ozbiljnog protivnika jos od Koreje, pa sad uce ponovo. Jbga, zaboravilo se.

Utvrdjena i dobro organizovana odbrana se probija iskljucivo masom, brojevima, i brojem municije koju mozes da srucis na sektor odbrane u jedinici vremena, i brojem vojnika koje mozes da bacis na sektor u jednom talasu, i brojem i snagom oklopa. Pa tek onda dolaze finese kao sto je takticko iznenadjenje, napad na spojevima branioca, napad u povoljnim vremenskim uslovima, sreca i junastvo jedinica, i svasta nesto.

I onda, ako si probio, tek tada nastupa kljucni dio operacije, kad treba eksploatisati proboj, i treba brzo posjesti teritoriju koja je cilj, ili okruziti i blokirati i eventualno unistiti neprijateljske snage koje su probojem dovedene u okruzenje ili se izvlace iz poluokruzenja. Plus treba odbiti kontranapade neprijatelja, plus osigurati bokove prodora, osim ako ne dodje do kolapsa fronta.

Tako da nema tu nista neobicno, jedino su 1916 na Somi britanci jurisali u desetinama hiljada na sekrtoru fronta sirokom par kilometara, nadajuci se da ce od divizije koja je brojala 20,000 ljudi jedno dvije iljade prezivjeti kosenje mitraljeskom vatrom po otvorenom polju, i stici do svapskih rovova i dici ih iz rovova bajonetom. A ovdje ukri jurisaju oklopom, nadajuci se da ce se par tenkova i par bredlija provuci kroz iglene usi i zajasiti ruske rovove prve linije i dici ih odatle.

Ako nesto cudi ovdje kod ukra, onda je to sa koliko malo snaga su krenuli. To je katastrofalna greska, vjerovatno u obavjestajnoj pripremi, jer ne mogu da vjerujem da bi slali slabe snage na odbranu za koju su znali da je solidna.

Obzirom da su koristili bredlije i leoparde, skoro je sigurno da im je ovo jedan od pravaca najavljivane ofanzive, jer su i bradlijima i leopardima popunjene elitne jedinice, koje su posebno trenirane u inostranstvu, i koje se ne trose na demonstrativne napade.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2672

Pa ako Ukri nisu probili liniju onda su ruski gubici mali (sve je relativno jelde), ne gine se preterano po rovovima i bunkerima. Najvise se gine u povlacenju ili kad se raspadne linija pa je neprijatelj na sve strane.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1950
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

@perakle
Što se kursa tiče kažu da je napad odložen da bi se proizvelo dovoljno tigrova i pantera za napad, a da je to dalo dovoljno vremena rusima da iskopaju odbranu i postave topove protivtenkovske. Isto ili slično se dešava i ovde čekalo se da prvo stigne oklop i obuka da se izvrši pa se krenulo u napad ali se rusi pripremili i eto ga rezultat. Samo što su nemci onda imali bolje obučenu vojsku i iskusniji od ove ukrajinske, pa su dosta teritorije i osvojili, mnogo više nego ukrajinci do sada.
Što se snimaka tiče nevide se tela poginulih ili ih odnose ili uspe većina da pobegne (barem ja ne vidim na snimcima)

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3537

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1667211899988000791

GP"Ofenzive AFU Zaporožja (19:40)

- Na istočnom krilu Vremijevskog ruba, jedinice AFU su se približile 2. ruskoj obrambenoj liniji. U slučaju pada 2. linije, 3. linija RUAF je 6 km južno.

- Jedinice AFU-a u smjeru Orihiva zauzele su 1. liniju na nekim dijelovima. RUAF dominira u strateškim dijelovima"

Ukri nisu odustali. Imali su artiljerisku pripremu i opet krenuli. Imaju ukri u ovom rajonu još puno tenkova i to je to. A neki pišu na Twiteru bezsmislice, kako je u dva dana uništeno 50 ukro tenkova.
Treba još malo saćekati, jer nije još kraj.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 957 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 6 sakrivenih i 925 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojankrstc, branko7, Denaya, Excalibur13, Georgius, Jeremiah, kybonacci, mercedesamg, milenko crazy north, milos.cbr, mustangkg, Oscar, Panter, Parker, pein, rajkoplje, ruma, sevenino, sombrero, suton, vathra, VJ, wizzardone, zziko, šumar bk2, 125