Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1599

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2703
  • Gde živiš: Beograd

Колико комада западне опреме је стигло у Украјину у првих кључних 40-ак дана рата?

Руси су почели већ почетком априла да напуштају северни фронт и Кијев. То је тренутак за који се може рећи да се Украјина дефинитивно одбранила и преживела, и реално гледано то је урадила сама. После је уследио дуг и исцрпљујућ рат за неке територије који и даље траје, и у том дугом рату, опет реално, Украјина преживљава захваљујући западној подршци. Ето.

Да је Харков пао при првом уласку Руса у њега као у случају Херсона, да се није стало у Вознесењску северно од Николаева и да је исти пао, да се прогурало кроз Ирпењ и Броваре до центра Кијева...не би до марта НАТО имао коме да шаље подршку. Можда некој крњој украјинској власти са седиштем у Лавову, евентуално.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1613

Citat:То је рат две мање-више једнаке војске, заглављене у пат позицији, доста налик Иранско-ирачком рату након неуспеха ирачке инвазије.

Citat:После је уследио дуг и исцрпљујућ рат за неке територије који и даље траје, и у том дугом рату, опет реално, Украјина преживљава захваљујући западној подршци.

Колега Флеш, да ли вам се чини да сте у два поста несвесно сами себе демантовали.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2703
  • Gde živiš: Beograd

Не, зашто? Једнаке су стране јер Украјина добија подршку од Запада. Не знам шта те збуњује. А Украјина добија подршку од Запада зато што је успела да се одбрани од првобитне инвазије и рат претвори у рововско мрцварење.

Поента је да гледамо две војске врло сличних способности, нивоа опреме, технике, итд, и да се тиме треба водити кад се предвиђају даља дешавања у овом рату.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1530

SVEVID. ::Ovaj rat najpre ili za sada liči na sukob Irak-Iran 1980-1988...

Pojeo je ljude i tehniku ..a nisu mrdnuli ...ili već kako je bilo..

Ovaj takođe jede ljude i tehniku...front manje više ..."stabilan"
Ali Irak i Iran su bili dva "ravnopravna" protivnika slične veličine...dok izmađu Rusije i Ukrajine postoji veliki debalans...i zbog njega ukri na duže staze nemaju šansi....taj debalans jedino i za sada ispravlja zapad sa parama i naoružanjem ali kad tad će se ljudstvo istrošiti...posle moraju da šalju i ljudstvo..

Do jeseni 2024 sigurno će mo gledati ovu "reprizi Irak-Iran" a u zavisnosti od rezultata izbora u SAD možda i gledamo nastavak 2025+...rat između Iraka i Irana je trajao 8 godina ,ako bude i ovaj trajao 8 godina onda je to do 2030 ili ti od 2022-2030 a već imamo "predigru" od 2014 -2022 opet 8 godina ..to bi bilo da Ukrajna vodi rat ukupno 16 godina ...to je i za državu veličine Ukrajine Katastrofa od koje se ne može ekonomski oporaviti..nema ni kolektivni zapad tih para da upumpa u nju..

Moj post od pre 2 meseca...otprilike ide tako ,već i druge kolege pominju irak/iran..
Zaključak ostaje isti..

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 151

flash12 ::Skakac7 ::
А шта је урадила украјинска војска?


Преживела инвазију наводне друге војске света са којом се граничи, на равном терену, у конвенционалном рату. Не само преживела, преживела уз објективно мале територијалне губитке. А успут успела да у најбољем (за Русе) случају преполови оклопне снаге противника.

Да је Америка напала овако Иран, и да су годину и по дана касније заглављени у рововском рату са типа 15-20% иранске територије у њиховим рукама, и пар хиљада слупаних Абрамса, сви бисмо овде причали како је то историјско понижење за Америку... А Америка се чак ни не граничи са Ираном.

Но одавно смо прешли преко тих прича и не треба се на њих враћати, треба овај рат гледати другим очима. То је рат две мање-више једнаке војске, заглављене у пат позицији, доста налик Иранско-ирачком рату након неуспеха ирачке инвазије.

Opet babe i zabe, pa kako bi mi recimo napali Crnu Goru da moramo da ih napadnemo, zverski?
Jel su trebali da posljalju strategijsku avijacijud a ravna sve do Kijeva i sam Kijev?
Vidim piskaras ,ali veze s'mozgom to nema!

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3538

flash12 ::Но одавно смо прешли преко тих прича и не треба се на њих враћати, треба овај рат гледати другим очима. То је рат две мање-више једнаке војске, заглављене у пат позицији, доста налик Иранско-ирачком рату након неуспеха ирачке инвазије.

https://twitter.com/MyLordBebo/status/1669446078754594821

GP":"Ukrajina je blizu kolapsa."

— Bivši pukovnik američke vojske Douglas MacGregor"

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ја не знам само коме је нато пре почетка СВО скао силне лпрс, повр и то на десетине хиљада?!

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 1012
  • Gde živiš: Republika Srpska

https://twitter.com/WarMonitors/status/1669474485890691072

Zanimljiv video, mada nisam skontao ciji avion djestvuje ( logicno mi je da je Ruski a opet Ukrajinci se izgleda odusevljavaju scenama )

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 151

Bobrock1 ::

GP":"Ukrajina je blizu kolapsa."


Covek ladno izjednaci vojsku koja ratuje u 100% svog kapaciteta da vojskom koja ratuje sa 10% kapaciteta, nema veze u njegovoj glavi je to egal armija!

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 798
  • Gde živiš: United Kingdom

flash12 ::Не, зашто? Једнаке су стране јер Украјина добија подршку од Запада. Не знам шта те збуњује. А Украјина добија подршку од Запада зато што је успела да се одбрани од првобитне инвазије и рат претвори у рововско мрцварење.

Поента је да гледамо две војске врло сличних способности, нивоа опреме, технике, итд, и да се тиме треба водити кад се предвиђају даља дешавања у овом рату.


Iako vec dugo vremena govorim da ovde ni jedna vojska nema dovoljno snage da porazi drugu- ipak ne bih rekao da se radi o dve podjednake vojske, Ruska vojska ima svojih prednosti pogotovo u broju tehnike (jos uvek), Ukrajinci imaju premoc u broju ljudstva (i to poprilicno) i takodje pomoc zapada je smanjila Rusku premoc u tehnici, moguca je mala teritorijalna promena iducih meseci- no krajnji rezultat je najverovatnije zamrznut konflikt.
I ne, nema tu nista niti od Ukrajinskog zauzimanja Krima niti od Ruskog pohoda na Odesu, nema tu niko nekih velikih planova, to sto vidimo na terenu- to je to.
Nema niko niti novaca ni dovoljnu proizvodnju oruzja za neke "grand planove".

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1019 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 3 sakrivenih i 981 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, avijacija, Boris90, branko7, Darko8, Denaya, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Dzoni90, gomago, HogarStrashni, ILGromovnik, Ivica1102, Još malo pa deda, jukeboxer, Krvava Devetka, kuntalo, Lazarus, mačković, mgolub, milimoj, miodrag, mocnijogurt, nebkv, nemkea71, Panter, Parker, S2M, Sass Drake, theNedjeljko, vargas, ZetaMan, zlaya011, šumar bk2