Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1616

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2013
  • Poruke: 39

sremac983 ::Флеш

Чак се у немачким списима спомиње из тог периода а и пре држава пид именом Русланд или ти земља Руса. Нигде и нико не спомиње украјинце нити украјину...у ствари спомињу се исти али у другом значењу много година касније као окраина, што у преводу значи крај-крајина...а не држава или нација, како се данас представљају...која је настала 1917 године орви пут под патронатом немачкр царевине и трајала је све док их нису пољаци окупирали..комунистичка Русија ствара нешто и неког ко никада постојао није...да не дужим.



Nije postojala, ali cinjenica je da su Ukrajinci zasebna etnička grupa. Lenjin je samo priznao realnost, a to počinje u 19. veku sa Tarasom Ševčenkom, Ivanom Frankom, Mihajlom Gruševskim, a završava se sa Petljurom, Konovalecom, Banderom...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2672

A kako se izmjeri "cinjenica" da su Ukrajinci odvojena etnicka grupa od Rusa? Jesu li Srbi preko Drine isto tako odvojena etnicka grupa? Pitam ozbiljno, po kom osnovu je od Kijevske Rusije nastala nova etnicka grupa u Ukrajini? Ako moze neki primjer tipa poturice, ili Crna Gora, Makedonija sa promjenom prezimena Cvetkovic u Cvetkoski? Blagodarim.

offline
  • Naum T  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2022
  • Poruke: 5

У стварности никада није постојала држава која се звала „Кијевска Русија“. То је термин којим су руски историчари у 19. веку означили период руске државноси у коме су Рјурици преместили центар своје државе из Новгорода у Кијев.
@Koridor
Социјални/национални инжењеринг је чудо. Ипак, оно што су Аустријанци започели у Галицији а Совјети наставили на целој територији данашње Украјине, никако не може да буде засебна етничка група, већ једино политичка организација.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2013
  • Poruke: 39

Koridor ::A kako se izmjeri "cinjenica" da su Ukrajinci odvojena etnicka grupa od Rusa? Jesu li Srbi preko Drine isto tako odvojena etnicka grupa? Pitam ozbiljno, po kom osnovu je od Kijevske Rusije nastala nova etnicka grupa u Ukrajini? Ako moze neki primjer tipa poturice, ili Crna Gora, Makedonija sa promjenom prezimena Cvetkovic u Cvetkoski? Blagodarim.

Po tome sto govore različite, iako slične, ali ipak razlicite jezike. Ukrajinski nacionalizam je, kao i u celoj Evropi, došao do izražaja u 19. veku i u carskoj Rusiji. Kako je došlo ne znam, ali došlo je. Nije Ševčenko robijao jer mu je bilo dosadno.

offline
  • Pridružio: 23 Jul 2017
  • Poruke: 123

Nacija za zasniva na osećanju ljudi za pripadnost nekoj grupi. Ti ako pocnes da ubeđujes nekoga da je Srbin, Rus ili Eskim samo ćeš stvariti jos veći otpor ka toj ideji.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2013
  • Poruke: 39

To je upravo radila carska Rusija.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Meanwhile on the front line...

🇺🇦⚔️🇷🇺 Непријатељ је покренуо нову офанзиву на Запорошком фронту : напад Америчких Бредлија код Орехова

▪️Кијевске трупе на оклопним возилима НАТО-а покренуле су нови талас офанзивних дејстава код Орехова на линији Работино-Вербове, на споју положаја већ познатих 291. и 70. пука.

▪️Непријатељ је извршио артиљеријску припрему и колона непријатељске технике покушава да се пробије до наших положаја, пуцајући.
Оружане снаге Кијева већ су претрпеле прве губитке у оклопним возилима и јуришној пешадији.

▪️Непријатељ изводи први дневни напад у новије време, пре тога је више волео ноћне офанзивне операције.

(РВвоенкор)

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 758

Bojan85 ::sremac983 ::



Nije postojala, ali cinjenica je da su Ukrajinci zasebna etnička grupa. Lenjin je samo priznao realnost, a to počinje u 19. veku sa Tarasom Ševčenkom, Ivanom Frankom, Mihajlom Gruševskim, a završava se sa Petljurom, Konovalecom, Banderom...


Уважени Фрунзе, који је лично, више пута, видео како изгледа Украјина, пише на тему националности повремено, али за неке узалуд.
Они који никада привирили у Украјину нису, све само лепо транслирају на екс Југовину и удри по инерцији...

Вова Уљанов, познатији као Лењин јесте почео процес коренизације народа, па су прву деценију по стварању ссср-а, сви народи почели да се описмењавају и формирају своје националне културе у некој мери, према својој величини.
После Уљанова је дошао к власти познати Коба Џугашвили, који је баш волео руски језик и културу. 1945. године је на паради захвалио великом руском народу за победу...
Процеси коренизације се заустављени, већ почетком 30-тих година. Русификација је појачана, знатно шире него у време Руске империје. Поготово због снажног процеса описмењавања и све веће доступности средстава масовних информација, неопходних за појачану партијску пропаганду. Када се појавила телевизија, русификација је добила нови, знатно јачи замах.

Најмање 20 милиона украјинаца живи у Руској Федерацији, када би се гледала презимена. На попису из 2021. године су се као украјинци изјаснило свега 884.000 људи (54 % мање него на попису 2010. године). 1 393 000 људи се изјаснило да не припадају ни једној од 194 понуђене националности (срби, хрвати, словенци, босанци, македонци и црногорци постоје као варијанта. По попису има 2 151 срба, 177 хрвата, 155 македонаца, 108 словенаца, 98 босанаца и 85 црногораца).
Још 16 594 000 није желело да се национално изјасни, јер на то имају право, као што је око 542 000 људи написало да нема националност. Међу онима који се не изјашњавају национално има много људи из мешаних бракова, као и нешто "либерала" по националности, противника режима...
Украјински шоу-бизнис, типа већи број врло познатих поп музичара се углавном није изјаснио против сво. Неки су се притајили, а за многе нема назад у овакву УА. РФ је за њих много привлачнија варијанта, јер им је и програм углавном или искључиво на руском.

Рускојезички украјинци у Украјини, који као први језик користе руски чине најмање 10 000 000 становника. Поред њих има и око 8 500 000 руса, плус разне друге националности из бившег ссср-а, типа татари, лица кавкаске националности (полицијски термин) и други који углавном користе руски језик и живе у већим градовима. Коришћење суржика, руско-украјнског међујезика се буквално осети свуда (највише у селима и мањим местима), па и на западу Украјине. Суржик је језик који се користи произвољно. Можете убацити 10 или 70 % руских речи у украјински изговор или обрнуто, 10 или 70 % украјинских речи у руски изговор. Уз велики број заједничких речи, све је то лако и званично неправилно.

Коришћење оштре државне принуде да се половина државе буквално и брутално натера да обавезно и свуда, осим у породицама, говори украјински, типа западно-украјинска г(х)вара (одликује се великим бројем пољских или западно-словенских речи, којих има и у српском) је један од главних разлога за почетак овог рата, 2014. године.

Узбекистан никада није укинуо руске школе, па се дешава да у целом разреду има само пар деце којима је руски матерњи језик, а сви остали су узбеци или друге националности типа корејаца. Има таквих примера и у другим републикама Средње Азије. Тамо је руски неопходан за будуће гастарбајтере у РФ. Руски тв канали и руска култура је доступна у већем делу Средње Азије.

Белорусија је пример земље која је најмање 80 % русификована. Иако на улицама често много чега пише на белоруском језику, само у селима народ нешто више користи елементе белоруског језика, мешајући их са руским. Тај белоруски суржик се зове трасјанка. Белоруски језик, у некој мери зна већина становника те земље, али га мало ко користи. Процес стварања белоруске нације је заустављен на неодређено време. Чак и емигрантски канали, жестоко против Лукашенка, типа belsat из Пољске, користе руски језик у програму, јер белоруски за градско становништво Минска или Бреста звучи као страни језик. У Белорусији се деца у школама (у којима је белоруски језик као предмет обавезан, а већина других је на руском), муче када треба да изговоре белоруско ў (ја га изговарам по словеначком аналогу типа ou, и кажу да личи).

Арестович, се недавно бунио када су ухапсили неког избеглицу из Одесе, како је певао песме Виктора Цоја у Лавову. Певао је на руском. Злочин.

Формирање украјинске нације није завршено, него продужено и трајаће. Велика цена нановијег, ригидног и насилног покушаја, после 2014. године, се већ сада наслућује.

Национални састав Русије:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D.....0%B8%D0%B8

Арестович о инциденту са руским језиком, недавно у Лавову:

https://strana.today/news/436091-arestovich-stal-n.....tsoja.html

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Naum T ::У стварности никада није постојала држава која се звала „Кијевска Русија“. То је термин којим су руски историчари у 19. веку означили период руске државноси у коме су Рјурици преместили центар своје државе из Новгорода у Кијев.

Цитираш Толочка, савременог украјинског националисту који је ову тезу засновао на неким својим изворима и на којј почива данашњи украјински национализам.

Да не дужим јер није место ни тема...ај уздравље

offline
  • Pridružio: 22 Avg 2022
  • Poruke: 10

Добар дан свима!
После много година пасивног учешћа на овом форуму као читалац, и регистрације пар дана пре или у току харковске офанзиве ВСУ, напокон поштено "испровоциран" Smile најновијом дискусијом око порекла и припадности решио сам и ја да узмем учешће као активни члан овог форума.

Наиме за боље разумевање, а односи се на питање националне припадности (мислим да је боље користити термин народне) главних протагониста овог рата, СВО или како год, руској науци фали озбиљан научни приступ код изучавања свих дешавања која су повезана са руским грађанским ратом како и последица које је он директно произвео у сфери појимања народности и нације. Лично сматрам да је сва замагљеност по питању националне припадности данашњих Руса, бивших Руса, Малоруса, Украјинаца и ко је ко у руској историји (била мислим једном давно документарна емисија са тим насловом) производ совјетском научном приступу кад је предмет изучавања био руски грађански рат односно у његовом једностраном идеолошком преоптерећеношћу, баналној симплификацији и претераном потенцирању социјалне компоненте индолентно престављеној кроз сукоб богатих и сиромашних, капиталиста и радника, израбљивача и израбљених.... А заправо тај рат и његов епилог дао је изузетно важну детерминанту и као такву заувек фиксирао неке чињенице које се односе на увид у појимање националне свести данашњих учесника рата провучену кроз филтер мајсторског решета званог, време. После кога се коренизацијом, локалним протекционизмом и обичном људском алавошћу долази до тренутног стања народне свести за коју се питамо, требало би је налазити и градити на историјско-културолошким основама и/или народност утемељену на основу територијалне припадности и политичких околности?
У руском грађанском ратом, а још више код потоње руске емиграције јесте садржан амалгам који повезује Шевченка, Грушевског, Виниченка, Скородумова, Маркотуна, Петљуру па и Бандеру са данашњицом, њихово виђење Украјине, а још важније јесте то што тај период руске историје представља немушти доказ народног осећаја ''уроженцима'' јужне Русије (Украјине), а који су претстављали ђене-ђене половину тадашњег ''руског избеглиштва''.
П.С. Поздрав свим учесницима форума, администрацији и читаоцима овог сајта.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 821 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 4 sakrivenih i 806 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BSD, cvrle312, dekir, havoc995, ILGromovnik, Mad Serb, mikki jons, Nemanja.M, pacika, Stoorb, vlad the impaler