Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1627

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Jedan od ukrajinskih bisera

"Napad je bio uspešan samo na kraju se nije sve odvilo po planu.
Neprijatelj nije mogao da nas pobedi u pešadijskoj borbi pa su nas poklopili artiljerijom i avijacijom."

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • unkas 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 19 Sep 2016
  • Poruke: 19

Da li je ovo strateško iznenađenje?
pbs.twimg.com/media/Fy31YNPXwAAydQf?format=jpg&name=4096x4096
u odnosu na
mycity-military.com/slika.php?slika=47.....0623_1.PNG
naravno sa
mycity-military.com/slika.php?slika=47.....0623_2.PNG

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28651
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Biće mnogo materjala za natpise za Grunfov džemper, zahvaljujućiratnim influenserima-stručnjacima... Na žalost.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3277

Napisano: 18 Jun 2023 9:25

Украјински канал ЗеРада о документу, који је председник Путин данас показао јавности:

🔹Прво, сад је јасно зашто је Руска Федерација уклонила војну претњу из Кијева.

Зеленски је то касније представио као војну победу - "натерали смо их да се повуку".

Стручњаци су одмах одмах схватили да је то, ако ништа друго, веома сумњиво (да их је Украјина натерала на повлачење – прим.прев.). Сад за то постоје и документовани докази.

🔹Друго, потврђени су основни захтеви Руске Федерације за крај рата. Тада је Руска Федерација била спремна да се задовољи неутралношћу Украјине и смањењем броја наоружања.

Али, стигао је Борис Џонсон и убедио Зе-а да настави рат.

Занимљиво је да је Путин имао прилику да представи овај документ пре више од годину дана, али то није учинио

Данашња ситуација је слична оној од 22-23 фебруара 2022. Тада је Путин, пред почетак великог рата, оптужио Зеленског да је одустао од Минских споразума. То је био званичан разлог избијања рата.

Сада председник Руске Федерације поново оптужује Зе-а за непоштовање споразума.

Постоје два објашњења за ово:

🔹или једноставно упозорава да ће нови услови за мир сада, после толико смрти и референдума, бити гори за Украјину од оних у Истанбулу,

🔹или смо на прагу нове ескалације сукоба


Ja iskreno stvarno mislim da su se Rusi povukli sa severa zbog ovog dogovora, jer se to desilo odmah par dana kasnije i tada su i saopštili da je to deo dogovora koliko se sećam? Znači Rusi su opet prevareni nekim sporazumom

Dopuna: 18 Jun 2023 9:28

https://t.me/SrbijaRusija/25833?single

Možda imamo uvod u novi napad sa severa pa zato tek sada ovo objavljuje kao i priču o tampon zoni, tek se sad baš kuva SVO

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 624

aramis s ::Biće mnogo materjala za natpise za Grunfov džemper, zahvaljujućiratnim influenserima-stručnjacima... Na žalost.
O.T.

Kad smo već kod Alan Forda, ovako mi izgleda kada NATO savjetuje Ukrajini kako da se bori:
https://dobromore.files.wordpress.com/2017/03/ako-zelis-pobediti.jpg

kraj O.T.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1950
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Još je rano za širenje fronta, ali ako ruski general štab želi da pošalje vojsku u napad oni valjda znaju koliko je to pametno.
Netreba zaboraviti da je zasigurno granica minirana (to je najjednostavnije i najlakše za uraditi) da se neprijatelj zadrži dok se dovoljno rezerve ne dovede da parira protivniku. I opet klanica, samo što bi ovde više ginuli rusi. E sad pitanje je da li bi se reše kroz mi ska polja pravile artiljerijom, udarima gradom ili specijalizovanim sistemima za razminiranje UR-77 ili jednostavno zakači točkove ili dozer pa dokle stigneš.
Drugo granica je zasigurno pod budnim okom bespilotnih letelica i teško da bi napad mogao proći a da nebude viđen uz svu upotrebu sistema za ometanje (doduše to bi i bio prvi signal da su rusi u nameri da napadnu, a pre čišćenja minskih polja).
Treće (a možda i prvo, ali bolje pod treće) su napadi geranima kalibrima i sličnim sistemima za udar na bitne tačke za odbranu a naravno i da se izmami dejstvo PVO sistema i isti neutrališe da bi se lakše disalo i radilo s neba.
Naj bitnija stvar je u napadu i pravljenju te takozvane sanitarne zone i otvaranja drugog fronta zaobilaziti gradove i iste stavljati u klješta ili u okruženje uz jedan izlaz nikako ne gubiti napadni momentum, ukoliko uspe, u gradskim borbama.
Ustvari kao na početku SVO, samo uz više ljutstva za zaposeda je teritorija i držale gradova u okruženju.
E sad kuda zašto i kako ostavljam kolegi Denaya da najbolje opise.
Ali sumnjam da će se rusi usuditi da ulaže u širenje fronta još je rano a Ukrajina nije baš mala sa tehnikom i vojskom da bi se ruske snage lako prosetale do harkova sumija cernigova pripjata još je rano

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

Otvaranje sjevernog fronta bi natjerlo ukre da prebace sve rezerve tmo , Putin ima sve argumente da ga otvori jer tko je zadnjih tjedana čačkao mečku i ulazio u rusiju.

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 254

Putin zna gde je Zalužni
https://t.me/intelslava/48959
al, neće da kaže

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2703
  • Gde živiš: Beograd

Занимљиво је, колико видим, да су ове нове бригаде великом већином састављене од нових мобилисаних, тј. оних без борбеног искуства. НАТО је у основи хтео да их истренира ''од нуле'', да буду празно парче папира без неких пређашњих 'ненатовских' навика. Чак су и официри врло млади, тј. сви су се придружили ВСУ од Мајдана до данас. Комбриг 47. бригаде има 28 година ако се не варам.

Има све то своју логику, али кад сам први пут чуо да образују те 'западне' бригаде, логично ми је било да у њих пошаљу искусно и опробано људство, јер јелте, треба да буду елита, најбољу обуку пружиш свом најбољем људству.

НАТО планери су врло арогантно закључили да ће свеже мобилисани војник са 3 месеца западне обуке бити бољи борац од искусног украјинског војника са борбеним искуством или чак неколико година искуства службе у Донбасу. Поготово што такав зелени војник служи у нпр. чети готово потпуно састављеној од подједнако зелених војника.

Тако да можда и не треба да чуди што је 47. жестоко подбацила, док једине какве-такве успехе доносе бригаде које су одавно познате и одавно присутне на фронту.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3758

Аман. Руси су се повукли са севера јер нису имали довољно људи да га заузму. Колона прође а Украјинци је налупају са леђа. Ушли су тамо са врло малим снагама (не рачунајући околину Кијева) јер су очекивали да ће их локалци дочекати са цвећем или бар да ће се држати неутрално. Ни један већи град није освојен сем ако се добро сећам Конотопа због договора са локалним командантом. Задржали су се у оним регионима где су имали подршку доброг дела становништва (Харков до пораза у августу, Запорожје, Херсон).

Ако је Путин стварно наредио повлачење на лепе очи украјинских преговарача онда испада наивна будала. А није. Причом о повлачењу као гесту добре воље руско руководство хоће да се оправда због пораза на северу али заправо сами себе представљају аматерима. Уместо да признају велике грешке које су направили на почетку рата они и пораз представљају као део великог плана. После Мајдана, Минска итд. веровати укронацистима може само потпуни кретен. А руско руководство је уз све грешке ипак далеко од тога.

Сада је очигледно процена да ће објављивање тог документа нанети штету украјинском руководству.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 802 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 2 sakrivenih i 785 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BSD, cikadeda, cvrle312, DejanCG, dekir, DonRumataEstorski, Georgius, Hans Gajger, havoc995, ivicasimo, Mad Serb, mikki jons, Nemanja.M, Sass Drake, šumar bk2