Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1668

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8870
  • Gde živiš: pecina stroga

Prenosim transkript danasnje sjednice Savjeta za Bezbjednost Rusije, uvodni dio, gdje Sojgu i Patrusev raportiraju Putinu o situaciji na frontu, i situaciji sa ruskim rezervama i popunom ljudi i MTS

Malo jeste dugacko, ali vrijedi jer je autenticno, ima dosta podataka, a i nekih interesantnih procjena koje sam boldovao

Googletranslate



Владимир Путин: Колеге, добар дан!

Сергеје Кужугетовичу [Шојгу], каква је ситуација у ратној зони?

Сергеј Шојгу: Хвала, Владимире Владимировичу.

Наша тренутна ситуација је следећа. Након вођења активних непријатељстава скоро 16 дана, претрпевши значајне губитке, непријатељ је смањио своју активност. Тренутно се бави прегруписавањем и попуњавањем трупа. Окупља из различитих делова батаљона оне снаге које би могле да наставе да воде офанзиву. То је у једном правцу.

У другим областима, наравно, непријатељ још увек има снаге да води даље офанзивне операције, упркос великом броју губитака како у техници тако и у људству.

Поред тога, у неким областима видимо покушаје евакуације уништене опреме и хаваријске опреме. То није увек могуће, али се такви покушаји ипак чине.

Наравно, у току су припреме за даље офанзивне акције. И са наше стране.

Владимир Путин: Добро, разумем. Хвала вам.

Николаје Платоновичу, замолио сам вас да одржавате односе са колегама из разних ресора како бисмо имали објективну слику о томе шта се дешава, како то изгледа из разних ресора који учествују у специјалној војној операцији. Јасно је да је главна одговорност на Министарству одбране, али се, ипак, информације гомилају у другим ресорима. Ти радиш овај посао, знам.

Који су збирни подаци до сада?

Николај Патрушев: Хвала, Владимире Владимировичу.

Заиста, у складу са вашим упутством, ми пребројавамо опрему коју је непријатељ изгубио, а информације добијамо од Министарства одбране, од Службе граничне страже ФСБ, од Одељења војне контраобавештајне службе ФСБ, од Руска гарда. Затим га упоредимо, доведемо до заједничког имениоца. Конкретно, наравно, од 4. јуна пажљивије гледамо ове информације, пошто су Оружане снаге Украјине објавиле да су почеле да нападају.

До данас имамо следеће податке. Од 4. јуна до 21. јуна уништили су: тенкове - 246 јединица, укључујући западне - 13, борбена оклопна возила и оклопна возила - 595 јединица, укључујући борбена возила пешадије - 152 јединице, од чега 59 западних, оклопна борбена возила - 443 јединице, топови теренска артиљерија и минобацачи - 279 јединица, од којих су 48 јединица западне Вишецевни ракетни системи - 42 јединице, противваздушни ракетни системи - две јединице, тактички ловци - десет јединица, хеликоптери - четири јединице, беспилотне летелице - 264 ком, аутомобилска опрема - 424 ком.

Настављамо са радом у складу са вашим упутствима.

Хвала вам.

Владимир Путин: А кадровски?

Николај Патрушев: Што се тиче кадрова, мислим да се овде добијају разбацани подаци, али могу рећи да је више од 13.000.

Владимир Путин: Ово су уопштени подаци, зар не?

Николај Патрушев: Уопштени подаци, да. Већ све информације које су стигле из одељења: више од 13 хиљада.

Владимир Путин: Разумем.

Сергеје Кужугетовичу, знамо да ће непријатеља снабдевати додатном западном опремом. Како Министарство одбране оцењује претње у том погледу?

Сергеј Шојгу: Што се тиче испорученог и планираног снабдевања војном опремом. Укупно, ако говоримо о тенковима, планирано је да се 2023. године испоручи 250 тенкова, укључујући око 120 леопарда, 31 тенк Абрамс и остатке које прикупљају широм света, то је 95 тенкова Т-72. Ево планова испоруке.

Борбена оклопна возила. Ове године планирана су испорука 983 јединице, највише у трећем и четвртом кварталу - 822 аутомобила, од чега 740 аутомобила западне производње.

Односно, и овде видимо да је заправо све оно што је својевремено развио Совјетски Савез и у земљама бившег социјалистичког лагера, овај ресурс практично исцрпљен, као и ресурс који је имала Украјина.

Артиљеријски системи калибра 155 милиметара. Очекује се да ће 2023. године бити испоручене 273 јединице. Ово је више од два пута мање него што је испоручено раније.

Узимајући у обзир губитке које је Николај Платонович управо најавио, и оно што се раније догодило, сада схватамо да количина која ће бити испоручена 2023. године и која је већ испоручена неће значајно утицати на ток непријатељстава. А ако овоме додамо да је главни део оклопних возила, борбених оклопних возила прошлост, а негде пре последње генерације, имајући, с једне стране, слаб степен заштите, а не ефективност коју савремена технологија показује, ми овде не видимо никакве претње. Штавише, Владимире Владимировичу, ми активно формирамо резерве и у погледу опреме и особља.

По вашим упутствима могу да јавим да смо од данас, јутрос, ако говоримо о формирању резерви по уговору, регрутовали 114.000 људи – ово је по директном уговору, плус 52.000 су добровољци. Што се тиче волонтера, знам да сте нам скренули пажњу да припремимо људе.

Владимире Владимировичу, пре свега, желим да напоменем њихову највећу мотивацију: они, као добровољци, наравно, жељни су борбе, али ми то не можемо. Прво, нема тако хитне потребе за тим, а друго, наравно, морају проћи озбиљну обуку, што, заправо, раде данас на осам полигона.

Обучава их 645 инструктора. Сви они, наравно, са борбеним искуством. Плус, томе су сада придодати и дипломци наших високошколских установа, наших академија, који такође раде са волонтерима. Данас се већим делом већ могу назвати не добровољцима, већ су то потпуно обучене борбене јединице.

Осим тога, Владимире Владимировичу, ми формирамо резерве у саставу армијског корпуса, армије. Плус, пет пукова у 1. и 20. тенковској армији. Тамо све иде по плану: у ствари, до краја јуна завршићемо формирање резервне војске (armije, glupi google) и у блиској будућности ћемо завршити формирање армијског корпуса. Пет пукова је такође формирано више од 60 одсто. У овом случају говорим о кадровима и технологији.

За презентацију, Владимире Владимировичу, – навео сам опрему која се испоручује непријатељу, укључујући и западне земље – испоручили смо 3786 јединица технике за формирање ове две армије и армијског корпуса. Ово је само за формирање армије, армијског корпуса и пет подгрупа у 1. и 20. армији.

У просеку, Владимир Владимирович, да оставим потпуни утисак: 1.336 људи улази у уговор дневно - у просеку, сваког дана. У ствари, примамо сваку суштину пука. Плус, Владимир Владимирович, у технолошком смислу: у просеку добијамо 112 јединица сваког дана. То се односи и на модернизовану опрему и на нову опрему, тако да смо овде добили озбиљан замах и не видимо никакве ризике да нарушимо формирање резерве.

Владимир Путин: Добро.

Сергеја Кужугетовича, а од опреме која је уништена од 4. јуна, а коју је Николај Платонович управо описао као генерализоване податке, у процентима, колико је западна опрема? Од прилике.

Сергеј Шојгу: Уништен?

Владимир Путин: Да, из уништеног.

Сергеј Шојгу: Господине Путине, од 246 тенкова, 13 су западна возила. Истовремено, Владимир Владимировичу, треба напоменути да, ако говоримо о опреми која је испоручена, посебно за тенкове: испоручен је 81 тенк западне производње. Од 81 западног тенка, 13 је уништено.

Од борбених оклопних возила уништено је 59 западних модела. До данас је, оквирно, испоручено укупно борбених оклопних возила западне производње Брадлеи - 109. Од 109 возила Брадлеи уништено је 18. И генерално, Вестерн модели – 59 борбених оклопних возила западне производње [уништено].

Што се пољске артиљерије и топова тиче, овде, наравно, само одмах сматрам да је од 48 уништених око 30 одсто западних.

Владимир Путин: Разумем.

Разумем да су ово прелиминарни подаци, јер се на ратишту не може све сагледати до краја, али генерално је јасно.

И потврђујете ове податке о губицима непријатељског људства?

Сергеј Шојгу: Да, господине Путине, потврђујемо. Штавише, ови подаци су углавном подаци преузети из пресретнутих разговора: извештаја команданата украјинских јединица, који су извештавали о санитарним и ненадокнадивим губицима.

Владимир Путин: Разумем.

Из овога можемо закључити да се опрема, наравно, може додатно набавити, али мобилизациона резерва није неограничена. И изгледа да су западни савезници Украјине заиста одлучили да ратују са Русијом до последњег Украјинца.

Истовремено, морамо полазити од чињенице да непријатељски офанзивни потенцијал није исцрпљен, још увек није искоришћен већи број стратешких резерви и молим вас да то имате у виду приликом организовања борбених радова. Треба кренути од стварности.

Хвала вам.


https://bmpd.livejournal.com/4715850.html

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8870
  • Gde živiš: pecina stroga

Interesantan video sa ruske strane, koji baca malo vise svjetla na onu pogibiju ruske napadne kolone kod Jegorovke ispod Ugljedara 6. februara

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3691474

Mozda neko od kolega ko bolje zna ruski da nam prevede o cemu tacno govore

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

[ Album ]
Фотографија најновије верзије тенка Т-72Б3 Оружаних снага Руске Федерације.
https://t.me/SrbijaRusija/26099

У току је комбиновани удар на остатак Украјине

Стратешки бомбардери ТУ-22М3 испалили су крстареће ракете које лете изнад Николајева ка центру остатка Укарине.

У Дњепропетровској и Запорошкој области – БПЛ-камиказе са југа.

Експлозије: Виница, Тернопил, Хмељницки и област, Скадовск, Херсон (експлозија са секундарном детонацијом), Ивано-франковска област, Кировград, Черкаси, Дњепропетровск.
https://t.me/SrbijaRusija/26104

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 758

babaroga ::Interesantan video sa ruske strane, koji baca malo vise svjetla na onu pogibiju ruske napadne kolone kod Jegorovke ispod Ugljedara 6. februara

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3691474

Mozda neko od kolega ko bolje zna ruski da nam prevede o cemu tacno govore


6. фебруара 2023. године, је код села Јегоровка, код Угљедара, упала у заседу 3. чета батаљона "Алга" из 72. бригаде. 72. бригада је део III Армијског корпуса, који има седиште у Нижњем Новгороду. Мислим да се ради о добровољцима.
Каже аутор да је то једна од најгорчих и необјављених прича у току СВО.
Војска није знала шта их чека. Био је то део напада на Угљедар. Требало је да заузму шумски појас између села Павловка и Шевченко, бар тако је показано на карти. Они су у извиђање кренули као механизована колона.
Спикер каже да су по информацијама "разведки", тамо требало да буду ослобођене отпорне тачке, куда је чета кренула. Тамо су упали у заседу. Неки су, изгледа и преживели. Чује се врло емоционалан гласа, који каже: овде су наши момци "легли" (израз за погибељ на руском).
Тела изгинулих никада нису пронађена, јер су остала под контролом всу. Ту се линије нису помериле ни за један метар од 6. фебруара.
Делове руске технике, украјинци користе као заклоне.
Изгинули војници се воде још увек као нестали.


Мене цео овај клип подсећа на "пригожински" манир, којим се регуларна војска, пре свега штабови, оптужују за пропусте, због којих су изгинуле добровољачке формације тј. већи део чете. Тако нешто је, очито, дозвољено јер се, изгледа, на нивоу Врховне команде дошло до идеје да постоји нека "конкуренција" разних типова војски....

Операције код Угљедара је највероватније водио неки комбиновани штаб из Источног војног округа и 5. армије, са седиштем у Владивостоку. У коментарима се помиње генерал Мурадов.

Оно што већина код нас не зна је да Владивосток, Усуријск и цео Приморски крај у РФ, од времена када су ти крајеви прикључени Руској империји, негде после 1860. године, има велики проценат (можда и 50 %, на основу презимена) становништва украјинског порекла. 127. мс дивизија и 155. бригада морнаричке пешадије су тамо смештене, плус делови Тихоокеанске флоте. Део њихових снага на фронту, бар што се тиче уговораца, је и из 35. и 36. армије, које обезбеђују дугачку руско-кинеску границу.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

nisam to znao , otkud Ukrajinci na dalekom istoku

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8870
  • Gde živiš: pecina stroga

+ prevod - boj kod Jegorovke

Da li sam dobro razumio da su imali 38 poginulih? I da je u borbi ucestvovala samo jedna ceta?

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 778
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

babaroga ::Interesantan video sa ruske strane, koji baca malo vise svjetla na onu pogibiju ruske napadne kolone kod Jegorovke ispod Ugljedara 6. februara

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3691474

Mozda neko od kolega ko bolje zna ruski da nam prevede o cemu tacno govore


Mišljenja sam da je dobro što je za ruse SVO toliko otvorena tema, dobri su i Telegram kanali, sve sa panikom koju često unose, Prigožinovo trolovanje i ova vrsta reportaže je dobra...

Zašto je dobra?

Uvek je dobro kad se priča? Izgleda da su rusi sazreli kao društvo, posle svih vekova zatvorenosti i autodestruktivnosti...pa zamislite bilo kog predsednika na zapadu da udostoji blogere sastankom, da ih sasluša, čuje ideje, razmotri buduće korake..

Više se ne boje istine o sopstvenim greškama.

Sve ima za cilj da budu bolji i završe ovo što su započeli, sa najmanje moguće žrtava, jer ih je previše bilo u njihovoj istoriji.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1613

Citat:Da li sam dobro razumio da su imali 38 poginulih? I da je u borbi ucestvovala samo jedna ceta?

Овде је текстуално и визуелно са мапама опширније написано, па мислим да ће бити лакше.

Из текста се чини да су борци из Татарстана и да је то "једна су од најгорих страница за Татарстан" у СВО.

https://m.business-gazeta.ru/article/598025

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 153

twitter.com/Cicke69/status/1671980022226100242

Interesuje me koliko okvirno bude ranjenih/poginulih prilikom naletanja BMP-a na minu. Da li postoje neki statistički podaci vezano za to?

PS. Svježe snimke Bahmuta
twitter.com/Sprinter99880/status/1672008523985694720

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 26

WTF. Zelenski i Galkin pjevaju, a Solovjov pleše...

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 739 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 735 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, Bobrock1, jackreacher011011, TBF1D