Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1781

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8870
  • Gde živiš: pecina stroga

beowl ::
- Ovde ne govorimo o vojsci nego o paravojsci. Možda su ustrojeni slično ali ovo drugo je i dalje paravojska.


Ajde da rijesimo je li Wagner Prigozinova vojska ili ga je formirala, finansirala i kontrolisala ruska drzava.

To sto su paravojna formacija, to nije njihova krivica nego onih koji su ih napravili. A napravila ih je ruska drzava.

beowl ::
- Pripadnici VKS teško da imaju mnogo obzira za paravojnike koji su samo izvršavali naređenja pa su im poubijali nenaoružane kolege. Piloti iz onog Ka-52 koji je izbegao raketu sutra treba negde na frontu da stave glavu u torbu za lika koji je opalio tu raketu na njih. Nisam baš siguran da će to prihvatiti sportski i uz komentar: "Tja, čovek je samo izvršavao naređenje, nemam šta da mu zamerim".


Da, upravo to zastupam. Niko u vojsci, ali bas niko, pa ni pripadnik VKS, ne smije da ima pravo da sad on donosi odluke za koga se glava stavlja u torbu a za koga ne.

Ovo se odnosi i na Gerasiomova. I on je vojnik, i ima da izvrsava sta mu naredi ko mu vec naredjuje. On moze da predlozi, da ospori, da zatrazi da ga razrijese duznosti, ali da on primi naredjenje pa ga posliije primjenjuje kako njemu pase, pisi propalo.

Cim pocne tako da se rezonuje, onda bolje odma da ih sve salju kuci. Ja bih prvi glavom bez obzira zapalio iz vojske u kojoj svaki klinac ima pravo da odlucuje da li ce on da otvara vatru ili nece, po nekim svojim licnim kriterijumima.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2391

beowl ::- Ovde ne govorimo o vojsci nego o paravojsci. Možda su ustrojeni slično ali ovo drugo je i dalje paravojska.
Ako je ta paravojska integrisana u sistem i deo je lanca komande onda nema razlike. Obrni situaciju, u smislu ženevskih konvencija, i zamisli da je wagnerovac zarobljen. Ako je nosio oznake pripadnosti oružanim snagama RF i ako je bio podređen komandi regularne vojske on mora imati isti tretman kao i regularni vojnik. Isto je i ovde. Zločin jeste počinjen, ali odgovornost je drugačija u odnosu na civile.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 2017

"Pobunjena banda je odlucila da su im regularne snage RF protivnik. I to je izdaja i nikakavog opravdanja te izdaje ne moze biti."

Зависи из којег угла гледаш. Да не ширимо сад овдје причу у офтопик, размисли мало о Хришћанском систему вриједности.

Ја бих први, АКО треба, убио свог рођеног брата да спријечим беспотребну погибију много људи.

Губитак хеликоптера и авиона је огроман ударац за ВС РФ, али АКО ће то довести до тога да се подигне свијест народа о неопходности брзог ријешавања проблема у војсци, АКО ће то доприњети да у неком будућем Бахмуту не погине неколико хиљада, а неколико стотина Руса, онда је губитак оправдан.

Морал и системи вриједности су зајебана и веома лична ствар.

Вагнеровци јесу били издајници, али питање је кога су издали?
По премиси Пирошкина, Вагнер је издао "канцеларијске бирократе", официре без морала и образа, оне који су паре намјењене за рат "присвајали" себи, стављали себи у џеп.
Ко је ту издајник? Ziveli

Друга ствар, Вагнеровци су још 24 јуна заузели Ростовски аеродром. Ти издајници су могли уништити пола руске авиације на земљи, али гле чуда, не да нису уништили ни оборили ни један авион, него нису ни спречавали летове са аеродрома.

Понављам 2 хеликоптера су оборена због оне старе народне "у страху су велике очи", и вјерујем да ће те будале бити скоро отпуштени а вјероватно и осуђени за то. По ријечима самог Пирошкина, Иљушин су оборили "дураки ПВОшники" (ово је буквално цитат). У оба случаја на своју руку, без одобрења више команде.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2391

nemkea71 ::Ко је ту издајник?
O tome može odlučivati samo sud. Institucija.
Vraćamo se na osnove, tri stuba države - zakonodavna, sudska i izvršna vlast. Ne može pojedinac da odlučuje šta je šta. U stvari može, ali tu svoju odluku ne može i ne sme da nameće drugima. Isto važi i za odnos onih koji su gađali i onih koji su gađani. Krvna osveta je odavno ukinuta, to je civilizacijski napredak. Koliko uspešno država rešava takve situacije toliko će dobro proći. Kao država.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5404

nemkea71 ::
Вагнеровци јесу били издајници, али питање је кога су издали?
По премиси Пирошкина, Вагнер је издао "канцеларијске бирократе", официре без морала и образа, оне који су паре намјењене за рат "присвајали" себи, стављали себи у џеп.
Ко је ту издајник? Ziveli


Treba covek da bude mnogo naivan, pa da misli da jedan vodja placenika, koji je iznikao iz tog istog birokratskog sistema, kog je isti sistem stvorio, godinama finansirao, i za koji je on obavljao najprljavije poslove sirom sveta, sada odjednom naprasno zakljucio da mu smetaju birokrate i korupcija.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

I moje je mišljenje da ovde nema mesta za osudu običnih pripadnika Wagnera. Sva odgovornost za svo događanje tokom ovvih događaja (al mi je rečenica do mojega) je na Prigožinu i eventualno još nekim od komandnog kadra Wagnera, recimo onome ko je imao komandnu ulogu u toj koloni (ako sam dobro shvatio sam Prigožin nije bio u koloni već je bio u Rostovu) dakle neko drugi je imao aktivnu komandnu funkciju u samoj koloni i može biti odgovoran za dešavanja tokom marša kolone a ne obični Wagnerovci jer su oni poslati naređenjima svojih pretpostavljenih na taj marš i tako su dospeli u situaciju da im je protivnik VKS RF.
Kad sedneš u pogrešan voz sve stanice su pogrešne. A oni nisu "seli u taj voz" po sopstvenom nahođenju već im je Prigožin "kupio karte za pogrešan voz" a njega je uzgred na komandnu funkciju u Wagneru verovatno postavila opet ruska država.A po onome što smo mogli čuti i pročitati u Wagneru je mnogo striktnija disciplina i insistiranje na bezpogovornom izvršavanju naređenja nego u regularnoj ruskoj vojsci tako da tamo obični vojnik definitivno nema luksuz razmišljanja "bi li izvršio ovo naređene ili ne bi".
Po meni jedina je "nepravda" što se Prigožin (za sada) jeftino izvukao od odgovornosti i to može u budućnosti napraviti nove probleme.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Бабарога, издаја (оружана побуна, напад на уставни поредак)је прије свега кривично дјело, а на терену кривичног права постоји само индивидуална кривична одговорност, па је тако одговоран не само командант већ и онај прашинар као непосредни извршилац. Друга је сад ствар зна ли тај "доле" шта ради, ако им је неко продао причу да раде по наредби врховног команданта онда можемо говорити о правној или стварној заблуди али у то чисто сумњам. Наредба претпостављеног те не ослобађа кривичне одговорности, ако ти командант нареди да убијеш заробљеника а ти дјело извршиш крив си исто као и он. Каолико ја знам правила службе ти дају могућност (бар би требала) да одбијеш извршење наредбе која представља кривично дјело.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 459

Nisu oni bili na frontu nego u pozadini, niti su pomislili da ih nadleće ukrajinski helikopter. Ako im van toga nešto nije bilo jasno, mogli su i trebali da polože oružje i sačekaju da se stvar rasčisti.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25979
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Хајде кад већ цепамо длаку на четворо, ево формално-правног статуса плаћеника:

Ujedinjene nacije su na Generalnoj skupštini 1979. godine formirale specijalni komitet od predstavnika 35 država kako bi pravno definisali konvenciju o borbi s vrbovanjem, finansiranjem i obučavanjem plaćenika. Bez obzira na to što je do 20. januara 1987. godine, za deset godina, održano šest sesija, do načelnog dokumenta nije se došlo. Reklo bi se, iz jasnih razloga. Nekim državama bili su potrebni ljudi koji će umesto njih okrvaviti ruke. Pošto od efekata rada spomenutog komiteta nije bilo ništa, 1989. godine UN su donele Konvenciju o zabrani unajmljivanja, plaćanja i obučavanja najamnika, koja je stupila na snagu tek od februara 2006. godine i to uz priznanje samo 24 države!

Ta konvencija jasno je definisala osnovne pojmove plaćeničkog posla:

Plaćenici moraju biti grupa, formacija sa jasno naznačenim ciljevima, sistemom subordinacije i definisane discipline.
Naoružanje:sve što nose i čime su naoružani je protivzakonito i smatra se sredstvom činjenja kriminalne radnje.
Nezakonitost: grupa (odred, samostalna jedinica) formira se i deluje suprotno od pozitivnog prava i ne poštuje zakonske norme države ili teritorije na kojoj dejstvuje.
Da bi takva grupa bila proglašena najamničkom, treba da poseduje određena svojstva, odnosno kvalitete, jer grupica od dva-tri naoružana čoveka ne smatra se kvalifikovanim plaćenicima. Tu grupu mora jasno da obeležava hijerarhija, unutrašnja struktura, sistem upravljanja, raspored poslova, specifikovana pravila komuniciranja, plan dejstva, profesionalizam; takođe, nju treba da odlikuje vojnička priprema koja se jasno može uočiti u vatrenoj, taktičkoj, strojevoj i fizičkoj formi. Jedinica treba da bude logistički opremljena respektabilnim i specijalizovanim naoružanjem i mora biti postojana, celovita u relativno dugom periodu i u istom sastavu.
Konvencija takođe plaćenike definiše kroz ciljeve koje oni imaju a to mogu biti:

-Zarada (putem plaćanja ili pljačke).
-Politički ciljevi povezani s političkim delovanjem i terorizmom, gde je razlika minimalna, gotovo neuočljiva, jer se iste te grupe mogu vrbovati i za terorističke poduhvate.
-Nanošenje štete bez upotrebe klasičnog oružja (sofisticiranim metodama): izazivanje kvara na kapitalnim objektima (elektranama, fabrikama, itd), hakerskim upadima i slično.
-U cilju izvršenja zadataka za koji su najmljeni, plaćenici se ne uzdržavaju da napadnu regularne jedinice vojske ili policije zemlje gde su angažovani.
-Oružje koje koriste se načelno deli na hladno, vatreno, lako, teško, pri čemu se koriste sva dostupna minsko-eksplozivna (MES) i zapaljiva sredstva.
Kakva je danas sudbina plaćenika i kakva im je budućnost? Ako uzmemo primer surovog ratišta kakvo je ukrajinsko, na kome se sve teže sakriti, jasno je da im je posao otežan i da njihovo delovanje mora biti podržano od strane jedine organizacije koja za to ima resurse, a to je država. Da li u Ukrajini ratuju klasični plaćenici, oni koje možemo svrstati u spomenuta pravila Konvencije? Svakako da, jer svakog dana slušamo vesti o ”dobrovoljcima” iz raznih zemalja koji kreću na jednu ili drugu stranu bojišta iz ”solidarnosti” sa jednim ili drugim narodom. Ta solidarnost, naravno ima svoju cenu i rizik da se naplaćeni honorar vrati u vreći s vlasnikom. U to šarenilo je nagrnula brojna ekipa službeno pozvanih i poslatih savetnika, instruktora i sličnih eksperata čiji se zadatak, još od Korejskog rata dobro zna. Poučiti domaće borce, obaviti promociju oružja države koja ih je poslala i vratiti se živ, ako je moguće…

Има томе некога времена како сам се бавио овим питањем, ово је само део текста. А шта се стварно догодило, нећемо сазнати ни данас, ни сутра, без обзира на урођено нестрпљење форумаша и неке исхитрене закључке. Ziveli

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 833

Prigozin je ostavio "blueprint" kako dobro opremljena jedinica sa odlucnim generalom moze lako izvrsiti drzavni udar kad se za to stvore uslovi kojih u ruskom drustvu ne manjka. Nesto slicno ali ovaj put ozbiljnije mozemo gledati u buducnosti ako se stvari na frontu ne pocnu brze rjesavati. Ekonomske sankcije ce uzimati danak. Sovjetski Savez je posle 10 godina mrcvarenja po Avganistanu pao. Postoji nezadovoljna elita u Rusiji koja gubi veliki novac zbog odugovlacenja i nece jos dugo trpjeti letargicnost ovog rukovodstva. Stabilnost Rusije je definitivno poljuljana i sad se ocekuje jaci pritisak zapada na neutralne zemlje da smanje ekonomsku saradnju. Ovo u Ukrajini se mora privoditi kraju.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 919 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 5 sakrivenih i 890 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, bladesu, bojank, Bubimir, darcaud, Dorcolac, Excalibur13, FOX, ladro, laurusri, mercedesamg, milan.vukovic, milutin134, mnn2, pein, radoznao, simazr, suton, Tvrtko I, vandrej, Vatreni Zmaj, YugoSlav, zastavnik, 125