Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1803

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2545

Perkele ::
Pa to je suština... Bez Wagnera Rusi ostaju bez koplja uz koje ne moraju da brinu da li je borba efikasna ili svrsishodna.
.


Копље убада и убија. Вагнер нема тај ефекат против Републике Украјине, можда би 20 Вагнера имало, али их нема 20. Вагнер има ефекат табаџије који ће се тући са републиканцима, добро их изубијати, али притом сам примивши добру количину удараца, док ти седиш у позадини и смишљаш начин и радиш на томе како једном за свагда уништити противника.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

ФПВ дронови доносе смрт непријатељским оклопним возилима
Прецизни погоци погодили су непријатељски тенк и неколико јединица лаких оклопних возила.
https://t.me/anna_news/51882

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Послужили су својој сврси а онда су постали дио проблема. Рус је ставио тачку на Вагнер, можда би и ова тема коначно требала..

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19820

novator ::^perkele
Ovo ne smije biti istina.
Ako je Rusiji udarna pesnica privatna vojna firma, onda su u debelom problemu.


Nisu ni udarna pesnica, ni vrh koplja, pre su specificna alatka, jer su sa istima konacno uspeli da naprave "laku" pesadiju koja im je ocajnicki falila za urbane uslove i teske terene. Ali nesto sumnjam da ce ovaj rat biti resen borbama u urbanim sredinama i sumetinama.

PS. Navodno kineska dzebana kod Rusa u Ukrajini. Tj. dzebana je 100% kineska, samo nema neoborivog dokaza da li je u Ukrajini. Sa druge strane, ovoga puta sami Rusi pisu o istoj. Videcemo.



https://t.me/esttakaiaprofessia/1171

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1530

Svaka čast na izbacivanju ovog teksta kolega...
GrammaticalAnalysis ::Извињавам се ако је неко већ постављао линк са чланком који је написао Сергеј Караганов, почасни председник руског Савета за спољну политику. Дакле, не ради се о неком блогеру, и сл. већ човеку који учествује у креирању руске политике. Претпостављам да су многи од вас чули за њега када је пре неку годину у западним медијима најављивао да би Русија могла прва да удари и да је циљ да се не ратује на њеној, већ на туђој територији (в. нрп. интервју немачком Шпиглу пре неколико година, преведен и на српски 2016)

Његова нова размишљања на тему ескалације сукоба и нуклеарне претње као дела тог процеса, изнесену на заседању, како сам каже "Савета за спољну и одбрамбену политику, које је било најважније у његовој 31-годишњој историји." - можете наћи на Globalaffairs (енглески) "A Difficult but Necessary Decision", а српски превод са промењеним и "појачаним" насловом овде: "Русија мора да размотри коришћење нуклеарног оружја".

Пошто овде понекад дрвимо до у бесконачност о циљевима рата, хајде да видимо шта о томе кажу људи који свакако утичу на руски врх (да не улазим у причу да ли је ово "порука" пре него најава или програм). Издвајам неке делове (подебљања су моја), сецкао сам текст, цела верзија је на горњем линку.

----------------------------------------------
Русија и њено руководство се суочавају са тешким избором. Постаје све јасније да сукоб са Западом не може да се оконча ни уколико изборимо парцијалну, или чак потпуну победу над Украјином.

И заиста, биће то тек парцијална победа ако ослободимо само четири региона.
Нешто већа победа биће ако ослободимо читав исток и југ данашње Украјине у року од годину или две. Али и даље ће опстати део те земље са још огорченијом, ултранационалистичком популацијом наоружаном до зуба – што ће за Русију бити отворена рана која ће увек моћи да се закомпликује у нови рат.
Можда најгора ситуација могла би да се догоди ако, по цену огромних губитака, ослободимо читаву Украјину и заглавимо у рушевинама са становништвом које нас углавном мрзи. Њихово „искупљење” трајало би дуже од деценије. Било која опција, а нарочито ова последња, одвлачиће пажњу наше државе са насушно потребног преусмерења духовног, економског и војно-политичког фокуса ка истоку Евроазије.
Атрактивнија опција било би ослобађање и реинтеграција истока и југа Украјине, уз приморавање остатка на предају, након чега би следила комплетна демилитаризација и стварање пријатељске тампон државе. Али то би било могуће тек ако и када успемо да сломимо вољу Запада да подстиче и подржава кијевску хунту, односно када га натерамо на стратешко повлачење.

А то нас доводи до најважнијег, али готово неразматраног питања. Свепрожимајући, фундаментални узрок сукоба у Украјини и многих других тензија у свету, као и укупног раста опасности од рата, је све бржа пропаст савремених владајућих елита Запада [...] То изазива бес не само империјално-космополитских елита (Бајдена и компаније), него и империјално-националних (Трамп). Њихове земље губе петовековну способност исисавања богатства из целог света, као и – углавном присилног – наметања политичких и економских оквира и културне доминације.

Зато неће бити брзог краја у текућој дефанзивној али агресивној конфронтацији Запада. [...] Штавише, пратећи савремену, а углавном западну војно-политичку мисао, непромишљено смо поставили праг за употребу нуклеарног оружја превише високо, неадекватно смо проценили ситуацију у Украјини, и тамошњу војну операцију нисмо започели довољно успешно.

[...] А то ме доводи до најтежег дела овог чланка. Можемо наставити да се боримо још годину, две или три, жртвујући хиљаде и хиљаде наших најбољих синова и уништавајући десетине или стотине хиљада људи који живе на територијама које се сада називају Украјином, а који су упали у ову трагичну клопку историје. Али актуелна војна операција не може да се оконча одлучујућом победом без приморавања Запада да се стратешки повуче или чак преда, и убеђивања истог да дигне руке од покушаја историјске ревизије и очувања глобалне доминације [...] Мораћемо да нуклеарни фактор одвраћања поново учинимо уверљивим аргументом, снижавајући праг употребе нуклеарног оружја (који је тренутно неприхватљиво висок), а потом рапидно али промишљено корачајући лествицом ескалације. Руски председник и други лидери већ су предузели прве кораке дајући релевантне изјаве: најављено је размештање нуклеарног оружја и његових лансера у Белорусији, као и повишена борбена спремност стратешких снага одвраћања.

[...] Много пута сам говорио и писао да уколико правилно изградимо стратегију застрашивања и одвраћања, па чак и уколико употребимо нуклеарно оружје, ризик „узвратног” нуклеарног или било каквог другог напада на нашу територију биће сведен на апсолутни минимум. Само лудак који изнад свега мрзи Америку имаће петље да узврати удар како би „одбранио” Европљане, стављајући тако своју државу у опасност и жртвујући хипотетички Бостон за хипотетички Познањ.

[...] Имајући у виду вектор кретања Запада – упорну деградацију већине његових елита – свака следећа њихова одлука биће још мање компетентна [...] Тешко да можемо очекивати да тамо на власт дођу одговорнији и разумнији лидери у блиској будућности. То се може догодити тек након катарзе, након што дигну руке од својих амбиција. Не смемо поновити „украјински сценарио”. Четврт века нисмо слушали оне који су упозоравали да ће нас експанзија НАТО-а довести до рата. Покушавали смо да одлажемо и „преговарамо”. Последица је да имамо озбиљан оружани сукоб. Цена неодлучности сада биће вишеструко већа.

Dobro je da ima neko od Rusa koji shvata suštinu i dubinu problema sa kolektivnim zapadom...
Ključna rečenica je ova zadnja...Cena neodlučnosti sada,biće višestruko veća(sutra)

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 947

Kaže Ukrajinci hoće da promene ime gradu Zaporožju (a samim tim i oblasti).
https://t.me/i20028843/105538

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2673

Zaboravljate samo jednu nebitnu sitnicu a to je da Wagner nema beskonacni priliv ljudstva (s iskustvom ili bez). Kakvo crno koplje ili udarna pesnica, jos jedan bahmut i ne bi bilo nijednog vagnerovca vise medju zivima. Mislim da su izgubili (mrtvi I ranjeni) 60-70% potencijala te sumnjam da ih ima vise od 5-6 hiljada pa sad su najkorisniji da obucavaju i pomazu iskustvom.

Jos jedna ovakva pobjeda i ja cu ostati bez vojske....

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1797

Ovako izgleda dno bivše Kahovske akumulacije kod sela Novovorontsovka. PrtScr prikazuje koliko duboko upadaju stope čovek dok hoda po "isušenom" tlu. Sad zamislimo da na takvu podlogu pritisne vozilo teško desetak i više tona.



Ovde možete pogledati ceo snimak. U twitu ispod snimka je mapa koja prikazuje koliko je mesto snimanja udaljeno/blizu obale.

https://twitter.com/M0nstas/status/1672955122119213056

Sledeći twit nema geolokaciju i stopala manje upadaju u mulj.

https://twitter.com/novayagazeta_en/status/1673292125738508288

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8870
  • Gde živiš: pecina stroga

Tako je bojane, specificna alatka, ali nikako "laka pjesadija". Laka pjesadija je Rosgvardija.

Doktrina Wagnera (u ovom ratu, ne nuzno u Africi) je doktrina jurisnih grupa. Stara sovjetska skola. Nema tu nista novo. Grupe najiskusnijih boraca, kombinovane po potrebi zadatka, ojacane i artiljerijom i tenkovima i inzinjercima, i sa PO sredstvima. Sovjeti su ih koristili za probijanje najtvrdjih utvrdjenih odbrambenih linija ili za uzimanje kljucnih objekata u gradskim borbama.

Ovdje se ne koriste za probijanje operativnog pojasa odbrane na otvorenom jer Rusi to ne rade (zasad) ali su koristeni za uzimanje ukro otpornih tacaka. I nekih gradova. S tim sto ni Soledar ni Bahmut nisu imali nikakav cak ni operativni a kamoli strategijski znacaj, vec su napadani da bi se iznurio protivnik koji je besmisleno radio odsudnu odbranu operativno ili strategijski nebitnog naselja.

Ukidanje Wagnera ne znaci nuzno da Rusija ostaje bez tih kapaciteta. Samo ce oni vjerovatno drukcije da se rasporede, da bi bili upotrebljiviji. Recimo, moguce je u svakoj "ofanzivnoj" brigadi prve linije formirati cetu bivsih Wagnerovaca, sa isto,m platom i pod istom komandom, samo ovaj put uvezani u formaciju brigade. Ili po jedan jurisni bataljon Wagnerovaca u diviziji.

Ili cak ni to. Ljude iz Wagnera koji oce da nastave da se bore pod novim uslovima moguce je "rasuti" po jedinicama, koji bi onda oko sebe stvarali nukleuse iskusnijih i odlucnijih boraca. Koji cine udarnu snagu svake jedinice nivoa cete il bataljona.

Jedino sto to ne moze odmah, jer sad mora da se obavi gomila informativnih razgovora da se vidi dje je ko bio kad je bilo sranje.

A ta zurka je siguran sam vec pocela, jer je ocigledno da je Kremlj isprepadan do koske i da su shvatili koliko malo je trebalo da sve ode u tri lepe. Tako da uzece par mjeseci da se osjeti uticaj Wagnerovaca u jedinicama regularne vojske.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Ја исто нисам убјеђен у то да ће сви Вагнеровци у "пензију". Доста ће се тога прелити у армију, очигледно је тај процес и један од узрока пуча.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 947 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 1 sakriven i 913 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, babaroga, Bubimir, cavatina, darkangel, DeerHunter, Denaya, dragoljub11987, Excalibur13, galijot, Hans Gajger, Ilija Cvorovic, Kaplar2, kikisp, Kubovac, Mendonca, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Milos ZA, nesa1962, Oscar, Parker, Smajser, srbijaiznadsvega, stegonosa, theNedjeljko, Tvrtko I, vathra, vladetije, wolf431, Yellow Pinky