Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1812

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 907
  • Gde živiš: RS/BiH

I dalje ima dugo da gledamo rat odelenja / voda najvise cete u napadu i odbrani zacinjeno sa dejstvom avijacije i artiljerjje

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8870
  • Gde živiš: pecina stroga

bojank ::
Ali ima veze da li im je to vozilo neotudjiv deo odeljenja, sto sam i napisao.


Mozda ima veze tebi i ostatku bratije koji fokusiraju svoju paznju na oklop i tehniku.

Ali s doktrinarnog stanovistva nema nikakve veze da li im je vozilo neotudjivi dio odjeljenja ili nije. Nema veze ni kakvo vozilo imaju. Mogu i na magarcima da jasu i vuku opremu sve dok imaju artiljeriju (minobacace i nesto jace pridodato), i sve dok su opremljeni da se sami nose sa napadom pjesadije i oklopa protivnika bilo kojeg intenziteta, da sami kontrabatiraju (u limitima dodjeljene im dubine fronta) i da imaju sredstva i formaciju za neutralizaciju ili unistavanje otpornih tacaka i oklopa protivnika. Plus inzinjeriju za zaprecavanje ili ciscenje i podrsku u nastupanju.

Teska pjesadija u vojnom zargonu oznacava pjesadijske jedinice koje su izuzetno dobro opremljene i ojacane za odsudne borbe i u napadu i u odbrani. Teske za manevar i logistiku, i trome, al zato jake i otporne. Ne treba im mnogo podrske, skoro samodovoljne na ratistu.

Laka pjesadija je suprotno od toga, pjesadijske jedinice lako opremljene sa naglaskom na mobilnost. Bave se prepadima, desantima, prodorima u dubinu na lako posjednutim pravcima, gonjenjem razbijenog protivnika, ubacuju ih u brese kad nesto treba na brzinu zatvoriti. Brzo reaguju, ali im poslije dan ili dva treba podrska, inace ce proci ko sto su mogli da prodju VDV na Gostomelju (da nije stigla glavnina ne bi se odrzali).

Jurisne grupe mogu da se sastavljaju i od jedne i od druge vrste pjesadije, ali njih odlikuje da su male (u zavisnosti od zadatka, retko vece od bataljona, najcesce ojacana ceta, nekad i ojacani vod). Ovo zato sto su zadaci jurisnih grupa iskljucivo takticki, u okviru glavnog zadatka vise jedinice iz cijeg se sastava formiraju. I odlikuje ih da nisu stalne formacije, sastavljaju se ad hok i sastav im se odredjuje prema potrebama zadatka.

Wagner je i svojom doktrinom dejstva u Bahmutu pokazao da se tu radi iskljucivo o jurisnim grupama, koje su odradjivale iskljucivo takticke zadatke. To sto su im po potrebi dodjeljivali par tenkova i po neki grad ili haubicu ne cini ih teskom pjesadijom.

Mozda je teska pjesadija smatrana za anahronu u modernim vremenima brzih ratova malim snagama protiv ili nedovoljno obucenih i motivisanih vojski, ili protiv nekih paravojski. ALi ovaj rat je ocigledno doveo do ponovne revizije teorije o modernim ratovima. Kao rezultat toga Rusi vec pola godine reformiraju vojsku u hodu i prave nove divizije i nove korpuse i oklopne armije sa svojom organskom avijacijom za podrsku. I prave jake pjesadijske jedinice koje mogu da zavrse svaki posao na bojistu.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11186

Citat: Npr Francuzi . Spalise im Pariz zbog penzione reforme a kamoli rata...

Pariz "gori" zbog načina na koji je doneta odluka o reformi. Ne zbog same reforme. Al dobro. Kraj OFF

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Izgleda zapinje sa Leopardima 1.

Prvo je Rajnmetal pre koju nedelju rekao da ne može da snosi troškove osposobljavanja tenkova koje namerava da otkupi od švajcarskog konzorcijuma u čijem su vlasništvu, a sada izgleda i sama Švajcarska odbila zahtev da se dopusti njihova prodaja.

https://t.me/i20028843/105853

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19820

babaroga ::
Mozda ima veze tebi i ostatku bratije koji fokusiraju svoju paznju na oklop i tehniku.


Pises nesto sto nema veze sa zivotom sa onim sto sam ja napisao.
Nisam pisao o samom vozilu, pricamo o doktrini upotrebe pesadije i vozila kao jednog odeljenjа.
Kada u uputstvu od 200nesto strana o upotrebi voda na BTR-ovima dejstvu bez podrske vozila posveceno 3 (i slovima tri) strane veoma je jasno da od koriscenja te pesadije kao samostalne, bez vozila nema ni govora.

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Sama hipotetička pretpostavka da NATO uđe u sukob sa Rusijom pobija ideju jedinstva jer ne može se uračunati ravnopravnost motivisanosti, morala, angažovanja i žrtve koji bi se podjednako oslikavali na države članice u njihovom odnosu prema sukobu.

To bi u praksi izgledalo kao upravljanje krizom EU na početku i u jeku pandemije. Svi temelji navodne solidarnosti i jedinstva na kojima principijelno i politički počiva EU prosto bi bili zanemareni i ideja konsolidovane reakcije je zamenjena praktično pričom svako za sebe, shodno svojoj moći a neretko i na uštrb slabijih.

Slično bi delovao i NATO... Načelno jedinstvena politika bi izrodila jednu hijearhiju eksploatacije država i snaga u kojoj bi jedne računale na očuvanje svoje dobrobiti proporcionalno svojoj moći, dok bi druge na njihovu uštrb bile trošene.

A i to je jedna velika hipoteza jer bi počivala na ideji da Rusija NATO doživi isto kao Ukrajinu, odnosno da dolusti "trošenje" alijanse a ne da reaguje totalitarnim pristupom.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

babaroga ::
Nije mi uopce jasno kako je ova pjesadija zavrsila u ovome gustom minskom polju tako na gomili.

jednostavno, Murphyjev zakon.
kad su se iskrcavali, nije za inat grunula ni jedna, sve dok se nije i zadnji iskrcao, a dalje smo vidjeli.

ovaj Bradley je išao prvi, a druga dva su naletjeli na PT mine nakon što su se ovi već iskrcali, inače se ne bi ni iskrcavali. Njihova pješadija je valjda stradala i ostala u njima.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Ови трче у гаћама, јел ово она фора да снајперсти не знају чији су или су их баш ухватили "спуптених гаћа"?

https://t.me/CyberspecNews/34565

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3278

18+

Ukrajinci nastradali kod Klisejevke:

https://t.me/i20028843/105882

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 554
  • Gde živiš: na koridoru

Stija zmija ::

Muka mi je kada vidim kako neki naši domaći mediji izvještavaju o ratu u Ukrajini...Čini mi se da su pojačali propagandu protiv Rusije i to niko ne kontroliše...Samo čekam da pozovu u emisije neke Ukro komentatore da nam u stvari OBJASNE šta se tamo dešava...izvinjavam se ako sam of i razumijem ako mi obrišite poruku..Jednostavno sam ljut i očajan zbog stalnog dodvoravanja onima koji su nas bombardovali 1999..


Pa sta ti je onaj bradati obradovic nego zapadni placenik.Lupeta i laze za sve pare sto dobija pa i vise.
Kad gostuje na TVu prosjecan gledalac vidi da laze i navija za ukrajinu a kamoli mi sa ovog foruma i ostali koji se malo razumiju u ova desavanja. GUZ - Glavom U Zid

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 965 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 9 sakrivenih i 917 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, Alexandar-1973, Asparagus, babaroga, Ben Roj, Bobrock1, Boris90, DeerHunter, Denaya, Dr.Strangelove, dragoljub11987, Excalibur13, Georgius, gomago, kolle.the.kid, Kriglord, kubura91, lord sir giga, Marko Marković, mercedesamg, Michellefromrezistance, milenko crazy north, milos.cbr, milutin134, Mitraljeta, nemkea71, nesa1962, operniki, Oscar, pein, raptorsi, rodoljub, sasa87, Sićko, Smajser, Srle993, theNedjeljko, vladetije, Čivi