Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1842

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2074
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Otišli smo dosta od teme.

Navest ću primjer iz BNT-a. Na batu jednog od čekića otkinuo se komad. Izlaze inženjeri, snimaju pukotine, snimaju kritično mjesto, gledaju šta i kako. Onda ide računica, crteži i stiže tehnologija vara.

Nakon toga obučeni varilac dolazi sa raznoraznim aparatima, žicama i sl (ima tu nekih stvari koje i ne razumijem jer ne znam), a onda prvi var, temperatura tolika i tolika, debljina vara, korak, tehnika. Onda čekaj pola sata (ne više ne manje), pa opet var, pa onda opet pauza od toliko i toliko.... Sve dok se sve ne završi.

Na to sve ja pitam (a tu sam slučajno jer vodim gradnju temelja za nove čekiće i prese) tko ovo sve računa i koliko ih ima da rade ove stvari. Jezivo je koliko ih je sada, gotovo da ih nema, a onakav gigant je BNT bio.

E sada, kako se Rusija sa ovim nosi ne znam. Koliko su im ovo atraktivne struke, koliko ih se školuje za ovaj posao. Ovdje sada, čak i u BiH, dobar varilac, bravar ili sl može šta hoće. Mi u firmi imamo i metalnu radionu sa strugovima, glodalicama i sl, plate su pristojne ali nema radnika. Svi su po talijanskim brodogradilištima.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 320

U mojoj prethodnoj firmi bavili smo se proizvodnjom delova ze eneregetske kotlove za Termoelektrane u Republici Srpskoj (Ugljevik, Gacko) - ruski kotlovi.
Radili smo po novoj ruskoj dokumentaciji firme iz okoline Moskve, s ruskim osnovnim i dodatnim materijalom za zavarivanje, što sa "običnim", crnim cevima ekonomajzera a i sa, po našem, "X" materijalima za pregrejače pare (ko razume, shvatiće).
Kvalifikovali smo tehnologije zavarivanja po Gost-u, kriterijumi prihvatljivosti grešaka takođe po Gost-u, samo su ispitivači iz laboratorije radili sa evropskim sertifikatima za ispitivanje radiografiju, ultrazvuk, penetrante, magnete i vizuelno.
Ono što odgovorno tvrdim je da Rusi na tehnologiju zavarivanja polažu mnogo pažnje. U konstrukcionoj dokumentaciji je sve definisano do geometrije zavarenog šava nakon zavarivanja.
Radili smo ručno (TIG) i poluautomatski, orbitalnom mašinom.
Od njih smo dobili knjigu za rusku kotlogradnju, u kojoj je sve objašnjeno. Sve standarde smo skidali sa net-a (Još su imali važeće iz SSR, sa sve crvenim pečatima i petokrakama).
Lepo iskustvo.

Apropo rezervoara za gas - verovatnio je kolega mislio zbog sitnozrnog materijala koji se tamo koristi, da nezgodan je za zavarivanje i traži termičku obradu nakon zavarivanja, koliko se sećam.

P.S. Glavnu stvar sam zaboravio...100% radiografija- 27.000 zavara x 2 snimka!

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Мислим да Баброга јесте на трагу нечега, не може се поредити цивилна и ратна производња, ако је држави битно увешће се и радна обавеза и три смјене или ће се кадар привући великим платама(можда и најједноставније рјешење). И још нешто, треба имати у воду и најављену реформу руске војске у квантитативном смислу, ваља опремити и те нове дивизије тенковима. Не бих лицитирао бројкама, видјећемо на крају године каква је производња била, није то сад толико битно јер се не види недостатак оклопа на терену.

online
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 948

Kaže se 170 milijardi dato Ukrajini od početka 2022.
Od toga 130-tak milijardi od Amera. Realno, imajući u vidu koliko su pomoći dobili, koliko municije, oklopnih vozila, artiljerije, logistike... Koliko se moralo uložiti da se Ukro ekonomija održi u životu... To i nije toliko mnogo

Mnogo jeftinije ih izađe nego da oni moraju da učestvuju u ratu. Onda bi troškovi bili × 10.
Ovako nit oni ginu, a ne troše ni deseti deo onoga što su trošili u Iraku i Avganistanu.

I na taj način razmišljaju američki jastrebovi... U Iraku i Avganistanu smo ukupno potrošili 7 biliona (bilion na srpskom jeziku = trilion na engleskom), a ovamo smo za Ukrajinu uložili tričavih 130 milijardi
U prevodu izuzetno isplativo.

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2023
  • Poruke: 100

Citat: Cime se bavio Omsktransmash 1941, i kako se tako brzo adaptirase... Inace ima i tamo ocuvana linija pored one najmanje 3 iz Tagila.


Pre nekih godinu dana dodje do mene info da su u Omsku 6 meseci pre početka SVO, rasporedili PVO oko zavoda i ukinuli godišnje odmore, radi ta linija remont skoro sigurno već 2g a da li radi još nešto videćemo na kraju godine. Što se tiče termovizije najverovatnije će dobiti od kineza, koji su već razvili svoje čipove

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1778

Isplati im se i da isto potrose u narednih 10 godina, a kamoli manje. Kao da je Amerika oslabila zbog triliona potrosenih na rat u Avganistanu i Iraku.
Povrh toga, u ovom slucaju nemaju gubitke trupa dok im neprijatelj polako krvari, sto je nesto kao kad su pomagali Avganistance Osamdesetih.
Kako god da okrenes ja se ne brinem za njihovub"računicu". Nikad se ne upustaju u sukob koji moze previse da ih košta. Štaviše, upuštaju se u rat skoro isključivo zbog novčanog profita.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Milos1977
Наравно да је Америка ослабила због билиона долара бачених у Авганистан. Рачун се плаћа на крају.

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1339

A kolika je korist od Iraka, Avganistana i flote u Bahreinu... Dosli tu samo da bi trosili i doneli demokratiju, kako da ne...

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3760

Polemarchoi ::A kolika je korist od Iraka, Avganistana i flote u Bahreinu... Dosli tu samo da bi trosili i doneli demokratiju, kako da ne...
Толика да се сада заливске земље мире са Ираном уз кинеско посредовање. Такође се све више зближавају са Русијом. Иран је регионална сила са великим утицајем у Ираку, Сирији, Либану и Јемену. О Авганистану да не говорим.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7157

Koliko je ukrajinska vojska angazovana na pokrivanju ostatka svoje granice prema Rusiji ne racunajuci front na jugoistoku? I koliko je Rusija angazovana na Ukrajini, a da to nije front na jugoistoku Ukrajine. Rusi bi za nanosenje nekog novog udara sa "mobilizovanom snagom" mogli da biraju neki potez od Harkova do Kijeva radi izbjegavanja operativne glavnine VSU na jugoistoku.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 930 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 898 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., Bane san, Bubimir, ccoogg123, comi_pfc, DeerHunter, DejanSt, Dimitrije Paunovic, djordje92sm, DPera, FileFinder, Georgius, HrcAk47, ILGromovnik, Karla, Kubovac, leonard, MiG-29M2, mikrimaus, mile23, MiroslavD, mkukoleca, nenad81, Simon simonović, stegonosa, vladaa012, 125