Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1847

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Ratarstvo
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 266

Evo sta kaze gen. Mili:
https://www.bbc.com/news/world-europe-66075786

Nece ukr nikad shvatiti ko im cuva ledja, tj. ko su im "prijatelji", nazalost.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 908
  • Gde živiš: RS/BiH

U kakavom reality svijetu zivimo pokazuje i ovaj sukob

Ovdje se vojne operacije najavljuju i desavaju u skladu sa tim najavama.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Вучић чита Телеграм

According to the results of the analysis of all incoming data in the Orekhovo-Polozhsky direction, he concentrated up to forty battalions, pursuing the goal of rushing along the Orekhov-Tokmak vector.

https://t.me/intelslava/49599

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 375

Koje je uzivanje citati postove clana @raketas na ovom forumu. Ja se bavim CNC masinama na nacin da sam i programer i operater i sve sto treba da budem da bi se dio zavrsio. Radimo uglavnom super precizne i dosta komplikovane stvari za vakum industriju, odnosno dijelove koji se ugradjuju u one cuvene ASML masine. Iako je CNC super stvar slazem se sa raketasevom logikom da tamo gdje ne treba da se primjenjuje onda ne treba. Ako se neki dio moze napraviti na vise masina izvodjenjem vise jednostavnijih operacija onda bih i ja radije to tako radio. U principu to je matematika velikih brojeva. A na primjeru ovog rata vidimo sta je kljucno u ratu ovih razmjera. To sigurno nije 1000 Excalibura granata ili raketa za HIMARS, nego par miliona granata relativno brzo dostupnih do orudja na prvoj liniji. Kolicina je sve.
CNC masine mogu da naprave sve. Ali doslovno sve. Samo je pitanje koliko to traje i koliko to kosta? Ja stvarno ne znam kolike su tolerancije na kalibrima granata ili raketa i koje mjere moraju da budu super precizne u tim stvarima, ali ako toga nema onda je efikasnije i brze raditi stvari na drugim tipovima masina, kao npr presama, bor masinama, brusilicama, zagama i sl. Npr ja sam skoro radio jedan dio gdje se trazi ukupna tolerisana mjera od 8 mikrona (tolerancija h6) na dva izdanka (cilindra), a njihova pozicija je tolerisana 0.1mm na gornju ravan dijela koji je dugacak 300mm. To je 8 hiljaditih dijelova milimetra. I sve je to super, ali ako ti je ravan recimo 0.08mm (osam stotih dijelova milimetra) precnik tih izdanaka ne odgovara, jer su se blago nakrivili odnosno nisu tacno pod 90 stepeni na tolerisanu ravan. Npr Rusi nisu mogli napraviti slabocujne podmornice dok nisu prosvercovali Toshiba CNC masine iz Japana. Ali to ne vrijedi za 99% ostalog naoruzanja.
Nema sanse to napraviti bez CNC masine i nema sanse da to naucis nekoga da radi za 3 sedmice. Sve to lijepo izgleda na racunaru ali kada se dio stegne i pusti u rad, krajnji rezultat razlikuje majstora od segrta. Takodje, nije isto raditi dijelove od nerdjajuceg celika, alumijuma ili neke plastike. Ja recimo najvise na svijetu mrzim tzv PEEK plastiku jer je nemoguca za obradu. Nakog nje je nerdjajuci celik. Tako da ja razumijem savrseno sta raketas govori. I stvarno se divim ljudima koji su napravili te linije proizvodnje koje on pominje.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Пре неколико дана купили смо један комплет ФЛП дронова и поклонили другарима.

Пет дронова са резервним батеријама , пултом управљања , торбом за,безбедан пренос коштало је 180 000 рубљи. И преводу мало мање од 2000 еура ( незнам тачан курс на данашњи дан) . Невиди се тачно шта је накривено тенк или транспортер . Међутим шта год да је повређено је с три беспилотника вредности 1200 еура.
https://t.me/SrbijaRusija/26591

Ваздушно-десантне јединице раде са "Ланцетом" на оклопним возилима и инсталацијама за електронско ратовање непријатеља
https://t.me/anna_news/52097

Снимљени јунски удари противтенковских ракета „Вихор-1“ (хттпс://т.ме/спутникливе/62834)

Руски јуришни хеликоптери Ка-52 уз помоћ овог комплекса уништили су на десетине комада опреме Оружаних снага Украјине, укључујући немачке тенкове Леопард 2А6.

Радили су углавном на напредовању непријатељских оклопних група у Запорожју.
https://t.me/anna_news/52091

offline
  • Pridružio: 27 Maj 2023
  • Poruke: 295

Kada bi se Ukrajinci u narednih 10 dana tako očekivanim snagama i intenzitetom zaleteli da bi izvojevali rezultate kako naš predsednik reče, mislim da bi samo uspeli u nikada kraćem roku da aktiviraju nikada više mina u jednom ratu.

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1413

Cesta smrti, Časov Yar- Bahmut

https://t.me/intelslava/49602

--------

Navodno teške borbe trenutno ispod Orehova

offline
  • vlad4 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Maj 2015
  • Poruke: 436

кад крене прича о броју тенкова, варењу, ливењу и глодању, не могу, а да не подсетим све на историју.
можда овај пут да пустимо друге да буду понављачи.
од 3:47, хитлеров чувени разговор са царским гвардејцем:

https://www.youtube.com/watch?v=WE6mnPmztoQ

извињавам се за оф, али желим да укажем да не можемо увек све да знамо, када већ и најобавештенији људи који се упуштају у овакве авантуре нису свесни реалности.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7157

Kad vec pricamo o "pozadinskoj borbi" ili "borbi za pozadinsko obezbedjenje" tokaru sa desetak godina ozbiljnog iskustva i to iz oblasti odrzavanja, znaci sarenilo metalostrugarskog rada na obradi komada u stotima u milimetru i sa velikim obrtnim momentima trebalo je nekih 10 godina da udje u krug tokara sarajevskog "Pretisa". Mislim da ja plata kvalifikovanog radnika zadarskog SASa osamdesetih bila 5.000 zapadnonjemackih maraka. A i tada je bilo, na primjer, kopirnih strugova na kojima je mogla da radi i nekvalifikovana radna snaga kao i numericki upravljanih masina, poput onih iz Istocne Njemacke iz Karl Marks Shtata za ozubljivanje zupcanika. Pa je opet potreba za majstorima i to "gradiranim" po godinama radnog staza bila konstantna.
Na kraju krajeva, bas u toj Rusiji imate oglase gdje se na poziciji tokara dodaje i stepenovanje, pa kaze poptreban tokar III klasa, ili V ili X. Da sve moze CNC valjda takvih oglasa ne bi ni bilo. Pri tome, odrzavanje, remonti ili "ozivljavanje" bas zahtijeva tokara koji cita tehnicke crteze i na osnovu radnog iskustva remontuje/obradjuje sve te masinske elemente sklopova jer po znanju/iskustvu veoma dobro zna kako ce to i inace biti montirano i kako ce raditi. Odnosno njegovo iskustvo i manuelno upravljana masina su i dalje daleko ispred zezanja sa CNC i priucenim operaterom. Serijska/kopirna proizvodnja nekih prostih stvari je pak nesto sasvim drugo.
Naravno, tokar je samo dio ekipe koja rastavlja/sastavlja. Treba reci i da pogonsku/remontnu ekipu, narocito za masinsku industriju nije lako sastaviti. Na primjer, ekipe koje su odrzavale tekstilnu industriju veoma tesko ili nikako su se privikavale na odrzavanje neceg zahtjevnijeg od tkackih stanova. Bas kao sto su Napolitanci unistili brend Fijata ili kao sto BNT nije uspijevao da iskopira sovjetski DT gusjenicar odnosno da napravi svoj. Napravili bi ga oni ali se na njemu sve raspadalo.
Treba uzet i etno - mentalitet, neki Japanci, Britanci ili Germani su nekada shvatali da im o tehnoloskom razvoju visi ukupni opstanak, pa je i postojao i kult rada koji su komunisti u Rusiji ocigledno bezuspjesno pokusali da izgrade. Neki narodi to nikad ne skapiraju jer im jabuke prosto padaju u krilo.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3538

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1675488523804131328

GP":- AFU 65. i 47. brigada zauzele su položaje RUAF-a sjeverozapadno od sela Rabotine, južno od Orihiva

- Jedinice AFU-a postigle su djelomičan uspjeh na južnom krilu Bakhmuta u smjeru Klishchiivka"

Izgleda da se front polako aktiviše. Edit: Dok je bio Wagner kod Bakmuta, ukri nisu nikamo išli, sada polako nadiru po bokovima.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 940 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 5 sakrivenih i 903 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., Bane san, bojcistv, Bubimir, ccoogg123, comi_pfc, DeerHunter, DejanSt, Dimitrije Paunovic, djordje92sm, DPera, FileFinder, Georgius, HrcAk47, ILGromovnik, Karla, Kubovac, leonard, MiG-29M2, mikrimaus, mile23, milenko crazy north, MiroslavD, mkukoleca, nenad81, nikoladim, Simon simonović, stegonosa, vladaa012, Zimbabwe, 125