Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1879

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 151

Sim.a ::
Nisam ja ništa prenebregnuo.
Imaju najveći deo Nato iza sebe ali samo politički ali vojno ne u potpunosti.
Izdržali su ključno. Prvi udar koji su sami pregurali.
Tek posle je počelo nešto da stiže a i to je stalno uz neku politiku koja jako često nema ni veze sa sukobom. Pre toga je stalno bilo odlagano da se ne bi naljutili Rusi a glavni igrač u tome je bila tadašnja politika Nemačke. Popuštanje Rusiji je dovelo do toga da ona napadne dalje prošle godine jer je mislila da će joj to proći kao i Krim. Sad su obe strane zaglavljene i ja stvarno ne vidim kuda će ovo dalje ići. Niti Rusija ima nameru da ispuni svoje zvanične ciljeve niti Ukrajina može da ispuni svoje. Stojimo sad tako sa velikim ratom u Evropi. Jedna trulež koja se može lako proširiti. Ne obavezno kao vojni sukob već jedan politički i ekonomski smrad i boleština a još uvek se prave neki da ako ne odu kod lekara nisu ni bolesni.


Dobro kontam sta te boli, ali budi ubedjen da ako sutra stane rat u Ukrajini sukob se nece zavrstiti izmedju Istoka i Zapada , pocece na nekom drugom mestu, a nakon kovida ti je jasno da se nas stari zivot nikada nece vratiti. Sukob ce gutati sve vise drzava u to sam siguran.
Prvi udar nisu sami pregurali, imali su komplet intel i navodjenje od NATO , malo li je?
Znali su u svakom momentu kuda se rujke krecu i koji su glavni pravci napada.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19821

Imba Dakula ::...
Prvi udar nisu sami pregurali, imali su komplet intel i navodjenje od NATO , malo li je?

Pisano je o tome, nisu mogli da imaju ni pod razno. Mogli su na jugu, na severu i istoku nisu.

Citat:
Znali su u svakom momentu kuda se rujke krecu i koji su glavni pravci napada.

Znali su jer su (pametno) koristili svoj sopstveni sistem nadzornih kamera.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1797

@Zdrebac

Nema potrebe umanjivati značaj informacija koje Ukrajinska strana dobija od NATO. Lepo @GenZen nabroja koja tipovi aviona, kojim sektorima operišu. I oni ne operišu pojedinačno, već u paru. Najmanje dva aviona na dve različite lokacije, su u istom trenutku u vazduhu.

Dovoljno je samo staviti prst na čelo i zapitati se, odkud toliko informacija Ukrajinskoj strani o skladištima. Imali su Ukrajinci pogodaka koji su itekako zaboleli Ruse. A ti pogodci nisu pali sa neba ili puka sreća. Dovoljna je lokacija o pojačanoj komunikaciji da se na osnovu toga može zaključiti da li cilj opravdava upotrebljeno sredstvo. Takodje koje sredstvo da se upotrebi za neutralisanje cilja.

Što se tiče ubojnih sredstava koje Ukrajinci poseduju, upravo te informacije im pomažu da racionalno koriste sredstva koje nemaju u nekom većem broju. Bez informacija, u slučaju i da imaju mnogo više tih sredstava, učinak bi bio znatno slabiji.

Zaključak. I najmanja informacija je zlata vredna. Jer ti omogućava da racionalno upotrebiš ograničena sredstva koje poseduješ. Da na osnovu njih planiraš svoje postupke. Ukrajinci osim špijuna na teritoriji pod Ruskom kontrolom, nemaju neke velike mogučnosti da prisluškuju i osmatraju Rusku dublju pozadinu. Vidim da ti prikupljanje informacija baziraš u vidnom spektru. Začudio bi se, koliko informacija se prikuplja i kakva borba se vodi u spektru EI i PED na velikim daljinama.

Cele službe su zadužene za praćenje društvenih mreža i javnih kamera. To Ukrajinci sami ne mogu izvesti. A tu se skupi more informcija na osnovu kojih možeš rekonstruisati putanje cele jedinice i odrediti njenu krajnju destinaciju. Mi od svega toga vidimo samo delić.

Što se tiče vizuelnog osmatranja i izvidjanja prve linije, i neposredne pozadine, za to su zaduženi, da se tako izrazim " frontovski dronovi". To su ranije obavljali izvidjački avioni. I imao si cele eskadrile tih aviona. Sad su tu ulogu preuzeli dronovi. Plus mali civilni kvadrokopteri koji ti šalju sliku u skoro realnom vremenu. Jedan dron ima bolji učinak neko nekadašnja cela eskadrila. Dobro možda sam ga sad preterao. Ali nije daleko od istine.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19821

GenZee ::...
...Vrlo često imaš RC-135 "Riverjoint" u poljskom VaP blizu granica Belorusije (nekad malo "skrene" i kroz VaP baltičkih država), RQ-4 nad Crnim Morem nekih 150-200km južno od Krima, i E-3 "Sentry" u rumunskom VaP blizu Moldavije. N..............

Sve to super, ali pisano je o dometima istih. Kijev i Harkov nisu mogli da pokriju ni pod razno, a bas su tu bila dva najveca ruska neuspeha.
Mogli su da pokriju jug, a tu su Rusi ostvarili najveci uspeh.
Znaci nesto ti ne valja sa teorijom.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1797

A zbog čega ih onda svakodnevno podižu i puštaju satima da operišu, ako ništa ne vide?. Neretko i 24/7 kad je gusto.

offline
  • Ratarstvo
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 266

Denaya

Jos ce se ispostaviti da pojedinci ovdje znaju sta oni rade i kakav im je tacno zadatak.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Није Украјина добила ништа од Нато пакта!
Осим хаубица.
И десетина хиљада граната.
И милиона метака.
И тенкова.
И хиљада ПОРС.
И дронова.
И комуникационе опреме.
И опреме за војнике.
И обуке за војнике.
И страних плаћеника.
И политичке подршке.
И десетина милијарди долара за текућу ликвидност буџета.
И невиђене економске санкције непријатељу.
И ПВО система.
И обавјештајних података.
И ракета дугог домета.
И ускоро авиона.

Али у праву је колега, ништа Украјина није добила од Нато пакта, сама се бори.

offline
  • Pridružio: 27 Apr 2022
  • Poruke: 69

...
Trenutno u budzetu Ukraine 39 000 000 000 eura, to je od zitarica.... Ne budimo naivni kupljeni su I u status robova su....javni podatak

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3539

https://twitter.com/adam4indy/status/1677332384830615552

GP":Skupina vojnika AFU-a napravila je ispravan izbor u blizini Kremennaye."

Ima i snimak ukra, koji "forsiraju" fortifikaciju.

Cijelokupna vojna i civilna instalacija zapada radi za ukre. Sateliti, društvene mreže, špijuni,....................sve su upeli u cilj, da ruje izgube rat.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11186

Denaya ::A zbog čega ih onda svakodnevno podižu i puštaju satima da operišu, ako ništa ne vide?. Neretko i 24/7 kad je gusto.

Koliki su dometi sistema na letelicma i koliko mogu da vide ako su iznad Rumunije, Baltika ili Poljske, a da ima veze sa ratom? Recimo pomenuti Posejdon je jasan, zapravo. Prati Baltičku flotu.

Kapiram da se gaji kult teničke karakteristike su nevažne za rat, pa neki prde u čabar redovno zbog toga.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1036 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 988 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, babaroga, bbogdan, BORUTUS, ccoogg123, crnitrn, DeerHunter, djboj, Djokkinen, djordje92sm, Excalibur13, Klecaviks, kokodakalo, Krvava Devetka, Litostroton, LUDI, Mad Serb, mercedesamg, MiG-29M2, mikrimaus, Milos ZA, MrNo, prle122, randja26, repac, Ripanjac, RJ, Shinobi, ss10, Stanlio, stegonosa, strelac07, uruk, vathra, VJ, vladaa012, VladaKG1980, voja64, Zmaj Ognjeni Vuk