Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1944

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8872
  • Gde živiš: pecina stroga

Skakac7 ::Много су "хајповали" ову офанзиву. Месецима су је најављивали. Када није кренуло добро по њих они су офанзиву прогласили за борбено извиђање. Али је од тада прошло месец дана. А губици све већи. Помака нема. И шта сада?

I sta sada.

To je pitanje koje me odavno kopka. Jos od trenutka kad je postalo ocigledno da od kontraofanzive nema nista.

Strategija zapada bila je da prisile Ruse na povlacenje na frontu, i da onda, u zavisnosti od razvoja ofanzive, naprave pritisak na Krim ili na Donjeck, ili na oba. U tom slucaju nastavili bi rat bez problema dok god mogu, to jest dok god postizu uzpjehe na terenu.

Medjutim, to se nije desilo. Naprotiv, nisu uspjeli da ostvare nikakav, ni najmanji uspjeh u napadu.

Znaci, Rusi ostaju gdje su bili, ojacani uspjehom u odbrani. Ukrajina ostaje gdje je bila, ali oslabljena gubicima, i jos vise oslabljena gubitkom vjere da mogu da povrate teritorije. Ta vjera im je bila glavno dostignuce iz pomaka na frontu u septembru, i nakon ruskog izvlacenja sa Hersona.

Ukrajinske opcije su bez uspjeha na frontu veoma ogranicene. NATO je definitivno pokazao da nece intervenisati na tlu Ukrajine. Ukrajina je pokazala da je iluzorno ocekivati da oni sami mogu da promjene situaciju na terenu. Bez obzira na tehniku koju dobijaju i bez obzira na finansijsku pomoc koju dobijaju.

Znaci, ukri nemaju nikakav adut u rukama da mogu da promjene nesto. Zakucali su se tu gdje jesu i ne mogu nista da urade.

Iz toga, sve je onda u rukama Rusa.

Znajuci Putinove fore, ja ocekujem da on mozda cak izadje sada sa predlogom da se rat zavrsava. Da se opet pregovara. Cak je nesto u tom smislu i pomenuo prije neki dan, otprilike bezbjednosne garancije koje su bile ponudjene ukrima u Istanbulu jos uvijek stoje.

Problem sa eventualnom ruskom ponudom da se opet pregovara je sto se Zelenski i ekipa tako dobro zafarbao u cosak da oni jednostavno ne mogu sad da krenu da pregovaraju. Da bi ih se natjeralo za pregovaracki sto, mora na frontu da im se nanese ozbiljan udar.

Ili mora da im mentori zavrnu ruku. Zavrtanje ruke bi bilo da im se malo smanji lova koja im se salje za finansiranje rata. Plus politicki pritisak sa zapada da se ovo zavrsava.

Ali opet, plasim se da se ni to ne moze desiti sve dok zapad misli da dobijaju sta su htjeli na terenu u Ukrajini. A zasada mislim da su zadovoljni onim sto su uradili vojnicki, oni i Ukrajina. Do kontraofanzive.

Ako su ove pretpostavke tacne, sve ukazuje da je jedini nacin da se ovo zavrsi ove godine da Rusi krenu u napad i da ostvare znacajne pobjede na frontu. Pogotovu teritorijalne pobjede, u smislu znacajnog pomaka linija, ne u smislu uzimanja nekih naselja. Jer ako bi Rusi uspjeli da dignu stotinak kilometara linije i da potisnu liniju jedno pedeset ili sto kilometara u dubinu, plus da usput uniste ili zarobe neku vecu ukro jedinicu, stvar se mijenja iz korijena.

U tom scenaiju, mentori ulaze u panicni strah da je sve gotovo, i odmah rade rokadu na poziciju daj sta das, zavrsavaj ovo samo da Rusi ne uzmu sve.

Rusija u toj (hipotetickoj) situaciji moze da odgovori zaustavljanjem akcije, i pregovorima, ili moze da nastavi sa pritiskom dok ima vojnicke snage (i politickog interesa) da nastavi i da nanese jos poraza ukrima.

Dakle, cini se da je sve sada u Ruskim rukama. Ukri mozda jos i mogu da pokusaju posljednji udar ove kontre, ako imaju snaga, ali kako im je islo do sada, mrka kapa da oni mogu bilo sta da urade vojnicki na utvrdjenu odbranu Rusa.

Ostaje da se vidi sta je Ruski plan. Rusi definitivno moraju u svoju ofanzivu ako misle ovo da zavrsavaju. Ne bih sad o tome, to je druga diskusija, sta mogu i kad mogu. Moja poenta, ovo je prekretnica u ratu, i zanimljivo je istraziti sta su opcije zaracenih strana.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 908
  • Gde živiš: RS/BiH

Ukrajinci su poceli vjerovati da je dovoljno dovesti Bradley ,Leopard ,AMX-10 i ostalo NATO skalameriju na front i Rusi ce da pobjegnu. Simptomaticno je takodje da pogode komandu one jedinice koja je napravila bjezaniju sa Balakleje i omogucila Ukrima prodor u Harkovskoj oblasti jesenas i zimus.Svega tu ima

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1413

Sada su valjda jednom zauvijek svi naučili da se ofanzive ne najavljuju. Znam da ukri žive od lajkova ali kao što vidimo dvosjekli je to mač...

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 423

"Ostaje da se vidi sta je Ruski plan. Rusi definitivno moraju u svoju ofanzivu ako misle ovo da zavrsavaju."......... Ovo je najbitnije pitanje cjele ove operacije i na koje mi nemamo odgovora... Moje lično mišljenje je jasno... Rusima se nikud ne žuri... A za razumevanje istog, nekoliko pitanja, pa nek si svatko sam ogovori...1. Dali Rusija sa ovim sukobom geopolitički jača ili slabi..?..2. Dali kolektivni zapad , geopolitički jača ili slabi...?..3. Dali BRICS ekipi a pogotovo Kini dulji sukob u Ukrajini odgovara uz predpostavku, da na kraju Rusi pobjeđuju...? I najbitnije... 4. Koliko je još potrebno, da i kolektivni zapad shavti, da je svjiet postao multipolaran i da postoje i druge "tate mate" i ne samo anglosaksonski "bully" i koliko ka tome shvačanju doprinosi rat u Ukrajini, odnosno trajanje istog..?

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Bilo bi za očekivati nadati se ruskoj kontaofanzivi ako Rusi uvedu na front Šojguove rezervne (možda fantomske) armije.
Jer sa trenutnim snagama posle dosta velikih ruskih gubitaka na južnom frontu(pre svega u pozadini) ne znam čemu da se nadaju u kontraofanzivi.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6532

grenadir ::"Koliko je još potrebno, da i kolektivni zapad shavti, da je svjiet postao multipolaran i da postoje i druge "tate mate" i ne samo anglosaksonski "bully" i koliko ka tome shvačanju doprinosi rat u Ukrajini, odnosno trajanje istog..?

Nije problem u shvatanju već u pozicioniranju.I sve to na račun ukrajinskog mesa.

Koliki su ruski gubitci u pozadini?Da li su toliko veliki da dovode u pitanje čitavu operaciju.Dajte malo ozbiljnosti.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Napisano: 15 Jul 2023 11:46

Рат је одавно у пат позицији и без ријеке крви ништа се битно неће мрднути, ни са једне ни са друге стране. Рус очигледно још не планира толико да гине, да је тако одавно би бројно стање на терену било драстично веће него ово сада. Укри грицкају помало на југу, ништа спектакуларно али грицкају и не мисле стати, очигледно нису још добили довољно по носу. Не видим ја овде никакав расплет на помолу, ни војни ни политички..

Dopuna: 15 Jul 2023 11:49

И још нешто, украјинац је ударио на руске позиције које су утврђиване једва годину дана па видимо како им иде килаво. До јуче смо се смијали како Рус осваја омање село годину дана, а тамо се украјинац утврђивао од 2014.године..

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 2017

"U vezi M777 155mm nije mi jasno zasto su ih uopste isporucivali Ukrajincima. To je skupocjena haubica namijenjena opremanju vazdusnodesantnih snaga"

Можеш их милион натоварити у авион и лако транспортовати гдје хоћеш.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1530

Da li će Ukri pokrenuti još jednu ofanzivu u Avgustu???
...a za to im je potrebno odokativno bar 2000 tenkova,3000 BVP,još dugometne artiljerije sa preciznom municijom i najvažnije PVO kišobrad da bi oterali pre svega Ka-52 van dometa njegovih vihor raketa...a kad bi mogli da oteraju i jedreće bombe ,odnosno avione koji ih lansiraju to bi tek bilo ono pravo...

Ovo sa Tajvanskim HAWKovima liči na doturanje potrebne pvo za budući kišobran...ali toga treba još dosta sa sve Patriotima..

Da li će im stići što traže od zapada za mesec i po videćemo...
Mada mislim ni tada neće ništa značajno moći da urade mada će napraviti rusima veću štetu nesumljivo ijako će sami imati katastrofalne gubitke...ali gazdu samo interesuje rusko trošenje za ukre ih zabole...

Rusi nežure....daleko su izbori i novembar 2024...izgleda da VVP očekuje da mu pobeda padne kao jabuka u krilo ..da li 2024 ili 2027 ili 2030 ...to ga naizgled ništa ne brine a izgleda da je suguran da će da poživi preko 2030...

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

babaroga ::Strategija zapada bila je da prisile Ruse na povlacenje na frontu, i da onda, u zavisnosti od razvoja ofanzive, naprave pritisak na Krim ili na Donjeck, ili na oba. U tom slucaju nastavili bi rat bez problema dok god mogu, to jest dok god postizu uzpjehe na terenu.
Strategija zapada jeste da u nekom momentu izazove prevrat u Moskvi. Bila i biće.

Ovde su računali na dva glavna aduta: ekonomsku izolaciju i nepodnošljive ruske gubitke na frontu. Oba aduta za krajnji cilj imaju rast nezadovoljstva naroda u Rusiji, destabilizaciju vlasti i posledične unutrašnje sukobe koji bi vodili nekakvom "ruskom Majdanu".

Sva je prilika da su debelo promašili u procenama, bar meni tako izgleda. Prva je greška u proceni raspoloženja građana RF, valjda su pomislili da su već dovoljno zagazili u potrošački mentalitet, postali zavisni od zapadnih "staklenih perli" i time postali ranjivi. Druga pogrešna procena mogla bi biti pretpostavka vojne reakcije na uporan ukrajinski otpor. Da su Rusi bezglavo grabili ili čuvali teritoriju, trpeli bi ogromne gubitke u ljudstvu i opremi. Takvi gubici možda bi zaista bili nepodnošljivi i neopravdani za građane RF (u odnosu na deklarisane ciljeve). Problem zapada i zapadnog alavog načina mišljenja jeste što nisu očekivali da će Rusi umesto toga preći u upornu odbranu pa čak i napustiti teritorije (pravce) čija je perspektiva suviše daleka i čije bi održavanje trošilo previše resursa. Donekle su ta očekivanja imala rezona jer deluje kao i da su Rusi imali neke pogrešne pretpostavke na početku.

Ukrajinska ofanziva trebalo je da kompenzuje greške zapadnog strateškog planiranja i da ...
1) Rusima nanese gubitke i izazove njihov ishitren odgovor;
2) ubedi kolebljive članice NATO da je moguće vojno rešenje povoljno po Ukrajinu (po zapadne zemlje u stvari);
3) odredi najefikasniji (za zapad) način eskalacije i dalje vojne pomoći ili direktnijeg zapadnog angažovanja.

Ofanziva je propala, NATO samit je prošao bez konkretnijih zaključaka a dogovor oko prijema Švedske i dizanje odnosa sa UA na nivo "saveta" samo je šminka koja treba da pokrije tragove propadanja.
Ali o samitu u sledećem postu. Bio sam offline prethodne sedmice pa mi treba malo vremena da iščitam šta treba na tu temu.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 756 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 3 sakrivenih i 745 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, Boris90, cikadeda, Fog of War, Lord Nem, milenko crazy north, Nemanja.M, opt1