Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1982

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

vlad4 ::мали оф.
предлажем да Сиријус опет уради и додели неки орден-аватар за све форумаше а нарочито бабарогу који ревносно одговара ботовима. крвав је то посо, тежи од бахмута, да се Боброк не увреди.
иначе, много тога сам научио и сам из тих одговора тако да се држим онога што сам рекао и у врме Сирије - пустите ботове да пишу, увек је корисније да се на њихове баљезгарије одговори чињеницама.
тако се много ствари расветле.

Stvarno treba imati živaca i volje pa se baktati sa ovim na kojeg oni reaguju. Meni je posle 3. njegovog posta bilo previše pa sam uključio https://www.mycity-military.com/filter.php
A babaroga i ostali koji se bave odgovorima dotičnom su zaslužili Orden Heroja Rada sa ukrštenim Sizifovim rukama Wink

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 63

Ukr se bave žitom iz humanitarnih razloga. Ne uzimaju pare. Ups.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1737

И вечерас су кренули пут Одесе


Едит:
Изгледа да су веродостојне ове слике из украјинског система ,,Вираж'' и то је баш изнервирало овог украјинског официра за ЕИПЕД, иначе на његовом телеграм каналу могу се наћи интересантни прилози о ометању дронова разних врста
https://t.me/serhii_flash/899?single

offline
  • Pridružio: 25 Feb 2023
  • Poruke: 6

bojank ::
Svaki most je validna meta u ratu.
Skladista hrane i infrastruktura za njen transport su vec igranje na ivici.


Дужно поштовање, али ако нека инфраструктура у луци није легитимна мета, иако је поред цивилних користе и за војне намене, зашто би онда мост који се исто очигледно користи и у војне и цивилне намере био легитимна мета?

Шта је овде тачно разлика, између налупавања луке и моста?

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2016
  • Poruke: 264
  • Gde živiš: Campolongo

pa i shopping centar u Kijevu može biti legitimna meta ako se koristi kao parking za oklopna vozila, ako je dobra obavještajna informacija, sve je legitimna meta

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33948

Jel vojska koristi salu neke OŠ kao objekat stacioniranja za recimo odmor i skladište municije koristi šta se radi sa takvim objektom gađa se ne da bi se nanela materijalna šteta nego da se uništi protivnička živa sila i BK. Jel vojska koristi most čemu kuknjava evo već godinu dana i 7 meseci da se gađaju mostovi na Dnjepru pa da bi se ukrima otežala logistika dotur rezerve i MTS na istok. Za koji krasni k***ac su prošle godine ameri pardon ukri gađali HIMARSom antonovski most pa upravo da bi otežali rusima snabdevanje posle su povlačenja na levu obalu sami rusi porušili segmente istog.
Dakle sasvim legitimna meta zamisli da je NATO 1999 pored tri novosadska porušio bukvalno sve mostove na Dunavu a nemamo ih baš puno zamisli BG bez gazele bez Pančevca bez pružnih a recimo šljakerišeš u NBG a moraš sa Voždovca tamo još grad od 1600 000 stanovnika.
Da skratimo sve što vojska koristi je legitimna meta sala neke OŠ ili SŠ, most, aerodrom, luka za pretovar idr objekti koji služe u vojne svrhe.
U Odesi nisu gađani silosi ko silisi nego deo koji žito utovara na brodove

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2999
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Bila je juče vest da je ponovo neko pušio gde ne treba u skladištu na Krimu i da je puklo nešto pa su neke ljude navodno trebalo iz obližnjeg naselja da sklone. U priči o mostovima, televizijama i žitu se potpuno zagubilo. Ugasili su to u međuvremenu?
Ujutro među naslovima do podne ni traga svi se bacili na žito i brodove.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3134
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Био је пожар на војном полигону, изгорило складиште муниције. Нисам послије наишао на вијести, очигледно је угашен..

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

Cela ova rasprava o legalnosti i legitimnosti ciljeva, potpuno je bespotrebna. Svaki objekat civilne infrastrukture može i ne mora biti legitiman cilj. To je uvek pitanje tumačenja i procene trenutne situacije. Međunarodno humanitarno pravo eksplicitno zabranjuje samo napade na objekte i materijal od kojih direktno zavisi fizički opstanak civilnog stanovništva, sve ostalo dozvoljena je meta ako "omogućava definitivnu vojnu prednost". Nema potreba čak ni da navodim izvore za ovo, ima ih svuda po netu. Od ženevskih konvencija, preko mišljenja kojekakvih sudova pa do gomila radova i nacionalnih dokumenata različitih država koji "razjašnjavaju" ta pitanja. i nigde se ne može pročitati da je nešto precizno i konkretno dozvoljeno ili zabranjeno, samo po sebi. Uvek zavisi od konteksta.

Recimo, mogli bismo reći da je zabranjeno uništiti silos pun žita ako bi bez tog žita lokalno stanovništvo stradalo od gladi. Ali dozvoljeno je uništiti isti taj silos ako je žito u njemu namenjeno izvozu. Jer, jel'te, izvoz je za pare a pare doprinose ratnim naporima i tako žito postaje ratni cilj. Post festum uvek neko može reći da te pare, od izvoza tog žita, nisu bile od bitnog značaja za sposobnost vođenja rata. Ali koga briga posle rata?

U svetskim ratovima potapani su i plenjeni civilni brodovi sa civilnim teretom. I sve po propisu, dovoljno je bilo samo upozoriti civilnu posadu i dati joj šansu da se evakuiše. Bez toga bio bi to "totalni rat" koji je zabranjen.

Možemo i konkretnije primere navesti, nama bliže i vremenski i prostorno. NATO je 1999. bombardovao rafinereije u Pančevu i Novom Sadu. Rafinerije po svemu jesu legitiman vojni cilj ali koliki je bio njihov stvarni značaj za održavanje sposobnosti SRJ za vođenje rata? A koliki je bio štetan uticaj na civile?

Na kraju sve se svodi na to vaganje između konkretne vojne prednosti i uticaja na civile. Kako komanda u tom trenutku proceni. A da li je dobro procenila time će se baviti samo neki istoričari u budućnosti. Zato nije potrebno da mi previše tupimo, spomenemo samo i dosta je. Ni pravnici se ne bi složili šta je tu pravo a šta krivo, nećemo ni mi na forumu.

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1339

Gospodo draga, jedna strana zabranjuje knjizevnost, jezik, tv kanale, pali knjige, iseljava i hapsi monahe, ubija novinare, granatira neselektivno Donjeck 10 god, a sve uz simboliku nacizma... A vi o luckoj infrastrukturi grada gde je iseljeno sediste mornarice Ukrajine i odakle salju dronove na most i Sevastopolj... Sta urade mas mediji... Al kako u Srbiji kad smo sve to licno prosli ne znam nekad...

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 660 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 657 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: vukovi, Zlikowsky