Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1987

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3540

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1682087689355403265

GP":Ukrajinska hakerska grupa Beregini podijelila je nevjerojatan dokument o ukrajinskoj grobljanskoj jedinici

U Kharkivu 17 18 U Lavovu je naređeno iskopavanje 50.000 grobova jer na državnom groblju više nije bilo mjesta

Skupina Beregini pozvala je državne vlasti da odmah zaustave svoju ofenzivu"

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Okt 2016
  • Poruke: 41

Bobrock1 ::
GP":Zapovjednik 47. ukrajinske brigade prijeti svojim podređenima sudom ako budu uhvaćeni u gay seksu. Ova je brigada od lipnja sudjelovala u napadima na Zaporožje i znatno je stradala".

Ovima iz 47. - me nikad dosta seksa. Klasični nimfomani.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3760

Bobrock1 ::https://twitter.com/narrative_hole/status/1682080120721252366

GP":Zapovjednik 47. ukrajinske brigade prijeti svojim podređenima sudom ako budu uhvaćeni u gay seksu. (prevedeno)


Изгледа није упознат са западним вредностима.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3540

https://twitter.com/ozwald_146/status/1682025929718272003

GP":Ruski T-72B3 uništava ukrajinski tenk Leopard-2."

https://twitter.com/200_zoka/status/1682100356518404099

GP":General-pukovnik Mihail Tepljski ostao je na svom položaju i nije smijenjen"

Bile su glasine da je smijenjen. Ovo je dobra vijest. Čeka se još da se sazna sudbina generala Sirovikina.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1778

Dobar tekst čudom danas objavljen za Warzone pro Zapadnu publiku:

Citat:
Otrežnjujuća analiza ukrajinske kontraofanzive sa fronta

Grupa vojnih analitičara nedavno je otputovala na prve linije fronta kako bi izbliza pogledala najbrutalniji kopneni rat u Evropi u nekoliko generacija. Provodeći vreme sa trupama koje su se borile kroz masivnu rusku artiljerijsku baraž, napade helikoptera i tenkova, udare dronova i minska polja, jedan od njih se vratio sa grubom procenom zašto kontraofanziva napreduje sporije nego što su neki očekivali.

Franc-Štefan Gadi, viši naučni saradnik Instituta za međunarodne strateške studije i Centra za novu američku bezbednost, kaže da je posle njegove posete Ukrajini jasno da se zemlja muči kako da angažuje svoje snage. Jednom u borbi, ponekad pokazuju lošu taktiku i nedostatak koordinacije između jedinica. Sve to dok je morao da se nosi sa još uvek duboko ukorenjenom birokratijom, sukobima i kontinuiranim oslanjanjem na „razmišljanje u sovjetskom stilu“. Zatim tu su i Rusi, koji „pruže jak otpor“.

Nasuprot tome, nijedan jedini razlog – kao što je nedostatak više zapadnog naoružanja, uključujući municiju većeg dometa i dodatnu opremu za razminiranje – nije uzrok „nedostatka napretka“, tvrdi analitičar.

Narativ da je ukrajinski napredak do sada spor samo zbog nedostatka isporuke oružja i podrške je monokauzalni i ne dele ga oni sa kojima smo razgovarali koji se zapravo bore i komanduju na liniji fronta“, rekao je Gadi u analitičkoj temi na Tviteru koju je objavio u utorak o kojoj ćete više pročitati malo kasnije u ovoj priči.

I naravno, SAD i saveznici su do sada obezbedili desetine milijardi dolara vojne pomoći, uz obećanje o nastavku snabdevanja.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su ukazali na minska polja posebno kao na ključni pokretač tempa, ali kažu da ostvaruju spor, ali stabilan napredak.

Gejdi je posetio Ukrajinu sa grupom uključujući Konrada Muziku, nezavisnog analitičara odbrane koji se fokusira na Rusiju i Belorusiju i direktora Rochan Consultinga; Rob Lee, viši saradnik na Institutu za istraživanje spoljne politike i Michael Kofman, viši saradnik, Carnegie Endovment i glavni istraživač, CNA.

„Oformili smo neformalnu istraživačku grupu da bismo bolje razumeli rat iz istraživanja na terenu“, rekao je Gadi za The Var Zone u sredu. „Mi samo mislimo da je važno otići tamo da bismo zaista iskusili šta se dešava i razgovarali sa ljudima kako bismo stekli osećaj okoline, stekli osećaj ljudi koji su uključeni u ove napore na ukrajinskoj strani, videli teren i tako dalje.

Posete su ih odvele u Zaporošku oblast i Donbas, rekao je on, odbijajući da ponudi konkretnije detalje.

Gejdi je ponudio uvid grupe u temi od 16 delova koja je koliko pronicljiva, toliko i sažeta.

Ovo su bili Gadijevi zaključci:

1.) Uglavnom, ovo je borba pešadije (na nivou odreda, voda i čete) podržana artiljerijom duž većeg dela fronta. Ovo ima nekoliko implikacija.

1.: Napredak se meri jardi/metrima, a ne km/miljama s obzirom na smanjenu pokretljivost.

2.: Mehanizovane formacije su retko raspoređene zbog nedostatka sredstava za manevar. To uključuje nedovoljne količine opreme za deminiranje, protivvazdušnu odbranu, ATGM itd.

2.) Ukrajinske snage još uvek nisu savladale operacije kombinovanog naoružanja u velikim razmerama. Operacije su više sekvencijalne nego sinhronizovane. Ovo stvara razne probleme za prekršaj i IMO [po mom mišljenju] je glavni uzrok sporog napretka.

T3.) Ukrajinske snage su podrazumevano prešle na strategiju iscrpljivanja oslanjajući se na uzastopne vatre umesto na manevar. Ovo je razlog zašto je kasetna municija ključna za produženje trenutne stope vatre na jesen: slabljenje ruske odbrane do stepena koji omogućava manevar.

4.) Minska polja su problem kao što većina posmatrača zna. Oni ograničavaju manevarski prostor i usporavaju napredovanje. Ali mnogo veći uticaj od minskih polja samih po sebi na sposobnost Ukrajine da probije rusku odbranu je nesposobnost Ukrajine da sprovodi složene operacije kombinovanog naoružanja u velikim razmerama. Nedostatak sveobuhvatnog pristupa kombinovanom naoružanju u velikim razmerama čini ukrajinske snage ranjivijim na ruske ATGM, artiljeriju itd. dok napreduju. Dakle, ne radi se samo o opremi. Jednostavno ne postoji sistematsko razdvajanje ruskog odbrambenog sistema koje bih mogao da primetim.

5.) Karakter ove ofanzive će se verovatno promeniti samo ako postoji sistematičniji pristup probijanju ruske odbrane, možda uparen sa ili izazivajući ozbiljnu degradaciju ruskog morala, što će dovesti do iznenadnog ili postepenog kolapsa ruske odbrane. U odsustvu iznenadnog kolapsa ruske odbrane, pretpostavljam da će ovo ostati krvava borba na iscrpljivanje sa rezervnim jedinicama koje će se postepeno dopremati u narednim nedeljama i mesecima.

6.) Postoje ograničeni dokazi o sistematskoj dubokoj borbi koja metodično degradira rusku C2 [komandu i kontrolu]/municiju. Uprkos racioniranju na ruskoj strani, municija je dostupna i čini se da Rusi imaju prilično dobru pokrivenost bojnog polja ISR [informacije, nadzor, izviđanje].

Rusi takođe nisu imali potrebu da raspoređuju operativne rezerve da bi se odbranili od ukrajinskih napada. Takođe postoje dokazi o smanjenom uticaju udara HIMARS-a zbog efikasnih ruskih protivmera. (Ovo je važno imati na umu u vezi sa svakim potencijalnim taktičkim uticajem isporuke ATACM-a [Tactical Missile Sistem proizvedene u vojsci SAD]).

Ruske snage, čak i ako su ozbiljno degradirane i nemaju municiju, verovatno su sposobne da odlože, obuzdaju ili odbiju napredovanje pojedinih voda ili četa, osim ako ovi napadi nisu bolje koordinisani i sinhronizovani duž šire linije fronta.

7.) Kvalitet ruskih snaga varira. Potrošnja ih jako pogađa, ali oni dobro brane svoje pozicije, kažu Ukrajinci sa kojima smo razgovarali. Oni su bili prilično prilagodljivi na taktičkom nivou i široko se brane prema sovjetsko-ruskoj doktrini.

8.) Racioniranje ruske artiljerije je stvarno i dešava se. Ukrajina je uspostavila vatrenu superiornost u cevnoj artiljeriji, dok Rusija zadržava nadmoć u MRLS-ovima na jugu. Međutim, lokalizovana vatrena nadmoć u nekim kalibrima sama po sebi nije dovoljna za probijanje ruske odbrane.

9.) Dodatni priliv sistema naoružanja (npr. ATACM, sistemi protivvazdušne odbrane, MBT, IFV itd.) iako je važan za održavanje ratnih napora, verovatno neće imati odlučujući taktički uticaj bez prilagođavanja i efikasnije integracije.

Ukrajina će morati bolje da sinhronizuje i prilagodi aktuelnu taktiku, bez koje se zapadna oprema neće pokazati taktički odlučujućom na duži rok. Ovo se dešava, ali je posao u toku. (Većina vojski u stilu NATO-a bi se borila sa ovim čak i više od IMO Ukrajinaca).

10.) Gore navedeno važi i za operacije kršenja. Potrebna je dodatna oprema za čišćenje mina i biće od pomoći (posebno prenosivi sistemi za čišćenje mina), ali neće biti odlučujuća bez bolje integracije vatre i manevara na velikom nivou.

Opet, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je to teško izvesti u ratu.

Monokauzalna objašnjenja neuspeha (poput nedostatka opreme za deminiranje) ne odražavaju stvarnost. Na primer, neke ukrajinske napade zaustavili su ruski ATGM čak i pre nego što su stigli do 1. ruskog minskog polja.

11.) Postoji nestašica artiljerijskih cevi koju je teško rešiti s obzirom na stope proizvodnje i rokove isporuke.

12.) Do sada je pristup Ukrajine u ovoj kontraofanzivi bio pre svega direktni napadi na ruske položaje podržani rudimentarnim pristupom duboke borbe. I ne, ovi direktni napadi nisu samo pokušaji.

13.) Postoje dokazi o taktičkim sajber operacijama koje podržavaju zatvaranje kinetičkih lanaca ubijanja. To je sajber ISR koji doprinosi identifikaciji i praćenju ciljeva na bojnom polju. Starlink ostaje apsolutno ključan za ukrajinsku komandu i kontrolu.

14.) Kvalitet ukrajinskih oficira i podoficira koje smo sreli je odličan, a moral je i dalje visok. Međutim, postoje neki problemi sa kvalitetom snaga koji se pojavljuju kod manje sposobnih i starijih muškaraca koji su sada pozvani u službu.

15.) Narativ da je ukrajinski napredak do sada spor samo zbog nedostatka isporuke oružja i podrške je monokauzalni i ne dele oni sa kojima smo razgovarali koji se zapravo bore i komanduju na liniji fronta.

16.) Podrazumeva se da je u ratu na iscrpljivanje uvek potrebno više artiljerijske municije i hardvera i da se mora stalno snabdevati. Zapadna podrška Ukrajini svakako treba da se nastavi jer i dalje postoji šansa da će kontraofanziva doneti dobitke. Ali vojnici koji se bore na liniji fronta sa kojima smo razgovarali suviše su svesni da je nedostatak napretka često više posledica angažovanja snaga, loše taktike, nedostatka koordinacije između jedinica, birokratske birokratije/borbe, razmišljanja u sovjetskom stilu itd... i Rusa koji pružaju čvrst otpor.

Zamolili smo Gadija da malo dublje prouči nekoliko tačaka koje je izneo.

U utorak, predsedavajući Združenog načelnika general Mark Mili rekao je novinarima da su SAD i saveznici obučili 17 brigadnih borbenih timova - 63.000 ukrajinskih vojnika - u manevru kombinovanog naoružanja. Još je u planu.

Rusko elektronsko ratovanje očigledno ima uticaja na uspešno korišćenje GMLRS“, rekao nam je. „Čini se da je ruska slojevita integrisana vazdušna i protivraketna odbrana imala uticaja i zapravo je uspela da obori i neke od ovih GMLRS.

Kao rezultat toga, „Mislim da je fer reći da je efekat HIMARS-a od prošlog leta definitivno završen“, rekao je Gadi. „Tako da mislim da to treba da imamo na umu kada razmišljamo o drugoj precizno vođenoj municiji dugog dometa koja je dostavljena Ukrajini. Rusija će, pre ili kasnije, naći protivmeru za to.


https://www.thedrive.com/the-war-zone/a-sobering-a.....-the-front

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19822

Bubili ::...
jel se slažemo da to niko sa sigurnošću sem RU MOD ne može da zna,..


Skreces temu.
Ne moze se sve znati, ali se moze stvoriti neka opsta slika.

Tenkovi koji 30 godina stoje na livadi u ruskoj klimi su neupotrebljivi i bez ozbiljnog sredjivanja nece ponovo postati upotrebljivi. Pogotovo kada nisu konzervirani kako treba (skinute nisanske sprave, nalivene tecnosti za konzervaciju gde treba, sve sto treba namazano mascu i pokriveno onim papirom za konzervaciju itd) nego samo parkirani.
Nije to T-34 da ga skines sa spomenika, kresnes i upalis kao 2000neke u Madjarskoj.
Nisanska sprava (bez koje je tenk bezvredan) ima ampule sa silika-gelom koje se moraju menjati da se ne bi javljala kondenzacija unutar sprave. Ako se javi kondenzacija sprava ispada iz upotrebe i mora se menjati (i popravljati u fabrici). Sta mislis koliko je to puta radjeno na tim tenkovima po livadama?
Sta mislis u kom stanju su sva gumena creva i dihtunzi i koliko treba da se samo sve to zameni? Sta mislis u kom stanju je sve sto nije zaptiveno mascu za konzervaciju gde se garantovano pojavila korozija? Sta mislis sta je sa rezervoarima za gorivo? Sa motorom? Menjacem?
Sve se moze srediti, ali ono sto ne moze je da se sve to sredi brzo. Zato sredjuju tempom kojim mogu i pokusavaju da ozive jos BTRZ, bas zato sto su im trenutni kapaciteti nedovoljni jer je posla previse.

Uporedi recimo sa proslom godinom - imao si slike tenkova iz prave konzervacije (uglavnom T-80BV sa izbledelom farbom... farbu se nisu zezali da sredjuju). Ti tenkovi su isli direktno za front bez modernizacije. Da li si ih video skoro? Ne. Zasto? Zato sto nema vise tenkova koje je lako i relativno brzo moguce srediti, ostali su oni zalivadjeni po 30 godina, pa onda svi prolaze kroz proces modernizacije jer prakticno isto traje kao i samo sredjivanje.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1413

Dođe neki njemački jebivjetar da popljuje ukro vojsku i kaže im šta sve rade krivo, a ista ta ukro vojska bi vjerojatno obrisala pod sa njemačkom vojskom, u kakvom je sada stanju. Naravno imaju ukri puno grešaka ali ni ostali nebi bolje prošli

-----------------

Ukro cluster municija na djelu

https://t.me/partizan1941/49641
https://t.me/partizan1941/49642

-----------------

Kada pričaju plaćenici koji su pobjegli iz Ukrajine o poljima doslovno prekrivenim leševima ukrajinskih vojnika, ne lažu.
18+

https://t.me/partizan1941/49643
Citat:291 Guards Regiment in the Zaporozhye direction in the area of the settlement. Rabotino regained previously lost positions

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2910

ccoogg123 ::

Inače navodno i Ukri objavili blokadu za cijelo crno more prema Rusima, tj sve brodove koje tamo putuju su legitimne vojne mete

Citat:The Ministry of Defense of Ukraine stated that it would consider all ships sailing in the Black Sea in the direction of Russian ports as carrying military cargo

Vessels will begin to be considered as such “with all relevant risks” from 00:00 on July 21, 2023, the Ukrainian agency said in a statement.

Also, from 05.00 on July 20, Ukraine, due to the danger, prohibits navigation in the areas of the North-Eastern part of the Black Sea and the Kerch-Yenikal Strait.

Samo prema brodovima za koje procene da prevoze vojne terete. A zna se da takvih tereta nema, nego je selekcija izraz nemoći da sprovedu potpunu blokadu.
Inače strane kompanije nemaju nameru da obustave pomorski transport sa Rusijom. Čak ni osiguravajuća društva nisu podigla osiguranja za ruske luke.

Trenutno je kolaps u Azovskom moru. Nagomilalo se preko 100 brodova na tamo i ovamo zbog zabrane da prolaze ispod Kerčkog mosta.

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Citat:
Bice Tako dok Rusi ne zauzmu Odesu I ne prisile drugu stranu na potpisivanje nekog primirja. Ilinsamo ovo drugo. Ni jedno ni drugo se ni ne nazire na vidiku. Izgleda da je ovaj rat otvirio novo veliko poglavlje.



Posle Odese uzmemo Kijev i nema vise nikakvih problema.

Pratis li ti desavanja uopste? Ja ovo sve vidim kao Putinovu stratesku gresku iz koje ne zna kako da izadje. Nadali su se kratkom ratu, precenili su svoju snagu a potcenili snagu Ukrajine, njihovu odlucnost da iskrvare i odlucnost zapada da ih snabdeva svime neophodnim za rat.
Trenutno je pat pozicija u kojoj obe strane krvare i iscrpljuju se, uz to se trosi ogroman broj tehnike. Ni jedna strana nije u stanju jedno selo da uzme drugoj.

Bulju bi Putin dao da moze da vrati stvari u normalno stanje od pre rata ali ga niko sa zapada ne ferma jer im ova situacija odgovara. Ne samo bulju nego Rusi diplomatski provlace da su spremni cak i na teritorijelne pregovore. Nece sad otvoreno reci na sta su sve spremni ali znajuci to drustvo, mogu samo da zamislim sta za njih znace teritorialni pregovori.

Vratite se malo u realnost, smanjite Balkan info, Branak Dragasa, Nestorovica, Berica i likove koji defiluju po takvim programima.
Rusija nema plan B, samo ne znaju kako da izadju iz ovog sranja koje su zapoceli a da pobede svesni su da ne mogu, a sranje u koje su upali ovde ste nazvali plan B.. za taj epski strateski fail ovde se nalaze raznorazni izgovori, pa tako kad se smeni sposoban oficir, kazu poslat u Siriju jer je tamo novo zariste, Wagner ne prica istinu nego je to maskirovka da namami Ukrajince na napad, ne ruse se mostovi jer ce im zatrebati i slicno, ne mogu ni popamtiti vise kakvi biseri se ovde pisu.

Sad ti meni reci, kako ti majstore vidis da Rusi uzimaju Odesu? Konkretno, kojim putem, da ne ulazimo u dubiozu? Morskim ili kopnom, kako ce se snabdevati?

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6532

o kakvim teritorijalnim ustupcima ti zboriš?Kad su to izjavili.Daj neki link ili je to samo fantazmagorija?

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 705 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 700 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, Rotacioni, vukovi, Zlikowsky