Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2017

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 364
  • Gde živiš: U stanu

amstel ::
Блокирали Немци Зоку.

...pre godinu dana
Wink
Dobro jutro! Very Happy
Gde nam se dedoše zabrinuti prorusi, zna li se šta?
Nego ja čekam da se udari na Odesu, da se najzad reši obala i Pridnjestrovlje.
Znam da je još rano i da prvo treba odbraniti Energodar....

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3540

https://twitter.com/vale_iii/status/1683333671065878528

GP":Sjećate li se prošlogodišnjeg videa s američkim plaćenicima u Harkovskoj regiji, razbacanog po netu? Pa, ovi gadovi su konačno dobili svoje. U smjeru Zaporožja u njihov Humvee uletio je ruski protutenkovski navođeni projektil. Troje je teško ozlijeđeno."

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8872
  • Gde živiš: pecina stroga

Prilicno mracan tekst o moralu ukrajinskih snaga u kontraofanzivi, objavljen u Kiev Post, kijevske novine na engleskom. Izjave boraca.

Zale se na mine, i na gubitke kad krenu u napad. Otprilike 70 posto jedinice strada u napadu. 30% pogine i 40% ranjenih.

Citat:Он је испричао како је његова јединица заузела, а затим изгубила низ руских ровова, јер су борци АФУ вредно тренирали, пре почетка летње офанзиве, у заузимању одбрамбених утврђења, али нису вежбали да их држе у контранападима. Заузимање руског утврђења значи постати неизбежна мета, рекао је он.

„Чим дође до напада, руска артиљерија почиње да дејствује на нас са свиме што има и забија наше положаје од напред-назад“, рекао је пешадијац. „Сваких сто метара земље коју добијемо значи 4-5 пешака који су напустили редове – ово је просечан губитак.

„Све док стојимо и држимо се, можемо рећи да нема губитака; може доћи до лакших повреда. Чим кренемо напред, долази до великих губитака. До пола јединице за сваки пређени километар, а није дато да ћемо касније задржати овај километар“, рекао је он.


https://www.kyivpost.com/post/19707

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1613

Ноћни удар на лучку инфраструктуру Рени, Одеска област.

Ноћас 23 на 24 јула Руси су напали на лучку луку Рени која је недалеко од румунске границе.
Још није познато да ли су осим Герани-2 користили и неке друге пројектиле.
Наводно у нападу до границе са Румунијом је било не више од 10 км.
Румуни су синоћ видели напад на луку Рени у Одеској области.
Овај видео је преузет са румунске стране.

https://twitter.com/DrazaM33/status/1683386687534034944

За сада не постоје индиције да је повређена румунска територија.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2020
  • Poruke: 158

Username1000 ::Бивша Украјина у руској чељусти ...



Veoma zanimljiva mapa, naročito BiH

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

zlaya011,
ne znam Ruski tako da ne mogu da prepravim prevod,a google prevod je u u 99% slucaja dovoljno dobar da se razume.Ako ti znas dobro Ruski slobodno prepravi to.

Комбиновани напад АПУ на Крим

У раним јутарњим сатима украјинске формације су поново напале полуострво Крим. Најпре је преко Кировског, Красноперекопског и Џанкоја оборено више десетина дронова од стране система ПВО 31. дивизије Оружаних снага РФ. Према подацима Министарства одбране, уништено је 17 беспилотних летелица.

Овај напад је прилично јединствен у смислу руте. Беспилотне летелице су полетеле са аеродрома Долгинцево код Кривог Рога и прошле су Николајевском области до Одесе, а одатле су биле усмерене на Крим.

Беспилотне летелице су прешле знатну удаљеност - више од 500 км. Избор таквог пута указује на развој нових, сложенијих рута којима би се руске трупе довеле у заблуду.

❗ Нешто касније, авион Су-24 украјинског ратног ваздухопловства испалио је четири крстареће ракете Сторм Схадов: три на складиште муниције у близини Волног и једну на ремонтну базу код Новостепне. Нажалост, сва четворица су погодила тачку.

Заједно са нападом у суботу (хттпс://т.ме/рибар/49946), као и пре неколико дана на хангар (хттпс://т.ме/рибар/49844) у Старом Криму (тамо је била и Сторм Схадов), Оружане снаге Украјине су већ три пута употребиле британско-француско оружје на руском полуострву.

📌Појачавање напада на Крим разним врстама наоружања, заједно са појачаном контрабатеријском борбом дуж фронта у правцу Запорожја, потврђује припрему за нову фазу офанзиве.

Сада Оружане снаге Украјине спроводе прошлогодишњи сценарио, покушавајући да нокаутирају што више артиљеријских и војних места снабдевања у дубокој позадини, о чему пише Јужни ветар (хттпс://т.ме/соутх0винд/3017). Циљ је крајње једноставан – створити повољне услове за пробијање одбране.

И овај проблем се мора решити не прећуткивањем, већ одлучним акцијама. У садашњој ситуацији, груписање трупа у јужном правцу ризикује да се нађе у губитку пред надмоћнијим непријатељским снагама. Уништавање лучке инфраструктуре Украјине је свакако важно, али не смемо заборавити на декомисијацију логистичких пунктова и путева снабдевања Оружаних снага Украјине.

PS-Rusi ce morati ozbiljno da porade na ovim Storm Shadow raketama inace ce sva skladista municije biti unistena ili ostecena na Krimu,a najverovatnije ce Ukropi da gadjaju i ostale vojne objekte na Krimu.



offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Citat:Руски војници чврсто држе одбрану на јужном крилу, али још једном вам скрећемо пажњу на чињеницу да недостатак ротације и neдовољан рад електронског ратовања озбиљно отежава испуњење борбеног задатка.
A ova druga bi trebala biti
Citat: Практически все опорники и высоты наши заняли за последние дни, у ВСУ осталась последняя высота, выбив их с неё наши снова войдут в Харьковщину. Счет идёт уже буквально на часы.
Praaktično sve otporne tačke i uzvisine zauzeli su naši zadnjih dana, Oružanim snagama Ukrajine ostala je posljednja uzvisina, nakon što ih izbace s nje, naši će opet ući u Harkovsku regiju.
Za ovo "Счет идёт уже буквально на часы." nisam 100% siguran ali mislim da je smisao "Stanje se menja iz sata u sat"

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Шта се зна о нападу УАВ на Москву?

Украјинске формације су рано јутрос употребиле беспилотне летелице да по четврти пут нападну Москву: руске јединице за електронско ратовање су потиснуле два уређаја, након чега су се судариле са две нестамбене зграде.

▪На Авенији Лихачова, дрон се срушио на пословни центар у изградњи, разбио прозоре на 17. и 18. спрату на површини од 50 квадратних метара.

▪Југозападно од фрагмената, дрон је пао на кров Војно-топографске управе, који је део комплекса зграда касарне Хамовники на Комсомолском проспекту: поломљени су прозори на неколико оближњих зграда.

Буквално 500 метара од места инцидента, на Фрунзенској насипу налази се комплекс зграда Министарства одбране Русије, на основу којих се налази Центар за контролу националне одбране.

🔻После 1,5 године након почетка НМД-а, непријатељ наставља да користи присуство неких празнина у заштити ваздушног простора за напад на руске позадинске објекте.

Као и до сада, нови напад на престоницу има за циљ пре свега да скрене пажњу становништва са неуспеха током контраофанзиве Оружаних снага Украјине и рада украјинске ПВО током масовних напада Оружаних снага Русије, као и додатног стреса становника Москве.

Ипак, данас је један од украјинских дронова замало успео да стигне до главне зграде руског Министарства одбране – то још једном поставља питање потребе изградње боље линије ПВО на периферији града.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

[quote="zlaya011"]Citat:Руски војници ....
Za ovo "Счет идёт уже буквально на часы." nisam 100% siguran ali mislim da je smisao "Stanje se menja iz sata u sat"
.

u doslovnom smislu " broje se sati do proboja odnosno osvajanja tog vrha "

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Снимак борбе: 200. бригада јуриша на украјинске ровове код Артјомовска

На снимку беспилотних летелица виде се борци бригаде „Север-З“ како јуришају на утврђене украјинске положаје.

У украјинским рововима се води блиска борба. Војник НАТО снага Украјине баца гранату у близину свог рањеног саборца, лишавајући га било каквих шанси да преживи. Искористивши прилику, руски војник отвара интензивну ватру на непријатеља.

Још један припадник укровермахта је рањен и приморан је да се повуче, а за њим следе други, што је довело до колективног повлачења.

Одвојена гардијска моторизована стрељачка бригада Северне флоте наставља да уништава снаге укровермахта које напредују и врши контранапад пре него што они крену у напад.
https://t.me/SrbijaRusija/27909

Hепријатељ се укрцава у НАТО конзерву, затвара поклопац за собом и одмах бива уништен прецизним поготком артиљеријских посада.
https://t.me/SrbijaRusija/27907

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 799 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 3 sakrivenih i 785 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, Dorcolac, Draganeli, Karla, kolle.the.kid, Lazarus, novator, Rogan33, Srle993, Stija zmija, vathra