Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2055

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19822

babaroga ::...
Ovo se apsolutno slazem. Iskljucivo doktrinarna odluka da cijevna artiljerija ostane u dometima ispod 30km. ...

Ne bas. 90ih nije bilo kinte za razvoj, ali je isti krenuo 2000ih, i buduca Koalicija (tj. tadasnji projekat nove samohodke, dok se jos razmisljalo o sasiji Mste sa besposadnom kupolom) je dobila top od 52 kalibra povecanog dometa. Medjutim onda krecu muke, razliciti zahtevi, menjanje sasije (jer se T-80 na kojoj je baziran vise ne proizvodi, a T-72/90 ne poseduje odgovarajuce vesanje) i jos 1001 ometajuci faktor. Pa se ceka sasija od Armate, ali nje nema, pa se na kraju Koalicija budzi na ojacanu sasiju od T-90 koja nije bas adekvatna.
Dalje, novi pogon za proizvodnju topova od 52 kalibra nije zaziveo, stari (za Giatsint) odavno (od '90ih) ne postoji, ostao je samo za topove od 47 kalibara (tj. sa Mste).
Zato je i SM2 modernizacija Mste na kraju dobila stari top umesto topa od 52 kalibra.
Nista doktrina, samo $$$ i klasicno lutanje.

Citat:
E sad zasto nema smercheva i uragana na Zaporozju, to je jos jedna od misterija ovog rata.

Zato sto nakon godinu i po dana rokanja imaju problem sa dzebanom, tj. malo su knap sa istom?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 157

Смерч је генерално редак још од почетка рата, барем у односу на остала средства.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2602

bufanje ::https://twitter.com/OAlexanderDK/status/1684522279957319683

Sta je sa tiktokera, ili su okruzeni ili opet poziraju za drustvene mreze.


na redditu se pricalo neki dan, kad sam video taj snimak, da su naleteli u okolini klisejevke na neke ukre koji nisu bili raspolozeni za slikanje nego im se pucalo po njima.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1799

Dodatak na moj prethodni post.

Pojedinačni raspored art. orudja, pored težeg otkrivanja VP, ima ulogu i uslovnjavanja otežanog pogadjanja orudja i samog VP.

Baterija na VP je ustvari prostorija koja nije baš mala i koju treba pokriti usredsredjenom vatrom. Samo njeno rasporedjivanje od orudja,municije, vozila i objekata za osoblje, pravi prostorni cilj, za koju nije potrebna neka velika preciznost. I tu rabotu dobro radi SVLR. Od 30 raketa jedna će zakačiti neko orudje, vozilo ili još bolje magacin municije. Ili 4-5 plotuna protivničke baterije.

Medjutim pojedinačno orudje postaje tačkasti cilj. I tu treba preciznost i gustina pokrivanja te male prostorije oko orudja, da bi učinak bio zadovoljavajući. A to opet zahteva upotrebu precizne municije ili zadržavanje neprijateljske artiljerije duži vremenski period na VP, da bi se ostvarila precizna i usredsredjena pokrovenost te male prostorije. Da bi cilj bio eliminisan ili bar onemogučeno dejstvo sa tog VP.

Ukri su upotrebom GIS Arta (pronašao sam kako se zove), artiljerijsku bateriju rasčlanili na pojedinačna orudja. Štaviše taj sistem im omogućava usredsredjenu vatru više vrsta pojedinačnih orudja na isti cilj. Tako da rasčlanjivanjem baterija, nisu izgubili gustinu vatre, već obrnuto. Ako u odredjenom sektoru ima dovoljno raspoloživih orudja, povećali su vatrenu moć, gustinu i preciznost pogadjanja na cilju. Uz veću sigurnost tih istih orudja od otkrivanja i kontrabatiranja po istima.

U tom grmu leži zec koji Rusima zadaje glavobolje. Još kad na to dodamo cevna orudja koja imaju veći domet od Ruskih, postaje jasno zašto je Lancet primarno sredstvo u kontrabatiranju.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

milan47 ::Смерч је генерално редак још од почетка рата, барем у односу на остала средства.

Pa sad je legitimna uporaba kasetne, i bude ih više. Viđali smo zabijene motore u zemlju i vrlo rijetko se moglo konstatirati što je korišteno od raspoloživih bojevih glava.

Po filmovima koje sam viđao , rusi su osuvremenili proizvodnju komora za motore , uveli su hladno valjanje komora , što je sam tehnološki vrh, i daje vrhunsku kvalitetu i vrlo veliku produkciju, cca 20 komora na sat po liniji.

Mislim da je stvar doktrine i odluke na vrhu.

Ako znamo da je Kuvajt svojevremeno tražio 500 raketa po lanseru Orkana, onda bi imalo smisla da rusi imaju bar 1000 raketa po lanseru.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

bojank ::
Nista doktrina, samo $$$ i klasicno lutanje.


Mhhmmhm,,,

Drzava koja potrosi pedeset millijardi dolara na zimske olimpijske igre ili ko zna koliko milijardi za svjetsko prvenstvo u fudbalu nema problema sa $$$.

Samo sto nece da daju te $$$ za cijevnu artiljeriju dometa preko 30 km. Otud se pojavljuju takvi dogadjaji sa sasijama i komorama koje ti i drugari zovete lutanja. A nisu lutanja, nego je jednostavno doktrina takva. Generali koji sjede u generalstabnim komisijama za razvoj naoruzanja vide buduci rat drukcije od tebe i drugara. Pa ti onda generali nece da odobre da se napravi 800 koalicija, jer misle da im ne treba. A prave dvjesta ili petsto necega drugog. Na primjer S400 ili Iskandera.

Cjevna artiljerija u doktrini kod Rusa pokriva male i srednje domete. I dosad smo vidjeli da to radi izvrsno. Preko tih dometa radi nesto drugo.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2673

@s2m

Tacno sam znao da ce neko da se upeca na moj post o raketnoj artiljeriji Irana a pominjem i Gerane i kontam naci ce se neko da mi kaze da Gerani nemaju veze sa raketama. Masio si poentu a to je da Rusija je morala da kupi (ili "prebije") dronove od Irans a nisu daleko da uzmu i VBR-ove kako stvari stoje. Dakle uljuljkani u lovi od nafte i gasa sa nuklerkama u dzepu (moguce samo na papiru jer sta smo sve vidjeli od pocetka svo ko zna kako stvari stoje u strateskim snagama i sta je sve tamo trulo) Rusi su trosili na budalastine tipa Soci i jahte...zato sad kupuju od Irana I SK.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Citat:Ходаковски, заменик шефа Националне гарде ДНР, рекао је да је одлука о напуштању Херсона искључиво припадала Сергеју Суровикину.

„Сетите се како је истина о напуштању Херсона пала на нас... Тада сам помислио да је то одлука припремљена у највишим ешалонима, чија је примена „поверена” Сергеју Суровикину, а онда се испоставило да је то била чисто његова одлука, и она ме је сломила“, рекао је Ходаковски.

https://t.me/SrbijaRusija/28234


И шта сад Суровикин самовољно повукао војску из Херсона? Е циркуса.. Bebee Dol

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5136
  • Gde živiš: Novi Sad

babaroga ::

Drzava koja potrosi pedeset millijardi dolara na zimske olimpijske igre ili ko zna koliko milijardi za svjetsko prvenstvo u fudbalu nema problema sa $$$.


Stvar je raspodele. Da malo optimizuju projekte, trošenje i marisanje mogli su mnogo više da urade nego da imaju cca 50 mrtvorođenih projekata koji su isisale desetine milijardi dolara iz budžeta koje su mogle biti mnogo bolje i svrsishodnije iskorišćene.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2673

@babaroga

Izes doktrinu u kojoj proizvodis S400 i Iskandere/Topolje, znaci defanzivno i oruzje odvracanja dok ofanzivni potencijal KoV-a nije modernizovan od SSSRa. Pogledaj kako trose Ameri a nemaju neprijateljsku naciju na granici, naprotiv.
Dakle zasto Rusi nisu trosili na bombardere, armate, koalicije pa i ka52? Jel i to doktrina jer ako jeste onda se dobrano razlikuje od one iz doba SSSR kad se nije moglo desiti da fali. Da ne bjese SSSR zaliha Rusija bi ostala bez tehnike i municije (koju je sama proizvela) za mjesec dana (pricam hipotetski da se ne upeca opet neko i kaze pa i Ukri ratuju sa zalihama iz SSSR)

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 998 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 8 sakrivenih i 958 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Alexandar-1973, Asparagus, comi_pfc, Dorcolac, draganca, FileFinder, FOX, ivan1973, Jeremiah, Još malo pa deda, Krusarac, Krvava Devetka, lord sir giga, Marko Marković, mercedesamg, mile23, milos.cbr, Mitraljeta, moldway, procesor, Romibrat, ruma, stegonosa, vathra, VJ, Vlada78, vukdra, zastavnik, zeo, zuxbg, šumar bk2