Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2071

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2020
  • Poruke: 48

Дронови погодили пословни центар Москве рано јутрос, пар км од Кремља. Градоначелник Москве каже да нема погинулих и рањених

twitter.com/RWApodcast/status/1685465563370328065?ref_src=twsrc%5Etfw

twitter.com/igorsushko/status/1685469361426067456?ref_src=twsrc%5Etfw

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 800
  • Gde živiš: United Kingdom

bojank ::
Manje.
Imamo snimke 20ak (mozda koji vise) izbacenih iz borbe. Od toga je pitanje sta je unisteno, staro pravilo kaze da 40% ide u otpis, a jos nekih 20% je neisplativo popravljati (posle rata, u ratu se verovatno barem deo tih pokusava popraviti). Znaci da kazemo 10ak unistenih.

Da, nisam se bas dobro izrazio- trebao napisati "Otprilike 30 leoparda izbacenih iz borbe , sto je negde oko 37% od ukupnih donacija (po mojoj slobodnoj proceni). "

Kod Oryx-a je sveukupno 21 (destroyed and damaged) unisteno i osteceno leoparda, od toga 4 unisteno sto je zasigurno (po mom misljenju) premala brojka.


offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1856

"Osim bespotrebnog "cavrljanja" (oko 50% je bilo potpuno bespotrebno) jos jedno pitanje je... zasto je taj tenk sam?"

Зато што нема других, тј. како и рекоше на вези Аљоша и јесте сам. Није немогуће да Украјинци на неким местима буду бројнији од Руса.

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2016
  • Poruke: 265
  • Gde živiš: Campolongo

39mm ::Дронови погодили пословни центар Москве рано јутрос, пар км од Кремља. Градоначелник Москве каже да нема погинулих и рањених

https://twitter.com/RWApodcast/status/1685465563370328065?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/igorsushko/status/1685469361426067456?ref_src=twsrc%5Etfw

tradicionalno, terorizam, jer naručitelj samo tako i najbolje tako radi, kako netko reče već ranije dok Rusi slučajno ne pogode onaj most kod Londona ili neku znamenitost u Briselu, pa se poslije izvinjavaju joj otelo se, ovakve stvari neće stati, znam, da, ok to se desiti neće, ali brate pa desetljećima isto

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 298

Nije tenk bio sam , jeste bio jedan i dosao kasnije drugi , ali on je prisao prvoj liniji odbrane gdje su bile i druge jedinice , cuje se preko stanice gdje poziva razna dejstva iz drugog oruzja . Iako tenk nije unistio i sam zaustavio prodor ukro jedinica , svaka cast posadi tenka na hrabrosti i odlicno odradjenoj borbi .

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1799

Mislim da razumem ShurikSST šta je hteo reći svojim postovima. Pa da napišem nešto iz svog ugla.

Svi smo svedoci poslednjih dva meseca, Ukro ofanzive na Zaporoškom frontu i Bahmutskom pravcu. Odnosno komotno mogu reći, pokušaja ofanzive koja još uvek traje. Da li će u nekom trenutku ti napadi dati rezultate, ne znamo. Ali za sad je jedno sigurno. U tim pokušajima Ukrajinci trpe strahovite gubitke u tehnici i oklopu u odnosu na angažovane snage. I pri tome imaju minimalne uspehe.

Ali niko do sad nije prokomentarisao, prozvao i napisao kako su Zalužni, Sirski i ti oficiri koji vode ofanzivu NESPOSOBNI. Nisu napisane teške reči i osude na njihov račun, za razliku od slučajeva kad su se ovakavi ili sličani pehovi dogadjali Rusima. Ovde su milion puta prozvani Ruski oficiri i GŠ, ispunjene stranice i stranice topika, kad se desio neuspešni prelaz S.Donca kod Belogorovke, napad kod Ugljedara itd...

Mislim da je kod nekih članova prisutan respekt i poštovanje, prema obema zaraćenim stranama. I oni ova dešavanja posmatraju sa mnogo manje navijačkih strasti jer razumeju, da sa obe strane postoje generali i oficiri koji znaju ratovati, prevashodno postaviti taktiku odbrane. Da ovde nema superiornih koji ne smeju pogrešiti.

U životu ništa nije idealno i bez greške. Tako i u ratu. Jednostavno, protivnik je nadigrao protivnika i postavio odbranu koju napadač nije pročitao i nije u stanju nadmudriti.

Kod Belogorovke znamo šta se desilo posle nje. Rusi su nedugo posle toga, probili front svega 30ak km od tog mesta. I dokazano je da je taj neuspeli pokušaj imao direktnog uticaja na dešavanja kod Popasne. Sad razmišljam šta bi se desilo da su Rusi ovoliko napadali kod Ugljedara. 90% mogu reći da bi probili. Ali uz koje gubitke. Verovatno manje nego dosadašnji Ukrajinski, koji to još nisu uradili. Ali ne, onaj pokušaj je bio dovoljan da se popljuje sve Rusko, od vodnika do GŠ i političkog vrha države. Rusi su probali i nedugo posle toga odustali. Jer su pretrpeli gubitke slične ako ne i iste kao samo jedan pojedinačni Ukro napad u ovoj ofanzivi koji i dalje napadaju. Jednostavo ovo je rat i gubitci moraju biti prisutni. Ako se želi neki uspeh.

ShurikSST se samo glasno zapitao, zašto to nije sad slučaj i sa suprotnom stranom. U čemu je razlika?

Jedna od razlika je u tome, što pojedini Ruski telegramisti, twiteraši i blogeri daju podstrek i krila za takve reakcije. I upravo od takvih pisanja, kreću pljuvačina i sve ostalo. Jer ako sami Rusi pišu o tome onda je tako. Ovo nije slučaj sa suprotnom stranom, koje verujem da delimično ima zasluga zašto se ta pitanja ne postavljaju i ovde.

Druga stvar je poštovanje i razumevanje onoga šta se dešava na terenu i oko njega. Stava sam da pojedini članovi to dobro razumeju i oni su blagi, što se toga tiče. Pokušavaju sagledati i ustanoviti šta je dovelo do toga, za razliku od nekih koji to opravdavaju na drugi način, jednostavniji način a tu je najlakše okriviti pojedinca ili sistem.

Verujem da sa suprotne strane, umesto Ukrajine stoji NATO, sa sve avijaciom, rezultat dosadašnje ofanzive se ne bi drastično drugačiji. Jer bi Rusko angažovanje bilo veće, pogotovo u PVO segmentu odbrane. Pitanje koje muči kolegu, a i mene jeste. Da li bi u tom slučaju bilo pljuvanja po Stoltenbergu, NATO oficirima i političkom vrhu Nato država.

Toliko od mene ovaj put.

offline
  • Pridružio: 01 Feb 2017
  • Poruke: 52

Zarobljeni CV9040
twitter.com/sentdefender/status/1685539692.....rwUpA&s=19

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Denaya, na Hr forumu se mogu cuti kritike na racun Zaliznog i Siriskog, pa im ni obuka Nato sad ne odgovara.

Lepo neko juce napisa, kad gledam utakmicu necu se ljutiti na protivnicke igrace sto igraju lose ili na protivnickog trenera sto nije izabrao dobru taktiku.

Gerasimov je star i prosao je svoj zenit.. Gerasimov je kao Budjoni, a nama trebaju Rokosovski i Konjev.. mladji i okretniji ljudi, koji se brze prilagodjavaju situaciji, vremenu i nisu zarobljeni razmisljanjem u SSSRu.
Pri tome izgleda da je i sujetan jer i sujeta ide sa godinama, a kao prvi covek vojske ne bi smeo to sebi da dozvoli.
On je sad za pecanje, sah i golubovi u parku a ne da vodi SVO.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1227

Druže @Denaya, smatram da ovde gotovo da nema pljuvanja po ukrajinskom GŠ jer je većina foruma rusofilski nastrojeno.
Npr što bih ja njih pljuvao kad svojim potezima u zadnja 2 meseca maltene pomažu ratni napor u korist Rusije. Što da ih kudimo za poteze u kojima sakate svoje snage.
Što neko napisa uvek ćeš pre pljuvati svoj tim nego tuđi.
Nismo mi ko celokupni prozapadni internet koji kudi kod Rusa sve od igle do lokomotive, a prave se da Ukri rade sve savršeno. U tome i jeste bogatstvo ovog foruma.
Ogroman respekt za hrabre i izmučene vojnike na obe strane, ali nažalost ne može mene npr. da baš podjednako pogađaju greške koji koštaju života Ruse u odnosu na greške koje pogađaju Ukre.
Idem prostom logikom, Rusija kao država je daleko od savršene, ali bolje da prevagne u ovom sukobu nego da bude poražena, jer će to imati mnogo gori uticaj i po nas i po ostatak sveta.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

Brana01 ::
Gerasimov je star i prosao je svoj zenit.. Gerasimov je kao Budjoni, a nama trebaju Rokosovski i Konjev.. mladji i okretniji ljudi, koji se brze prilagodjavaju situaciji, vremenu i nisu zarobljeni razmisljanjem u SSSRu.
Pri tome izgleda da je i sujetan jer i sujeta ide sa godinama, a kao prvi covek vojske ne bi smeo to sebi da dozvoli.
On je sad za pecanje, sah i golubovi u parku a ne da vodi SVO.


Cekaj, na osnovu cega ti dajes sad takve ocjene o Gerasimovu?

Ko je postavio ovu odbranu? Surovikin? Popov? Nece biti. Odluku je donio GS. Na cijem celu je Gerasimov. Plus je na celu SVO, direktno komanduje. Otkad su njega stavili da komanduje SVO (januar) stvari su i dovedene u red.

Ne kazem da je on sam rijesio problem, zajednicki je to napor svih umjesanih. Ali je odradjeno pod njegovom direktnom komandom.

Jedino sto kod Rusa smjenjeni general moze da posalje poruku ratnim drugovima u kojoj okrivljuje komandu za zrtve, a kod ukra je to nemoguce.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 968 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 9 sakrivenih i 933 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, comi_pfc, croato, Dorcolac, ivan1973, Još malo pa deda, Kubovac, mercedesamg, Mitraljeta, moldway, Parker, procesor, Romibrat, ruma, stegonosa, Stoorb, vathra, Vlada78, vukdra, zastavnik, zeo, zillbg, zuxbg, šumar bk2, 79693