Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2151

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 238

@mile23

Da nisi tako navijacki nastrojen, primijetio bi da je Rusija nedavno, uprkos "sankcijama iz pakla", postala najveca ekonomij u Evropi po GDP PPP.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 164

Navijam za koga Smile Ma bolje im je nego ikad.
i to što prave rezevne delove za mostove, to diže industriju. Što se tiče blokiranih sredstva, ja koliko vidim, a možda čitam pogrešno, 300 milijardi su sredstva centralne banke Rusije, 30 milijardi je od raznih oligarha, stvarno ne želim da sad širimo dalje priču, jedini pobednik ovde je SAD. Evropa na kraju skuplje plaća, bez obzira da li je to američki gas ili ruska nafta koja stiže preko Indije.

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2012
  • Poruke: 4

mile23 ::
Evo, ja priznajem da ja ne razumem taj 6d šah u kojem su Rusi izgubili hiljade oklopnih transportera i tenkova, desetine vazduhohoplova(kad se saberu svi, ima ih više od 100 sigurno), kojima je ukradeno 300 milijardi, koji polako ostaju bez flote, gde na svakih par meseci Ukrajinci dobijaju neko novo oružje koje udara sve dublje u Rusiju, o ljudskim gubicima da ne pričam i ako je to nešto što odgovara Rusiji, šta je onda loša varijanta? Ja bih zamolio ljude koji pričaju da ovako nešto odgovara Rusiji, da napišu šta je to što im konkretno odgovara, pošto im je tržište, kako za prodaju, tako i za kupovinu suženo, ni civilni brodovi nisu više bezbedni, gde to oni zarađuju pare da im se sve ovo isplati. Za Ameriku je i meni jasno, ali ova gore matematika nikako. Ne bih želeo novu raspravu na 5 strana, samo ako neko ima argumentovano da napiše, ne navijački.
hvala


Covece o kakvom sahu ti pricas?
Ja sam samo preneo informaciju od Amerikanca, koji radi za Anericku vladu i koji je bio veoma jasan da ne samo Amerikanci vec i Rusi imaju finansijsku korist. Kakvu to ni ja ni ti ili bilo ko ovde na forumu mozemo znati, vec samo mozemo nagadjati ali cemu to? Isto tako je bio veoma jasam da niti se ista pitaju Ukrajinci niti iko mari za njih sto ginu i sto im se razara zemlja bez razloga

offline
  • Artiljerac
  • Pridružio: 07 Nov 2009
  • Poruke: 3124

ne pobedjuje USA. Izbacuju dolar iz medjunarodne trgovinem, a to je za njih smrt. Zato im i pada kreditni rejting.

offline
  • zaoka 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 8

Jeste malo van ove teme, ali da razjasnimo oko proizvodnje poluprovodnika i procesora

Potrebno je razlikovati zaokruženi sistem proizvodnje od samog dizajna. Takođe treba razlikovati naučni eksperiment od uhodane komercijalne linije.

Da, Rusija ima dizajn za 28nm Elbrus x86 i Balkal arm procesor ali koji se proizvode u Tajvanskom TSMC-u. Zbog sankcija od toga sada nema ništa, ali možda kao zamjena mogu poslužiti Kineska postrojenja, koja uspješno rade u 14nm.

Što se tiče proizvodnje u samoj Rusiji, najsposobnija je Micron Grupa koja može proizvesti procesore u 90nm od 2012. Eksperimentalno su 2014 proizveli 65nm ali ta linija nije još uvijek komercijalno isplativa.

Postoje određeni pogoni i u Bjelorusiji mada oni nisu napredovali od 1993 i 350nm.

dodatak:

Da malo dočaramo, automobilska industija trenutno uglavnom koristi 40 i 28nm, u mobilnim telefonima i računarima ide do 4-5nm. Nedavno je u TSMC-u krenula masovna proizvodnja u 3nm. U narednih 2-3 godine se može očekivati masovna proizvodnja u 2nm.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1127

Za vojne potrebe je mnogo vaznija tehnologija koja omogucava nocno osmatranje i gadjanje, a da li ce procesori koji tu tehnologiju podrzavaju biti u 7 ili 777 nm je apsolutno nebitno.

Inace, nema potrebe naglasavati cinjenicu da je prakticno cijeli svijet jos uvijek digitalno ovisan o americkoj tehnologiji, bar sto se tice veceg dijela civilno/industrijskog sektora. Kako i zasto je do toga doslo treba pitati velike igrace, Kinu, Indiju, Rusiju pa mozda i Brazil.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 423

https://www.businessinsider.com/russia-war-markets.....gdp-2023-6 --- Kad ste več, kod troškova.... Biznisinsajder, izračunao, da Rusi troše na rat u Ukrajini 3 % GDPja ili oko 67 milijaredi $... U WWII trošili su 61 % GDPja.... Inače je o geostratškim i ostalim dobicima mnogo toga več napisalo mgolub, tako da samo dodajem jedno malo pitanje za sve... Koliko hiljada milijardi je cijena svih četiri bivši ukrajinskih regijona, koji če sada biti Rusija..Da o ruskom narodu, koji je bio ugnjetavan a boga mi i ubijan od strane ukro-režima sve ove godine ni ne pričam...

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5909

^ ^ ^ za Iskander, S400 itd ne treba najnoviji procesor kao u mobilnom telefonu što je npr. Ali šta kada i te stvari budu komunicirale, razmišljale i odlučivale? Kod S350 se spominje neki automatski mod*. Puno ciljeva, puno razmišljanja. Rojevi dronova, biće ih mnogo u roju. Trebaće neka vještačka inteligencija da time upravlja? Tu bi trebao neki procesor novije izrade ako se ne varam. Mnogo vojnih stvari ide ka tome da se uloga/rad čovjeka smanji, a u jednom momentu možda i u potpunosti ukloni. Sam Putin je prije nekoliko godina spominjao vještačku inteligenciju kao nešto što će donositi prednost među državama.
Mnogo hvaljeni Lancet koristi Nvidia Jetson TX2 čiji je procesor na 16nm ako ne griješim.
Ako hoće da postignu "импортозамещение" i smanjenje zavisnosti (poluge ucjenjivanja) u tom pogledu moraju da guraju.
A moraju i budućim i sadašnjim saveznicima da ponude supstitut američko-zapadnih proizvoda i tehnologija.


*S tim da automatski mod i sad funkcioniše bez AI u Patriotu, ako ne griješim

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2022
  • Poruke: 113

Tvrtko I ::@mile23

Da nisi tako navijacki nastrojen, primijetio bi da je Rusija nedavno, uprkos "sankcijama iz pakla", postala najveca ekonomij u Evropi po GDP PPP.


stavljao sam grafik pre x strana, nije nedavno nego u doba korone, a kako se krece grafik kada izadju rezultati za 2023 deluje da nece biti prva...

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2273
  • Gde živiš: Beograd

mercedesamg ::

*S tim da automatski mod i sad funkcioniše bez AI u Patriotu, ako ne griješim


Беше С300 још имао аутоматски мод а чини ми се и HAWK.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1027 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 9 sakrivenih i 966 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, AleksSE, Areal84, Bobrock1, ceman, darcaud, DeerHunter, DejanSt, DENIRO, Djokislav, djordje92sm, Dorcolac, Draganeli, dragoljub11987, Georgius, GORDI, havoc995, HogarStrashni, ivan1973, ivan979, Jeremiah, Koridor, Kubovac, kuntalo, Lazarus, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, mnn2, Nemanja.M, nextyamb, nick79, nikoladim, nnovakis, Prašinar, proka89, raketaš, raptorsi, ruma, solic, srbijaiznadsvega, strelac07, TeodorSan, uruk, USSVoyager, vathra, Vlad000, voja64, Zimbabwe, Čivi