Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2173

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1614

Експлозије одјекују у регијама Кијев, Виница и Хмјелницки, а узбуна за ваздушни напад широм Украјине

Украјински канали јављају о лансирању руских пројектила Кинжал.

Напад је тек почео....


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2074
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

"Велико питање колико их имају оперативно.
Наводно су их имали 75 пре рата.
Од 2014. је уништено 2 комада, а зачуђујуће ниједна од почетка рата. У истом периоду је Оси којих имају мање уништено преко 20 комада.
Руси су заробили у једном складишту неколико распалих комада.
На снимцима је ретка, а снимци дејства су још ређи."

Interesantno je da ih nismo vidjeli nešto puno ni kod Rusa, a upravo jučer objave video o radu jedne posade u zoni svo.

https://t.me/anna_news/54456

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

U uslovima utvrdjenog i branjenog fronta PO helikopteri definitivno imaju ogromnu prednost nad oklopom, jer djeluju sa "sigurne" teritorije, znaju gdje su njihove linije, i realano nemaju ozbiljne pretnje sve dok ne prelaze prvu liniju.

Kad bi doslo do proboja, kad bi oklop krenuo u manevar po dubini, opet, prednost je i dalje na strani helikoptera, ali je igra tad mnogo vise ujednacena, pogotovu kod oklopa koji nije u kontaktu sa protivnikom, jer jedinice mogu da organizuju kakvu takvu trupnu PVO, i imaju sansu da iznenade helikopterski napad.

Iz perspektive helikoptera sve se svodi na osmatranje i prenos podataka, i uvezanost (sadejstvo) na liniji kopnena jedinica - helikopterska jedinica za podrsku. Jednom kad posada zna gdje im je pretnja, rjesice problem koristeci domet raketa. Ako ne znaju gdje je protivnik, onda je igra macke i misa.

offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1460

Citat:
@Vathra

Велико питање колико их имају оперативно.
Наводно су их имали 75 пре рата.


Ako imaju malo orudja mogli bi ih upotrebe zajedno sa drugim sistemima PVO poput Geparda za koga kazu da se pokazao veoma efikasan pri dejstvu protiv dronova koji pored helikoptera i mina predstavljaju mozda i najvecu opasnost za Ukrajnske oklopne jedinice u napadu.


Glavna mana Tunguske koju poseduje ukrajina jeste sto ne moze da dejstvuje raketama nocu ali to ne bi trebalo da bude prepreka da je upotrebe tokom dana.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3543

https://twitter.com/clashreport/status/1689916852833501185

GP":Ukrajinski kamikaza bespilotna letjelica gađala je hidroelektranu Karamyshevskaya u Moskvi.

UAV je pao u područje rijeke Moskve."

Ruje nemaju više dosta vremena, da nešto naprave sa ukro BPL, i dalekometnim navodenim raketami koje če doči uskoro u Ukrajinu.

Ne treba biti savjetnik u generalštabu, da bi skonto, da če najprije tuči rusku kritičko infrastrukturu. Kako su temperature u Moskvi dosta niže nego u Ukrajini, biče velike patnje za civilno stanovništvo. Tako če i šteta biti velika. Prije če počet zima ukri če dobiti napomenuta oružja u velikom obimu. Sve se nikada ne obori i ako se jedan dron probije ili raketa....

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3892

A sa čime? Taurus Ok njegov domet je 500km a dominantno ona je “bunker buster”. Koliko će ih dobiti, Rusija pa ne može da puca rakete svaki dana a ne Ukr kojoj zapad daje onoliko koliko može a da ne ugrozi svoje resurse. A da im da više sve to može da kompenzuje Rusija. Ogromna je to zemlja i ta infrastruktura se ne može unistiti sa nekoliko desetina raketa, ok biće s vremena na vreme nelagodnosti kod stanovništva, ali ništa štp bi promenilo tok rata.
ATACMS isti djavo. Rusiji bi npr bio problem da dobiju Tomahawk, prvo sto ih amerika ima dosta ma stanju, i što ih proizvodi.
A najvažnije zapad je nekoliko puta rekao da neće dozvoliti da se njeno oruzje koristi na teritoriji Rusije, Krim gadjaju ali Krim je i dalje nepriznat od strane UN. Ovo sa dronovima oni kažu nije do nas to je Ukr oružje ali ubedjen sam da neće da dozvole da gadjaju njihovim raketama.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 63

Jok neće, živi bili pa videli. Tj. Naći će načina da to "operu". Licemerje zapada i njihovih idolopoklonika i "emotivno" ucenjenih kvazi država je doživelo rokoko vrhunac.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 804
  • Gde živiš: United Kingdom

S moje tacke gledista, mislim da ako se uzme da je vov sad pre svega rat iscrpljivanja, da ce Ukrajinci na teritoriji Rusije gadjati pre svega ciljeve koje nanose ekonomsku stetu Rusiji, mislim da nije slucajno sto su neki dan gadjali tanker s gorivom (osim ocigledne mislim da je namera bila da razne kompanije koje se bave brodskim prevozom odustanu od saradnje s Rusijom u strahu da i njihova plovila ne budu pogodjena). Verovatno ce gadjati i vojnu industriju,
ako budu gadjali civilne ciljeve, to ce im biti greska jer ako gledamo lekcije iz proslosti- gadjanje civinih ciljeva ne rusi moral stanovnistva, cak stavise cesto pojacava odlucnost.
Uz sve to treba dodati da je i broj razno-raznih raketa koje Ukrajinci dobijaju ipak ogranicen raznim faktorima, tako da ce morati voditi racuna sta ce gadjati- najveci problem u ovom ratu su zapravo dronovi posto su jeftini a obe strane ih proizvode i to u sve vecem obimu, a imam osecaj da ce ploveci dronovi poceti da igraju sve vecu ulogu.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2014
  • Poruke: 241

President Zelensky is dismissing all heads of regional military enlistment offices after meeting of NSDC

Председник Зеленски разрешио је дужности све шефове регионалних војних канцеларија после састанка НСДЦ . GP

Mora da im dobro ide.


Izvor https://liveuamap.com/en/2023/11-august-president-.....f-regional

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3543

dragon986 ::
..........A najvažnije zapad je nekoliko puta rekao da neće dozvoliti da se njeno oruzje koristi na teritoriji Rusije, Krim gadjaju ali Krim je i dalje nepriznat od strane UN. Ovo sa dronovima oni kažu nije do nas to je Ukr oružje ali ubedjen sam da neće da dozvole da gadjaju njihovim raketama.


Kako če ukri gubiti tlo izpod nogu, to če biti više napada na eletrane. I sigurno neče gadjati trafostanice nego tamo, kde če napraviti veliku štetu. Isto če biti sa zapadom i onom što ovaj zapad kaže. Videčemo sve lijepo, kad ukri puknu. Zapad če fino reči, da ukri neče da slušaju. Oče fino da operu ruke, "naljutit če se na ukre". A ovi če tuči krstarečim i BPL ruske eletrane oko Moskve. Ruje trebaju što pre da povečaju domet Lanceta bar za 20-40 km. Da če stiči još ukro dalekometne topnički sustave. I možda i Himarse.

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1689961905593413632

GP":Grupa ruske središnje armije zauzela je još 5 utvrda i 3 osmatračnice u smjeru Kupjanska"

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 993 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 943 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, Bobrock1, bojank, ceman, djboj, doloress, Dorcolac, Dr.Strangelove, Dragacevac, Georgius, gomago, indja, ivan1973, ivicasimo, Još malo pa deda, kalens021, Karla, Kubovac, kuntalo, ljuba, LUDI, mercedesamg, MilosKop, ozzy, pacika, pein, Pretender, repac, Romibrat, sasa87, savaskytec, Srky Boy, Stoilkovic, strelac07, Tvrtko I, vathra, Vlada1389, wolf431, Yellow Pinky, YugoSlav, zdrebac, 125