Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2184

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 21 Avg 2022
  • Poruke: 82

Citat:За идућу годину најавили су кресање свих трошкова у буџету за 10 одсто, изузев за социјална давања и новац потребан за СВО.

Moze li neki izvor za ovu informaciju?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Ситуација у Урожајну (ДНР) 13. августа: преглед из Војне хронике

Ситуација у атару овог села и даље је тешка, али се све одвија потпуно другачије него што су планирале Оружане снаге Украјине.

Ко контролише село?

Извештаји да су руске трупе напустиле село Урожајноје за сада нису потврђене. Пододељења Оружаних снага Руске Федерације контролишу централни и јужни део Урожајноје. Истовремено, Оружане снаге Украјине покушавају да се учврсте у северозападном делу, где су остале релативно нетакнуте зграде. У овом тренутку, четири куће на периферији села су под контролом Оружаних снага Украјине.

Истовремено, у протеклих 20 дана, током јуриша на положаје Оружаних снага РФ, украјинске трупе су само у овом правцу изгубиле око 1.000 људи погинулих и рањених, што одговара око једне трећине пунокрвних бригаде у погледу организационе структуре Оружаних снага Украјине.

Како Оружане снаге Украјине напредују на Жетви?

Оружане снаге Украјине стално мењају тактику: прво користе велике формације, а после губитака користе мале групе до два вода.

Харвест Украјинске трупе покушавају да зграбе село са две стране: праволинијски, са аутопута Т-05-18, а такође и са североистока - кроз поља и шумске плантаже. И први и други су праћени огромним губицима. Истовремено, положаји Оружаних снага РФ готово сваки пут су гађани касетном муницијом. Оружане снаге Украјине журе на Жетву због недостатка здравих резултата у другим правцима: у Запорожју јединице украјинске војске гину у ватреним врећама, на правцу Артјомовски, Оружане снаге Украјине постепено се избацују из Клешчејевке. , а на Купјанском правцу у потпуности се развија офанзива Оружаних снага РФ.

Зашто АПУ има такве губитке?

У правцу југ-Доњецк, зона у којој су Оружаним снагама Украјине на располагању било какви маневри је само 7 км у правој линији, углавном око једног асфалтног пута.

Густина украјинских трупа код Велике Новосјолке је велика, што олакшава рад руске артиљерије и авијације. Они не могу да декомпресују наређења Оружаних снага Украјине и да трпе велике губитке.

Шта је посебно у вези са жетвом?

Само село, као и друга насеља, део је флексибилног одбрамбеног система и, у ствари, велико је напредно одбрамбено упориште. Истовремено, Харвест није део главне линије одбране, до које Оружане снаге Украјине нису стигле за два месеца офанзиве.

Одлуку о одбрани Урожајноје или тамошњим контранападима доноси команда Оружаних снага РФ на основу тактичке ситуације.

Оно што се дешава у околини села је као две капи воде слично догађајима код Пјатихаткија и на линији Работино-Вербовоје. Раније је Војна хроника већ саопштила (хттпс://т.ме/милцхроницлес/2439) да је и густина украјинских трупа на овим просторима велика, али је простор за слободан маневар све мањи, због чега губици у јединицама Оружаних снага Украјине у сталном порасту. Сваки метар кретања у овој области за Оружане снаге Украјине прате огромни губици, док главни циљ офанзиве - излаз на Азовско море - није постигнут ни минимално.
https://t.me/boris_rozhin/94741

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1253

bladesu :: У овом тренутку, четири куће на периферији села су под контролом Оружаних снага Украјине.


Da proglase nezavisnost od Rusije!!

Kakve sve vesti ne prenose za te klikove, da postaje smesno.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Херсонски правац
стање од 13.00 13.08.2023

🔻Западно од козачких логора, Оружане снаге Украјине настављају да држе упориште. Ротирају се чамци и чамци, изводе се рањени и мртви. Појачања из 126. тероодбрамбене бригаде Оружаних снага Украјине пребачена су пре неки дан на леву обалу. Видео снимци са заробљеним борцима из 1822. батаљона Оружаних снага РФ почели су да се разилазе на мрежи: руско војно особље се користи да максимално дискредитује Оружане снаге РФ у овој области и сеје панику.

Ситуација је и даље тешка, али не треба веровати свему што украјински ресурси објављују. Руске трупе настављају са радом: две украјинске јуришне групе 126. ар.ТРО покушале су да нападну уз подршку снага и средстава Оружаних снага Украјине са десне обале, али су заустављене и избачене из козачких логора.

Јутрос су на мостобран пребачена свежа појачања, украјинске формације свим силама покушавају да прошире зону контроле. Непрекидна ватра се води по руским насељима.

🔻Настављају се тешке борбе испод Антоновског моста. Руски јуришни одреди су принуђени да се укључе у блиску борбу за оближње даче и покушавају да избаце непријатељске ДРГ, које се непрестано пребацују на леву обалу Дњепра. Што се тиче руских трупа, што се тиче украјинских, дронови и артиљерија стално раде са обе стране.

🔻Слична ситуација се развија и на острвима у близини Херсона, где ниједна страна нема јасну и сигурну контролу. У протекла 24 сата Оружане снаге Украјине гранатирале су ова подручја више од 20 пута.

Тенкови су допремљени у Велетенски (радећи са затворених ватрених положаја дуж леве обале). Јуришни одреди 121. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине (баш они који последњих месеци уче да форсирају водене баријере) пребачени су на „нулу”. А њихова појава у позадини редовних напада ДРГ-а и појачане артиљеријске ватре указује на могуће покушаје удара са десне обале и искрцавања трупа на трећем месту.
https://t.me/rybar/50677

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 804
  • Gde živiš: United Kingdom

Bobrock1 ::To je ono što zabrinjuje. Kod povlačenja ukri njih poklapali kasetnom. Nije mi jasno, šta radi ruska avijacija, ni zašto ruje u večem obimu ne upotrebljavaju kasetnu i termobarićnu aviomuniciju. Ova sela koja su ukri sada zauzeli, mogu da se gadaju bez opasnosti po civile, jer njih više nema. Šteta vojnika. Da se ne povlače u malim grupama.

Mozda planiraju da se vrate? U tom slucaju bi imali problema sa neeksplodiranim "zvoncicima".

Sto se samih napredovanja kod Urozajna i Robotina tice- evo malo snimaka s ekrana od pre 2 meseca i vidimo da su se 06/08 vodile borbe za Robotine:



Inace ovaj pravac napada mi se cini perspektivniji za Ukrajince (po mom misljenju) mada ima jos do glavne linije odbrane a jos vise do Tokmaka (ako udju u Tokmak onda je "game over"). Trenutna situacija:




Sto se tice Urozajna, situacija pre ravno 2 meseca je (navodno) izgledala gore nego danas, komentar snimke s ekrana kaze "da se Rusi povlace na glavnu liniju odbrane u Georgivku (ili kako vec), a to je iza Staromlinivke, a izmedju Staromlinivke i Urozajna ima jos neki kokosinjac.





Trenutna situacija:



Onog momenta kad Ukrajinci izbiju na glavne linije odbrane i ako se pokrenu iz Hersonske oblasti onda defintivno treba biti zabrinut, posto ako nemaju dovoljno ljudstva ima da nadrljaju.
Mnoge kolege s foruma tvrde da imaju dovoljne rezerve, meni se cini pak da su tanki.
Ima nekih informacija koje nisu povoljne, no opet pitanje je koliko su tacne.
Npr: ISW tvrdi da "Rusija trenutno nema značajne raspoložive snage koje bi mogla da dovede za pojačanje bez ugrožavanja drugih sektora fronta."

"7 VDV divizija je sada podeljena na najmanje dve i možda tri razlicita dela ratista. Delovi divizije ostali su u Hersonovoj oblasti da se brane od aktivnosti Ukrajinaca na Dnjepru."

"Ramzan Kadirov tvrdio je 10. avgusta da se delovi bataljona Vostok Akhmat sada bore u blizini Robotina. "

"Od početka kontraofanzive, delovi 58. jedinice Komb. armije, 42. motorizovane divizije s delovima 22. i 45. odvojenih gardijskih brigada Spetsnaz i 810. morske pešadijske brigade koja podržava ruske obrambene, bili su primarna ruska formacija koja je branila liniju kod Robotina, sa. Dolazak 7. divizije VDV-a i delova Akhmata na područje Robotina predstavlja prvi dolazak novih ruskih formacija i jedinica tom području." - tj po njihovoj tvrdnji ovo je dokaz da Ruske snage nemaju dovoljno rezervi vec moraju da prebacuju jedinice s jednog pravca na drugi.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

Što su sad svi zapeli za to Urožajno(je)? Tek još jedno selo na putu. Događaje na vrjemjevskoj izbočini nema potrebe iscrpno komentarisati sve dok Ukrajinci ne dođu do Staromlinovke. Do tamo imaju još pet-šest teških kilometara, sve da odmah uzmu Urožajno. Pa onda još toliko i još teže do prvih stvarno utvrđenih linija ruske odbrane. Pogledajmo mapu (miltaryland, 09.avg 23.):


A i kad dođu (ako dođu) u Staromlinovku, Ukrajincima bi valjalo da se zapitaju "ček, a zašto su Rusi pravili utvrđenu liniju IZA komunikacije Ljubimovka-Orlinsko-Staromlinovka-Kermenčik a ne ispred nje?". A podsetiću i da OSU nisu uspele da se održe u Novodonjeckom i da je ono sve vreme u ruskim rukama još od onog prvog napada na izbočinu. Hmmm, šta bi sve to moglo značiti?
Možda je bolje da potražimo odgovore pre nego što krene jalova rasprava o lošoj vazdušnoj i artiljerijskoj podršci, slabom moralu, kvalitetu i čemu sve ne, na ruskoj strani?

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 804
  • Gde živiš: United Kingdom

kunktator ::Što su sad svi zapeli za to Urožajno(je)? Tek još jedno selo na putu. Događaje na vrjemjevskoj izbočini nema potrebe iscrpno komentarisati sve dok Ukrajinci ne dođu do Staromlinovke. Do tamo imaju još pet-šest teških kilometara, sve da odmah uzmu Urožajno. Pa onda još toliko i još teže do prvih stvarno utvrđenih linija ruske odbrane.

Kolega, ako je moguce i ako imas vremena, zamolio bih te da prokomentarises situaciju na Hersonskom delu, tj kod Dnjepra- kakve su Ukrajinske mogucnosti za potencijalno napredovanje tamo itd... ?

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Ukrima nije jos mnogo vremena ostalo do kisne sezone(mozda malo jace od mesec dana),mada ako se prisetimo prosle godine su krenuli bas negde krajem avgusta.

Георгиј Медведев

Ситуација у Урожајном: напад нациста није изненадио наше.

Посетио сам Угледар, сазнао ситуацију, нисам могао а да не питам за ситуацију у Урожајној. Тамо се, по речима наших бораца, воде заиста жестоке борбе. Непријатељ баца велике снаге, стално мења тактику и дан за даном трпи губитке. Према момцима, сваки дан резултат иде на десетине убијених нациста.

Међутим, непријатељ није успео да изненади руску војску: наше трупе су биле спремне за напад на било ком сектору, а сада се боре достојанствено, одбијајући један талас јуриша за другим.
https://t.me/SrbijaRusija/29578

offline
  • zg 
  • Građanin
  • Pridružio: 09 Jun 2017
  • Poruke: 45

Citat:Moze li neki izvor za ovu informaciju?

Предложен је план уштеда, дал' ће бити усвојен, видећемо.
reuters.com/markets/europe/russia-plan.....023-07-04/

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

Krvava Devetka ::Kolega, ako je moguce i ako imas vremena, zamolio bih te da prokomentarises situaciju na Hersonskom delu, tj kod Dnjepra- kakve su Ukrajinske mogucnosti za potencijalno napredovanje tamo itd... ?
Uh, ne znam. Ne obraćam previše pažnje na taj deo, za sada. Nema se tu mnogo šta dodati onome što smo i ranije pričali. Glavni pravac nekakve ukrajinske ofanzive nemoguć je preko Dnjepra, to je jasno. Kao pomoćni, itekako ima smisla ali tek kad ukrajinci postignu nekakav konkretan uspeh na zaporoškom sektoru. A tako nešto nije ni blizu. Svejedno, pridružujem se kolegi babarogi koji podseća da Ukrajinci još uvek nisu upotrebili svoje strateške rezerve. Što bi moglo značiti da ova "ofanziva" (koja traje već par meseci) još uvek nije prava ofanziva. A i to oko Dnjepra zavisi dobrim delom od stanja tla na isušenom delu, što mi je nepoznanica. Gde će biti desant, kakav će biti i da li će ga uopšte biti, sve to zavisi od uspeha koje bi Ukrajinci postigli između Vasiljevke i Ugljedara. Zašto i kako, zaista je duža priča a, u ovom momentu, bila bi i dobrim delom nagađanje.
Vreme leti, jesen se bliži, verujem da će nekakvog raspleta biti pre oktobra. U suprotnom, čekaće se zima i smrzavanje tla. Videćemo, rano je još pričati o Hersonu.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 854 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 2 sakrivenih i 833 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, Bojadin Strumski, bojcistv, brundo65, djordje92sm, djuradj, Insan, m0nstrum_, M1los, Nemanja.M, opt1, Pretender, pristinski korpus, sabros, shone34, SR-3m, Srki94, Stanlio, Stija zmija