Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2271

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

dragoljub11987 ::И опет те приче да су Руси све ово баш овако испланирали.
I opet je, po ko zna koji put, tumačenje banalizovano i isključivo. Pritom ja ovako nešto nikad nisam napisao. I na mnogo nižem nivou štabovi prave više verzija osnovnog plana ili više alternativnih planova, kako je kome drago. A neće vlada i generalštab sa ratnim/strateškim planom? Uvek, ali uvek se uzima u obzir više promenljivih od kojih zavisi šta će se dalje raditi. A promenljive se tako i zovu jer nikad nije moguće sve predvideti i izračunati. Zbog nepotpunih informacija. nedostatka vremena za pravilnu obaveštajnu pripremu, nemogućnosti precizne meteorološke prognoze ili drugih stohastičkih faktora. Mogli bismo do sutra nabrajati.
U ovom ratu, primer pojednostavljenog tumačenja je zaključak da ruski plan nije uspeo jer nije zauzet Kijev i oborena vlada i da je sve posle toga improvizacija i da su se Rusi zaglibili u neočekivanoj situaciji. Ne! Postojali su planovi i za jedan i za drugi i za n-ti ishod. I sve zaista ide kako je predviđeno (jer i jeste više situacija predviđeno) dok god se sprovodi bilo koji operativni plan koji je u okvirima strateškog plana! I pojedini porazi i grube greške takođe se uračunavaju. Mogu se i bitke gubiti sve dok strateški cilj nije ugrožen.
Mislim, ni u fudbalsku utakmicu se ne ide sa samo jednim planom, kamoli u rat. Stvarno ovakve rasprave treba da batalimo.

dragoljub11987 ::Можда је и ЈНА 1991. све урадила како је хтела а ми смртници то и даље не схватамо. И Американци у Вијетнаму или Совјети у Авганистану.
To što postoji osnovni plan (sa svim svojim varijantama) ne znači da će i uspeti. O tome sud možemo doneti tek kad se rat završi. A i primeri nisu ni blizu adekvatni. Neću o tome, otišli bismo van teme.

dragoljub11987 ::А што се 2014. тиче довољно говори чињеница да је Украјина тада имала укупно 6 (шест) система С-300 који су били исправни. А да су 2022. имали 100 (сто) батерија. Тако је и у свему осталом плус све што су добили од запада. Дакле поређење са 2014. никако не пије воду.
Eto, ni ovo nisam pisao niti sam o tome govorio. Koliko je bilo sistema s-300 potpuno je irelevantno za pobijanje teze o svevidećem oku s neba koje sve vidi i sve zna. Poenta mog posta jeste u činjenici da su Rusi na Krim prebacili, ne znam, recimo dve divizije. A da to niko nije video. Posle su NATO analitičari morali da zagledaju i broje registarske tablice na kamionima e da bi ukapirali da su stigli padobranci iz Pskova. A od Pskova do Krima dug je put.
Precenjuju se obaveštajni kapaciteti čak i ovako moćni. Kao što postoji nekakav način da se u napadu savladaju minska polja tako postoji i nekakav način i da se maskira podilaženje.

Zaključak: Čuvajmo se preteranog pojednostavljivanja kao što treba da se čuvamo mistifikacija i teorija zavere. A ne valja ni potceniti kao ni preceniti. Svi to znamo, i opet ...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

Bobrock1 ::Zašto ruje ne uzmu Sinkovku? Zato jer se u ovim uslovima "ne izplati" jer bi bili gubici preveliki. Isto tako zbog toga neče se povratiti Rabotino. Jer se ne izplati.
Naravno. Upravo o tome i govorimo.

Bobrock1 ::Potentnijeg suprotnika nema, jer borba sa njim u toku je sada.
I ovo je u načelu tačno. Ali taj potentniji protivnik još nije uveo svoje glavne snage. Još pušta samo nesrećne Ukrajince da ginu.

Ali da, slažem se sa suštinom tvog posta.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 459

''Ali taj potentniji protivnik još nije uveo svoje glavne snage.''

To bi bile američke, jer drugih nema. A to se neće desiti.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

Može Poljska izaći na tjedan -dva iz NATO saveza, Dovoljno mrze ruse da bi skupili deset dobrovoljačkih divizija , a onda kad bljesne megatonka iznad neke američke baze u Poljskoj , jer oni kao fol nisu imali vremena da napuste poljsku , dolazi buđenje iz sna o podjeli rusije na 200 državica i podjeli bogatstva .

Vidimo da su se Britanci upetljali ko pile u kučinu i uvukli velikog brata jer bez velikog brata ne znaju van, a veliki brat je svjestan toga da je nuksa realna opcija, a nije napadnuta Amerika niti NATO i nemaju nikakav alibi za odgovor.

Ovo moje ŠB KB je odgovor na uključivanje tog potentnjeg protivnika , nema tog potentnijeg protivnika i đaba im sva tehnička pomoć kad izgiboše sposobni vozači tenkisti raketaši i piloti.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

draganl ::''Ali taj potentniji protivnik još nije uveo svoje glavne snage.''

To bi bile američke, jer drugih nema. A to se neće desiti.

I ti misliš da bi Rusija trebala zanemariti tu mogućnost i ne imati spremne snage za odgovor na tu mogućnost jer je neko na nekom forumu "procenio" da se neće desiti?
Aferim. Laughing

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

Dokle god se tamo tuku rusi protiv ruskih potomaka i dok se operacije vode s lijeve strane Dnjepra, Britanci kao glavni mutikaša u ovom ratu moraju biti kuš , mogu samo slati dobrovoljce i tehniku , ali ne i neku regularnu vojsku iz NATO. Gleda se cca 200 godina unatrag , bar Britanci tako gledaju , jer posezanje dublje u povijest i prekrajanje granica prema starijim karama implicira i prekrajanje njihove karte , odvajanje Škotske i Irske.

Živim jednom nogom u Irskoj , i znam iz prve ruke što misle ljudi u kafani.

Kad je išao projekat mosta Pelješac onda je napravljeno nekoliko studija , čak i doktorat , kojim su hrvati dokazali da nemaju pravo na Neum , ne po ovim sadašnjim, ili AVNOJ evskim granicama , već po kartama iz vremena dok su se Turci tukli s Mlečanima oko Neuma.

Želim reći da če Britanci na kraju teška srca natjerati Ukrajince na kompromis na Dnjepar kao granicu, a da če svio stali narodi shvatiti koliko je ta ocvala kraljevina zla učinila od kad je nastala, a zlo se vraća zlom.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1227

Mnogo nešto računate da je mržnja Poljaka protiv Rusa tolika da bi ratovali protiv njih.
Zimus, kad je skrenuo ukro S-300 u Poljsku i ubio nesrećnog čoveka i traktor, imali su sate i sate fore da pokažu konačno krvožednost prema Rusima, dok se mislilo da je to ruska krilata raketa.
Kad oni ćutaše, pomirljivi tonovi trtmrt.
Toliko o poljskim cojones, baltički kev kev.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5527

@dragoljub

Kod Vozdušne PVO, 1 nišanac ide na 1 divizion. Divizion S-300PS je osnovna vatrena jedinica koja se u punoj formaciji sastoji od raketne baterije, koja se sastoji od 4 lansirne jedinice svaka sa po 2 "slave" i 1 "master" lansera, i od radio-tehničke (komandne) baterije, koja se sastoji od nišanskog radara sa kabinom upravljanja, niskovisinskim detektorom i OAR-om diviziona.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

Oko Sinkovke, kratko, klasicna aktiivna odbrana. Znaci, ne radi se o ofanzivi, vec se radi o lokalnom napadu Rusa koji je u startu uspio, poremetio odbranu ukra na lokalnom nivou, da bi se ukri kasnije sredili i zatvorili pravac.

Pravac je i dalje aktivan, jer je odbrana vejerovatno poljuljana i Rusi pokusavaju da sto vise eksploatisu novu situaciju. Ali bar po onome sto stize do nas, nije u pitanju glavna ofanziva jer su angazovane samo lokalne snage, te koje su bile na tom pravcu, i nije bilo eksploatacije prodora, a prodor se desio na samom pocetku.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 908
  • Gde živiš: RS/BiH

https://www.facebook.com/reel/964020981555928?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Ovakvih snimaka je sve vise pa neka finansijeri gledaju kome salju opremu i pare

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 724 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 712 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Bloody, Fog of War, Georgius, kolle.the.kid, Lazarus, loon123, Marko Marković, Milos82, zeo