Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2275

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3892

yrraf ::Oni su dobili garancije od Rusije ali i obaveze, a to je da se niko sa strane ne meša u politiku Ukrajine. 2014. zapadne službe su direktno srušile ustavno-pravni poredak Ukrajine i od tada imamo ovo što imamo. Jednostavno, da je Ukrajina imala izbore, pa da je legalna vlast donela političke odluke iza kojih staje cela nacija i kakav-takav sistem slobodnih izbora i jedinstvene politike, onda bi mogli pričati o direktnom mešanju Rusije u suverene odluke Ukrajine. Ovako, ruski ulazak na Krim i u ostale oblasti podjednako su nezakoniti kao i organizacija puča i direktno dirigovanje ko preuzima vlast nelegalno 2014. Rusima čak ostaje i mogućnost da mirne duše kažu zapadu "prvi ste počeli, prvi ste zgazili budimpeštanski sporazum". Ja opet ponavljam, najveća enigma u celoj priči je zašto zapad nije sačekao izbore u maju 2014. dobio ih, pokrao ih, šta god, i odvukao Ukrajinu na zapad? Kako je propala narandžasta revolucija? Biće da ukrajinski narod iza koga navodno stoji zapad, baš i nije naročito bio raspoložen da ide u tom pravcu. Ali svakako je lakše ne baviti se tim pitanjima, drviti debilne floskule o "demokratskom rušenju ruskog diktator bez izbora" sa dugačkim diktatorskim stažom od čak tri godine i o "želji Ukrajinaca da idu na zapad" koju osujećuje ludak koji sanja obnavljanje SSSR-a.

Pa neće biti baš tako jednostavno. U politiku Ukrajine mešao se i Zapad i Rusija od nezavisnosti. Posle nekih odluka Kučme setite se protesta i štrajkova rudara 90-tih koji su se proširili na dosta gradova istoka koji su tražili federalizaciju, da ruski jezik bude službeni itd. Bilo je nekoliko takvih protesta i nemira koji su trajalo po neoliko meseci. I svi su otvoreno bili podržani od strane ruske administracije i partija. Pa onda 2004 su osnovalii neke kongrese i pretili otcepljivanjem isto otvoreno podržani od strane Rusije. Znači ako ćemo iskreno "BUDIPEŠTANSKI MEMORANDUM" nije niko poštovao.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Apr 2010
  • Poruke: 126

Krvava Devetka ::

Pricu treba poceti pre Majdana, Majdan je tek jedna u nizu kulminacija.
A sve je pocelo pre svega politickim, a nadasve ekonomskim pitanjima, sva ostala pitanja su samo dodala ulje na vatru.

Zavisno od "pitanja" mozemo se vracati u 2014, Majdan, Budimpestu 1994, raspad SSSR-a, Kijevsku Rusiju pa sve do Yamanya kulture.
Ljudi vole da izaberu polaznu tacku koja njima najvise odgovara.


Puc u Majdanu je direktan razlog ovoga sto Ukraijna ima danas. Ili bolje da kazem nema.

Ovo sto ti pominjes se vise odnosi na sukob zapada i Rusije. Zapravo i danas se Ukraijna koristi za podmukle zapadne ciljeve u urusavanju Rusije. Jer da ih je zaista briga, ovaj sukob bi se odavno zavrsio za stolom.

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28651
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@ Krvava Devetka
Strategiju ne možeš uglaviti između taktike i operatike, strategija je najviši nivo vojne veštine.
Boj je pravi naziv za ono što si stavio pod borba. Borba je opšti naziv za pobrojano.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2074
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Padaju Ukrajincima avioni. Izlazi snimak, istina lošeg kvaliteta, obaranja ukrajinskog su-25. Također, ostali su izgleda i bez dva l-39.




https://t.me/zoka200/14890

Video je Zokin, pa sa rezervom. Doći će potvrda.

Sad vidim da je objavljeno u drugoj temi. Obaranje ovoliko aviona naslučuje da ukrajinci bacaju sve karte na stol.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 804
  • Gde živiš: United Kingdom

ikan ::
Kada pogledaš koliko je vremena proteklo od tog povlačenja i intervencije Rusa u Ukrajni, jasno je zašto je to na brzinu odrađeno. I jasno je i zašto su se povukli iz Avganistana.

Ako cemo da spekulisemo onda mozemo uzeti u obzir i da je obrnuto: da su Rusi ovo shvatili kao totalnu nemoc zapada i da su zakljucili da je pogodno vreme za akciju. Mozemo samo spekulisati.

Sto se tice sukoba NATO-a, postoje rekao bih uobicajeno nadigravanje pre svega na politickom, mozemo reci i tehnoloskom, ekonomskom planu za uticaj u svetu.
sa za direktan sukob je izuzetno mala, i zapravo nikom ne odgovara.

U politickim naukama postoji tzv "sigurnosna teorija" tj skola misljenja da u medjunarodnim odnosima drzave se pre svega primarno vode sigurnosnim pitanjima, ali i da ta pitanja cesto prenaglasavaju zato da bi dobile javnu potporu, tj na taj nacin uticu na javno misljenje- jer po pravilu zajednice su uvek spremne da se odreknu svega i svacega da bi se neutralisala odredjena (cesto izmisljena) pretnja
U tom svetlu bih gledao i tzv opasnost od direktnog sukoba,
drugim recima Rusija prenaglasava opasnost da bi "podigla javnost na noge" i dobila podrsku javnosti za nastavak rata. Samim tim i price o ubijenih 300 000 natovaca itd.
Ne kazem da nema istinu u ovim teorijama vec da su prenaglasene.

aramis s ::
Strategiju ne možeš uglaviti između taktike i operatike, strategija je najviši nivo vojne veštine.
Boj je pravi naziv za ono što si stavio pod borba. Borba je opšti naziv za pobrojano.


Redosled sam stavio da bih na kraju dao naglasak problemima na operativnom nivou.
Sto se tice izraza i ostalog mislim da je vec svima jasno da sam jako brljav.
Problem je sto imam podklinicki ADHD, tako da se ti problemi nece znacajno popraviti.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1799

Juče su mi stigle dve mape. Pošiljalac je izražio želju da ostane anoniman. Verodostojnost istih ne mogu potvrditi, mada izvor tvrdi da su to zapljenjene mape još na početku ofanzive. Nešto kao kroz maglu mi se čini da je jedna od njih, već postavljana na temu. Nedugo posle početka ofanzive. Druga stvar koja mi je zapala za oko jeste, mape su identične samo je na drugoj dodatno podebljana linija razgraničenja crvenom linijom i dodati pravci forsiranja akumulacije Kahovka.




Medjutim mape ću zbog tvrdnje pošiljaoca da su autentične, uzeti u razmatranje. Odmah da naglasim, pošto sam samo amater i pritom civil, možda ću delovati u nekim trenutcima narcisoidno. Morate shvatiti da ja kao amater, koji naidje na potpunu ili delimičnu potvrdu svojih pisanja, ovako kompleksnih dešavanja, ne može sakriti oduševljenje. Tako u donjem delu mape stoji datum 19.05., što mi kazuje da nisam uzalud uzeo odmor u Maju u isčekivanju ofanzive. Medjutim to je potvrda da je ofanziva odložena za oko meseca dana. Razlog je nepoznat ali o nekim potencijalnim se pisalo na temi.
Debljine strelica mogu tumačiti kao intenzitet napadnih dejstava, koji odredjuju ulogu pravca. Tako se primećuje da je strelica na pravcu Kamjanka-Vasiljevka debela i još podebljanja. O tom pravcu pisao sam ovde pa da se ne ponavljam.

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2564502

Ukri su nakon nemilih dešavanja sa branom N.Kahovka, ipak pokušali na tom pravcu ali zbog razloga koje sam opisao u gornjem postu, odustali od tog pravca. Probali, pretrpeli velike gubitke i batalili. To potvrdjuje i slaba aktivnost u poslednje vreme na tom delu. Takodje potrebno je napomenuti, ako su stvarno planirali forsiranje akumulacije, sada su im zarobljena/nasukana, značajna plovna sredstva koja ne mogu iskoristiti na nekom drugom mestu.

Sad dolazimo do Rabotina. Kao što se vidi na mapi, ono je trebalo biti sastavni deo više napadnih operacija. A ne glavni pravac kao što je sad. Prodorima iz Nesterjanke ka Mirnu i Rabotinu ka Novoprokopovci, Ukri su imali nameru podignuti komplet liniju oko Kopanija. Izbiti na liniju Novogorovka-Čistopolja- Solodka Balka. Time bi dobili operativnu širinu potrebnu za dalje napredovanje. Takodje iz onog prostora severno ispred Pologi, prodreti do Verbove i dalje ka Očeretuvate. Ono je dosta bitno mesto. Ono je smetnja napredovanju ka Tokmaku ali isto tako i ka Pologi sa zapada. Prosto, nalazi se izmedju ta dva grada i pretnja je za krila napadača. Zbog toga ne čudi što je to mesto jedno od prioriteta prve faze ofanzive. Posle spajanja snaga iz Nesterjanke, Rabotina i Verbove, nastavak napredovanja ka Tokmaku koji je glavni pravac ofanzive. Deo na podilaženju i okruživanju Pologi.

Znači, Ukri su još tad smatrali da će tim prostom ispred Pologi olako ovladati. Zašto Verbova. Pa teren je takav da prilaz Očeretuvate iako lakši sa zapada, bez kontrole višljeg terene istočno od njega, držanje gradića je poteško. A prilaz tim uzvisinama je preko Verbove. A opet uzeti te uzvisine bez mogučnosti približavanja artiljerije je veoma teško. Za to onda treba kontrola tog prostora severozapadno ispred Pologi. U suštini sve je povezano i mora da se odradi nekim redosledom. A potvrda svega ovoga je Ruska odluka da brane Verbovu i protezanje linija oko samog sela. Koje selo brani od napada sa severa i istoka, pa čak i sa zapada. Linija sa istoka iz prostora ispred Pologi.

Na mapi se vidi još jedan pravac napada, solidno podebljan.Čak više od Rabotina i Nesterjanke. Od Guljajpolja ka Fedorovci. Ovo bi omogučilo potpuno opkoljavanje Pologi. Na mapi nedostaje Vremjovska izbočina, pa tako ne može da se dalje komentariše dalji pravac napredovanje ove grupe i spajanje sa tim snagama. Ja sam u nekom svom pisanju na početku ofanzive, predvidjao da bi ovaj pravac ustvari mogao biti glavni udar. Tad sam detaljnije opisao moguće kretanje ove grupe.

Svedoci smo da se napadi na Nesterjanku nisu ni pokrenuti. Samim tim Kopani je relativno siguran, osim napada iz Rabotina u bok. Kod Guljajpolja je bilo sitnih čarki. Ostaje Rabotino i Verbova i onaj prostor ispred Pologi. Za bilo kakvo dalje odvijanje ofanzive ovaj prostor je od presudnog značaja.

Rezime dosadašnje ofanzive je očigledan. Mizerija u odnosu na planirano. Ali ono što mapa prikazuje a još je gore od teritorijalnih dobitaka je potvrda upotrebe jedinica namenjenih za eksploataciju proboja. Tako su u proboj ubačeni delovi 46. I 82. VDV, azov, brigade nacionalne garde i 3 novoformirane meh.brigade. Sve ove brigade su trebale vršljati po Ruskoj dubokoj pozadini, a ne ginuti na prvoj liniji. Primetno je da se ove brigade ne „arče“ kao one namenjene za prvobitni proboj, koje su upotrebljavanje do krajnjih operativnih sposobnoti. Ove ipak češće rotiraju i tako koliko-toliko čuvaju njihovu sposobnost za dalje izvodjenje zadataka u slučaju proboja.

Zašto su se Ukri odlučili u centar. Moje skromno mišljenje je da u slučaju proboja, u centru mogu najviše razvući Ruse. Produžiti linije dodira do te mere da Rusi ne mogu pokrpiti svaku rupu i tako naći način da poremete stabilnost fronta. U slučaju proboja po krilima, Rusi lako mogu „savijati“ krila i tako izbegavati produženje linija dodira i razvlačiti svoje snage.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 86
  • Gde živiš: Banatska kineska četvrt

Krvava Devetka ::
Operativni nivo::Operativni nivo je vezan za raspoređivanje vojnih snaga u podrucju ratnih dejstava
na nacin i dovoljnoj snazi da bi dobili prednost nad neprijateljem i tako postigli strateski cilj, izmedju ostalog na ovom nivou se bavi i problemima i ogranicenjima nametnuta geografskim, vremenskim i problemima vezanim s brojem i vrstama vojnih resursa na raspolaganju.

S moje tacke gledista, celo vreme Ruske snage imaju problema upravo na ovom nivou.
Zasto je to tako je tesko pitanje (mislim da je tu glavni krivac politicko vodstvo).
Trenutno se relativno mali broj vojnika objasniti kao uskladjivanje s strategijom, no u skladu s brojem vojnika trenutno, postavlja se pitanje da li su ipak Rusi najbolji matematicari i tacno su izracunali minimalan potreban broj vojnika ili su se preracunali ili su pak previse lezerni? Odgovor na ovo pitanje cemo saznati relativno brzo.


Jedna od ključnih stvari u svakom vojnom sukobu jeste optimalna organizacija i raspored vojnih ljudskih i materijalnih resursa. U skladu sa tim, problema je uvek bilo i biće ih, jer je to optimizacioni problem koji se neprekidno rešava i vrše korekcije u skladu sa trenutnom situacijom. Ne može se pisati da li problema ima ili ne, eventualno samo procena koliko efikasno se barata resursima.
Ovaj sukob je informaciono najsofisticiraniji u istoriji (sateliti, dronovi) i kada ubacimo za Ruse veoma bitan parametar minimizacije sopstvenih gubitaka, imamo to što imamo.
Rusi, i da imaju pod oružjem još milijardu spremnih za bornu vojnika, ne bi ih držali na udaljenost manjoj od 300km od fronta. Čemu onda velika brojnost vojske?
Ono što doživljavamo kao vođenje borbe sa neshvatljivo malim brojem vojnika na nekom delu fronta, za Ruse je optimalan broj u okviru izvršenja borbenih zadataka uz izbegavanje ranjivih koncentracija vojske/tehnike. Ako je bilo nekih dilema na početku sukoba, sada, nakon godinu i po dana, ubeđen sam da je ovo što gledamo neka po njima optimalna mera.
Naravno, borbena dejstva nisu statična i ponekad se potceni snaga neprijatelja, iskrsne neki neočekivani problem u sopstvenim redovima (logistički, komunikacijski, tehnički) i onda se nameće slika kako Rusi ne i dalje ne umeju da se organizuju (a s obzirom na empatiju prema ljudima koji su direktno na liniji fronta, teži se kritikovanju vojnog ili još češće političkog vođstva), ali bi sa više vojnika čuda napravili za jedan dan.

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2545

Denaya ::Juče su mi stigle dve mape.

Окачио си карте у најмањој могућој резолуцији. Можеш ли поново окачити али у већој резолуцији?

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1799

Takve sam ih dobio. Nažalost.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1227

Autumn Approaches: Part 1
Taking stock on the Ukrainian offensive before looking ahead
https://thelookoutn.substack.com/p/autumn-approach.....medium=web

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 721 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 4 sakrivenih i 704 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, dane007, darkojbn, Fog of War, Georgius, kolle.the.kid, loon123, Marko Marković, Milos82, ozzy, vandrej, zeo, zziko