Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2294

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 804
  • Gde živiš: United Kingdom

To gomilanje brigada je tek pocelo ovog meseca, u citavom tom delu ratista gde su Robotine i Verbova, sam jucer nabrojao 12 brigada (neke od njih su u pozadini/rezervi), i mislim da je tu neko odradio jednostavnu matematiku i pomnozio 12 sa 5000 i dobio 60000, a retko koja Ukrajinska brigada ima 5000.

Sto se Robotina tice u Ukrajinskim je rukama, Rusi drze svoje utvrdjene polozaje juzno od istog, nema potrebe da silaze dole, gadjaju Ukrajinske snage tamo artiljerijom. S zapadne strane situacija mi nije bas jasna, razlicite mape pokazuju razlicite stvari no definitivno je bilo zestokih okrsaja.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::+ brojke

Sojgu je Putinu na onom sastanku manje od mjesec dana od pocetka kontraofanzive rekao da su ukri izgubili preko 12 hiljada ljudi (cini mi se, nisam vise sto posto siguran u brojku a mrzi me da trazim). Poginulih.

I onda ga je gazda pitao da li je siguran, i on kaze sigurni smo, ove brojke su iz ukrajinskih izvora koje prisluskujemo.

A to je bilo prije dva mjeseca.

Ne gine se samo u Rabotinu, gine se kod svakog pokreta. Gine se i po dubini, pogotovu od artiljerije i avio bombi.

Jucer sam citao nekog ukra koji prica CNNu da vise ne mogu da mrdnu ni danju ni nocu a da im nesto ne doleti na glavu. Kaze krecu se u malim grupama, jedino tako mogu da se pomjere. Bajdvej najvise kuka na FABovke sa krilima.

Rusi osmatraju dubinu bar do deset kilometara od linije non stop. I pokrivaju je vatrom na ovim pravcima. Tu se gine nenormalno, pogotovu napadac koji mora da se krece po prirodi stvari, da je van zaklona.

14 chalengera je ceta i po oklopna. Cetiri voda. Brigada ima desetak ceta, ukrajinska i do dvadeset. Tako to sto nema chalengera ne znaci da brigada nije angazovana na pravcu.

Uostalom, vidi se da je napadac morao da revidira taktiku bas zbog nepodnosljivih gubitaka. I tacno je, sada pokusavaju malim grupama, i pjeske, bez oklopa. Ali tih grupa ima mnogo. Zato i guraju dalje jer ih ima mnogo. Da ih nema mnogo ne bi uzeli Rabotino.
I dok ih bude mnogo gurace. Kad ponestane zive sile stace.

Evo ukri samoi pricaju CNNu kako im je

Citat:First, he said, the topography of the region has left many Ukrainian troops exposed.

"Whoever you are, an assault group ... an evac[uation mission], an airborne or ground reconnaissance, your movement is visible from afar. The enemy has been preparing to meet you for a long time," he said.

"There are a limited number of access roads and logistics routes. Everything has been shot at and shelled repeatedly every day. You are almost certainly being spotted. It is basically impossible to do the job while remaining completely invisible to the enemy."
On Friday, a Ukrainian officer with a front line unit also told CNN that the open terrain was a challenge, with drones from both sides overhead.

"It is impossible to hide any movement of equipment, any maneuver immediately becomes known to the enemy and shelling begins either with artillery or drones."
The officer added that, unlike in Bakhmut, there were no basements in which to shelter.

Trenches and minefields: Solonko also said that Russian fortifications were elaborate. "There is an entire system of trenches, dugouts, actual tunnels in some places ... Automatic grenade launchers, machine guns, anti-tank missile systems. Anti-tank ditches and minefields stretch across the fields."

"What is not dug up is mined. We need to go through all this to move forward."
Multiple accounts in recent weeks speak of Ukrainian sappers - soldiers tasked with clearing minefields - making slow progress, with some of the weapons set off by tripwires that were intensively laid as a first line of defense by the Russians.

"Our positions on the retaken territory are surrounded by mines and tripwires. Paths are being made to enter, sappers are gradually clearing the territory."

Air power: Solonko also acknowledged the loss of Ukrainian armor in the region "because of the enemy's superiority in the air."

"Guided aerial bombs are one of the biggest fears. The Russians use them on a massive scale. I can't judge the accuracy, but the weapon is formidable in power."
The Russians are extensively using drones for surveillance and targeting Ukrainian positions, according to Solonko. "They identify targets and launch Lancets in swarms as well as guided bombs."

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 804
  • Gde živiš: United Kingdom

babaroga ::

Uostalom, vidi se da je napadac morao da revidira taktiku bas zbog nepodnosljivih gubitaka. I tacno je, sada pokusavaju malim grupama, i pjeske, bez oklopa. Ali tih grupa ima mnogo. Zato i guraju dalje jer ih ima mnogo.


Idu prvo peske zbog minskih polja, moraju prvo da osiguraju teren.
Jucer sam na strani 2286 stavio deo intervjua s nekim Ukrajincem gde on objasnjava o promeni njihove taktike, izmedju ostalog.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

Evo mala ilustracija u sta se pretvorila bitka za Rabotino. KO se nije skrio magarac bio.

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3787068

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3544

babaroga ::

..........Uostalom, vidi se da je napadac morao da revidira taktiku bas zbog nepodnosljivih gubitaka. I tacno je, sada pokusavaju malim grupama, i pjeske, bez oklopa. Ali tih grupa ima mnogo. Zato i guraju dalje jer ih ima mnogo. Da ih nema mnogo ne bi uzeli Rabotino.
I dok ih bude mnogo gurace. Kad ponestane zive sile stace......


Primjenili su taktiku Wagnera i nekako ušli u Rabotino. To su na netu primjetili prije oko 7-10 dana. Ako su to prjimetili blogeri vjerovatno su i u MOD. Odjednom su nestali masovni snimci uništenog oklopa, a ukri nekako nastupali. To je bilo odma posle toga kad su ubacili 82. brigadu i imala gubitke prvog dana... mislim da oko 8 komada oklopa. Posle toga su ruje počeli da love ovu pešadiju malim dronovima. Ma da ukri polivaju ruje kasetnom, kde kod njih stignu. Mogli bi ruje njima više uzvratiti. Po ovim grupama. Svi se adaptirali. Pešadije Ukrajina ima, dolaze plačenici, svaki čas kreče novi talas mobilizacije u Ukrajini. Kraja rata na horizontu nema.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

Bobrock1 ::Pešadije Ukrajina ima, dolaze plačenici, svaki čas kreče novi talas mobilizacije u Ukrajini. Kraja rata na horizontu nema.

Mozda me nisi razumio, ne pricam o kraju rata kad kazem da ce stati kad ponestane ljudi, pricam o bitki za Rabotino.

Jedinice koje trpe velike gubitke prije ili kasnije izgubice borbenu upotrebljivost. Koja se ne moze povratiti tako brzo, dzaba mobilizacija i popuna. A ukri mogu u ovom trenutku da bace na Rabotino samo ogranicen broj snaga, zbog potreba na drugim sektorima. Kad iscrpe taj ogranicen broj rezervi onda je bitka za Rabotino zavrsena.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2393

babaroga ::+ Šojguova procena o 12K Da, mislim da je Šojgu govorio o ukupnim gubicima, ne samo onim na zaporožju. To ima smisla i ako pogledamo ovaj grafikon koji pokazuje da su ukrajinski gubici na donjeckom sektoru čak i veći od onih na zaporoškom:

izvor:
https://aftershock.news/?q=node/1283233

babaroga ::Jucer sam citao nekog ukra koji prica CNNu da vise ne mogu da mrdnu ni danju ni nocu a da im nesto ne doleti na glavu. Kaze krecu se u malim grupama, jedino tako mogu da se pomjere. Bajdvej najvise kuka na FABovke sa krilima. Verovatno će se tako i nastaviti sve dok Ukrajinci ne osiguraju Rabotino i Novoprokopovku. Međutim ako krenu da šire klin a naročito da probijaju utvrđenu prvu liniju, ponovo će morati oklopom. Tek će tu biti belaja. A moraće malo i u širinu, gde god da krenu u proboj. Ja sam pominjao jednu od varijanti na zapadu a Denaya je pokrio istok.

babaroga ::Rusi osmatraju dubinu bar do deset kilometara od linije non stop. I pokrivaju je vatrom na ovim pravcima. Tu se gine nenormalno, pogotovu napadac koji mora da se krece po prirodi stvari, da je van zaklona.Baš tako. Zato i stavljam veće brojke onih koji su u borbenom dodiru. To je rastegljiv pojam u ova vremena.

babaroga ::14 chalengera je ceta i po oklopna. Cetiri voda. Brigada ima desetak ceta, ukrajinska i do dvadeset. Tako to sto nema chalengera ne znaci da brigada nije angazovana na pravcu. Nisam to ni napisao. Nedostatak Čelindžera samo navodim kao dokaz da brigada nije angažovana u punom sastavu, već samo delimično. Te je ne treba celu ubrojati u angažovane snage, još uvek.

babaroga ::Uostalom, vidi se da je napadac morao da revidira taktiku bas zbog nepodnosljivih gubitaka. I tacno je, sada pokusavaju malim grupama, i pjeske, bez oklopa. Ali tih grupa ima mnogo. Zato i guraju dalje jer ih ima mnogo. Da ih nema mnogo ne bi uzeli Rabotino.
I dok ih bude mnogo gurace. Kad ponestane zive sile stace.
U problemu su, moraju balansirati između snažnog uklinjavanja i rizika koje nosi izduženi klin. Šta god da urade trpeće gadne gubitke. Ne može ovo dugo ovako.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2704
  • Gde živiš: Beograd

По америчким званичницима, Украјина има и до 70 хиљада погинулих војника од почетка рата, Русија до 120 хиљада.

Украјинска бројка ми делује изненађујуће реално, кад се све узме у обзир. Руска делује жестоко пренадувано, кад се узме у обзир величина руске војске чак и након мобилизације, сулудо је рећи да имају толико погинулих, одавно би Украјинци били у Ростову.

70 према 50 би звучало сасвим реално, мада сад заиста тотално лицитирам у празно. Али чак и у том случају процентуални губици обе стране би били страшни, за тако релативно кратко време од 18 месеци. То би било неких 10-15% војника погинулих до сада (од послатих на фронт), можда некоме та бројка звучи мало али то је рецимо проценат губитака западних војски у Првом светском рату, после 4 године макљања на Западном фронту.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3544

babaroga ::

.........Jedinice koje trpe velike gubitke prije ili kasnije izgubice borbenu upotrebljivost. Koja se ne moze povratiti tako brzo, dzaba mobilizacija i popuna. A ukri mogu u ovom trenutku da bace na Rabotino samo ogranicen broj snaga, zbog potreba na drugim sektorima. Kad iscrpe taj ogranicen broj rezervi onda je bitka za Rabotino zavrsena.


Znaju i ukri ovo. Pa će sigurno ostaviti i obučeno ljudstvo i tehniku, u dovoljnom broju, da se ova klaonica može nastaviti. Kako sam napomenuo i biče mobilizacija, izgleda vrlo velika.

https://twitter.com/owarino_outsuke/status/1696510037982859390

GP".Naš izvor u predsjedničkom uredu izvijestio je da se PO složio s planovima i metodama novog vala mobilizacije koje je zatražio Glavni stožer. Ove jeseni planiraju regrutirati 200.000 Ukrajinaca u AFU, a još 300.000 tijekom zimsko-proljetnog razdoblja."

Kolko ja znam bitka za Rabotino je završena.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1799

Kao što smo već pisali, Ukri su arčili pojedine brigade do krajnjih operativnih mogučnosti. Tako su 65.-ta i 47.-ma na sektoru Rabotina bile nosioci napada. To su jedinice prvog ešalona za probijanje linija. Ispomoć su im bile jedinice nac. garde. Slabo upotrebljavane u napadačkim akcijama, više u držanju i osiguravanju dostignutih pozicija. Tako da gubitke u ovim brigada je teško naslutiti, jer mi smo pretežno gledali snimke iz napadačkih akcija. Ove dve brigade su "arčili" iz razloga da što više sačuvaju jedinice drugog i trećeg ešalona.

Tako su jedinice 10.korpusa (drugi ešalon) , ubacili tek posle nekih mesec i po dana borbi. 82.-ga i 46.-ta su zamenile one tri novoformirane iz sastava 10. Korpusa. Kao što smo već pisali, ovde je primetno da ove brigade češće rotiraju i tako čuvaju nihovu operativnu sposobnost. Još nisam naišao na potvrdu upotrebe 71.jeger brigade u napadačkim akcijama, mada to ne znači da nije učestvovala. Ona je da se tako izrazim, pešadijska jedinica.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 900 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 2 sakrivenih i 873 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, Bane san, cenejac111, cuculo, darkangel, dekan.m, Djokislav, hyla, ILGromovnik, kybonacci, laki_bb, Lieutenant, mercedesamg, nick79, Oscar, proka89, raptorsi, repac, SR-3m, vasa.93, yufighter, zeo, Zerajic