Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2356

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1614
  • Gde živiš: na zalasku sunca

singidumac :: sta je to slicno na istoku Staloneu, Jan klodu, aerosmith-u, gospodaru prstenova...

Ништа, Богу хвала.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 758

dragoljub11987 ::Западноукрајинци стварно говоре украјински језик па немају комплексе од руског. Источноукрајинци знају само руски па га због тога мрзе. Потурица гори од Турака.

Драгољубе, није тако. Западна Украјина, пре свега Галиција, па онда Волинија (Ровно и Луцк) говори гвару (чита се хвара). Гвара је, не баш као суржик, али већ мешавина не тако мало пољских речи у неком украјинском језику.
Закарпатје кроз историју никада није припадало Пољској, потом ни Аустријском Царству, већ Мађарској. Тамошњи украјинци говоре већ знатно даљи дијалект (неки кажу и посебан језик). Закарпатски говори су, кроз историју, били под великим утицајем словачког језика, а има и нешто мађарских, па и румунских, речи у оптицају (као и код нас по Војводини).
Из искуства једне моје другарице, која је годинама радила у неком хотелу, знам да носиоци гваре нису уопште били одушевљени када им се моја другарица обраћала на свом закарпатском дијалекту или језику, иако је и то формално неки, као, украјински. Прекокарпатски гости, као да су осећали да је ватњица (про-руски оријентисана украјинка), а јесте, јер и дан-данас од музике слуша само песме Стаса Михајлова па 100 празних места на листи...
Закарпатски дијалект или језик у Словачкој се зове русински. Користи се слободно у многим школама и општинама јер су словаци и русини кроз истоирју увек били блиски народи. Словачкој држави, русини нису никада сметали, за разлику од нпр. мађара. Словака у Украјини је врло мало (нигде нису већина), али русина у Словачкој има на истоку и северо-истоку земље доста и у многим планинским селима, на Бескидима, су и већина. Наведени језик је пренет и код нас у нека села по Војводини, где је последњих 60-70 година преживео велики утицај српског језика, па и они који знају закарпатски не разумеју много речи, које данас користе ови наши...
Још једна другарица живи негде око 40 км од Кропивницког (бившег Кировограда). Она на послу говори украјински у ком је доста руских речи и изговора, али је то води као неки украјински а не суржик. Ради у школи, али не као предавач.
У овој и оваквој Украјини, практично је суржик постао језик већине становништва, ако се изузму баш потпуни рускојезични градови попут Одесе, Николајева, Кривог Рога, Запорожја, Дњепра или Харкова и неки мањи у још увек неослобођеном делу Донбаса.
У овим градовима јужне и источне Украјине се свуда и дан-данас говори руски, осим неких који морају да говоре украјински у државној служби. Пример су школе у којима се формално настава одвија на неком као украјинском а после часа сви ученици и предавачи говоре на руском међу собом. Ученицима се, углавном, толерише да током часова употребљавају руске речи јер не могу, моментално, да се сете украјинских.
Кијев је и даље негде око 75 % рускојезички град у коме већина становништва не воли русе!
Све остало, ван великих градова је спало на чињеницу да мешају два језика у разним процентима.
Изузетак су они који су постали активисти и нацисти, али тога нема баш тако много у односу на целокупно становништво. Такви где год да се појаве, траже стриктно спровођење закона и апсолутну дерусификацију. Са великом погибељи на фронтовима и све бржим пуњењем гробаља са телима младих људи, стварност је почела полако да демантује нацисте. Мржња, ширена свуда после 2014. године, као званична државна политика, показује задњих 550 дана и своје врло трагичне последице.
Количина руских речи у употреби пада како се крене на запад од Кијева, али их свеједно свуда има, чак и када се као говори на као неком строго украјинском. И тако до Галиције где почиње гвара.
До овог рата, на разним слављима и весељима се чак и у Галицији, а да не пишем о Закарпатју, где је тога било бар 30-40 % (уз традиционалне народне песме) су певане песме на руском, не увек старе.
Нисам могао да верујем, али су током 2021. године украјински, локалани, музичари почели да певају на руском песме које-каквих кавкаских оријенталаца, типа Галибри и Мавик или Султан Лагучев. Музика са неким, мањим или већим, утицајем звукова типичних за муслиманске земље је почела да полако осваја и Русију, па се само прелила и на Украјину...
Музика на руском је од почетка рата забрањена, али се у великим градовима југа и истока, који су још увек под контролом Украјине, чује доста по дискотекама. У осталим деловима само на сада врло ретким и строго приватним забавама.
Украјинска војска није обухваћена са обавезном употребом украјинског, по закону, па се често на снимцима и клиповима чује само руски језик код неких украјинских војника, иако су неки од њих и велики мрзитељи РФ. Типичан пример рускојезичких мризтеља свега руског је Љошисав Арестович.
Стандардни украјински језик, практично, никада није завршио своје формирање, иако се као чује на телевизијским дневницима. Совјетски савез је процес буквално замрзао, а Украјина до 2014. године је била отворена, јер су политичари гледали да максимално балансирају међу носиоцима гваре, суржика и руског.
Ови неизбалансирани, су после 2014. године, довели земљу куд су довели.
На стандардном руском/суржику би се то обично каже: в жопу. Украјински израз је нешто ближе српском...
Пример у ком се чују неки елементи гваре је песма (танго) Виктора Морозова, Прошу пані. У песми се чује украјински говор неког старог Лавова у ком је до 1946. године живела убедљива пољска већина.
youtube: Віктор Морозов - Прошу пані (з титрами)

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2273
  • Gde živiš: Beograd

Све се може кад се хоће.
По ФБу направише неко "екстерно" решење на једном аеродрому.


offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1615

Четири војника 76. гардијске ваздушно-јуришне дивизије заробили су 11 украјинских оружаних снага.

Видео запис из дрона https://vk.com/video-123538639_456301860

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4831

Novi tekst D. Medvedeva.

https://t.me/medvedev_telegram/384

Citat:
Nekoliko reči uoči 11/09

Čini se da su svi navikli na bezobrazluk i odvratni narcizam zapadnih zemalja i posebno SAD. Na njihovu nepromišljenu veru u sopstvenu ispravnost i svoju isključivost. Njihovoj univerzalnoj agresivnosti po bilo kom pitanju. Mirnovnom ili vojnom. Šta mogu da kažem? Ništa novo. Setite se samo bake Medlin Olbrajt: „Ako moramo da upotrebimo silu, to je zato što smo Amerika!“ Mi smo odgovorna nacija. Stojimo visoko. Gledamo u budućnost."

Ali ipak, ponekad se uhvatiš kako razmišljaš: pa kako je, gle, dobri ljudi. Na kraju krajeva, oni ne žive na drugoj planeti. Oni su poludeli, zar ne? Protivpravne sankcije Rusiji i nama prijateljskim zemljama - nema problema, nije potrebno opravdanje. U isto vreme, ne dirajte zapadnu imovinu u vašim zaostalim ekonomijama. Zapad može da isporuči bilo koje oružje našim neprijateljima. Našim prijateljima je to zabranjeno, plašeći ih na sve moguće načine odmazdom. Krađa građana različitih zemalja širom sveta da bi bili izvedeni pred lice pravde u vašem hvaljenom Pindostanu je potpuno legalna. Amerikance ne možete dirati, oni su „svete krave“, čak i ako su iskusni špijuni, narkomani koji se tresu u apstinenciji ili pedofili sa pljuvačkom u uglovima usta. I tako je u svemu.

Ne želim da budem previše oštar, ali oni očekuju da će teroristi u jednom trenutku ponovo izvršiti napad u stilu 11.09.2001, ali sa atomskom ili biološkom komponentom.

Ili još gore: jedan od lidera nuklearnih zemalja izgubiće živce i doneće emotivnu odluku da upotrebi oružje za masovno uništenje. Štaviše, nuklearni klub se stalno širi i njegov značajan deo nije vezan nikakvim obavezama.

I onda je to to. Hana.
Ostaje samo da se prikupi novac za novi spomenik u zoni Ground Zero.
Najbolji scenario.

A u najgorem slučaju, venci će jednostavno biti spušteni u vodu...

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3768

Знам ја врло добро језичко-идентитетску ситуацију у Украјини. О свему томе смо писали пре неколико година. Мој коментар се односио на Украјинце у иностранству. А ту из контакта са њима видим да су највећи антируси они који знају искључиво руски и имају (велико)руска имена и презимена. Исти они који су пре 10ак година говорили да су они један народ итд.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19832

amaterSRB ::
Ништа, Богу хвала.


Kom istoku? Kini? Onda ocigledno nisi nikada gledao kineske akcione filmove. Oni su i izmislili sulude akcione filmove '60ih (dobro, u Hong Kongu, ali Kinezi su u pitanju, ne Marsovci), pa su Ameri prihvatili osnovnu ideju i '80/90ih smo dobili "zlatno doba" Svarcija, Stalonea i ostalih sa istom formulom kao ti kineski iz '60ih. A danas opet Kina je prihvatila formulu "zlatnog doba" akcionih filmova (opet sa svojim modifikacijama) i stancuju takve filmove na desetine godisnje. Neki su i solidni za taj zanr.

Moras shvatiti da su takvi filmovi samo logican nastavak narodnih prica i mitova, prilagodjeni savremenim potrebama i trzistima. Bukvalno moderna varijanta narodnog stvaralastva. A kada pogledas malo mitove, shvatices da su oni po celoj zemljinoj kugli u sustini isti i da se bave apsolutno istim temama, bez obzira na razliku u kazivanju.

Da je Tolkin ziveo u Kini u odgovarajucem periodu imao je ozbiljne sanse da napise ako ne Romansu tri kraljevstva, onda nesto barem slicno. Jer su osnovni postulati koji su u svoj toj epskoj literaturi uvek jedni i isti, pa bio srpski kosovski ciklus ili eskimska predanja o ratu sa zlim duhovima.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1413

Napisano: 10 Sep 2023 14:43

Brutalan snimak sa ruskog fpv drona

https://t.me/intelslava/51112

Dopuna: 10 Sep 2023 14:55

Mnoštvo ukro uništene skalamerije, na prvom snimku navodno uništeni drugi dokumentirani Chalenger

https://t.me/vorposte/45850
https://t.me/vorposte/45851
https://t.me/vorposte/45854

Ne znam zašto ta zapadna tehnika dobiva posebnu pažnju kad gori potpuno isto kao i sovjetska

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

@DS 69 hvala na vrlo iscrpnom prikazu govora i narječja na teritoriji od Dona ili Dnjepra do Buga. Kojim jezikom govori Zelenski i tko to od naroda tamorazumije.

online
  • Pridružio: 27 Apr 2022
  • Poruke: 69

gagadget.com/en/aviation/311389-british-eu.....ck-sea-fr/
..Da li ima komentara na ovo?

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 915 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 881 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bobomicek, BORUTUS, deLacy, Denaya, draganca, dule10savic, Excalibur13, hyla, ILGromovnik, jackreacher011011, jeen yuhs, Još malo pa deda, Kubovac, ljuba, mercedesamg, milutin134, miodrag, MistaNo, nebidrag, nenad81, Nikolaa11, pein, Posetilac1, stegonosa, Trpe Grozni, Vlada1389, voja64, 125