Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2368

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 376

Ја нисам ниво Бабароге или Денаје и Кунктатора (част и другима који се разумију у оперативно стратегијско тумачење и посматрање бојишта и војишта), ипак сам само подофицир. Умировљени.
Моје мишљење је да и једни и други овако морају, јер другог избора немају, односно тај други избор им је потпуно неприхватљив.
Пораз Русије није само пораз исте у рату против Украјине. Ако изгубе овај рат неће их бити. Дословно.
То је сада јасно као дан и најглупљем Русу. Количина мржње, потпуно ирационалне и необјашњиве, коју је Запад показао спрам Русије и свему што је руско је мени непојмљива и једино је упоредива са оном коју је ономад показао Адолф из Браунауа, док се налазио на челу Рајха.
Украјина је заробљеник тог истог Запада и његова је војска која мора да гине и ради све што им се каже, без поговора и размишљања. Купљени су и у потпуности их плаћа Запад.
А Запад се понаша као коцкар који игра покер и блефира, и све се нада да ће онај преко пута да одустане јер нема муда. Зна да нема карте, али се узда у блеф и "ко ће дуже да гледа, а да не трепне".
А не конта да тај преко пута не може да устане и да ако устане ништа од ове наше дивне планете неће бити.
Логика овог рата је таква да се не може посматрати кроз призму било којег већ вођеног рата. Буквално је ко ће више да издржи и да пукне. И онај други чека да се овај умори.
Ја се кладим на Русију, јер ми здрав разум говори да је Запад изгубио било какав осјећај за реалност.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33970

Koridor kombo očiju na zemlji i onih na nebu dakle ti dojaviš tamo nekom da se tu i tu nalaze operateri potom do9leće ukro BPL da dežura i osmatra ako je info tačna doleće ili Himars ili Ekskalibur.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Ореховски одсек: тешки губици украјинских оружаних снага и увођење 71. јегерске бригаде у битку
стање на дан 19.00 12.09.2023

Јужније од Орехова наставља се јуриш на положаје Оружаних снага Русије. После вишенедељних „месних“ напада, непријатељ је успео да напредује између Работина и Вербова, и сада покушава да направи рупу у одбрани како би стигао до Новопрокоповке.

🔻Али велики губици се осећају. Први пут после дуго времена команда Оружаних снага Украјине увела је у борбу 1 одред 71. јегерске бригаде - пет јуришних група са лако оклопном техником и наоружањем распоређено је у јаруга Чубенков.

А јединице 71. ебр, заједно са 82. ваздушно-десантном бригадом, већ су учествовале у јуришу на упоришта Оружаних снага Русије код Вербовоја, где је напад одбијен. И сама 71. бригада је претрпела прве губитке.

🔻Такође, формације 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине вратиле су се на линију фронта и поново су опремљене. А 209 људи из одреда специјалних снага Специјалних снага Украјине пребачено је у њихову потчињеност да јуришају на висове јужно од Работина.

Поред тога, формације 13. бригаде Националне гарде „Чартер“ стигле су у позадинске области у Воздвижевки, Горњој Терси и Долинки због великог броја погинулих и рањених у 15. бригади НСУ, што потврђује јачање снага група на југу.

🔻Руске јединице воде активну противбатеријску борбу, а такође прецизно користе гранате Ланцет. Један од ових дронова 45. руске ваздушно-десантне бригаде код Запасног уништио је станицу за електронско ратовање Буковел.
https://t.me/boris_rozhin/97316

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2679

@Pein

Malo mi bezveze da neko sa zemlje prati odakle krecu dronovi i javlja, valjda postoji neka kontrola pristupa. Bar bi trebalo.

Moguce da ukro dron nekako uprati pa osmatra dok ne potvrdi odakle polecu ali to bi znacilo da im lebdi nad glavama a da ga niko ne skida ili bar reaguje u bilo kom smislu.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3545

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1701644462848434518

GP":Ruske bespilotne letjelice kamikaze oborile su 8 ukrajinskih vozila na južnoj strani Bakhmuta 👀

7 od 8 pogođenih vozila bili su civili. Kao što sam jučer rekao, pate od nestašice oklopa jer su 650 oklopnih vozila i 80 tenkova koji su im dani oboreni u 90 dana.

To je razlog zašto je SAD žurno osigurao još 190 oklopnih vozila."

Ima i snimaka sa Zaporožja, kde se uništava laki oklop ukra. Nije mi jasno, zašto se ne djeluje po pešadiji, koja preživi udar u oklopna kola. Ni sa BPL, ni sa kasetnom municijom.
Gledam onu mapu koja bila stavljena. Onaj džep imedu Verbova i Novoprokopovke. To je može se reči mašina za mlevenje mesa. Taman kad če htjeti ukri da odustaje, treba njima dali malo Verbova. I tako naprijed, još koja kontra ruja. Iza Verbova se grade još fortifikacija, pa mislim da če ovako mamiti ukre. Dok na kraju se vjerovatno hoče ovaj džep se zatvoriti. Možda je ovako bolje nego da drže Verbovo.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Падобранци 7. ваздушно-десантне дивизије никоме не остављају шансу💀

Запорожје, Вербовоје: Тачан погодак вођеном ракетом на камионет са милитантима
https://t.me/boris_rozhin/97317

Нови напад „Гула“ на ВСУшњиков, који покушавају да маневришу на Дњепру.

Први видео је прилаз мети ваздушном детонацијом (команда на даљинском управљачу напаја пројектил), други уз помоћ класичног контактног фитиља.

Према извештају са осматрачнице, циљеви нису давали знаке живота и уништени су.
https://t.me/boris_rozhin/97319

Бомбардер Су-24 срушио се у Волгоградској области

Борбени авион Су-24 срушио се у рејону Калачевског, према прелиминарним подацима, током тренажног лета, нестајући са радара убрзо након полетања.

На терену су забележена три пожарна места, а спасилачке екипе су се упутиле ка њима.
https://t.me/RVvoenkor/52988

offline
  • Pridružio: 18 Avg 2023
  • Poruke: 190

bojcistv ::
Пораз Русије није само пораз исте у рату против Украјине. Ако изгубе овај рат неће их бити. Дословно.


Не знам откуд ти то. Губили су Руси и раније ратове. Само у новијој историји су изгубили Кримски рат, рат са Јапаном, Велики рат, Хладни рат, чак и Први чеченски рат, па не видим да су нестали. Напротив, успевали су да се опораве, опстану и чак поврате неке територије изгубљене у тим ратовима.

offline
  • Keith  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 01 Jan 2023
  • Poruke: 13
  • Gde živiš: Ercegovina

Stojković ::
Не знам откуд ти то. Губили су Руси и раније ратове. Само у новијој историји су изгубили Кримски рат, рат са Јапаном, Велики рат, Хладни рат, чак и Први чеченски рат, па не видим да су нестали. Напротив, успевали су да се опораве, опстану и чак поврате неке територије изгубљене у тим ратовима.


Jesu se oporavljali nakon tih poraza, ali to je dugo trajalo i imalo velike posljedice. Npr, nakon Krimskog rata ostali su bez crnomorske flote i decenijama bili blokirani u nastojanjima da se prošire ka Mediteranu.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1530

Citat:ajd pitanje sve vreme se kao ocekuje velika promjena poilitike amerike ako se promeni predsednik ja u to ne vjerujem jer ako je nesto priznat americi oni teraju svoju vanjsku politiku uvjek istim smjerom nema veze ko je na vlasti po cemu mislite da ako dode trump il neko drugi da ce se to promeniti

Ekipa oko Trampa Kinu doživljava kao ozbiljnijeg protivnika i volela bi da ove sankcije Rusiji idu Kinezima to je sigurno...
Ali teško da će demokrate izgubiti vlast,naprotiv samo će eskalirati sve ovo u 2025 godini izgleda...

Što se tiče dešavanja na frontu ovo je ipak sukob iscrpljivanja gde ameri iscrpljuju ruje na frontu pomoću ukra..nažalost..to im je taktika..i tako su u mogućnosti....očekujem mesec dana nastavka pritiska na zaporoškom pravcu a kad padne prvi sneg okretanje ukra na Bahmutski pravac,kad u januaru zaledi Dnjepar moguć je i pokušaj napada na dnjeparskom pravcu ...kada dođe proleće priprema za veliku junsku ofanzivu sa sve F16 i drugim igračkama...samo ako ih dobiju u malom broju onda se ameri ovde igraju rata i misle da će pre iscrpeti ruse nego oni njih...jer za ozbiljan udarac rusima ovde svako odokativno može da skapira da bi ukri morali da imaju 2000 tenkova,3000 bvp,nekoliko hiljada artiljerije sa većim brojem projektila odnosno vođenom municijom kao i jaču trupnu pvo da pomere ka-52 od fronta i 100F16 da im bude stalno u vazduhu sa sve stormšadoom i jdam-om... znači bar 300 komada ukupno ...za rotacije ...i da poleću iz Poljske i Rumunije..što nije problem..da bi ta nekakva velika letnja ofanziva 2024 godine napravila ozbiljne prodore ka Krimu ili Donbasu...

..ako nastave ameri da im daju sve "na kašičicu" odnosno taman toliko da održavaju ovaj tempo onda i oni idu i veruju u iscrpljivanje ovim tempom do novog izbornog ciklusa 2028 a Rusi računam da su spremni da razvuku SO do 2030 godine.............nažalost

P.S-možda nas ruje iznenada neko jačom ofanzivom 2025 kad vide da nema kud i da ih ova čaša neće mimoići ...ali ništa čudno ako razvuku do 2030 računajući da će zapad odustati ili se ekonomski destabilizovati do tada...

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25984
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Stojković
Citat:Не знам откуд ти то. Губили су Руси и раније ратове. Само у новијој историји су изгубили Кримски рат, рат са Јапаном, Велики рат, Хладни рат, чак и Први чеченски рат, па не видим да су нестали. Напротив, успевали су да се опораве, опстану и чак поврате неке територије изгубљене у тим ратовима.

Одакле му то? Пре отприлике четири хиљаде страна (мислим да има толико кад се споје теме), разјаснили смо да је ово рат без преседана и да се не може мерити нити поредити с ранијим историјским искуствима. Ни са каквим и ни са чијим! Чак ни овај, најближи, у Нагорно Карбаху не може служити као поређење. Ни близу.
ПС
Надам се да нећу морати после још четири хиљаде страна да на то подсећам. Ziveli

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 942 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 901 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, antonije64, Asparagus, Bobrock1, bokisha253, cvrle312, darkojbn, DavidA, dekan.m, Dimitrije Paunovic, djuradj, dozorni, Draganeli, dule10savic, Excalibur13, ILGromovnik, ivan1973, Jakov01, Koridor, laurusri, mercedesamg, nextyamb, nikoladim, novator, Panter, radoznao, ruma, sasa87, Srle993, virked, W123, zbazin, 125, 79693