Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2458

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 948

Izgleda da niko od komandanta Crnomorske flote nije stradao. Čim ništa još nije krenulo da curi od informacija, jer stradanje vodećih osoba flote se ne može tek tako zataškati...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

kunktator ::...

A ako tih strateških rezervi nema, e onda bi im najbolje bilo da se lepo povuku, traže pregovore ili pozovu NATO da šalje svoje ljude. U suprotnom, nije mi jasno šta uopšte očekuju.


Време за преговоре истиче, ближи се време капитулације. Сејмур Херш, копирам превод са хрватског портала:

Citat:Seymour Hersh: Američka vlada i mediji lažu o ukrajinskoj protuofenzivi

Izvor je veteranskom reporteru rekao da Kijev i Washington obmanjuju javnost o situaciji na terenu. Američki obavještajni analitičari vjeruju da je Ukrajina odustala od svoje protuofenzive protiv Rusije i jedino što produžava sukob je nespremnost Washingtona i Kijeva da priznaju njihov neuspjeh, rekao je izvor istraživačkom novinaru Seymouru Hershu.
Pišući u četvrtak na Substacku, veteranski izvjestitelj citirao je neimenovani izvor, koji je "prve godine svoje karijere proveo radeći protiv sovjetske agresije i špijunirajući" odbijajući ukrajinski narativ o sporom, ali postojanom napretku u protuofenzivi.
"Sve su to laži", rekao je izvor, prema Hershu. "Rat je gotov. Rusija je pobijedila. Ukrajinske ofenzive više nema, ali Bijela kuća i američki mediji moraju nastaviti s lažima"... "Istina je da ako se ukrajinskoj vojsci zapovijedi nastavak ofenzive, doći će do pobuni u oružanim snagama. Vojnici više ne žele ginuti, ali ovo se ne uklapa u laži i gluposti čiji je autor Bijela kuća, zaključio je izvor.


(Болд је мој)

Уосталом, то је индиректно рекао Зеленски у разговору са Конгресменима, према вођи демократа у Сенату: "Без помоћи, губимо рат".

Без директног и масовног укључивања САД/Нато трупа у Украјину, овај прокси рат је дефинитивно изгубљен, како за марионетски проамерички режим у Кијеву, тако за Вашингтон.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Simon simonović ::Izgleda da niko od komandanta Crnomorske flote nije stradao. Čim ništa još nije krenulo da curi od informacija, jer stradanje vodećih osoba flote se ne može tek tako zataškati...

Команда је, наводно, већ давно измештена у објекат који је заштићен и од атомског удара.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

nedavno smo imali ovdje galeriju fotki stare podmorničke baze , tajno ime gradska telefonska centrala , bilo bi zgodno da to ponovo vidimo , u svezi ovog rokanja po zgradi kmande crnmorske flote

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1800

[quote="kunktator"]
+ Kunktator, evo nama materijala da nastavimo razgovor započet pre 12 dana

Citat: Druga stvar je tu meni zanimljiva i vredna priče: Recimo, ako bi Ukrajinci zaista imali nekakvu stratešku rezervu skrivenu i rasutu po celoj zemlji, i ako bi uspeli da na frontu naprave značajan operativni uspeh, proboj nekakav, kako bi onda brzo doveli tolike snage koje uspeh treba da eksploatišu? Nisam siguran da Ukrajina ima sredstva za tako nešto. A ako ih i ima, nisam siguran da su u stanju da postignu takav nivo kontrole i koordinacije kakav je potreban za operaciju tih razmera. Prosto, nemaju iskustva sa logistikom tog obima. Takvu operaciju mogli bi voditi samo Amerikanci jer su oni jedini (osim Rusa i možda Kineza) proigravali i u realnim uslovima izvodili pokrete velikih snaga na velikom prostoru. Ostali jednostavno nemaju te kapacitete.


Upravo je ovo, ono zbog čega smatram da Ukrajinci nemaju spremljene neke veće strateške rezerve za ovu ofanzivu. Možda se ja pogrešno izražavam, možda pogrešno shvatam pojam strateška rezerva. Strateška rezerva ove ofanzive, trebala bi biti tu negde u reonu Pavlovgrada. Kao što ti napisa, u slučaju proboja odbrane, sposobna da se u relativno kratkom roku ubaci u borbu, dok se neprijatelj nije konsolidovao. Pavlograd je skoro pa idealno mesto za baziranje rezerve. Iz njegovog šireg reona, rezerva može da se upotrebi u skoro istom vremenskom periodu od Slavjanska, preko Avdejevke, Donjecka do južnog fronta.

Da malo razjasnim ono o čemu nas dvojica sad pišemo. Da ne bude podpitanja kako i zašto jedno može, drugo ne može. Ovde mora da se odvoji brzo ubacivanje rezerve u borbu, od privlačenja neke/nekih jednica bojišnici. Npr. privlačenje 82.VDV sektoru Orehov je možda trajalo 15-20 dana i još 10-15 dana bojišnici u borbeni raspored. Relativno lak logistički poduhvat. Jedinica je dolazila u sektor u etapama i manjim grupama.

Prilikom proboja fronta, prvo se ubacuje operativna rezerva koja bi trebala biti severno od Orehova. Tu negde gde su na početku ofanzive bile prikazivane 116.;117 i 118. brigada. I to se meri satima posle proboja. Najbolje do 48 sati. Strateška rezerva za ovakav obim operacija, koje su zamislili Ukrajinci se meri danima. Do 4-5 maximalno. Nema se tu sad vremena privlačenje jedinice u etapama, več se formira kolona i put pod noge usiljenim maršem. E tu sad dolazimo do dinamike koju si uveo u priču.

Citat: Sad uvodim dinamiku u priču. Ako bi ovo prethodno bilo tačno i ako se Ukrajinci probiju ka Tokmaku ili već negde, morali bi u roku od par dana da dovedu gomile ljudi i opreme u zonu dejstava a sa velike udaljenosti. Ima li bolje prilike za Ruse da celu stvar poremete? Ima li boljeg opravdanja za dosadašnje "slabo" dejstvo po infrastrukturi u ukrajinskoj dubini? Zamislimo situaciju u kojoj desetine ukrajinskih brigada formiraju klin a ne stigne im pojačanje jer ga je usput polupalo rusko vazduhoplovstvo sa sve mostovima i prugama. Ofanziva bi u najmanju ruku stala a ukrajinske udarne jedinice bile bi u velikom problemu. To bi bio onaj kulminationspunkt posle kog bi Rusi napokon krenmuli napred.

Možda Ukrajinci, a verovatno imaju neke jedinice koje ne ubacuju u borbu. i drže ih raštrkane po Ukrajini. Pa 82.VDV je dugo, dugo bitisala negde na zapadu države. Daleko od borbenih dejstava. Da li onda nju možemo smatrati nekim vidom strateške rezerve, pošto je naknadno uvedena u borbu i ofanzivu?

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1530

Koje cifre su u pitanju,broj te zamišjene ukro strateške rezerve...procena odokativna po vama

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15154

Везано за украјинске јединице у резерви, треба имати на уму да су јединице које су прве кренуле у офанзиву то урадиле пре више од три месеца. Знаће Денаја и остали која је нпр бригада са Леопард 2 тенковима. Оне су после губитака повучене, али пошто је прошло више месеци имали су довољно времена да попуне губитке, оправе технику, да се извежбају и спреме за борбу.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1530

procesor ::Odokativno Zapad ce morati da vraca vojno sposobne Ukre ili da salje svoje ljude za popunu jedinica
Slažem se...to će biti sledeći korak koji će zapad napraviti ako ne bude odustao...odnosno ako krenu i oni da cinculiraju..

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1952
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Zanimljivo u slučaju proboja klin bi morao da osigura zauzeto ili ide dalje napred, dok je u međuvremenu pozvana grupa koja čeka proboj i kreće napred razlika između biti il nebiti za ove koji su probili moraju najmanje do 48 sati držati pozicije ili napredovati dok nedodje grupa za širenje klina. Sve to naravno uz moguć kontra napad protivnika u ovom slučaju rusa koji ih lepo unakazise u ovih nekoliko meseci. A da ne govorim o tome da bi se ta kolona videla sigurno bespilotnim i mogla da bude uništena ili raketama ili bombama s aviona ili s drugih nosača ili lansera. Stvarno sve ovo napisano ima mnogo biti il nebiti. A tek miniranja da ne navodim videli smo kako su mine zajeban igrac

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1800

vathra ::Везано за украјинске јединице у резерви, треба имати на уму да су јединице које су прве кренуле у офанзиву то урадиле пре више од три месеца. Знаће Денаја и остали која је нпр бригада са Леопард 2 тенковима. Оне су после губитака повучене, али пошто је прошло више месеци имали су довољно времена да попуне губитке, оправе технику, да се извежбају и спреме за борбу.

Po meni problem tih brigada opremljenih zapadnom tehnikom je broj doniranih orudja i oružja. Pitanje koliko su Ukrajinci dobili tih mačora, pa da popune gubitke. Opravka oštećenih i to manje oštećenih OK, dok oni više oštećeni, pitanje da li Ukrajinci imaju znanja i resursa.

Medjutim kad razmislim, problem popune je i sa Sovjetskom tehnikom. Ljudstvo više manje može da se odradi popuna. Ali i tu veliku ulogu igra, kolika baza "džombi" je ostala u pojedinim jedinicama. Ako je popuna odradjena i sa 40% novog ljudstva, to je pa faktički nova jedinica. Ovo se odnosi na vodove i čete. A po nekim indikacijama, pojedine jedinice su popunjavanje sa novajlijama i do 60% i više.

SVEVID. ::Koje cifre su u pitanju,broj te zamišjene ukro strateške rezerve...procena odokativna po vama

Kao što Kunktator napisa, jako je teško to proceniti. Prvo mi ni ne znamo da li Ukrajinci uopte imaju neku rezervu. Bar ja. Drugo, šta to Ukrajinci podrazumevju pod strateškom rezervom. Jedinica koje čuče uz Belorusku granicu. Ili one oko Harkova ili Kijeva.

Po meni, pod stratešku rezervu sam mogao podrazumevati npr. 34.;35.;116.;117.;118.; 82.vdv sve dok nisu ubačene u borbu. To su jedinice koje su obučavane na zapadu Ukrajine ili inostranstvu. Nisu bile borbeno angažovane ali u nedaj bože situaciji mogle su biti upotrebljenje. Bar delovi brigada.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1034 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 982 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Asparagus, babaroga, Bane san, Belac91, bladesu, Bobrock1, bojankrstc, bokisha253, BraneS, branko7, Denaya, Dorcolac, Draganeli, Georgius, gomago, havoc995, HrcAk47, jukeboxer, K-1A, Krusarac, Kubovac, Luka1998, Matija, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Nemanja.M, nenooo, Panter, Parker, pein, predragc, rovac, royst33, sokojet, sombrero, Stoilkovic, suponik, Tvrtko I, voja64, Wrangler, zdrebac, Živković