Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2461

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2016
  • Poruke: 265
  • Gde živiš: Campolongo

[quote="187"]Citat:
Kazes da se vide golim okom. Ozb pitam,pojasni sta ako mozes sta si tacno mislio
Provjeravam jel do piva ili sam prije neku noc zaista vidio desetak tackica jednu za drugom..


evo ako netko još nije vidio kako to izgleda

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2492
  • Gde živiš: Beograd

Eliminacija dvojice ukrajinskih vojnika 18+ od strane ruskog vojnika, pripadnika 70. puka 42. motorizovane divizije.

https://twitter.com/i/status/1705677701737029821

Geolokacija snimka - Novoprokopivka
https://www.google.com/maps/search/47.417198615629.....gF6BAgQEAI

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2011
  • Poruke: 742
  • Gde živiš: Bratislava

Napisano: 24 Sep 2023 8:39

Gađanje GŠ CMF, jeste kao što reče jedan kolega potez očajnika, i malo za Vašingtonske jastrebovi.
Veća šteta po Ruse bi bila da su sa tih desetak raketa gađali neke pozadinske objekte, štabove i skladišta municije na Zaporoškom pravcu. Pa čak i da su gađali pojedina oruđa na frontu ili grupe ruskih rezervi. Ovako, jedno veliko ništa, strateški i taktički.
Medijski, što reče također jedan kolega, ogroman uspjeh.
Mada, nešto se Rusi nisu potresli, koliko pratim dešavanja.

A da druge strane, svakodnevno gledam masakr ukrajinskih vojnika i tehnike.

Dopuna: 24 Sep 2023 8:42

Šumar bk@

Kod ovog snimka kontam da je bilo veliko prangijanje, kad nisu čuli da im lik puca sa leđa, barem onaj drugi, nije se ni pomjerio kad mu je ustrijeljen kolega pored.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2709

Samo malo naci, nije previše...

Citat:These are photos of SS Galicia Division veteran who was given standing ovation by Canadian parliament, prime-minister of Canada and president of Ukraine.

Arrow https://twitter.com/I_Katchanovski/status/1705739708683128836

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2492
  • Gde živiš: Beograd

vukovi ::

Šumar bk@

Kod ovog snimka kontam da je bilo veliko prangijanje, kad nisu čuli da im lik puca sa leđa, barem onaj drugi, nije se ni pomjerio kad mu je ustrijeljen kolega pored.


Svakako. Ovo verujem da je brzinski odrađeno i to u sadejstvu sa drom operaterom.
Ko su ova dva ukrajinska nesretnika i odkud tu sami poput izviđača a još u sred bela dana, plus stoje nezaklonjeni, bog ga zna.
Info koji sam našao da neka manja grupa ušla na periferiju Novopokropovke (geolokacija priložena na fotografiji u prethodnom postu).

Ruski izveštaji tvrde da su vraćeni i odatle i iz Verbovea.

Nekad se zapitam, da li je ovoj dvojici mučenika trebalo baš ovoliko opreme? Shvatam ja da su u posetu došli sa malo dužeg puta. Ruski borac je komotniji a samim tim i agilniji, al opet verovatno iz razloga što je tu u komšiluku, gde dočekuje goste. Al to je za neke druge teme.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1800

+ Strateške rezerve

Hvala Babarogi na postu koji razjašnjava pojmove rezervi. Kuntator i ja smo to, da se tako izrazim malo uprostili. A i Ukrajinci nam u tome pomažu😁. Dalje u postu ću obrazložiti kako i zašto. Zbog toga, posebno u mojim pisanjima je moglo doći do pogrešne interpretacije pojma rezervi. Kao što sam bio i naveo u postu.

Ja pod pojmom rezerve, tumačim snage koje čuče negde u pozadini, bez striktno dodeljenih zadataka, već deluju na nastalu situaciju.


Strateška rezerva OSU

Strateška rezerva pokriva celu državu.
Spomenuo sam da sam pod strateškom rezervom jedinice tipa 35.; 117. i 82.VDV mogao smatrati nekim vidom strateške rezerve, dok nisu ubačene u borbu. U to vreme , nisu bile angažovane, niti imale dodeljene zadatke. Dovoljno daleko od borbene linije dodira. Ali GŠ OSU je mogao računati na njih i poslati ih kompletne ili u delovima na bilo koji deo fronta. Onog trenutka kad su dobile zadatak, a to je učestvovanje u ofanzivi na jugu, one su izuzete iz tog statusa.

Tu je dobar primer 82.VDV. Kako nju posmatrati? Ona je ubačena u borbu nekih dva i po meseca posle početka ofanzive. Do tad je bila bazirana na zapadu države.

Takodje si u svom postu, spomenuo formiranje ovih brigada. Da nema pouzdanih podataka da je izuzeta ili oformljena neka formacija od tih novih brigada, koje bi mogle sačinjavati rezervu. Upravo iz ovih razloga, smatram da Ukrajina nema neku jaču bazu strateške rezerve.

Takodje jedinice bazirane oko Kijeva ili Harkova. Kako njih posmatrati? Operativna ili strateška rezerva. Ako su uopšte rezerva.

Operativna rezerva

Operativnu rezervu sačinjava grupa bataljona ili brigada. Ona pokriva širu zonu odgovornosti, tj fronta. Tip zadatka može biti raznorazan. Od eksplatacije prodora, pojačavanje napada do zaustavljanje kontre protivnika.

Baziranje jedinica u sektoru Pavlovgrada, po Babaroginim instrukcijama, kako sam razumeo, bi bila operativna rezerva. Kako je mesto baziranja, skoro pa idealno za pokrivanje ogromnog dela fronta, odnosno skoro trenutne celokupne linije borbenog dodira, smatram da bi te potencijalne jedinice ako ih ima u tom sektoru, mogle biti neki vid strateških rezervi. Mesto baziranja nije strikno vezano za odredjeni deo fronta.

Operativnu rezervu južnog fronta bi mogli tražiti medju 10.AK ili TG "Marun". Medjutim tu postoji nedoumica koju ću pokušati opisati ispod.

Npr. 10.AK koji sačinjavaju jedinice 116.; 117. i 118. Br. Da li je on bio namenjen kao drugu ešalon ili kao operativna rezerva. Isto pitanje se postavlja za TG "Marun". Na internetu neki ih predstvljaju kao rezerva. Ako u obzir uzmemo broj jedinica koje su započele ofanzivu, jedna od te dve formacije je morala biti drugi ešalon ako ne i obe. A opet započinjati ofanzivu bez rezerve je presedan.

Možda je rezerva oformljena od delova tih jedinica, što opet predstavlja presedan. Kako klasifikovati te manje jedinice. U tom slučaju dodeljena jedinica (bataljon) rezerve, može biti upotrebljena na sasvim drugom delu fronta od matične brigade.

Tu su Ukrajinci napravili zbrku, ili mi ne možemo rastumačiti. Po meni kod Ukrajinaca je mala razlika izmedju operativne i strateške rezerve. Iako na spisku imaju impozantan broj jedinica, ipak nemaju dovoljno efektiva da formiraju klasičnu stratešku rezervu. Tako da je najbolje ubuduće se suzdržati klasifikovanja rezerve i prosto je nazivati " rezerva". Mada ovako nešto, neće dati precizan uvid u status i tokove operacija. Nije isto da li je upotrebljena taktička, operativna ili strateška rezerva. Razlika je ogromna.

Taktička rezerva

Taktička rezerva je rezerva brigade ili bataljona, relativno blizu linije dodira.Mala zona pokrivanja odgovornosti. Ona u globalu, već unapred može očekivati svoj zadatak. E tu nikad sa sigurnošću ne možemo pisati kolika je i kako je ustrojena. Pogotovo da li je i kad upotrebljena.


Da ne bude zabune, mislim da i neka jedinica, koja je izvučena iz borbenog dodira može postati neka rezerva ( taktička,operativna ili strateška). Iako je do tad imala dodeljen zadatak. Tako da nam sve to usložnjava klasifikovanje i procene brojnog stanja neke od rezervi.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3545

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1705884783828717607

GP":" ruska obrambena utvrda smještena sjeverno od grada Ocheretuvate

Rusi nastavljaju kopati rovove bez prestanka

Ako se prijeđe 1. linija, ova će linija dočekati ukrajinsku vojsku 8 km južno.

No, između linija 1 i 2 gradi se još jedna zanimljiva linija. U Tokmaku je zadnja 3. linija."

Izgleda da ukri neku rezervu ipak imaju. Ruje kopaju i kopaju.

online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Ситуација на раскрсници Запорожја и ДНР: (хттпс://т.ме/РВвоенкор/52662) Наши војници обнављају систем одбране током периода затишја

▪Припадници батаљона Восток извештавају о ситуацији на овом делу фронта:
➖ „Неочекивани предах омогућава да се прилично отрцана lхозяйство(poljoprivreda?los je prevod na google) доведе у ред. На врхунцу битака, све што су имали времена да ураде је да запуше рупе: или комуникације би отказале, затим транспорт, затим опрема за борбу против беспилотних летелица, али већина битно је да су минска поља оштећена... Цео успостављени систем је био преоптерећен - сада је сваки миран дан посвећен опоравку. Не верујемо да ће непријатељ дуго седети покорен - једноставно му не дају .”
https://t.me/RVvoenkor/53558

„Ланцети“ уништавају непријатељску артиљерију и опрему дуж целог фронта
Избор дела руског "Иксоводова":
▪На првом снимку, дрон камиказа је погодио америчку хаубицу М777 у правцу Купјанског.
▪2 „Ланцет” прецизним ударцем погађа борбену јединицу пешадије МРАП 35 Оружаних снага Украјине у рејону насеља. Новомаиорское.
▪На 3 - лутајућа муниција уништава још један амерички М777.
https://t.me/RVvoenkor/53560

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8873
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya, nema tu puno mudrosti, bar u teoriji.

Klasifikacija rezerve zavisi od uloge komande u operaciji. Znaci, ako je rezerva pod operativnom komandom, bice operativna rezerva. Ako je pod taktickom komandom bice takticka rezerva.

Klasifikaciju ranga komande (da li je komanda operativna ili je takticka) izvlacimo iz zadatka te komande u operaciji.

Ja sam komande pravaca klasifikovao kao takticke komande, jer im je osnovni zadatak proboj odbrane, znaci cisto takticki zadatak. A oni mogu imati i jace rezerve od bataljona, brigadu na primjer ili cak i par brigada na glavnom pravcu.

Dodatnu zabunu unosi nacin na koji ukri vode ovu ofanzivu. Naime, od pocetka primjecujemo da nema dovoljne koncentracije snaga da nadjacaju branioca. Nigdje dosada bar ja nisam vidio da su tri ili vise brigada upotrijebljene istovremeno na jednom pravcu. Sve se svodi na stalno cackanje u pocetku snagama do bataljona, a kasnije se sislo na cete i sad vidimo vodove i odjeljenja.

Drugi problem je sirina fronta napada na pravcu. Napada se na jako uskim frontovima, sirine maksimum do deset kilometara. Na taj prostor prosto je nemoguce angazovati tri brigade u prvom esalonu i dvije recimo u drugom a da to ima smisla.

Treci problem je tempo angazovanja, Umjesto da koncentrisu snage koje imaju i krenu odjednom, ukri ubacuju manje jedinice jednu za drugom danima, bas kao komade mesa u masinu za mljevenje.

Potpuno protiv vojne logike i protiv svih pravila ratovanja. Koristiti snage peace-meal, na sitno, je idiotizam. To je recept kako da se te snage potrose bez sanse na ikakav znacajniji uspjeh, bilo takticki a kamoli operativni.

Ali oni to uporno rade, sad jos i vise nego u pocetku.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2023
  • Poruke: 57

@Posmatrac
Rezime, ništa krucijalno nisu napravili, ošamarili jesu, iskoristili u propagandne svrhe, i?

Neko je već napisao pre mesec ili više dana kako ova ukrajinska kontraofanziva teče da će epilog iste biti da će Ukrajinci posle svih ovih silnih batina koje su dobili na frontu od 4.6. na kraju pogoditi Krimski most i proglasit pobedu.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1034 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 982 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Asparagus, babaroga, Bane san, Belac91, bladesu, Bobrock1, bojankrstc, bokisha253, BraneS, branko7, Denaya, Dorcolac, Draganeli, Georgius, gomago, havoc995, HrcAk47, jukeboxer, K-1A, Krusarac, Kubovac, Luka1998, Matija, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Nemanja.M, nenooo, Panter, Parker, pein, predragc, rovac, royst33, sokojet, sombrero, Stoilkovic, suponik, Tvrtko I, voja64, Wrangler, zdrebac, Živković