Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2462

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1518

Уништење подрума ДРГ украјинских оружаних снага.
Херсонски правац. 24.09.
12:30

Спровођење надзора једне од наших тачака. региону, приметили смо групу копнених радника до 15 људи у покрету. Преузевши вођство док су се кретали стазама између кућа, ми смо испалили хитац и цела група је утрчала у подрум поред најближе 'зграде'.

Склонивши се тамо, одлучили су да након мало пуцања на трг станемо, али није било тако. Погодивши једном, њихова муниција, која је лежала испод зида изнад, се запалила. Други хитац је погодио мету, али је подрум остао нетакнут. Пре трећег снимка, мало смо зумирали камеру (имајте на уму да у близини нема ниједне целе куће. Само рушевине) и јасно је поставили испод визира!

Према радио пресретнућу, од 14 сухих лендера, само 4 су остала жива.
https://t.me/boris_rozhin/98412

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 16 Nov 2014
  • Poruke: 13
  • Gde živiš: Bijeljina

U vezi rezervi. Možda bi trebalo malo razmotriti kako Ukrajinci uopšte koriste jedinice u napadu i koji uopšte doktrinu primjenjuju. Pomenuću samo izvještaj, ako me sjećanje ne vara Njemačkog visokog oficira, koji je pomenuo da Ukrajinci iako su završili obuku po zapadnim standardima i dalje primjenjuju sovjetsku doktrinu pa tako da nisu adekvatno odgovorili zadatku.

Mišljenja sam da je zapad vremenom zbog učestvovanja u drugačijim ratovima svjesno ili nesvjesno promijenio da tako kažem taktičku upotrebu jedinica. Po osvajanju Iraka i Avganistana oni nisu morali da jurišaju na rovove niti da vrše neku masovnu artiljerijsku pripremu na utvrđenu prvu, drugu liniju odbrane. Svelo im se na patrole, obezbeđenje baza, obezbeđenje logističkih konvoja itd. Ako su i imali potrebe da angažuju jedinice za osvajanje nekog utvrđenog mjesta to su radili sa brzim jedinicama uz avio podršku naravno.

Daleko od toga da tvrdim da je to loša doktrina ali su oni svoje angažovanje prilagodili datoj situaciji. Zbog toga ja naširoko bila upotreba MRAP vozila.

Tenkovi u Avganistanu i Iraku posle osvajnja su za njih bili nepraktični i spori. Koristili su ih baš rijetko. Znali su ih staviti na čelo kolone zbog zaštite i to ako su kraće misije i da nisu predaleko. MRAP vozila su im billa brža i efikasnija i njih su baš korsiti. A i sami napadi na konvoje su bili IED ili VBIED.

Zašto ovo pišem. Kao da su to isto i ovde pokušali napraviti. Vidimo sad da su Ukrajinci na početku bukvalno krenuli u napad kao da napadaju Faludžu. I rade sa manjim brzim jedinicama i na manjim pravcima. I kao da su već avioni i artiljerija sravnili sve ispred sebe. Moramo uzeti u obzir da NATO decenijama nije imao ovakav rat. Neko tebe zasipa svim i svačim, a ti pokušavaš u koloni sa MRAP vozilima probiti Rusku liniju. Pošalješ čistač minskog polja ispred ostalih vozila kao da je ispred grupa Talibana sakrivena u nekim kućicama.

NATO je imao, da je tako nazovem rezervu mada nije baš adekvatan izraz, u bazama. I ta da je nazovemo rezerva je korištena u slučaja da je potrebna podrška na zemlji ako je napadnut konvoj i nije se mogao izvući. Popularno zvane "snage za brzu intervenciju". Pa su postojali MOB, FOB I POB sa tim snagama. Možda su i to pokušali ovde primjeniti.

Zato možda i te rezerve Ukrajinaca i nema u onom obliku na koji smo mi navikli. I nema napada onako kako bi trebalo da bude.

Tema je kompleksna i moje zapažanje je samo na osnovu viđenog preko snimaka sa terena.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6532

Denaya ::
Ovo je mogući odgovor na postavljeno pitanje, kao i potvrda dobrog zapažanja.

Čini mi se da se taj dogadjaj odigrao u Hmeljničkom regionu. Poprilična udaljenost za zemaljsko komandovanje. Jedino ako nije iz Pridnjestrovlja.


A svemir, sateliti. ovo ono....?

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6532

zdrebac ::Rusi imaju da tako kazem poluzanatsku proizvodnju
Nemoj više molim te.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3172

S2M ::Nemoj više molim te.
Samo nek nastave tako. Problem je kad neprijatelj počne da te hvali.

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 554
  • Gde živiš: na koridoru

Stojković ::^upitnik

Ценим твој оптимизам али треба се спустити мало на земљу. Рат је у фази да су главна питања хоће ли Укри заузети мала села јужно и источно од Роботина, или ће Руси извршити контру да заузму неко село које такође нема више од 20 кућа.


Malo podigni glavu i pogled jer se puno dalje vidi TJ ne gledaj samo ove danasnje dogadjaje.

online
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2609

S2M
a da ne biras jednu recenicu iz onog sto sam napisao?

ja sam pisao u usporedbi sa kinezima i amerima. i da sam se osvrnuo na to da ljudi pisu kako rusi stancuju sto je daleko od istine.
i tu sam u pravu hteo ti ili ne.

nisu verovatno nadoknadili ni ono sto su izgubili u borbama i nesrecama od 2020

su57 par komada godisnje, onaj manji suhoj je jedino lepsa maketa od britanske i nemacko/francuske.
ostalo ako ima desetak godinsnje novih, dobro je. ne kazem da ne mogu vise, ali u zadnjih par godina je tako.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3283

https://t.me/Suriyak_maps/1173?single

Ukri ulaze u prve objekte Novoprokopivke, inače nedeljama Rusi nemaju ni cent napretka dok Ukri pomalo grickaju.

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

U vezi ovih ukrao rezervi.Kolega Babaroga je lepo to izneo teorijski al ga snage Kijeva uopšte ne slušaju i guraju svoju priču.Moglo bi se reći da ukri nikad nisu ni imali stratešku rezervu.

Kod ukrajinske vojske osnovna jedinica je bataljon.Za tu formaciju su se opredelili jer se stvara brže nego veće formacije i omogućava im da više vojnika osposobe(što se mene tiče ovo je pod znakom pitanja).

Oni su uspeli da formiraju nove brigade kao posledicu dva faktora
1)broja mobilisanih
2)procenat uništenih delova starih brigada.

Primer: u oblasti sumi se formira 10 btl. 1btl ode za dopunu brigade"A",2btl za popunu brig "B",još 2btl za jedinicu "C",a 1btl za jedinicu "D"Na kraju ostaje 3-4 btl koji pošto nisu neophodni za popunu postaju nova brigada.

Ako se setite da kad je bio aktuelan Bahmut ostali frontovi su manje više bili tihi.To je dalo ukrima da naprave nove btl ili da povuku neke iz lokalne rezerve i počnu pripreme za Zaporozje.

Denaya je u pravu kad kaže da su rezerve strateško operativne.Sve ove NATO jedinice su planirane za samo jednu operaciju na jugu.Ideja je manje više bila da odbrana pukne pod naletom tih 12-18 brigada .Problem I'm je napravilo rusko čačkanje kupjanska pa su deo snaga odvojili za tamo.

U vezi nekih većih snaga na potezu sumi,černigov i sl.Tamo se ukro odbrana bazira na fortifikacijama i dobro pripremljenoj liniji odbrane koju brane lokalne snage.One imaju zadatak da zadrže Ruse i otupe napad dok ne dodji pojačanja .

Postavio je Denaya pitanje u vezi logistike i prebacivanja trupa.Kijev preferira da šalje manje snage iz više pravaca(više različitih jedinica) da bi izbegli grupisanje i uništenje pri transportu.

Evo nekih predvidjanja u vezi ove ofanzive .Ukri će nastaviti sa napadima celu jesen i zimu.Razlog za to je što se sad prešlo na napade manjih grupa do veličine bataljona.To više odgovara ukrima nego napad brigadom jer se iz razloga česte promene sastava brigade stvara problem koordinacije mediji btl unutar jedne brigade.

Kijev će rotirati jedinice ,slati u pozadinu da se popune sve sa ciljem trošenja Art i PT oružje koje Rusi imaju.Za to vreme će gomilati NATO tehniku koju su dobro potrošili.

Ako bude neophodno slaće i jedinice koje drugi frontovi drže u operativnoj rezervi.

Jedino rešenje za ovo je opšti napad Rusa na više pravaca- gluboka operacija xxi veka.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5309

Srle993 ::https://t.me/Suriyak_maps/1173?single

Ukri ulaze u prve objekte Novoprokopivke, inače nedeljama Rusi nemaju ni cent napretka dok Ukri pomalo grickaju.


vidjeli smo nekoliko postova prije tvog kako ulaze

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1041 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 988 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, amaterSRB, Asparagus, babaroga, Bane san, Belac91, Bobrock1, bojankrstc, bokisha253, BraneS, branko7, Denaya, Dorcolac, Draganeli, Georgius, gomago, havoc995, HrcAk47, jukeboxer, K-1A, Krusarac, Kubovac, Luka1998, Matija, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Nemanja.M, nenooo, Oscar, ozzy, Parker, pein, predragc, rovac, royst33, ruma, sokojet, sombrero, Stoilkovic, suponik, Tvrtko I, voja64, Wrangler, zdrebac, Živković