Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2583

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 280

U ovakvim situacijama helikopteri se ne drže na aerodromima kakve koriste avioni već u svrsi disperzije, maskiranja i brzog reagovanja logističke jedinice izrađuju FARP-ove (Forward arming and refueling point).





Ovakvo rešenje je svrsishodno jer je Rusija u prvim mesecima rata masovno napuštala i gubila skupa sredstva protivavionske odbrane kakva su neophodna da bi se napad ovakvim raketama sprečio (perjanice ovog foruma su nas ubeđivali da je to najnormalnije ponašanje) kako bi brže stigli onamo odakle su ubrzo pobegli.





Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 971

ZalosnaSova ::Znaš kako je u životu? Onaj ko je vredan njega teraj da radi. Onaj ko je lenj i aljkav njemu ne poveravaj posao. Kako je u vojsci? Oficir je sposoban. Pretpostavljeni hoće da ga zadrži jer mu radi posao. Daj unapredi nekog ko ne radi posao. Itd idr... I onda dođe rat koji sve to ispravlja.
A Rusi imaju rat koji nije rat i u kome sređuju sistem. I trebalo bi da iz svega toga izađu jači nego ikad.


To da Rusi u hodu sređuju sistem dok ratuju je samo pretpostavka. Isto tako se može pretpostaviti da povodom svog smeća koje im je po otpočinjanju rata isplivalo na površinu ne preduzimaju ama baš ništa osim što usipaju više para u sistem. Niko ne može tačno da zna koliko su toga ispravili a koliko pustili da voda nosi.

Samim tim, može da se špekuliše da će iz rata izaći jači a može da se špekuliše i da će izaći onako kao što je komanda aerodroma u Berdjansku izašla jača nakon što ih je protivnik mesecima snimao, snabdeo se novim oružjem i na kraju praktično na društvenim mrežama najavio napad: nisu preduzeli apsolutno ništa i poređali su se ATACMS-u na dobro jutro. E, isto to može da se desi i OSRF kada je u pitanju spremnost i utegnutost sistema za neki novi rat.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 748

Претрагом руског сегмента интернета сам приметио значајно постојање већег броја нових пукова у саставу Армије РФ. Неки од њих су, пролетос, имали проблема са мотивацијом, губицима, жалбама обласним властима, али су током лета многи од њих постали значајне борбене јединице, поред регуларних пукова у саставу дивизија и бригада на Запорошком и Бахмутском фронту. Неки од пукова мобилизационе резерве из ДНР и ЛНР су, исто тако, постали део одбране фронта на Запорошком правцу или код Херсона. Неки од пукова се налазе у одбрани Курске и Белгородске области од напада ојачаних диверзантских група типа руских нациста, перспективних квислинга...
Таквих пукова има можда и свих 30 или више. Замолио бих неке од асова овог форума, који имају више информација, напишу нешто више о месту и потчињавању пукова које ћу написати испод.
Извори о њиховом постојању и дејствима се, углавном, своде на текстове о посетама руководилаца или неких, нешто нижих чиновника федералних јединица РФ са неком хуманитарном помоћи. Има извора и у неким украјинским телеграм каналима типа Звиздец Мангусту...

105. мотострељачки пук, 111. мотострељачки пук, 121. мотострељачки пук, 131. мотострељачки пук, 201. мотострељачки пук, 210. мотострељачки пук, 272. мотострељачки пук, 362. мотострељачки пук, 380. мотострељачки пук, 387. мотострељачки пук, 1152. мотострељачки пук, 1429. мотострељачки пук, 1430. мотострељачки пук, 1441. мотострељачки пук, 1442. мотострељачки пук, 1445. мотострељачки пук, 1466. мотострељачки пук, 1439. мотострељачки пук, 1009. мотострељачки пук, 1428. мотострељачки пук, 1486. мотострељачки пук, 1307. мотострељачки пук, 1428. мотострељачки пук, 1044. (вероватно) вд пук.

272. мс пук је изгледа део 47. тенковске дивизије, 1430. мс пук састављен од резервиста Москве и Московске области је у 42. дивизији, а 1466. мс пук, састављен од становника Далеког истока, је у својој 127. дивизији.

1486. мс пук још зову и Лењинградски. а 1428. мс пук је мобилисан у области око СПб-а.
1009. мс пук је одбрани Белгородске области,
380. мс пук из Псковске области је део одбране Курске области.
Не знам који број носи пук који обично зову Башкортостан, по називу републике у којој је мобилисан.
387. пук и 111. пук су формирали 44. ваздушно-десантну дивизију.
Ако неко има информацију о саставу кримске 47. мотострељачке дивизије, која као резервна постоји још од пре рата, нека напише.

Јуриј Бараш (Юрий Бараш, член Экспертного совета при Центре исследований армии, конверсии и разоружения) је последњих пар месеци писао доста на тему НОВЫЕ ФОРМИРОВАНИЯ ВООРУЖЕННЫХ СИЛ РОССИИ, али ове пукове, формиране у јесен 2022. године, није спомињао.

https://opk.com.ua/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5-.....%B0%D0%B4.

https://opk.com.ua/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5-.....-%D1%80-2/

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Krusarac ::Ili sam ja lud ili nesto nije kako treba? Normalna drzava se u miru sprema za potencijalni rat samo se Rusija u ratu i tokom njega sprema za jos veci rat, ako ja dobro razumem?A da pri tome svakodnevno gube i tehniku i ljude!Kako bre to, aman?

Da pokusam da objasnim.

Rusija vodi ograniceni rat. To nam je svima jasno. Ogranicen u smislu koliko resursa su ubacili u rat, i koji procenat drustva su mobilisali za rat.

Druga vrsta rata bi bila totalni rat. U kojem se svi raspolozivi resursi preusmjeravaju u rat. To ovdje nije slucaj.

E sad pitanje zasto je to tako. Moje misljenje je da nivo ruskog angazovanja direktno zavisi od nivoa pretnje. Iz toga, pretnja je ogranicena, pa je i odgovor na pretnju ogranicen.

Postoji i mnogo veca potencijalna pretnja, kada bi ovaj sukob eskalirao. U teoriji postoji i pretnja eskalacije do totalnog rata. Rata za egzistencijalni opstanak Rusije kao drzave. Ta pretnja je cak i neskriveno iznesena nekoliko puta od druge strane.

Zbog te vece pretnje ja pretpostavljam da Rusija jako oprezno pristupa ovom ratu, i pokusava da ga dobije sa sto manje angazovanih snaga. I vrlo oprezno pokusava da sama ne eskalira.

Ocigledno je da je takav pristup ratu ruski izbor, mada je dosta toga uslovljeno i odnosom snaga na terenu i ukrajinskim odgovorom, i odgovorom NATO. Da se ne ponavljamo, meni je situacija prilicno jasna, zasto rusi rade kako rade.

E, sad, argumet da gube ljude i tehniku. Gube ljude i jedni i drugi. U ratu se gine i gubi se tehnika. Prije neki dan Putin rece da je odnos gubitaka u ukro kontri 8 : 1. U ratu se gube ljudi i tehnika, odnos gubitaka je jedan od kljucnih parametara za uspjeh u ratu. Meni ovaj odnos izgleda vise nego dobar za Ruse.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Jeste 8:1 kada Ukri napadaju, a sta se desava kada Rusi napadaju?

Nova tehnologija je doprinela to da su skoro nemoguce ofanzive vecih razmera, FPV dronovi sami ili u kombinaciji sa artiljerijom na obe strane zadnjih nekoliko meseci su unistili jezivo mnogo tehnike, ali i ljudstva.

Nego, sto se tice FPV dronova, oni su prilicno nesposobni kad je vreme lose zar ne?
Da li mozemo onda ocekivati vece ofanzive kada je vreme lose? Idealno vetar bez kise Mr. Green

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

^^ Srle, kao što vidimo, rusi već duže vrijeme gotovo ne napadaju, barem ne onako masovno ko ukri u Zaprožju. Tko zna koji im je cilj (i kada), ali za poraziti ukre vojno, mislim da jedino šta mogu je otvarati nove frontove i rastezati ih do maksimuma.

Inače video lansiranja Atacmsa, mislim da nije bilo još.

https://t.me/vorposte/48160

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Ja ne znam matematiku ruskog generalstaba ali neosporni uspjeh ruske odbrane u ovoj ukro kontri dovoljno govori da je ta matematika dala rezultate.

Jeste, napad na utvrdjenu odbranu ne moze bez gubitaka. Mi jos nismo u ovoj drugoj fazi vidjeli ruski napad na utvrdjenu odbranu na operativnom nivou. Sve dosad vidjeno, i Soledar i Bahmut i Kupjansk i Ugljedar i Avdejevka, i druge lokkacije, su takticki napadi u okviru aktivne odbrane.

Gubici u napadu operativnih razmjera u direktnoj su korelaciji sa tempom napada. Ako budu napadali ko ukri, tri mjeseca za sest sela, i bez da probiju, imace iste ili slicne gubitke. Ako uspiju da se napregnu i probiju odbranu za sedam do deset dana, bice druga prica. Kad se udje u manevarsku prostoriju iza fronta, i artiljerija i dronovi i pjesadija imaju problema da nadju protivnika koji manevrise i da ga tuku efikasno. Manevar je najbolja zastita od FPV i artiljerije.

Elem, vidjecemo sta ce biti. Ja cijenim da Rusi moraju da udare da bi ovo zavrsili. Drugog nacina nema. Medjutim, ne znamo da li istu ocjenu ima i ruski generalstab. Ili oni misle da ce ovo zavrsiti na ovaj nacin, bez da napadaju velikim snagama.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Sto se tice tehnologije za masovno ometanje dronova, koliko je svet napredovao u tom smislu?

Ovako prostim guglanjem vidim da su Rusi skoro prikazali Titan sistem zastite od dronova na tenkovima:
https://www.thedefensepost.com/2023/08/23/russia-c.....Ddrone,St.

a i ovo:
https://www.ndtv.com/india-news/hyderabad-firm-unv.....20systems.

navodno pokriva mnogo vece podrucje,
Indrajaal is designed to defend against all classes and levels of autonomous drones over an area of 4,000 square kilometres.

Da li mozda Rusi razvijaju takvu jednu revoluciju koja ce dronove da blokira na podrucju gde je ofanziva?

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5303

nemkea71 ::Krusarac ::Ili sam ja lud ili nesto nije kako treba? Normalna drzava se u miru sprema za potencijalni rat samo se Rusija u ratu i tokom njega sprema za jos veci rat, ako ja dobro razumem?A da pri tome svakodnevno gube i tehniku i ljude!Kako bre to, aman?

Прије пар дана причам са једим озбиљним човјеком на вјечиту тему индустријске шпијунаже и докторских дисертација по техничким предметним областима и он ми без икаквог стреса рече: "Па не можемо само тако да повећавамо капацитет намјенске индустрије, на нас врше притисак да сви нови производни капацитети морају бити тако направљени, да оног момента кад стане рат могу брзо да се преоријентишу на цивину производњу."

Тако да Крушарац, изгледа да се Русија у рату спрема за мир Ziveli Ziveli


Namenska industrija je jako širok pojam, možeš li to suziti na samo jedar rod vojske ili na samo jedan tip rakete ili granate pa da o tome porazgovaramo.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2012
  • Poruke: 371

Kad se povela priča o proširenju vojne proizvodnje u Rusiji i navodno ometanja iste zbog navedenih razloga koji su navedeni u prethodnim postovima da se i ja oglasim. U jednoj od novijih emisija o ruskoj vojsci na kanalu Front ( emisija je iz 2022.) obrađivana je tema sistema za daljinsko miniranje i tom prilikom je jedan od rukovodioca fabrike koja između ostalog proizvodi i te sisteme izjavio da je u toku izgradnja 5 hangara za proširenje proizvodnje, također je juče bila izjava Šojgua a koja se upravo odnosi na povećanje proizvodnje artiljerijske municije , višecevnih bacača raketa, precizne municije... Obrambena industrija može da koristi sve rezerve i mobilizacijske kapacitete, kao i da se pojednostavi sklapanje ugovora itd.

https://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12482235@egNews

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 319 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 312 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: pacika, repac, ruma, Shilok, vasa.93, voja64