Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2588

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5831

Zanimljiva starina pronađena u Ukrajini (možda je već bilo, jer nije baš od danas)

https://twitter.com/AndreiBtvt/status/171397646859.....tphuQ&s=19

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

Jedan post o raznim temama iznetim u nekoliko prostih strana.

Rusija praktično u ovom sukobu ima tri glavna cilja.

1) Uništenje ukrajinske vojske- u tolikoj meri da je nateraju na predaju.Ovo je za sad nemoguće posebno pri ovom pristupu ruske komande.

Usled nekoliko razloga vojska RF se usredsredila na napad duž jedne tačke.To Ukrajincima omogućava da dovuku pojačanja sa "mirniji" delova fronta i spreče eksploataciju bilo kakvih uspeha .

2)Uništenje ukrajinske tehnike-ovo je donekle izvršeno sa upornim insistiranjem snaga Kijeva na ofanzivi u zaporožju.Ali takodje verujem da će ukri nastaviti sa ofanzivnim dejstvima bar u narednih 2-3 meseca.

Dolazi vremenski period kad se vozila posebno ona teška zaglavljuju i stoga su više smetnja nego korist.Zelenskom nije problem da nastavi da baca ljude u ofanzive.On se nada da će konflikt izrael-hamas biti do tad gotov i da će sva pažnja ponovo biti usmerena na njega Do tad laka vozila,dalekometne rakete i odbrana na većem delu fronta da oslabi ruski potencijal.

3)Zauzimanje teritorije-što one koje smatraju svojom,što dodatne koja im može koristiti u nekim pregovorima Ovo je zbog gore dva navedena razloga za sad tesko izvodljivo.

Moramo još jednu stvar da razumemo.Oba učesnika ovog sukoba su naslednici sovjetske doktrine.Njeni postulati su :

Odbrana-trampa teritorije za vreme .Prisili protivnika da rastegne svoju logistiku i onda napad sa bokova konjicom/tenkovima.

Napad-brz prodor u neprijateljsku pozadinu čim se ustanovi pukotina u odbrani.

Ovaj rat je srusio oba ta razmišljanja.Trampa u ovim okolnostima izaziva kontra efekat.Sto vise teritorije prepustila neprijatelju to će njeno vraćanje biti teže.Plus ovde se ne racuna cela Rusija kao bojno polje-samo skoropridosli delovi.

Nove tehnologije,dronovi i utvrdjene linije kvare napadački pristup.Kao dodatni faktor je i cinjenica da Rusija neće/ne može da istrpi velike gubitke na duži rok.

Sta je rešenje?Modernizovana sovjetska doktrina "gluboka operacija"O njoj bi možda kolega @babaroga mogao koju reč da kaže

Rusi su već počeli da primenjuju prvu fazu doktrine.Umesto dosadašnje ideje šverpunkta po jednom delu fronta lagano testiraju odbrambene mogućnosti Ukrajinaca.Cilj svega je da se ukri vežu za jedan deo fronta,njihove mobilne snage umrtve ,a komanda protivnika "izludi" i lupa glavu pitajući se gde je glavni udar.

Ipak da bi ova operacija ostvarila značajne uspehe tu se mora primeniti novi segment stare doktrine.Uvek je bio problematičan prvi ešalon kod ovakvog napada.Babaroga je lepo istakao sto javi napad u ovom okolnostima to teže /veće žrtve.

Kao alternativu Rusi moraju uključiti sto vise robotizovanih jeftinih vozila.Ona se moraju svesno zrtvovati.Zadatak tog prvog ešalona je da oslabi odbranu protivnika(unisti minska polja,natera branioca da potroši svoje rezerve dronova,atgm kao i da ako se vozila takvog tipa pretvore u auto bombe da pobiju što više žive sile).

Rusima za uspešnu operaciju treba i mobilna artiljerija u velikim količinama,dronovi i lanceti.

Sad dolazimo do ključnog aspekta oko koga su se kolege sporije.Kako povećati broj tehnike na frontu za sto kraće vreme.

Da bi se to izvelo mora se Rusija okrenuti improvizaciji koristeći svoju civilno transportnu industriju.Koliko god se činilo ponizavajuće ali nabavka komercijalnih fpv dronova, skarabudzevine tipa d30 na kamazu, saće za s8 na Ladi ,ili robotizacija Lade ,moskviča i ostalih sovjetskih /ruskih klasika auto industrije su u ovom trenu neophodni ako zele da nastave da non stop napadaju Ukrajince.Takvav pristup daće neophodno vreme da se u srednjem roku kapaciteti prošire ,a zauzvrat da se ne dozvoli Kijevu da mirno obavlja svoje snage.

Proboj linija odbrane je izvodljiv samo kad se posle nekoliko dana konstantnog pritiska prethodno navedenim metodama uvede u borbu vojska sa svojom tradicionalnom opremom da izvrši proboj.

Dokle god se ovako nesto ne primeni ima da seče BMP,t72 ko da ih imaju beskonačno bez konkretnih rezultata.

@srle ono kod malinovke je najverovatnije ništa značajno mada možda Rusi čačkaju oko trougla gulapolje-poltavka-novomihajlovka da se ukline i otežaju prebacivanje trupa duž pravca v novoselka-orehove.Tu dodaj i faktor napredovanja prema dnjepopetrovskoj oblasti kao medijski cilj.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3248

Napisano: 18 Okt 2023 16:47

Inace mozda se moze ocekivati ofanziva Rusa preko reke ka Belogorovki, jer su u skorasnjem videu Ukri unistili neka vozila iznenjerije ukljucujuci i Pontonce i to na juznom delu sume, sto sve aludira da ce Rusi pokusati da predju, lose je sto to Ukri znaju i verovatno ce biti jako gadno to uraditi

Dopuna: 18 Okt 2023 17:04

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 495

Stojković ::
Лоше си проверио.
Кад се једном преда украјинској армији, то постаје украјински Химарс, Леопард, Цезар или шта већ.
Исто као што у Србији имаш српске Мигове, без обзира на земљу порекла.

Твојом логиком су Совјети оборити Ф117, а Срби били само оператери. Јесте, до мојега.


Dakle kao prvo, iz Hrvatske sam pa ako ovo "do mojega"znači što mislim da znači tako razgovaraj sa svojom obitelji.
Blaženi filter na koji ideš jer na taj način ne želim debatirati pa se niti ne trudi odgovarati, neću vidjeti.

Pod broj 2, objasnit ću ti da kad radiš PR spinove onda mora dio argumenata biti istinit da bi svoje neistinite mogao progurati. Što je auditorij obrazovaniji u nekoj temi, da bi spin uspio u njemu mora biti više točnih informacija pa ne kužim ako pišeš na forumu na kojem pišeš, da koristiš tako katastrofalne primjere, iako je dobar pokušaj usporedbe sa slučajem "pada nevidljivog" za koji su ljudi više emotivno vezani pa si išao na to da neće toliko analizirti poruku.

Dakle nije poanta čije je nešto vlasništvo nego tko time upravlja. Srbi su skinuli F-117 bez ičije pomoći, dok Ukri ne mogu otići na WC bez pomoći NATO-a ili misliš da se oni dronovi i izviđački avioni vozikaju bez veze. Pa sve informacije dobijaju od NATO analitike. Šta je sa "savjetnicima" na terenu, šta je s treninzima po Njemačkoj, Britaniji, da li je Srbija imala nešto slično.

Mada vidim da i ovako netalentirani spinovi i totalno promašene usporedbe prolaze kod nekih poput @bojank koji ti je lajkao, a iznosi primjer P-39 koji je najgluplji primjer u povijesti glupih primjera (kako on zna počastiti svakog drugog člana) jer Pokryshkina nisu navodili i ciljeve mu određivali Ameri kao što to rade Ukrima, a rekli smo da vlasništvo i zenlja prozvodnje nemaju veze s tim, nego tko informaciono stoji iza nečega, a ako vi smatrate da su Ukri tu samostalni, e svaka čast momci.

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2148

Ako rusi krenu u kakvu ofanzivu i pokusaju da zaokruze granice 4 oblasti to ce biti preskakanjem dobro utvrdjene prve linije uz pomoc VDV tj helikopterski desant.
Do sada nikada ni na jednoj temi nisam iznosio prognoze ali u ovo sam siguran.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1762

Dosta informacija i snimak lansiranja ATACMS u Ukrajni na linku dole.

Pise da su lansirali raketu napravljenu 1996-97 Blok 1 sa 950 kaseta.




Izgleda mi kad se rasprsi da telo rakete moze da padne i izgleda dosta celovito u zavisnosti od cvrstine tla.




https://www.thedrive.com/the-war-zone/atacms-appea.....ar-fashion

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 730

Po dosadašnjem iskustvu nešto spremaju

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33797

Srle a kako bi ti isplanirao akciju da zauzmeš šumski pojas i deo puta da bi odsekao ono brdo jalovine sa severa npr pošto kažeš da mozga nema onaj ko je planirao akciju???

A što se tiče uništavanja mostova koji su bliže frontu tipujem da se ide na otežavanje ukro logistike tj snabdevanja trupa koje su na liniji kontakta što je više moguće. Nikakve ofanzive neće biti nego će ko kuročka kljuc kljuc malo Kupjansk malo Avdejevka malo Zaporožje i tako u krug. Možda se pojavi neki novi grad ili gradić gde bi mogli da vežu veće ukro snage kao što je tome poslužio Bahmut i Soljedar al nešta ne verujem u to možda ali samo možda Avdejevka tome posluži jer je u poluokruženju.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

187 ::Ako rusi krenu u kakvu ofanzivu i pokusaju da zaokruze granice 4 oblasti to ce biti preskakanjem dobro utvrdjene prve linije uz pomoc VDV tj helikopterski desant.
Do sada nikada ni na jednoj temi nisam iznosio prognoze ali u ovo sam siguran.


Хеликоптерски десант на простору Домбаса иза непријатељских линија је самоубиство.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Svi nešto nervozni danas, a o najezdi "zabrinutih prorusa" da i ne pričam. Preporučio bih svima da dva puta pročitaju svoj post i onda razmisle da li je uopće vrijedan postanja Smile

Ja ću otvoriti pivce pa vam svima poručujem živjeli! :cheers:

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 364 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 361 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Koridor, Shilok