Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2600

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Seeker ::Žao mi je što kolega kunktator što imate takav utisak. Baš nikome ništa ne namećem. Preispitujemo teorije i pokušavamo se osloboditi stiska "znalaca" koji lepe etikete "neznalicama".Teorije smo preispitivali i preispitali više puta. I došli smo do plauzibilnog objašnjenja koje je lepo sažeo kolega @vathra odgovorom tebi, u ove dve rečenice:
vathra ::Тако да је напоредо са планом А, разрађиван и план Б.
План А је имао мале шансе да успе, али је нудио могућност да се сукоб заврши брзо и без пуно проливене крви, тако да га је свакако требало пробати.

Ta "teorija" možda nije tačna ali ima najviše uslova prihvatljivosti i traži najmanje pretpostavki. Zato je većina i prihvata. Što se tiče opštih teorija i vojne istorije, dobro ih je ponekad pomenuti kao ilustraciju ali "preispitivanju" ovde nije mesto. Za to imamo odgovarajuće teme.

Seeker ::Koliko je vama bavljenje kijevskom operacijom besmisleno toliko je meni besmisleno bavljenje taktikom zauzimanja nekog brda pepela pored Ugljedara ili Avdejevke ili uzimanje neke lesoposadke na dominantnoj koti.
Zamena teza. Nije besmisleno bavljenje kijevskom operacijom per se, besmisleno je baviti se time sada, posle onoliko diskusije koja se mnogo puta ponavljala. Čitaj stare postove. Kijevska operacija davno je završena a avdejevska upravo traje. Priznaćeš da postoji razlika?

Seeker ::Jer zaključci i pouke koji se mogu izvući iz prvih nedelja ovog rata i nekog perioda koji je prethodio 24. februaru 2022.g mogu nekada u budućnosti odrediti i sudbinu naše zemlje. Jer je zasigurno neće određivati saznanje na koji način se zauzima brdo pepela.
Pouke izvlačimo sve vreme. Ti sada ponavljaš iste argumente koje su potezali mnogi drugi pre tebe. Zašto misliš da je to baš sad potrebno? Kao što već rekoh, preispitaćemo ponovo kada se pojave dodatne informacije. A nema ih već dosta dugo.
Nasuprot tome, gledamo borbe koje se trenutno vode. A vode se u uslovima veoma drugačijim od onih pre šest stotina dana i u okolnostima koje nikad ranije nisu postojale. I prateći ih učimo, razmatramo u realnom vremenu ili dok je sve još sveže. Pratimo adaptacije postojećih taktika, naprimer. Predikcije su nam potrebne kao element provere teorija u nastajanju (a i ti želiš da ih preispitujemo). Ako ne možemo da uradimo eksperiment, možemo simulaciju (bar nekakvu).

Da ne pominjem kako nije reč o "načinu zauzimanja brda pepela". Brdo kao i svako drugo, zna se kako se zauzimaju brda. Reč je o Avdejevci kao jakom, možda najjačem, ukrajinskom uporištu. Prirodno je da se time bavimo. Celim kontekstom, ne pojedinačnim brdom ili lesoposadkom.

I nema potrebe da se duriš. Drugačiji stav je u redu, čak je i poželjan, ali veći ćeš doprinos dati ako ne insistiraš tvrdoglavo na uvažavanju tvog mišljenja i diskreditaciji tuđih. Umeš da pišeš logički povezano, koristiš neke argumente, upotrebi to na opštu korist. Obradi malo i detalje koji ovaj rat čine drugačijim od ostalih. Ili nemoj. U svakom slučaju, od svađe nema vajde.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Maj 2023
  • Poruke: 65

ILGromovnik ::^
Osmica "za divljenje"... Kod nas 30°C, a u Avdejevci sneg?! Inače od ove kolone, 3 vozila su nastradala...


nije snijeg, vec mraz.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2018
  • Poruke: 395

Napisano: 20 Okt 2023 13:53

Krvava Devetka ::Prave istu gresku kao Ukrajinci- salju nedovoljan broj oklopa, jednostavno moraju "prezasititi" odbranu, slicno kao s PVO- posaljes X broj bronova i raketa da bi poneki prosao.

Sa jednom "minimalnom" razlikom. U dronovima i raketama ne sede ljudi.

Dopuna: 20 Okt 2023 13:55

Srle993 ::Da li je masovna upotreba pesadije umesto oklopa u prvoj fazi dok se ne zauzme teritorija neko resenje?

Pre bi rekao da je resenje masovna upotreba dronova i robotizovanih platformi.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 753
  • Gde živiš: United Kingdom

Mitraljeta, da parafraziram: nemozes imati omlet bez razbijenih jaja.
I to je tako.
Za pobedu u ratu je jako bitna kombinacija tj odnos izmedju vojnog i politickog vrha. Vojni vrh mora biti usredsredjen na svoj dio zadatka, a politicki crh mora imati jasnu viziju i postaviti ciljeve itd… Ali takodje mora imati i odredjenu dozu nemilosrdnosti.
Nije stvar samo u gubitcima vec i sta je postignuto.
Pre par dana neki Ukrajinski “strateg” je rekao kako Rusi “menjaju vojnike za teritoriju” i kako je to greska-
Po meni to je zapravo osnova rata i sasvim prirodna stvar.
Zimski rat u Finskoj je cista pobeda Crvene Armije i benefite te pobede i danas mozemo videti.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1678

Zeka_Peka ::Super, vozis se kroz baraz u koloni pa tik ispred protivnika u sumarku pravis osmice u snegu. Stratezi sa Steama ne bi ovako radili Very Happy

Da ne ulazimo u razgovor o tome kako su uopste upali u art baraz, rat je, uletjeli su u baraz i hebiga, "rodilo se valja ga ljuljati".

Bez ikakve zle namjere,mene interesuje na koji naci bi Vi brzo i efikasno izvukli ovu kolonu iz artiljerijskog baraza?
Slusam, imas moju punu paznju. Very Happy

Moje neko licno misljenje, za razliku od onog cirkusa od zimus ispod Ugljedara(gdje se vidjelo da je kolona totalno pogubljena i da neznaju sta da rade), ovi mi bar djeluju da su sigurni u to sto rade pa makar to sto su uradili bilo cak i pogresno.

offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 488

Руси оборили украјински Ми 8 на Бахтмуском правцу.

https://t.me/voenacher/54748

offline
  • Pridružio: 15 Okt 2023
  • Poruke: 137

Stojković, Srle993

Vas dvojica svaki svaku scenu ruskog gubitka dramatizujete kao Radoš Bajić 😄.
Čovek kada pogleda video sa linka vidi da nije uopšte tako dramatično.
Istina gube se vodila, gine se ali mislim da Rusi rade posao kako treba.
Ako u dogledno vreme okruže Avdivku biće to težak poraz za Ukrajinu. U propagandnoj sferi pre svega.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Stojković ::Баш је доста снимака са уништеном руском техником код Авдејевке. Ово постаје горе од Угљедара, поготово што сада ОСУ користи и касетну муницију. На пример, на самом крају овог снимка

https://x.com/bayraktar_1love/status/1715311629120811447


A koji je problem sa ovom snimkom? Došli, izbacili ljude i vratili se, i to većina vozila je prošla, neki zaglavili, normalno. Onu lesoposadku su vjerovatno uzeli, osim ako ih nisu izbacili kasnije od tamo. Ona kasetna na kraju ih je zbilja točno pogodila, ali vidim da je ugavnom grunulo u velikom krugu oko ljudi, većina se diže i nastavlja i onda se snimak reže, pogodi zašto. Oni snimci kada je Uragan pogodio ukre na livadi je daleko daleko gori. A o groblju tenkova i bredlija na zaporožju da i ne pričam.

Sigurno imaju gubitke ali hajdemo vidjeti šta su postigli, to još uvijek ne znamo.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: RS/BiH

Moze li neko reci kad ce Rusi poceti napokon masovno da koriste kasetnu municiju ili je i to od tajkuna zabranjeno? Do kad misle da ratuju jednom rukom?

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3248

Napisano: 20 Okt 2023 15:36

ZalosnaSova ::Stojković, Srle993

Vas dvojica svaki svaku scenu ruskog gubitka dramatizujete kao Radoš Bajić 😄.
Čovek kada pogleda video sa linka vidi da nije uopšte tako dramatično.
Istina gube se vodila, gine se ali mislim da Rusi rade posao kako treba.
Ako u dogledno vreme okruže Avdivku biće to težak poraz za Ukrajinu. U propagandnoj sferi pre svega.


Moguce da malo dramim priznajem, delovalo mi je da su dosta veci gubici.
Zanimljivo da nema mnogo FPV snimaka, da ih to nisu Rusi bloknuli malo?

Dopuna: 20 Okt 2023 15:45

Ruski sistemi PVO oborili su 7 ukrajinskih aviona MiG-29, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023.....id=2418641

Tokom nedelje, prema podacima ministarstva, borbena avijacija i jedinice PVO uništile su 12 letelica, od kojih: 10 lovaca Mig-29 i dva Su-25, kao i dva helikoptera Mi-8 Vazduhoplovstva Ukrajine.

Pored toga, od 14. do 20. oktobra uništeno je 314 ukrajinskih bespilotnih letelica i presretnuto 35 projektila "hajmars", 5 operativno-taktičkih raketa, dve protivvazdušne rakete S-200 i 6 vođenih aviobombi JDAM.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 349 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 346 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Shilok, šumar bk2