Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2612

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5118
  • Gde živiš: Novi Sad

Navodno Leopard, mada šta god da je, na atome se raspalo.

https://x.com/narrative_hole/status/1715788285082026300?s=20

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2528

Marinka je vec sravnjena sa zemljom, kakvo tamo uporise postoji, kad gotovo cigle na cigli nema?
Daleko je to od nekog jakog uporista.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2022
  • Poruke: 169

Napisano: 21 Okt 2023 23:54

dragon986 ::

Sve što dolazi od Takera Karlsona uve proveri, čovek je "debil". Izjava Njulendove koju imaš i javno dostupnu glasi:



Такер Кларсон какав год да је, је данас једини извор слободних медија у Америци. Једини који сме нешто да каже против трансхуманистичко-ционистичке ''воке'' пропаганде. И као таквог га ценим макар некад и не био довољно професионалан, јер је ипак, за оне са којом пропагандом се НАТО екипа храни, новинарчина и по Wink

Dopuna: 21 Okt 2023 23:59

novator ::^srle

Hipotetski, izgubiti 30% ljudstva od 4 brigade, 50 tenkova, 50 bvp-a i 100 lakših oklopnih vozila samo da bi se okružio grad veličine Avdejevke (dakle bez zauzimanja samog mjesta) je ništa drugo do katastrofa ma kako se analitički sve ovo posmatralo.


Имаш ли какав доказ да је све то уништео у овој офанзиви, или причаш напамет?

Dopuna: 22 Okt 2023 0:01

ZalosnaSova ::Mislim da bi padom Avdivke došlo do sloma Ukrajine. I da bi nakon toga započeli pregovori.

Мржња код Украјинских јединица који све друге држе је толико велика, да кад не би могли да бомбардују олако Доњецк, морал би им страшно опао, тако да је сасвим могуће да си управу.

Једино је сигурно, ако Авдјевка падне, то ће значити лоше стање код Украјинаца, јер они ово сматрају за изузетно важно место. Без њега би се помирли са губитком донбаса, а онда можда и са другим територијама, то би био преседан.

offline
  • Pridružio: 23 Jul 2012
  • Poruke: 58

Pitanje za strucije i pametnije na folrumu : s obzirom da Rusima smeta logistika koju ima Ukrajna da li je moguce unistiti oldredjene delove pruge kao i mesta baziranja lokomotiva i tako suzavati logisticki raspored municije ii ljudstva jer lokomotive generalno ne mogu bas tako lako da se sakriju/krecu ,
takodjeda li je moguce unistiit mesta sa napajanjem i dizel snabdevanjem tako da se ukrajnski vozovi skoncentrisu na odredjene oblasti ?
Postoje 3 pravca iz Poljske ka Kjievu da li je nekako moguce smanjiti na dva ili jedan pravac i tako kontrolisati logistiku ?

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

maxim_von_burdengate ::Pitanje za strucije i pametnije na folrumu : s obzirom da Rusima smeta logistika koju ima Ukrajna da li je moguce unistiti oldredjene delove pruge kao i mesta baziranja lokomotiva i tako suzavati logisticki raspored municije ii ljudstva jer lokomotive generalno ne mogu bas tako lako da se sakriju/krecu ,
takodjeda li je moguce unistiit mesta sa napajanjem i dizel snabdevanjem tako da se ukrajnski vozovi skoncentrisu na odredjene oblasti ?
Postoje 3 pravca iz Poljske ka Kjievu da li je nekako moguce smanjiti na dva ili jedan pravac i tako kontrolisati logistiku ?

Ne smatram se baš stručnim Wink ali moje viđenje te teme je ovako.
Železničke pruge kao i čvorove je naravno moguće oštetiti/uništiti. Problem je što ih je relativno lako i popraviti i tu je razlog što se Rusi ne bave mnogo time. Za sužavanje opcija Ukrima za prebacivanje ljudi i materijala na frontove opcija bi bila uništavanje mostova (bar nekih) na Dnjepru, o čemu smo potrošili bar 100 strana ove i prethodne teme i nismo došli do pouzdanog odgovora zašto ih Rusi ne uništavaju osim pretpostavke da nameravaju da ih oni koriste kad dođe vreme.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2017
  • Poruke: 492

Bereven ::Ne vidim nužno poentu da operater zaključa metu a da je Lancet dovrši, ako je već operater u stanju sam da navede Lancet na nju. Hoću reći, ako je meta statična ili sporo se kreće iole umešni operater može Lancet da navede na specifični deo mete, na najslabiju njenu tačku konkretno, što je ključno za onesposobljavanje ili uništavanje.

U ovom automatskom modu kada se Lancet sam navede ne vidim garanciju da će naneti optimalnu štetu.
Svakako je unapređenje za sam sistem, samo mi nekako više dođe kao alternativa.


Poenta je da jedan operater istovremeno dovede recimo 10 dronova u sektor i samo kursorom zaključa 10 ciljeva i pritisne dugme uništi a ovi odrade sve ostalo sami, umesto da navodi svaki na cilj pojedinačno.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2591

Citat:
У 11:35, главни дизајнер Захаров каже „нема вештачке интелигенције у овом дрону, само алгоритми и доношење одлука – он га назива „софтверски дефинисаним оружјем“.

Napokon da neko stvari nazove pravim imenom. Sam nabudzeni naziv Artificial Intelligence je tu samo radi Vol Strita da se maznu pare. Ne kazem da u principu nije moguc ali ono sto se danas valja kao AI nije to. Posteno od ovog konstruktora.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 748

Јучерашња (21. октобар 2023. године) страна.уа пише да је руска војска почела да копа тунеле у правцу Авдејевке:

https://ctrana.news/news/448513-russkie-voennye-na.....ijami.html

Россияне начали рыть тоннели в направлении Авдеевки

(Руси су почели да копају (на руском се каже и рију) тунеле у правцу Авдејевке)

Россияне начали рыть тоннели в направлении Авдеевки. Таким образом ВС РФ пытаются подобраться поближе к украинским позициям.
Об этом сообщил представитель 110-й отдельной механизированной бригады, воюющий под Авдеевкой, Антон Коцуконь.

(Руси су почели да копају тунеле у правцу Авдејевке. На тај начин ОС РФ покушавају да се приближе ка украјинским позицијама.
О томе је саопштио представник, 110-те самосталне механизоване бригаде (УА), која ратује код Авдејевке, Антон Коцукоњ).


"То есть копают туннели поближе к нашим позициям, во-первых, с целью маскировки, а, во-вторых, чтобы где-то вынырнуть поближе к нашим позициям неожиданно", — рассказал Коцуконь.
Украинские разведчики зафиксировали использование россиянами роботизированных транспортных машин с дистанционным управлением.

("То јест копају тунеле ближе наших позиција, прво са циљем маскирања, а друго да би негде изронили близу наших позиција неочекивано", - рекао је Коцукоњ.
Украјински извиђачи су приметили да руси користе роботизоване транспортне машине са даљинским управљањем).


Коцуконь отмечает, что для россиян очень важно окружить и взять Авдеевку. Они там сосредоточили огромные силы и средства — минимум три кадровые бригады, подкрепленные подразделениями "Шторм Z".

(Коцукоњ примећује да је за русе врло важно да окруже и узму Авдејевку. Они су тамо концентрисали огромне снаге и средства - минимум три бригаде активне војске, појачане јединицама "Шторм Z").

Рибарова карта која показује приближавање руских снага ка Авдејевској Коксари:

https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/10/21/20231021.....errer=t.me

Јавио се и Андреј Билецки, командант 3. јуришне бригаде војске УА. Познат као некадашњи командант пука Азов. Рускојезички украјинац из Харкова, нациста од пре 2014. године.

https://ctrana.news/news/448507-ohromnaja-problema.....orlan.html

Российские дроны "Орлан" представляют "огромную проблему" для ВСУ.

(Руски дронови "Орлан" представљају "огроман проблем за ВСУ).

"По беспилотным системам оперативно-тактического класса россияне намного дальше нас. Я говорю во-первых о печально известном "Орлане". Это большая проблема для нас - это разные типы разведки, арткорректировка. Качественно глушить "Орлан" нам не удается", - заявил командир.
Дроны можно сбивать и ПВО, но у нас дефицит ракет, и тратить их на "Орланы", которых у России тысячи, на самом деле сложновато.

("По беспилотним системима оперативно-тактичке класе руси су значајно даље од нас. Ја говорим прво о тужно познатом "Орлану". То је велики проблем за нас - то су разни типови за извиђање, артиљерсијску корекцију. Квалитетно ометати "Орлан", ми не можемо", - изјавио је командант.
Дронове је могуће обарати и ПВО-ом, али ми имамо дефицит ракета, и трошити их на "Орлане", којих Русија има на хиљаде, практично је врло сложено).


По словам Билецкого, "Орланы" работают днем и ночью, иногда в полосе действия его бригады может "висеть" до 11 этих беспилотников.
"Это значит, что твоя артиллерия не работает. Что твое наступление на бронетехнике или сколько-нибудь серьезными группами, взводом, невозможно. Что ты не можешь подвозить БК, проводить инженерные работы, рыть капониры", - говорит Билецкий.

(По речима Билецког, "Орлани" лете и дању и ноћу, некада у зони дејства његове бригаде може да "виси" до 11 тих беспилотних летелица.
"То значи да твоја артиљерија не ради. Да твој напад са оклопним средствима или било-каквим озбиљним групама, водом, је немогућ. Да ти не можеш довести муницију, изводити инжењеријске радове, копати капонире", - говори Билецки).


По его словам, "Орлан" более эффективен, чем западные аналоги, а также украинский дрон "Лелека". "У него есть комплекс "Комета" - система позиционирования, ориентированная на спутники не только GPS и ГЛОНАСС, но и на китайские спутники. Ее побороть РЭБом чрезвычайно сложно. Давишь один - работает еще два, три, восемь", - заявил Билецкий.

(По његовим речима, "Орлан" је знатно ефективнији, него његови западни аналози, а такође и украјински дрон "Лелека". "Он (Орлан) има комплекс "Комета" - систем позиционирања, оријентисан на сателите, не само GPS и ГЛОНАСС, него и на кинеске сателите. Њу (Комету), оборити средствима за противелектронска дејства је ванредно сложено. Притискаш један, раде још два, три, осам", - изјавио је Билецки).

Што се тиче прогноза и оцена Билецког о трајању рата, има још један чланак:

https://ctrana.news/news/448506-armija-rf-ostajots.....khoty.html

Сила россиян, что они могут производить сами ВКС и артиллерию, они не зависят от циклов "дали - не дали".
Российская авиация начала получать большое количество управляемых боеприпасов, которые раньше не использовала и вынуждена была заходить в зону действия украинской ПВО. Теперь этого не происходит.

("Сила руса је да они могу да производе сами ваздушно-космичка средства и артиљерију, они не зависе од циклуса "дали су - нису дали".
Руска авијација је почела да добија велику количину навођених бомби, које раније није користила и била је принуђена да залази у зону дејства украјинске ПВО. Сада то не морају да раде).


"Сможем ли мы с 50-100 F-16 сравняться с российской авиационной группировкой? Не сможем. Сможем ли мы когда-нибудь сравняться по количеству стволов? По количеству бронетехники? Скорее всего не сможем", - заявил Билецкий.

("Смоћићемо ли ми са 50-100 F-16 да се поредимо са руском авијацијском групом? Нећемо. Да ли ћемо моћи некада да се поредимо по количини цеви? По колични оклопних средстава? Пре ће бити да не можемо", - изјавио је Билецки).

Главная проблема армии РФ - слабо обученные сухопутные войска. Также у россиян проблемы со связью и технической разведкой. Но, по словам Билецкого, пока "абсолютно не ощущается", что у России есть проблемы с мобилизационным ресурсом.

(Главни проблем армије РФ су слабо обучена копнена војска. Исто тако, руси имају проблема са везама и техничким извиђањем. Али, по речима Билецког, још се "апсолутно не осећа", да Русија има проблема са мобилизационим ресурсом).

"Если мы будем воевать необученными, плохо мотивированными частями против российских необученных, плохо мотивированных частей, то раньше или позже они нас переломают по элементарной причине - их просто больше", - добавил он.

("Ако ми наставимо да ратујемо са необученим, лоше мотивисаним јединицама против руских необучених, лоше мотивисаних јединица, то пре или касније ће они нас преломити по елементарном узроку - њих је просто више", додао је он).

Нашим военным стоит повысить качество боевой подготовки, тогда мы сможем компенсировать этот разрыв. При этом он рассказывает, что приходящее на фронт пополнение часто не умеет обращаться с оружием и не обладает элементарными навыками - даже такими, как накладывание себе повязки при ранении.

(Наша војска треба да подигне квалитет борбене припреме, тада ми можемо компензовати разлику. При том он каже да долазеће на фронт попуне често не умеју да користе оружје и немају елементарне навике, чак такве, као што је везивање себи завоја код рањавања).

Последња вест се тиче криминалних скандала у Украјинској армији у Дњепру, бившем Дњепропетровску:

https://ctrana.news/news/448542-v-dnepre-hosudarst.....ennym.html

Јуриј Уљшин, старији поручник из Беле Цркве код Кијева, ветеран рата од 2014. године, познатији као Грк, некадашњи припадник нацистичког пука тзв. Азова, и "Народни херој Украјине", по неслужбеним одликовањима од стране волонтера, је рекетирао четворицу војника са фронта на суму од 600.000 гривњи (15.000 евра). Ударио им је "таксу" за нормално пристизање новца на рачун. Уљшин је ухапшен од стране Државног бироа за истраге УА.

Командант украјинске 128. бригаде ТО (Дњепровска област), Александар Водоласки, је стављен у кућни притвор јер је још у марту 2022. године за потребе "одбране" конфисковао неке парцеле по граду Дњепру за потребе утврђивања.
Суде га за злоупотребу службеног положаја.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15096

Коридоре,

Ако треба да поновимо како раде АИ програми.

Имамо први део који се зове Машинско учење. У том процесу програм преко симулација или на основу анализе реалних ситуација сам учи како да решава одређени проблем.
На основу тога програм генерише фајл са стеченим искуствима.
Програм који се извршава на рачунару ради из помоћ фајла са искуством. Исти програм са различитим додатком може да игра шах као потпуни почетник или као првак света.
Такав програм обично нема опцију да учи, и за тим нема ни потребе. Он само извршава оно што је други програм раније научио.
И такав програм често може да се извршава и на обичном мобилном уређају.

Код обичних програма имамо алгоритме које је писао програмер, човек. И које други човек може да разуме. Код машинског учења ми немамо појма шта се налази у том софтверу. Не можемо да питамо програм зашто и како ради то што је научио. То је тренутно највећи проблем ове технологије

Везано за цитат који си поставио, ми не знамо на ком принципу ради наведени софтвер, али из горе наведеног можемо да видимо да и АИ софтвер може да уђе у ту дефиницију.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2591

Pisao sam vec na odgovarajucoj temi pa da ne ulazimo u diskusiju. Algoritam je u sustini "if then" (banalizujem ali tako je) a ML je "analiza ogromnog broja algoritama (recimo ponasanje vojske u ratu je algoritam) a output je...pogadjas, algoritam" jednostavno ML ne moze nauciti nesto sto mu nije dato u podacima a i da moze ne bi imao nacin da to "objasni" (to si ti takodje rekao, ne mozemo da pitamo) nama obicnim smrtnicima sem ako nije u formi algoritma. Za lancete je sasvim dovoljno 20ak linija koda, kao i za himars i storm shadow medjutim ako nekad Raytheon htjedne da podupla cijene himarsa samo ce reci "e ovaj ima AI" a u sustini nije nista drugaciji...
Nije bitno necu da otvaram polemiku.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 349 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 346 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Shilok, šumar bk2