Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2652

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19742

MinjaM ::Na snimku se vidi da vatra izbija na otvor za ulaz i izlaz komandira ili nisandzije?
Ne, iza njih, moze se lepo videti na ~1:00 na videu. Izbacivi panel (cetvrtasta ploca na levoj strani) fali, i nesto ostataka koji gore je palo okolo po kupoli, ali nema znaka da ima pozara iz odeljenja za posadu.



1 - luk komandira tenka, vidi se da je otvoren i da dim ne dolazi iz njega
2 - mesto gde je bio izbacivi panel, panel fali
3 - izbaceni ostaci municije na kupoli koji dogorevaju.

Za razliku od ovog slucaja, videli smo i primer pogotka FPV-a od pozadi u kupolu Leoparda 2A4, gde je kumulativni mlaz ocigledno probio vrata bunkera sa municijom, jer je dim izlazio i iz lukova komandira i nisandzije.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15099

Лео 2 има 15 граната у задњем делу куполе спремних за употребу, а осталих 27 стоји напред код возача.
Како смо видели у Сирији, ако дође до поготка у том делу такође лети купола.
У Украјини нисмо видели такве случајеве. Може бити да не носе резервну муницију, или је у мањем броју.

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35862
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Malo i Turci troše kerozin...

BOEING 737-700 AEWC TURAF42

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1679

^^^
MinjaM
Pa i nije bas, recimo ukoliko dobije pogodak sa boka, lijevo naprijed gdje je veca kolicina municije , i njemu leti kupola kao i T - seriji i ne samo kupola, sav ode u tri lijepe.

Dronovi kamikaze gadjaju zadnju policu za municiju jer to mjesto zasigurno mogu da probiju i zapale municiju i kao sto Bojank rece ukoliko posada ne zakrene kupolu moze doci do prenosa pozara na sam motor.
Meni nije jasno zasto npr. PTUR - Kornet juri bas zadnji dio kupole kada je npr. cak i Fagot u Kurdistanu otvarao Turske Leo2 sa boka.
I ukoliko se ne varam na snimuku proektil upravo dolazi sa lijeve strane, znaci operater je mogao da gadja gore navedeno mjesto i rekao bih cak da je lakse pogoditi nego zadnji dio kupole.

Meni jedino pada na pamet to, da ne "pakuju" granate u trup tenka vec samo na zadnju policu.

Sto se tice izbora pakovanja municije rekao bih da tu Leo2 ima prednost nad T serijama a dali je to prednost, veliko je pitanje, kada se u pola borbe ostane bez "dzebane".

Hebiga kompezacija u svemu.

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9436

Чланак о стању украјинске државе. А можда и полако блаћење Зеленског пред капитулацију.

Издвајам пар делова, прочитајте чланак свакако, није лоше.
https://time.com/6329188/ukraine-volodymyr-zelensky-interview/

+ Промена расположења ка Украјини и Зеленском у годину дана у Вашингтону

Лудница Shocked
Citat:The cold will also make military advances more difficult, locking down the front lines at least until the spring. But Zelensky has refused to accept that. “Freezing the war, to me, means losing it,” he says. Before the winter sets in, his aides warned me to expect major changes in their military strategy and a major shake-up in the President’s team. At least one minister would need to be fired, along with a senior general in charge of the counteroffensive, they said, to ensure accountability for Ukraine’s slow progress at the front. “We’re not moving forward,” says one of Zelensky’s close aides. Some front-line commanders, he continues, have begun refusing orders to advance, even when they came directly from the office of the President. “They just want to sit in the trenches and hold the line,” he says. “But we can’t win a war that way.”

When I raised these claims with a senior military officer, he said that some commanders have little choice in second-guessing orders from the top. At one point in early October, he said, the political leadership in Kyiv demanded an operation to “retake” the city of Horlivka, Surprised Surprised Surprised a strategic outpost in eastern Ukraine that the Russians have held and fiercely defended for nearly a decade. The answer came back in the form of a question: With what? “They don’t have the men or the weapons,” says the officer. “Where are the weapons? Where is the artillery? Where are the new recruits?”

In some branches of the military, the shortage of personnel has become even more dire than the deficit in arms and ammunition. One of Zelensky’s close aides tells me that even if the U.S. and its allies come through with all the weapons they have pledged, “we don’t have the men to use them.”

offline
  • Pridružio: 12 Sep 2023
  • Poruke: 31

MinjaM ::

Za razliku od ovog slucaja, videli smo i primer pogotka FPV-a od pozadi u kupolu Leoparda 2A4, gde je kumulativni mlaz ocigledno probio vrata bunkera sa municijom, jer je dim izlazio i iz lukova komandira i nisandzije.

Jedan od posade nema uniformu na ledjima , rekao bih da je sagorela... ali ponasnje Leoparda 2 kada dodje do penetracije oklopa je bolje nego kod T serije


Tenk je prokuvao 1/1. Bespotrebno je uopste raspravljati o tome.
Vidi se na video snimku lepo sve, ko hoce da vidi.
Dimi itekeko iz kupole pre samog kuvanja.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1679

^^^
Bullet
Hebiga zivot pise romane a rat izgleda i fantaziju, jer da sam u nekoj knjizi procitao ono sto vidjeh sa snimaka u ovom ratu, rekao bih da je pisac u najmanju ruku pretjerao da ne kazem slagao.

Mozda je bas u datom momentu , pogodtka u zadnju policu za municiju, ona vrata iz kupole bila otvorena te se pritisak i pozar prenjeo i na ostatak tenka.
P.S
Ne branim Leo2, jednostavno moramo i to uzeti kao mogucnost.
Jer kupola je upravo i konstruisana tako da se pozar ne prenese/pritisak ne prenese u odjeljenje sa posadaom.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19742

Napisano: 30 Okt 2023 21:37

Insan ::Meni nije jasno zasto npr. PTUR - Kornet juri bas zadnji dio kupole kada je npr. cak i Fagot u Kurdistanu otvarao Turske Leo2 sa boka. ...

Ne mozes da juris delove tenka sa POVR POVR lete u uslovno receno "kupi", tako da postoji oscilacija istih oko mesta gde se nisani. Zato uvek gledas da drzis krstic na centru mete, pa gde ode, bilo gde da pogodi bolje je nego da promasi, sto ima sanse da se desi ako pokusavas da gadjas specificne delove.
Isto vazi i za sva ostala orudja, "zlatno pravilo" je da gadjas centar mase (kod tenka i spreda i sa strane je otprilike spoj trupa i kupole), pa ga gde sudbina odvede.

Dopuna: 30 Okt 2023 21:41

Bullet ::...
Tenk je prokuvao 1/1. Bespotrebno je uopste raspravljati o tome.
Vidi se na video snimku lepo sve, ko hoce da vidi.
Dimi itekeko iz kupole pre samog kuvanja.


Prva stvar, to sto si zaokruzio plavim nije i ne moze biti komandirov luk.
Sudeci po originalnom snimku, poklopac komandirovog luka je u trenutku pogotka bio zatvoren, tako je tesko mogao dim da ide iz odeljenja za posadu (kupole).

offline
  • Pridružio: 21 Feb 2009
  • Poruke: 238

Evo sa druge teme,čini mi se da je pogodak bio u zadnji deo kupole.

https://t.me/boris_rozhin/102323

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19742

Napisano: 30 Okt 2023 21:51

MinjaM ::...
Jedan od posade nema uniformu na ledjima , rekao bih da je sagorela...

Mislim da je nagrabusio od ostataka municije koja gori na kupoli. U teoriji, po PS-u, ako je moguce posada treba da saceka (ako se dobro secam) jedan minut da ostaci municije izgore, a tek onda da napusta tenk, bas zbog toga ako su ostaci municije pali na poklopac ili u blizini luka. Ali u praksi, jbg, taj minut je previse ljudima...
Pricao sam davnih dana sa Amerom koji je bio u tenku kome se zapalila municija u bunkeru (na nekoj vezbi, koliko se secam bio je kvar elektricne instalacije koji je izazvao pozar), kaze da je bilo jezivo, zvuk kao da si u centru najgore oluje, a sedis i cekas da prodje taj minut i nadas se ca ce jedan inc (25.4mm) celika da izdrzi i da neces nadrljati. A to je bilo svega 10ak metaka, a kako kada je bunker pun i u ratu bolje i ne razmisljati.

Dopuna: 30 Okt 2023 22:00

krkalon ::Evo sa druge teme,čini mi se da je pogodak bio u zadnji deo kupole.

https://t.me/boris_rozhin/102323


To nije taj, onaj o kome raspravljamo je 2A5 (Strv 122), a ovoj na tvom snimkui je 2A4. Doduse spominjao sam ga, onaj sto je pogodjen sa (barem) 2 FPV-a, jedan otpozadi u kupolu, sa probojem vrata bunkera kumulativnim mlazom, drugi spreda u trup, negde u nivou luka vozaca.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 547 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 4 sakrivenih i 517 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, bbogdan, Bobrock1, bozo13, cavatina, dankisha, dekan.m, gasha, goflja76, JimmyNapoli, Kaplar2, ladro, loon123, milutin134, MiroslavD, nikoladim, repac, rodoljub, Srky Boy, styg, suton, vathra, Yellow Pinky