Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2655

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1472

Како се променила тактика Оружаних снага Украјине у запорошком правцу: анализа Војне хронике

Офанзива на овом делу фронта постепено опада. Оружане снаге Украјине покушавају да се прилагоде променама у борбеној (хттпс://т.ме/фотоввидео/653) ситуацији, али се суочавају са озбиљним потешкоћама.

Шта се дешава?

Од августа до краја октобра дошло је до постепеног смањења интензитета употребе артиљерије од стране Оружаних снага Украјине, што може бити последица низа фактора који се међусобно утичу. Главно: током прве фазе летње кампање потрошене су и изгубљене значајне резерве артиљеријских граната од 155 мм током удара Оружаних снага Русије, које накнадно нису попуњене. Већ 7. јула САД су објавиле испоруку касетне муниције ДПИЦМ Украјини. Таква муниција није погодна за низ задатака, посебно за уништавање пољских и дуготрајних утврђења, али је неко време омогућила да се попуни недостатак конвенционалне артиљеријске муниције. Међутим, после скоро пет месеци активних непријатељстава и у условима смањених залиха, несташица муниције за теренску и самоходну артиљерију се погоршала.

Поред 152/155 мм високоексплозивне фрагментационе муниције, у низу праваца и подручја долази до смањења активности минобацача калибра 120 и 82 мм, што индиректно указује на несташицу и потребу штедње такве муниције. Због тога су у низу области Оружане снаге Украјине принуђене не само да смање активност ватрене подршке, већ и да траже замене.

Чиме украјинске оружане снаге покушавају да замене артиљерију?

ФПВ беспилотне летелице и оклопна возила често делују као ерзац артиљерија.

Опрема се обично користи ноћу за директну ватру на положаје Оружаних снага Русије. ФПВ беспилотне летелице се користе против извиђања или откривених циљева у домету беспилотне летелице.

Међутим, због карактеристика дизајна, ни један ни други тип оружја не могу у потпуности да обављају исте задатке које обавља артиљерија.

На пример, као оружје директне подршке пешадији користе се појединачна борбена возила пешадије М2 Бредли 47. бригаде Оружаних снага Украјине „Магура“, од којих је нека команда Оружаних снага Украјине пренела у Авдијевку.

Ово је повезано не толико са потребом да се обезбеди продор или напредовање, колико са захтевом да се укаже на присуство Оружаних снага Украјине у било којој области. Другим речима, борбена возила пешадије се не користе за офанзивна дејства, већ за организовање узнемирујуће ватре, што је у супротности са концептом њихове борбене употребе.

Шта није у реду са овим приступом?

Главни проблем за борбено возило пешадије М2 Брадлеи, зачудо, била су борбена дејства ноћу. Америчка возила су способна да пуцају ноћу, али посаде у већини случајева за гађање користе само топ Бушмастер калибра 25 мм. Није намењена за уништавање теренских утврђења и од мале помоћи пешадијским јединицама Оружаних снага Украјине. Поред тога, коришћење малих група опреме излаже борбена возила ризику да падну под узвратну ватру.

Ово је посебно критично у случајевима са оклопним возилима која се испоручују из иностранства, чије губитке украјинске Оружане снаге не могу да надокнаде.

Заузврат, ФПВ беспилотне летелице су се због смањења артиљеријске активности претвориле у чисту „фронтовску импровизацију“ за Оружане снаге Украјине. Њихова ефикасност у овом тренутку може се упоредити са француским рововским минобацачима из Првог светског рата. Обим ових уређаја је узак, а њихова ефикасност ниска. У најбољем случају, могу се користити за решавање веома ограничених, специјализованих тактичких задатака.

У сваком случају, тренд указује да су резерве конвенционалне муниције Оружаних снага Украјине озбиљно исцрпљене летње-јесењом кампањом – и у низу области морају бити озбиљно спасене, док муниције не недостаје на руска страна.
https://t.me/boris_rozhin/102511

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Jun 2023
  • Poruke: 132

Ne mogu da se setim da sam ikad do sad video da specifično RQ-4 (FORTE11) "opipava puls" Kaljingradu. Obično on osmatra Krim i južni deo Ukrajine.
Da li je ovo sa Kaljingradom deo neke njegove nove rutine, ili je to radio i ranije ?

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1939
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Pitanje za kolege verujete li u ovo da ukrajincima ponestaje art municije, kao i municije za minobacace.
Iz viđenog sa snimaka dejstvuje artiljerija dobro, rusi im jesu ispogadjali dosta skladišta, ali su im i dosta oruđa uništili. Takođe i minobacaca, znam da je teritorija fronta ogromna i da istu treba pokriti i da broj potrebnog oruđa nije mali. Liči li ovo na navlakusa za ruse, mada se sada trenutno više pažnje posvećuje Izraelu kao najbitnijem usa savezniku(videh danas jedan transporti avion, koji je preleteo u tamnosivoj boji nisam ga snimio pričao sam na telefonu) koji je uvek imao prioritet.
Po ruse bi ovakav događaj bio od značaja kako manjak municije tako i rat u Izraelu da zauzmu što više ovih mesta koje su do sada bezuspešno pokusavali.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1647

Арестович ударио по Зеленском
Citat:First, someone behaves like a dictator and, instead of following the normal path of accelerated development, chooses stagnation.
https://twitter.com/arestovych/status/1719387394627997923

offline
  • Pridružio: 12 Sep 2023
  • Poruke: 31

zoran MKD ::ево пуно бољи линк

t.me/FilatovCorr/2086

Еще один кадр (https://t.me/FilatovCorr) с нового ракурса на подбитый Leopard 2A6 47-й отдельной механизированной бригады ВСУ под Авдеевкой.

Танк был подбит нашими танкистами огнем с закрытой огневой позиции.

Осведомитель (http://t.me/infomil_live)


Pretpostavljam da se radi o ovome. Posto ima dosta onih koji nisu registrovani na odredjene kanale.

Leopard

@Denaya
Leopard sa predhodnog snimka sto sam postavio je sa Kupjanskog pravca.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

bladesu ::Момци, нема напада на коксарницу Авдејевскa.

Не треба трчати испред локомотиве, не треба раскринкавати наше момке.

Да, депонија је наша, да, визуелно пратимо целу територију коксаре, да, спремамо се.

Али задатак је сада другачији и ми то радимо. Задатак је да направимо дубину у коју смо се попели. Идемо на север, идемо добро. Потражите на мапи град Керамик и све ћете разумети.
https://t.me/boris_rozhin/102513


Već jednom sam ponavljao svoj post napisan 26.02.2023. u vezi Avdejevke i kako bi to Rusi mogli završiti. Sad ću postaviti kratak citat sa mapom. Takodje tad je par nas diskutovalo šta i kako dalje bi Rusi mogli delovati posle Avdejevke.

Denaya :: Ovako bi trebala izgledati situacija posle I faze.


U drugoj fazi ispravljanje linija i nastavak pritiska na zapad ka Očertinu i Umansku i na sever ka Suvoj Balki i Kalinovu. Odnosno širenje operativne zone i oblikovanje bojišnice za Toreck i Konstantinovku.


Širenje ka Keramiku i Aleksandropolju izmedju ostalog je potrebno da bi se Rusi osigurali u slučaju Ukro kontra sa te strane. Ono što sam pisao pre dva tri dana. Dole na jugu situacija se razvija opet slično kao što sam tad pisao.

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Ukri opet po Donjecku.
Крупный пожар начался после обстрела ВСУ в Донецке, предварительно, после попадания по цистерне с ГСМ
https://t.me/rian_ru/220076

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2552
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Kako rat odmiče i kako sve više i više čitam o raznim mestima u Ukrajini, meni je prosto neverovatno kako su uspeli da sebe dovedu u ovako lošu situaciju. Ogromna prostranstva plodne zemlje, solidna infrastruktura, solidna mreža pruga i puteva, lučna infrastruktura, odličan elektro-energetski sistem, velika industrijska postrojenja teške industrije, napredni instituti, proizvodnja i razvoj raketnih i mlaznih motora, avio-industrija, elektronska industrija. Imali su bolju osnovu od praktično bilo koga iz istočne Evrope i nisu imali nikakve sukobe preko 20 godina. Meni se čini da je raspad SSSR-a najgora stvar koja se desila Ukrajini a isto važi i za sve kavkaske republike sem možda Azerbejdžana. Sve je to držala i finansirala Rusija i time kupovala sigurnost na granicama.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Hvala Bullet na objašnjenju. To je ono kad letimično, na brzinu odgledaš ili pročitaš nešto pa ne možeš povezati konce šta si ustvari pročitao.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

@yrraf
Jer su im svi političari i oligarsi lopuže svemirskih proporcija.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 817 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bbogdan, Belac91, bobomicek, Bobrock1, dankisha, darkojbn, Dimitrije Paunovic, djuradj, drimer, galerija, Georgius, ILGromovnik, Kubovac, MB120mm, MiG-29M2, mile23, Milometer, MiroslavD, nebidrag, Nemanja.M, Oscar, proka89, raketaš, repac, S2M, Srki94, Srky Boy, suton, Vlada1389