Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2681

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5119
  • Gde živiš: Novi Sad

+ Vathra

Evo ga i snimak. Očigledno je da je kvalitet dosta lošiji nego kod Lanceta (kamera, data link, drajver za motor mu stoji sa spoljnje strane Laughing )

https://x.com/tt12514/status/1720188132476301382?s=20

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Avg 2023
  • Poruke: 190

zdrebac ::

Imas objavu ruskog ministarstva odbrane gde priznaju ostecenje broda.
Postavio sam pre tog posta.



Треба сачекати снимке али из искуства знамо да кад признају да је нешто оштећено, то ”оштећење” изгледа овако:

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Šetnjica tunelima ispod koksare.

https://www.mycity.rs/must-login.png

Ako je bilo metla.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33810

+ Georgisu/Babaroga

A evo i snimka odozdo rezultati udara 18+
Arrow https://t.me/RVvoenkor/56100

Депутат Кучеренко от партии Тимошенко заявил, что в результате удара российской ракеты по церемонии награждения солдат и офицеров 128-й бригады ВСУ было убито 28 и ранено 53 человека.
Среди погибших были подполковники, майоры и капеллан бригады.
Одной из основных версий произошедшего является "наводка кого-то из своих" - якобы кто-то из ВСУшников работал на российские спецслужбы и слил информацию о мероприятии. Никаких доказательств этому пока не приводили в публичной плоскости.
В любом случае, отличная работа нашей разведки и наших ракетчиков.
Arrow https://t.me/boris_rozhin/102975

Nadam se da je boldovano dovoljno razumljivo da ne treba prevod

Сербский рэпер Милан Янкович побывал на Донбассе.
Arrow https://vk.com/video-50332460_456400248

offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 488

https://twitter.com/tt12514/status/1720943878088343938
38 FABovki je baceno na ukrajinske pozicije samo na Hersonskom pravcu.(ukrajnski izvor)
Ozbiljna glavobolja.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Da to nije prvo lebdece tepih bombardovanje u istoriji?
38 bombi i to FAB-500 u danu..

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

babaroga ::Denaya ::

+ Denaya mostobran



Denaya, moram da se umjesam sa komentarom, cisto da upozorim i na drugu stranu slike.



Ako si se umešao. Treba jedna zdrava diskusija da se objasne neke stvari. Pojedinac često ne može iskazati šta mu je sve na umu.

Citat:Mostobran je vec napravljen. Sama rijec mostobran znaci prostorija koju drzis na obali koju kontrolise protivnik, a sa ciljem da obezbjedis mjesto prelaska rijeke. Mostobran ne znaci da mora da ima most da bi bio mostobran. Mostobran znaci da moze da se organizuje prelazak vodene prepreke na tom mjestu jer ti kontrolises obe obale. I prelazak ne mora da bude pontonski most, moze da bude i skelski prelazak, ili splavovima. U stvari, ako se odluce za prelazak vecim snagama, i bice kombinacija svih sredstava, pocinje se camcima i motornim splavovima, onda skele a zavrsava sa mostom.

Ja pišem da je po meni na ovakvim mestima suludo stvarati mostobran. Nisam napisao niti mislim da Ukrajinci nemaju mostobran. Upravo ovo podebljano mi se ne uklapa. Ukri jesu prisutni sa obe strane reke, ali da li mogu organizovati uspešan nastavak prelaženja reka. Odnosno da li na tom mestu kod Krinki mogu stvoriti uslove za uspešno uspostavljenje pontonskih prelaza. Pošto smatram da su oni preduslov za neko dalje napredovanje većih razmera. Upravo zbog slabe propusne moći prelaza preko Dnjepra, Rusi su napustili levu obalu.
Citat:Dalje, kazes da je na ovakvim mjestima suludo praviti mostobran.
Pogledaj kartu ponovo. Pogledaj zonu koju su posjeli ukri. Idelana za odbranu. Jer je sticena sa sve tri strane, i sa fronta i sa bokova, vodenim preprekama.
To znaci da onda protivnik ne moze da koristi mehanizaciju da te ocisti odatle. Ne moze ni da napada frontalno, jer ima najmanje 15m siroku vodenu prepreku da predje prije nego sto moze da se razvije u napad. Tako da i sa manjim snagama mozes da drzis tu prostoriju, jer ni protivnik ne moze da angazuje velike snage i da te oduva odatle.


Vidi, ovde si se dotakao teme koju mnoge muči. Takav teren je od bivše brane pa sve dole do Kimburškog rta. Mnoštvo malih ili većih ostrva, ispresecani rukavcima, jezerima I nazovimo rekama koje se odvajaju od Dnjepra. U velikoj većini “čvrsto tlo” koje kontrolišu Rusi je odvojeno nekom vodenom preprekom od tih ostrva I močvara. Zbog toga je I Rusko prisustvo u tom prostranstvu, da se tako izrazim simbolično. Manje pešadijske grupice izvidjača I patrole. To su Ukri uvideli I počeli zaposedati taj prostor. Možemo reći da Ukrajinci imaju mostobrane sa leve obale Dnjepra već više meseci. Tako imamo sad situaciju da 90% tog prostora figurativno kontrolišu Ukrajinci. Znači Ukrajinci imaju jedan dugačak mostobran koji se proteže od Korsunke do ušća. Samo što na pojedinim delovima Ukro prisustvo je intenzivnije. Tako imamo situaciju kod dva mosta (drumski I zeleznički) I sad kod Krinki. Rusi od starta “tolerišu” to prisustvo I ne pokušavaju istisnuti neprijatelja iz tog područja. A razlog je najverovatnije upravo ono o čemu pišeš. Rusi ne žele da se vijaju pešadijskim grupama sa Ukrima u tom prostoru, već ih konstantno gadjaju artiljerijom I avijacijom.
Citat:Po meni, idelano mjesto da se pokusa napraviti osnovica za dalji napad nekad u buducnosti.
To sto je teren mocvaran, ili ima prepreka sirine 15 metara, to se rjesava inzinjerskom pripremom mjesta prelaska koju je moguce izvesti ako ima dovoljno vremena i ako pritisak neprijatelja nije stalan i veliki da ne mozes glave da dignes.



Problem za Ukre nastaje kad pokušaju izaći na “čvrsto tlo”. I o tome ja pišem. Kako tih 15-20m širine vodene prepreke ih štiti od neprijatelja, tako im pravi dodatne poteškoće da izadju na “čvrsto tlo”. Ukrajinci su dovoljno dugo sa leve strane Dnjepra na tim ostrvima, tako da su imali dovoljno vremena da sa čamcima prenesu odredjenu količinu MTS I naprave štekove za početne pešadijske akcije. Medjutim za nešto više, smatram da nije dovoljno. Za tako nešto ima trebaju pontonski prelaz preko Dnjepra I tih vodenih prepreka, dovoljne propusne moći da se snage sa leve strane Dnjepra snabdevaju svim potrebnim sredstvima. Od hrane, medicinske opreme, MTS do borbene tehnike.

Vratit ću se na Krinki. Ostrvo je delimično pošumljeno, sa dosta “golog” terena. Za neke inženjerske pripreme, sa neprijateljem koji je na puškomet, teško izvodljivo. Pa makar to radili I samo ljudi bez inženjerske tehnike. Tih 15m prepreke se lako savlada lansirnim mostom. Ali on prvo mora doći do mesta premošćavanja. A postaviti lansirni most a ne obezbediti pontonski ili skelski prelaz dovoljne propusne moći preko glavne prepreke Dnjepra je uzaludna rabota. O tome ja pišem. Ne idu uzalud Ukri uz železnički ili drumski most.

Zbog svega ovoga, moj stav je ako bude pravog forsiranja Dnjepra, da će to biti negde uzvodno od bivše brane. Područje nizvodno od brane, zbog svega dosad napisanog, mi ne deluje kao mesto gde je bi Ukrajinci mogli napraviti održivi mostobran sa osiguranim pontonskim prelazom. Pa čak ni uzvodno, jer Rusi poseduju oružja koja relativno lako mogu srušiti pontonski most. Tako da sam 90% mišljenja da “pravog” prelaza sa svom tehnikom, neće ni biti. Već ovakvi pokušaji pešadijom. Šta dobijaju I šta pokušavaju sa ovim, Ukrajinci znaju. Meni je veoma teško prokljuviti šta im je cilj.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3110
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Napisano: 05 Nov 2023 14:16

Ево слика брода







Dopuna: 05 Nov 2023 14:21

И посљедице оног несретног окупљања, 18+
https://t.me/DDGeopolitics/90482

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15103

На сателитским снимцима се не виде већа оштећења Асколда.
На снимцима са претходне стране се види да нешто гори у луци, али није брод на доку.
На снимку дејства се види како ПВО обара неке ракете, а како се види дим из луке, изгледа да су неке ракете прошле. Али дим је из луке, не са дока.

Руско МО наводе да је оштећен брод у сувом доку. То може бити оно што се види на снимку.

Тако да ако је Асколд био мета како Украјинци наводе, засад не личи да је погођен.
А нешто је пало на само бродоградилиште. Можда фрагменти оборене ракете, или су гађали још нешто у доку.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2014
  • Poruke: 209

Ukrajinci imaju velike probleme sa mobilizacijom. I Ukrajinska pravda potvrdila pricu.

---
UKRAJINI! Love siromašne sa sela, vojne pozive uručuju na POGREBIMA! Nema više ko da KRENE U RAT
https://www.kurir.rs/planeta/4281408/ukrajinska-pr.....u-ukrajini
(Kurir.rs/The Economist/The Times/Ukrainska pravda/Jutarnji list)

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 647 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 4 sakrivenih i 602 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, A.R.Chafee.Jr., Areal84, Ben Roj, bigfoot, bojan_t, Boris BM, ccoogg123, ceman, cenejac111, cifra, DonRumataEstorski, Faki-Valjevo, FOX, HogarStrashni, ivan1973, Kubovac, kuntalo, M1los, Marko Marković, Mcdado, milenko crazy north, MiroslavD, nemkea71, nenad81, pein, Prašinar, Prometeus, rajkoplje, repac, RJ, Srky Boy, stegonosa, strelac07, suton, uruk, vathra, vladulns, voja64, wizzardone