Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2694

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 12 Sep 2023
  • Poruke: 31

vk.com/video-50332460_456400333

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 752
  • Gde živiš: United Kingdom

bojank ::
Radili su studije, mogu da proizvedu do 120-150 tenkova godisnje ako im se sve podruznice (Santa Barbara, Grci itd) upregnu.. Ali onda nema nista od modernizacije i osposobljavanja postojecih. Tako da su cisto proizvodni kapaciteti priblizno isti (120 vs 120-150). Oba broja su pomalo sramota za Nemacku i Rusiju, kada se uporedi sa time koliko su radili '80ih.


Nemacke proizvodjaci tenkova su firme s dugogodisnjom tradiciom i rekao bih s prestizom, takve firme prave dugogodisnje strategije i planove.
I tu se sad postavlja pitanje- koliko je tenkova potrebno da proizvedu godisnje? Mislim da je i 150 godisnje previse, siguran sam da Rusija nece napasti NATO, a nakon ovog rata bit' ce poduzi mir. Stancati tenkove koji ce posle trunuti nema nikakvog smisla- najveca tragedija u vojskama siromasnih zemalja je upravo to sto nemaju novaca da dovoljno uloze u novu i kvalitetnu opremu, pa moraju odrzavati staru koja ih uglavnom dugorocno gledano vise kosta.

raketaš ::
Bogati kako to švabe proizvode tenkove , s čime griju peći za topljenje čelika, to je samo tako prebaciš gumbek sa plina na kameni ugljen, ili na solar. Daj malo oladi pa već 50 godina kupuju debele limove od sovjeta ili ukra iz Azova , sad se mogu slikat .

Nisam bas svatio sta si hteo reci, niti se razumem u debele limove niti znam sta je gumbek- no zakljucak je da ce Nemacka proizvodnja tenkova uskoro stati? Iz podataka koje su dostupne javnosti vidim da se tenkovi jos uvek proizvode i cak da se polako dize kapacitet.
Zamolio bih te kao strucnog saradnika i predstavnika MCM-a da pises malo razumljivije, ako je moguce i da ponudis neki ako ne moze bas opipljiv argument, onda neke brojke ili barem datum kad ce Nemacka proizvodnja tenkova stati.

zlaya011 ::
1. NATO "budžet" je ogroman broj odštampanih (ponekad i ne odštampanih već samo ukucanih u sistem) šarenih papirića. 2.Šta ti vredi što imaš pare da kupiš nešto što ne može da bude proizvedeno u količinama koje bi ti da kupiš?
3. Koja će to kompanija na zapadu investirati u nove proizvodne pogone za tenkove? 4. I gde bi našli obučenu radnu snagu za pokretanje proizvodnje u tim pogonima koje nemaju?


1. Ti papirici su jos uvek legalno sredstvo placanja u celom svetu, mislim da nema potrebe da se raspravljamo o tome i da sad postavljam kursnu listu.
2. Trik pitanje? Pretpostavljam da u tom slucaju za pocetak kupis sve ono sto je proizvedeno?
3. Ona koja dobije ugovor za to, ili ona kojoj ce se to dugorocno isplatiti (ako je uopste potrebno znatno povecavati proizvodnju tenkova).
4. Uvesti obucenu ili delomicno obucenu radnu snagu, obuciti radnu snagu, slati na kurseve, naci segrte (apprenticeship). Itd.

SVEVID. ::
I ja tako neki put razmišljam ali aj da kažemo da na primer možda dugujemo živote VVP-u što još nisu pale atomke...u stvari ukrajinci mogu da ga ljube gde oće što ih do sada nije izginulo par miliona jer zamislimo šta bi im neko kao staljin radio,tad ih je on ubijo i glađu a sad bi imao ozbiljnija oružija.

Nisam siguran da bi se VVP-u svidela ova tvoja poruka (a verovatno ni Rusima ni Ukrajincima).

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Krvava Devetka ::
1. Ti papirici su jos uvek legalno sredstvo placanja u celom svetu, mislim da nema potrebe da se raspravljamo o tome i da sad postavljam kursnu listu.
2. Trik pitanje? Pretpostavljam da u tom slucaju za pocetak kupis sve ono sto je proizvedeno?
3. Ona koja dobije ugovor za to, ili ona kojoj ce se to dugorocno isplatiti (ako je uopste potrebno znatno povecavati proizvodnju tenkova).
4. Uvesti obucenu ili delomicno obucenu radnu snagu, obuciti radnu snagu, slati na kurseve, naci segrte (apprenticeship). Itd.

1. i 2. Naravno da su legalno sredstvo i da imaju neku nominalnu vrednost ali ne rešavaju problem jer robe koju hoćeš da kupiš jednostavno nema u dovoljnim količinama i neće je ni biti u dogledno vreme.
Imali smo ovde postavljene zapadne prognoze kako će se povećavati proizvodnja 155mm municije pa i u njihovim najoptimističkijim prognozama će proizvodnju sa 100K godišnje povećati na 200K godišnje tek oko 2027. a priznat ćeš de je proizvodnja tenka malo kompleksnija nego proizvodnja granata.
Da kupiš sve Leo 2 koje Nemačka sada godišnje proizvodi videli smo da to traje 7 dana ukrajinske "kontraofanzive" ako imaju sreće, ako ih peh potera ostat će nemačka godišnja proizvodnja na gomili za "letnji dan do podne".
3.Nije trik pitanje već suština. Da bi kompanija gradila dodatne kapacitete treba da dobije dugoročne ugovore za proizvodnju kroz koju će joj se isplatiti uložena investicija u dodatne kapacitete i ostati dodatni profit. Izgradnja dodatnih proizvodnih pogona za proizvodnju tenkova traje najmanje godinu ako ne i dve. Šta ako Ukri ne izdrže još jednu godinu (a sve su prilike da neće) kome ćeš prodati dodatne tenkove sa te linije koju si izgradio?
4.Evo ja poslednjih 20tak godina živim u državi koja ima zapadni sistem ekonomije i prilično dobro znam koji im je najčešći profil radne snage.
Managers ,admins ,accountants ,lawyers ,personal trainers ,dog groomers.......i naravno još veća gomila ljudi bez ikakve kvalifikacije.
Šta misliš Koliko je vremena potrebno da od takvog “materijala” stvoriš konstruktore borbenih sistema , sposobne pogonske inžinjere ,vrhunske metalo-strugare ,vrhunske varioce visoko legiranih čelika………?
Kursevi i apprenticeships ti to ne stvaraju već ti samo daju ljude koji su sposobni da kroz par godina radnog iskustva koje će provesti uz takve stručne kadrove jednom i oni to postanu.

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2553
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Ajde da stvarno prestanemo da makar ovde prodajemo propagandističku glupost o "izgladnjivanju Ukrajine". Holodomor je kombinacija nekoliko faktora, nekoliko uzastopnih loših žetvi, kolektivizacije poljoprivrede, eksperimentisanja sa nekim novim poljoprivrednim praksama, sankcijama kojima je SSSR bio izložen i sve to u kombinaciji sa lošim upravljanjem resursima od strane komunističke partije. Glad nije namerno izazvana a zasigurno nije bila usmerena protiv Ukrajine. Podjednako su bili pogođeni svi delovi SSSR-a koji su proizvođači žitarica, pa je podjednako stradala južna Rusija i Kazahstan. Dobar deo onih koji su ponajviše odgovorni za isti nisu uopšte bili etnički Rusi i apsolutno nema dokaza da je postojala ikakva namera da se targetira Ukrajina. Cela priča je još jedna klasična podmetačina izvrtanja istorijskih činjenica u funkciji dnevne politike.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Sančo :: Da gospoda u Kremlju ima m..a mogla bi “partnerima” da zakuva istu čorbu kao što su njima “partneri” skuvali u Ukrajini
Ali to se neće desiti. Još uvek se Rusija nada i želi dogovor sa “partnerima” oko mirovnih pregovora sa Zapadom oko Ukrajine dok ovi isporučuje oružije koje roka po Rusiji
Jednom rečju radi se o nemoći


Да се испостави да су господа из Кремља својим посредним каналима отворила “партнерима” актуелни фронт на Блисkom истоку, онда би се писало, “уа, види шта урадише Палестинцима, уааа”.

Некима се никада не може угодити.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

https://t.me/i20028843/155724
☄️☄️☄️Kupyansk direction
Situation at 8:00

🔴 As I reported yesterday, the enemy confirms that since yesterday our army has been conducting large-scale offensive operations on the northern flank of the Kupyansky direction.

🔴 At these moments our army continues to attack Sinkovka and Pervomaiskoye. The offensive is actively supported by artillery, MLRS and aerospace forces. There is progress. According to preliminary data, the boys entered the northern part of Sinkovka, right in the village there is a battle going on. At Pervomaisky we reached the outskirts of the village. The movement is large scale.

🔴 More than 15 enemy strongholds were captured yesterday. The advance in some areas was more than a kilometre

We are working and waiting for positive news☄️☄️☄️

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 971

zlaya011 ::
1. i 2. Naravno da su legalno sredstvo i da imaju neku nominalnu vrednost ali ne rešavaju problem jer robe koju hoćeš da kupiš jednostavno nema u dovoljnim količinama i neće je ni biti u dogledno vreme.


Složio bih se sa ovim. Pare nisu problem, proizvodnja je problem. Može i taj problem da se otkloni u nekom vremenskom roku ako baš zagusti pod sopstvenim dupetom, ali očigledno stvari nisu još uvek došle dotle i može da se tera sa mirnodopskom proizvodnjom koja ima prilično vidljive limite.

Dobar primer je Poljska, gde kad pogledaš šta su sve kao fol naručili u poslednjih 4-5 godina, pomisliš da će uskoro da budu bolje opremljeni nego sve evropske članice NATO zajedno, uključujući Tursku. U stvarnosti, te turbo-mega porudžbine će pristizati u narednih 15 godina a čak i tim tempom je veoma diskutabilno da li Poljska sve to može da plati, tako da je gotovo izvesno da će biti velikih korekcija u količinama samo što se te korekcije neće objavljivati na sva zvona kao što se objavljuju inicijalne porudžbine.

Danas je sve PR i marketing, pa tako i porudžbine vojne opreme. Uvek treba gledati šta je kraju isporučeno, kada je isporučeno i u kojim količinama. Inicijalno će to uvek da bude osamsto najmodernijih tenkova i petsto najmodernijih aviona, ima se može se.

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 624

Teško je ukropima u Avdijevci:
https://odysee.com/@HistoryLegends:6/russian-armored-columns-steamroll-2:d

offline
  • Pridružio: 21 Feb 2021
  • Poruke: 79

breakingdefense.com/2023/05/germany-buys-1.....ine/?amp=1
Ovde se lepo kaže da ce 18 novih tenkova isporučiti tek 2026 znaci od tih navodno 120 novih tenkova godišnje nema apsolutno nikakve šanse

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1971

Мало бркате појмове. Бојан је написао да по неким истраживањима они имају потенцијал да праве 120 тенкова, а не да тренутно праве 120 тенкова.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 751 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 8 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, ArchaBasha, Batinas, bobomicek, Bobrock1, bojcistv, cavatina, Dannyboy, Djokkinen, djuradj, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragan_mig31, drimer, gomago, havoc995, ILGromovnik, Istman, Još malo pa deda, Klecaviks, kovac9mm, Krvava Devetka, Kubovac, mackenzie, maiden6657, Marko Marković, menges, mgolub, milenko crazy north, nebkv, Nobunaga, Panter, panzerwaffe, Parker, Petarvu, Romibrat, savaskytec, sombrero, Stefan M, StefanNBG90, stegonosa, strelac07, Tvrtko I, vaso1, vathra, Wiesel092, YugoSlav, šumar bk2, Čivi