Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2718

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Vrlo široka tema je sanitetsko obezbeđenje, usko specijalizovana no da ne ugušimo temu ali i damo neke paralele. Pomene se JNA, tu je sanitetsko obezbeđenje počinjalo etapno i to na bolničarem na nivou voda sa bolničarem potom četnim bolničarem, nosiocima povređenih i obolelih, dalje nivo bataljona gde obavezno postojao lekar i tu je formirana sanitetska stanica sa dve funkcije, trijažna i evakuaciona funkcija. Odatle ide transport „od sebe“ ka višim stanicama puk/brigada/divizija. Transport se obavlja formacijskim vozilima te sredstvima iz popisa često adaptiranim za tu namenu te i verikalnim, helikopterskim transportom, Sredstva su nenaoružana i vidno obeležena tako da su jasno vidljiva i sa zemlje i iz vazduha. Postojale su norme koliko pukovske i više stanice moraju biti udaljene od prednjeg kraja u zavisnosti da li se radi o napadu i odbrani. Ozbiljan sistem u sistemu.
Ukrajinski slučaj je prvo odustvo elemenata sanitetske službe na nivou vod četa. Izvlačenje je prepušteno saborcima i reagovanju bukvalno od slučaja do slučaja i nažalost bukvalno dobroj volji saboraca. Udaljenost do stanica trijaže i evakuacije je uvećana a same linije izvlačenja su pod udarima dronova, koje se izvodi bez bilo kakvih formacijskih vozilia. Skoro po pravilu izvlačenje ranjenih je sa neoklopljenim ili oklopljenim borbenim vozilom bez sanitetskih oznaka što je prosto mamac za PO grupe i operatere dronova. Sama služba je opterećena manjkom stalno zaposlenih kadrova od ranije i što većim preusmeravanjem p/o na civilni sistem koji vrlo često nema ni stručne ni fizičke mogućnosti da adekvatno zbrine sve kada se radi o većem broju povređenih u dužem vremenskom periodu. Vertikalni transport je moguć tek negde jako duboko u pozadini desetinama možda i stotinak kilometara dalje nego što je to uobičajeno. Vrlo dehumanizovan rat gde bitniji video zapis nego bilo šta drugo. Jednostavno, zanemarivanje jednog bitnog segmenta razmišljanjem "brzo će mo to sredmo a ako zapne eto civila" daje katastrofalne rezultate a jedini bizns koji trenutno cveta u UKR, pa znate i sami...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Jan 2011
  • Poruke: 231

@ccoogg123
@Georgius

Mi u Hercegovini imamo isto vjerovanje, da djecu rođenu u posteljici neće metak, da ih štite vile i neke više sile, te da ih je skoro nemoguće pogubiti.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1123

Ko Vuk Draskovic Mr. Green

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1723291817792209106

GP":..........I pored svih tih gubitaka, Rusi su jutros ušli u selo Stepove"

Više twitera to potvrduje.

online
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25583

Off je al da vi eeknem pa brišite..
Dršković je rođen u Banatu u selu Međa na Rumunskoj granici gde sam i ja rođen.
Hercegovac je po poreklu roditelja.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3699

voja64 ::Off je al da vi eeknem pa brišite..
Dršković je rođen u Banatu u selu Međa na Rumunskoj granici gde sam i ja rođen.
Hercegovac je po poreklu roditelja.

Ја се тиме не бих хвалио. Мене је срамота што сам рођен на истој планети као он.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

Gargantua ::
Ukrajinski slučaj je prvo odustvo elemenata sanitetske službe na nivou vod četa.

Sovjetsko nasledje, kao i kod Rusa, u MS ceti su imali samo jednog bolnicara, a on je po nivou kvalifikacija (koliko sam ja uspeo da saznam) bio na nivou vodnih iz JNA.
Generalno, kod Sovjeta i naslednika ceta (a ranije i bataljon) je ogoljena do kraja, i ne moze da funkcionise cak i krace vreme bez podrske bataljona. Nije samo problem u medicinskom delu, MS ceta nema ni jedno motorno vozilo osim svojih BTR/BMP, sto dovodi do problema, pa se (u boljem slucaju) koriste razna civilna vozila i (u gorem) se zloupotrebljavaju razna vozila sa bataljonskom nivoa za nenamenske svrhe (ima snimak gde Rusi voze municiju u radio-kamionu i kamionu-kuhinji, snimak gde ukrajinci koriste sanitetsko vozilo za transport naoruzanja itd). Cak i na bataljonskom nivou transportna komponenta je u svakom pogledu slaba i zakrzljala u odnosu na to sa cime treba da se "bori" i koliko je m/v i transportnih kapaciteta potrebno.

U JNA je, kao sto si primetio, to bilo znatno vise decentralizovano i cete/bataljoni znatno opremljenije da makar delimicno pruze prvu pomoc.

Citat:
...Jednostavno, zanemarivanje jednog bitnog segmenta razmišljanjem "brzo će mo to sredmo a ako zapne eto civila" daje katastrofalne rezultate a jedini bizns koji trenutno cveta u UKR, pa znate i sami...

Opet, sovjetsko nasledje, ideja je bila da se gradjanska odbrana (jer - ratuje cela drzava i svaki njen segment bese parola...) masovno ukljuci u zbrinjavanje ranjenika u "velikom" ratu. A sada se ratuje prakticno kao u "velikom" ratu, a zemlja (Rusija, ali dobrim delom i Ukrajina) zivi kao da je u miru.

PS. Nazalost, sumnjam da bi i jednoj strani predstavljalo problem da gadja jasno obelezena bolnicka vozila, videli smo fotke vise takvih jasno obelezenih vozila koja su pogodjena, sa obe strane.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Bobrock1 ::https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1723291817792209106

GP":..........I pored svih tih gubitaka, Rusi su jutros ušli u selo Stepove"

Više twitera to potvrduje.

i ovaj zadnji video koji si objavio to potvrđuje.
video je geolociran u selu, ruski vojnici se prebacuju između ruševina i onda dolazi Bredli koji praši po njima iz topa. U jednom trenutku i ukrajinski dron ulijeće u podrum u kojem su ruski vojnici.

pošto je taj video star bar dva dana, a cijelo selo ima 30-tak kuća, pretpostavljam da je sada već potpuno pod kontrolom Rusa.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

slonic_tonic ::
............
pošto je taj video star bar dva dana, a cijelo selo ima 30-tak kuća, pretpostavljam da je sada već potpuno pod kontrolom Rusa.


Ovde se vidi, kako opasno oružje su BPL. Ruje ne bi trebali da šalju oklop ako nemaju ništa da njih zaštite od malih BPL. Treba više izvidjanja pozadine, elektr. ometanja.. barem nešto robotiziranog oklopa, da se razotkrije ekipe BPl ukra, artiljerije........... Ovako neče iči na duži perijod. Težko je posmatrat te snimke, jer se samo nastavlja priča koja ide od ukro ofanzive. No, sada to rade iste gluposti ruje. Nije mi jasno, zašto to ruje isto rade. Biče puno poginulih i osakačenih. Rješenje je puno više robotiziranih platformi na zemlji i u vazduhu, trupna PVO.... Ako več neče da se Avidjevka poravna avijacijom i raketama.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

MinjaM ::Da li postoje neki relevantni podaci o Ruskim gubitcima (poginuli) za ovih 650 dana borbi ?
Najbolji podaci koje imamo je po broju objavljenih umrlica po drustvenim mrezama, oko 25000. Znaci da je to neki minimum (jer cak i danas nece svi objaviti umrlicu na internetu).
Koliki su tacni gubitci nisam siguran da iko van MORF zna, a mnoge procene su cisto sarlatanstvo.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 685 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 6 sakrivenih i 634 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, bojank, Bubimir, DH, Dorcolac, draganca, draggan, Excalibur13, HogarStrashni, HrcAk47, Istman, kikisp, kokodakalo, kovac9mm, kubura91, kybonacci, M1los, Mendonca, menges, mercedesamg, Metanoja, mgolub, milenko crazy north, mnn2, mushroom, naki011, nebojsag, Petarvu, pristinski korpus, rovac, ruso, Silence, stegonosa, StepskiVuk, tubular, Tvrtko I, Vlad000, voja64, Volkhov-M, Wiesel092, wolverined4, xoxxvelja, Zimbabwe, šumar bk2, Čivi