Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2770

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

babaroga ::Slazem se, ali moji podaci koje sam naveo gore su iz 1944. Mjerili inzinjerci 2 ukrajinskog fronta. Mr. Green


Aли 1944. је следећа брана у граду Запорожју узводно била капут (даље узводно нисам ни ишао са тражењем података). Тако да је опет другачија ситуација него данас.

Citat:Ali, sto rece @voja, sve do 3 m/s nema neki veliki uticaj na brzinu prevozenja, razlike su po pet minuta za pola metra u sekundi

Не спорим.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25584

https://tvfront.rs/da-li-se-ukrajina-sprema-za-pre.....u-za-krim/

Kandar nismo jedini koji prate deo fronta oko Dnjepra i nismo ni mi odlutali a po ovoj podeliukrainci su prošli kroz faze 1 i 2 sa manjim snagama i delimično započeli fazu 4 i dalje nema napretka...
Neosporno je da su zaglavili i da nemogu dalje u forsiranje a nazad ih čeka zelja sa svilenim gajtanom.
Kad spomenusmo led ,da i tu reknem da će on da bude jednako na polzu i jednoj i drugoj strani ali i u + onom ko ima jači PVO i avijaciju da pokriva reku a o sredstvima za POB da i ne divanimO.
Ćeraće se ovde još dok jedna strana ne iskrvari ili nekim čudom/prevratom il sl ne stigne komanda STOJ...
Dotle,ko živ-ko rahmetli..na opštu žalost čovečanstva i slovenstva u celini ako ga ima ovde..
PS
Gargantua
Tabele ako ti nije problem udeni na temi o pontonima jer sam ja svoje pravilo o prelazima davno pozajmio i ostao brez njega a rekao bi da je sve od tuda ili iz inžinjerijskog TT Priručnika .

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Хроника специјалне војне операције
за 22.11.2023

Главни догађаји тог дана одвијали су се у Авдејевском сектору, где су руске трупе, као резултат изненадног напада, заузеле нове положаје у индустријској зони Јасиноват на јужном крилу. Непријатељ је одбачен, али треба очекивати покушаје враћања изгубљених позиција од стране Оружаних снага Украјине.

У рејону Горловке, непријатељ је са неколико пешадијских јединица напао према Мајорску, вршећи снажне извиђање. Међутим, без покривања оклопних возила, офанзива је заустављена, а украјинске формације су се вратиле на првобитне положаје са губицима.

На Херсонском правцу, непријатељ и даље држи мостобран у центру села Кринкија на левој обали Дњепра. Упркос активном ватреном удару авијације и артиљерије, Оружане снаге Украјине, трпећи велике губитке у људству, држе своје позиције у насељеном подручју. Истовремено, руски борци су успели да погоде непријатељско особље на десној обали које се спремало за пребацивање у село.
https://t.me/rybar/54411

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Ne znam babarogo, možda je sve to zaista tako ma ja i dalje nisam ubeđen. A ovo jednostavno ne vidimo isto:
babaroga ::Ovdje da naglasim da ovaj mostobran ima dovljno prostora da se jedna bigada prebaci i razvije za napad u prvom esalonu, i da druga predje i podrzi na pravcima gdje napad prolazi. Sest, sedam bataljona, na sest kilometara fronta, dubine 2,5 km, sve po PSu.
...
Kad smo kod terena, pogotovu u medjurijecju, nista to nije tako strasno, Gledao sam na Google earth to medjurijecje, historijske slike zadnjih dvadesetak godina, u raznim godisnjim dobima, ni na jednoj slici ni jedno ostrvo nije poplavljeno. Izgleda da je to cvrst teren. I bice jos cvrsci kad smrzne.

Meni tako ne izgleda. Meni je to sve neupotrebljivi ševar, sve to oko "reka" Krinke i Konke. Kroz taj ševar, pesak i blato teško je proterati oklop ali jako je zgodno da sakrije koju stotinicu lako opremljenih ljudi, IDG. Da tamo ima upotrebljivog tla neko bi nekad makar jednu sojenicu ili daču posadio negde. A nema. Niti jedne. I tu se najviše ne slažemo. Tebi to čini dubinu mostobrana od 2.5km, a meni je to 2km prepreke plus 0.5km mostobrana.
Ne ide mi u glavu da bi neko trpao brigadu ili dve na prostor iz kog postoje samo dva tesna izlaza. Naročito ne ako bi kontekst bio spajanje sa pravcem od Zaporožja. Potencijalne tačke susreta na daljini od 150-200km?! Malo bi im bilo i pet brigada odavde. U tom scenariju ne pije mi vodu nijedan desant nizvodno od linije Berislav-Kahovka, pa čak i linije Dudčani-Velika Lepetiha.
Jedino što mi deluje moguće, a i to u perspektivi (kada stignu avioni i kamioni), jeste da se napravi nekoliko ovakvih "mostobrana", nizvodno. Da odatle rade prepade, ugrožavaju ruske linije snabdevanja i da u nekom momentu, bliže Hersonu, naprave pravi mostobran i pravi desant i da krenu dole, na Skadovsk, i da odseku sve tamo do ušća. To bi im bio maksimum.

Mada mi je i to nerealno bez prevlasti u vazduhu. Čini mi se da bi prošli mnogo gore nego Rusi kod Belogorovke, kad su ono hteli preći S. Donjec.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7141

Ni meni nije jasno kako ce barem bez nekakve gerilske avijacije svedskog tipa + eselonirane PVO da prave mostobran preko Dnjepra ili preko bilo cega. Koliko se ovdje na forumu poruka napisalo upravo o PVO koja treba da radi u ovakvim, priblizno ukrajinskim uslovima radi omogucavanja prezivljavanja KoVa pod udarima zna se cije avijacije. I VSU valjda citavo ovo vrijeme treba da razmislja o prezivljavanju i drzanju linija. Svaka cast sto se osjecaju dovoljno spremnim za pokrete ka ruskim linijama. Cak i preko vodene prepreke.
Mozda im stignu F 16 sa placenickim posadama radi nekakvog pokrivanja mostobrana. Ali opet i pored F 16 to bi opet bila velika koncentracija vozila.
Kakav je status bataljona Abramsa koji treba da stignu. Mada su oni vise za to da brane koridor kod Avdejevke. Uz asistenciju Bredlija. Tu bi se i AMX 10RC isplatio.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1971

"Изделије 305, расточило маринце осу на левој обали Дњепра.."

Добар снимак. Показује како са једним дроном руси надгледају читаво село и практично читав "мостобран".

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

@pein

Bolje da nisu nadomjestali sa kasetnom municijom a vidimo i zasto. Ukrima je bilo zabavno dok su istresali po Rusima sad vise nije smijesno a bice samo gore. Gledao sam americke kasetne (ne znam koje su mozda su manje neke) ali ove ruske djeluju zastrasujuce.

Ukri su trebali da kazu "a ne hvala" za kasetne...sad je kasno. I mi smo 90ih bili u konfliktu sa nato pa nismo cackali cak i gdje smo mogli jer bi odgovor bio nesrazmjerno zaheban.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

hvala @kunktator,

sve je ovo sto pisem teorija, i pretpostavke, koje pokusavam poduprijeti nekim logickim razmisljanjem.

I sam kazes da su ukri izasli na cvrsto, na sektoru sela Krinki. Znaci, presli su los teren.

Kad im treba oklop? Skorasnja dejstva i jedne i druge strane pokazala su da oklop jako lose prolazi u napadu na utvrdjenu odbranu zasicenu PO sredstvima, minama i zujalicama. Obe strane su presle na pjesadijske napade manjim grupama i lagano grickanje linija odbrane protivnika. Tacku po tacku. Kod Avdejevke vidimo da Rusi uspjesno manevrisu snagama u napadu, pomjerajuci tacku pritiska, vjerovatno u skladu sa pomjeranjem snaga branioca.

Znaci, oklop ne treba, tj ne moze da se koristi uspjesno dok se ne prosiri mostobran. Dotad ce da odradi pjesadija. Oklop se prebacuje kad se u zavrsnoj fazi krene u operativni napad i probijanje fronta. Ako se krene. Oklop ti treba kad se (i ako se) izbije u operativni prostor iza linija odbrane.

Ne znam da li si me razumio dobro. Ja govorim o dvije brigade u prvom napadnom talasu, sa iskljucivim zadatkom da prodube i prosire mostobran, a ne da sa dvije brigade prodru 150 km duboko. Te brigade ce svakako izgoriti sireci mostobran. Izgorice mozda i vise od dvije brigade, zavisi od ruskog otpora.

Za dublje prodore trebaju novi esaloni i mnogo vise od dvije brigade.

Naravno, po iskustvima sa Rabotina i Staromajosrska, Rusi su prejaki u odbrani. Tako da ako ukri pokusaju nece im biti lako, sanse su im velike da produ isto ili gore nego dosada.

Ali realno koja je druga opcija preostala ukrima?

Evo, u ovom vojinom postu covjek iznosi podatke o ozbiljnim pripremama ukro inzinjerije. 3,000 inzinjeraca na okupu je inzinjerski puk. To je ozbiljna ekipa koja moze bez peoblema da odradi ovo o cemu pisem. Da brzo dovede te dvije brigade na drugu obalu, u Krinki, i da ih podrzi dok pokusavaju da odbace Ruse.

Naravno sve ovo je hipotetika. Ja samo pokusavam da sa vojnog aspekta racionalizujem ogromne napore koje ukri ulazu ovdje, i kod Antonovskog mosta. I da kazem da imaju uspjeha. KOji Rusi ne priznaju, ali uspjeh je tu. Uzeli su mostobran, i Rusi nisu u stanju da ih nabace nazad na rijeku.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33815

Koridor aj što je municija problem ukrima pa nadomešćuju sa kasetnom no što su problem i kladična vučna i samohodna arta izvršio je Lancet genocid nad istima mislim da je stradalo 150 M777 +/- verovatno je pola za otpis pola ako se izvuče da se pokrpi. D30 kod ukra nisam video poodavno L119 je bilo nešto snimaka oko Bahmuta i posle tajac Gvozdika je dosta letos stradalo, tako da je bilo daj im kasetnu pokriju veće područje.
A rusi krljaju aviobombe kasetne to je level veći od pvoga što ukri imaju.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5303

Pratim ovu diskusiju o forsiranju Dnjepra i mostobranu , nemam veze s inžinjerijom, osim što mi je otac predavao taktiku na vojnoj akademiji i taktiku roda na akademiji u Karlovcu, pa sam ko klinac upijao znanje špijunirajući po njegovom kabinetu i radnoj sobi.

Babaroga ovo dobro govori , opasno je to , ali na taj naćin rusi bar znaju gdi su ukrajinske elitne snage, i drže ih pod kontrolom , doziranjem hrane municije i ljudstva koje puste preko rijeke.

Stvar može krenuti po zlu ako se u jednoj maglovitoj noći pokrene ta akcija i slučajno te noći 50 zrakoplova sa američkim posadama izvrši prebaziranje iz Poljske u Ukrajinu.

Neću dalje jer vidim bljesak, munje, u toj magli.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 388 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 380 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, kovac9mm, M1los, MilosKop, Ognjen D., S-lash, TeodorSan, šumar bk2