Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2771

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 971

babaroga ::
Ali realno koja je druga opcija preostala ukrima?


To ne zavisi od njih nego od NATO štaba. Ako tamo procene da je vreme da kontraofanziva stane, te da krene sakupljanje studenata i svega što još nije mobilisano, pa da ih se pošalje na onu čuvenu obuku i na proleće ponovo baci na minska polja uz neku limitiranu vazdušnu podršku, onda će tako i biti. Ukrajinci će stati sa probijanjem i krenuti da se spremaju za proleće, a u međuvremenu će da sipaju koliko mogu po ruskoj pozadini, crnomorskoj floti itd.

Ako, pak, NATO štab proceni da je došlo vreme za pregovore ali pre toga treba spržiti još par brigada u pokušaju da se mostobran malo proširi i zatim koristi kao adut u tim pregovorima, onda će Ukrajinci tako da urade. Pa ako uspeju, koristiće taj mostobran u pregovorima a ako izginu uzalud onda ga neće koristiti. NATO ekipi ni iz džepa ni u džep.

U neko iznenadno prebacivanje par oklopnih brigada uz podršku tajno pripremljenih eskadrila F-16 ne verujem. Ne zbog toga što su na drugoj strani Rusi već zbog toga što smo od početka ovog rata videli okruglno nula takvih operacija koje su bile uspešne protiv iole organizovane odbrane. Čak i one neuspešne se mogu nabrojati na prste, a sve do jedne su završile katastrofalno po one koji su pokušavali.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

babaroga ::sve je ovo sto pisem teorija, i pretpostavke, koje pokusavam poduprijeti nekim logickim razmisljanjem.
,,,
Naravno sve ovo je hipotetika. Ja samo pokusavam da sa vojnog aspekta racionalizujem ogromne napore koje ukri ulazu ovdje, i kod Antonovskog mosta. I da kazem da imaju uspjeha. KOji Rusi ne priznaju, ali uspjeh je tu. Uzeli su mostobran, i Rusi nisu u stanju da ih nabace nazad na rijeku.

Ne sporim ja ni teoriju ni racionalizaciju. Sve si tu u pravu. Samo nam se pretpostavke razlikuju.
Ti pretpostavljaš da je formiran mostobran s kojeg će u nekom momentu krenuti napadna operacija.
A ja pretpostavljam da je u pitanju operacija specnaz-a kojoj je cilj stvaranje uslova za formiranje takvog mostobrana na drugom mestu (ili mestima).

Za podršku moje teze možda bih mogao iskoristiti tvoje reči:
babaroga ::Kad im treba oklop? Skorasnja dejstva i jedne i druge strane pokazala su da oklop jako lose prolazi u napadu na utvrdjenu odbranu zasicenu PO sredstvima, minama i zujalicama. Obe strane su presle na pjesadijske napade manjim grupama i lagano grickanje linija odbrane protivnika. Tacku po tacku. Ovo je praktično definicija taktike infiltracije, bar delimična. To je suština mog viđenja. Kada je odbrana prejaka za napad koncentrisanom masom, važi ono "bolje više malih nego jedan veliki".

Ukrajinci malo po malo prebacuju lake snage koje formiraju svoje baze (selo Krinki ili ševar u okolini, po potrebi) ali se i ubacuju u rusku pozadinu. Zato i biraju mesta sa dosta šume u blizini. Prvo su probali kod Kazačih Lagera. Tamo nisu uspeli da se održe ali u Krinki jesu. Istini za volju, Krinki i jesu pogodniji za takvu operaciju. No, ovo je verovatno samo početak. Ako nam je dobra pretpostavka da sada žele na jug, na Skadovsk, onda možemo očekivati još ovakvih "lakih" mostobrana ili manjih, sve u blizini šuma i ostalih prostora zgodnih za skrivanje. Recimo jedan uzvodno, blizu, kod Korsunke. Mada bi to bio luksuz. I još par nizvodno, kod Kazačih lagera (gde se još uvek šunjaju po močvari i ostrvcima), možda malo i kod Aljoškog pa još nizvodno, u okolini sela stare i nove Zburjevke i Ribalče. Sve sa ciljem infiltracije u šume u zaleđu. U pokušaju da se Rusima ogadi boravak u okolnim naseljima i da se nateraju na povlačenje (ili privlačenje rezervi sa Zaporoškog fronta).
Zašto? Zbog ovoga:
babaroga ::Znaci, oklop ne treba, tj ne moze da se koristi uspjesno dok se ne prosiri mostobran. Dotad ce da odradi pjesadija. Oklop se prebacuje kad se u zavrsnoj fazi krene u operativni napad i probijanje fronta. Ako se krene. Oklop ti treba kad se (i ako se) izbije u operativni prostor iza linija odbrane.
Ja mislim da taj oklop neće prelaziti kod Krinki, tj. da NATO i Ukrajinci nisu tako planirali. Mislim da će oklop prelaziti kod Aljoškog, negde uz željeznički i drumski (antonovski) most. Kao i rekom, preko Gole Pristani. I to je onda pravi mostobran s kojeg bi krenula napadna operacija.
A ova sadašnja i buduća "grickanja" služila bi da se nagrize ruska odbrana po dubini. U tom prostoru nema mnogo utvrđenih linija, nema mnogo teških mehanizovanih jedinica. I sa jedne i sa druge strane biju se uglavnom marinci i specnaz.

E sad, i ova moja pretpostavka ima svoje debele minuse. Prvo, infiltracija neće dati rezultat ako u tački kulminacije ne bude podržana strahovitom vatrom artiljerije i/ili avijacije. Drugo, čak i tada ima realne šanse samo ako Rusi ostave tek nekoliko BARS-ova da brane prostor, kao onomad kod Oskola. Tu treba imati na umu scenario koji je dao kolega Raketaš, tu "jednu maglovitu noć" kada stižu avioni iz Poljske (ili čak Rumunije). Ali Rusi tamo imaju prilično jaku PVO, iako je baš tu, u priobalju, najviše slabljena ukrajinskim akcijama.
Dakle, nije da Ukrajinci nemaju šanse i potencijala ali na kraju, opet sve zavisi od Rusa i njihove ozbiljnosti.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@kunktator, ja uopste ne sporim da ce ukri pokusati da formirju nekoliko mjesta prelaska na siroj osnovici. To je osnova nauke o forsiranju velikih rijeka, i to su dosad pokazali raznim pokusajima.

Problem je da je ovaj mostobran formiran, a ostali nisu. Ovaj je gotov po meni. Zato sam i analizirao potencijal ovog mjesta, bez da ulazim u mikro analize rukavaca i drugih pravaca.

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2011
  • Poruke: 331
  • Gde živiš: Zambija

Kolege forimasi, kakve su sanse da Ruski mirotvorci u Pridnostrovlju upale neki osmatracki radar i podrze PVO u operaciji? Barem kao rano detektovanje raketa i aviona.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252



Night Vision kod FPV dronova pravi revoluciju na bojistu, Rusi im sva razmestanja trupa sada gadjaju... 04:40
Opet imamo video zenskih vojnika po rovovima. 10:30

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25954
  • Gde živiš: I ja se pitam...

t84dar ::Kolege forimasi, kakve su sanse da Ruski mirotvorci u Pridnostrovlju upale neki osmatracki radar i podrze PVO u operaciji? Barem kao rano detektovanje raketa i aviona.

Evo zvaničnih podataka (na osnovu više izvora, da ih sad ne nabrajam, koristio sam ih prilikom izrade studije: ''Pridnjestrovlje: šta se valja iza Dnjestra?''):

Ovo je deo koji se odnosi na Operativnu grupu OS RF:

Operativna grupa ruske vojske u Pridnjestrovskom regionu Republike Moldavije (ОГРВ ПРММ- объединение Вооруенных сил Российской Федерации), dislocirana na teritoriji nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike (de jure delu teritorije Republike Moldavije) jesu taj faktor na koji Moldavija mora da računa, jer se do sada pokazalo da RF ne usteže da zaštiti svoje interese shodno stavu koji je proklamovala u svojoj poznatoj Inicijativi za formiranje Nove bezbednosne arhitekture u Evropi, na konferenciji održanoj u Berlinu, petog juna 2008. godine. Time je pojačala svoj stav koji je ozvaničila još 1994. godine potpisujući Budimpeštanski memorandum kojim se Ukrajina odrekla svog nuklearnog potencijala. Ova operativna grupa tamo se nalazi od 1995. godine, a štab je smešten u gradu Tiraspolju. Ona je naslednica 14. gardijske kombinovane armije OS SSSR i OS Ruske Federacije. Formirana je direktivom ministra odbrane RF od 18. IV 1995. godine br. 314/2/0296. Tom direktivom istovremeno je raspuštena 14. armija i preimenovana je u Operativnu grupu ruskih snaga u Pridnjestrovskoj oblasti Republike Moldavije.

Tokom godina brojnost joj se menjala. Prvog jula 1995. godine ona je u 52 različite formacije imala 6.489 ljudi, da bi 1998. obavila racionalizaciju i smanjenje sastava, usled velikih troškova smeštaja. U skladu sa odlukom Istambulskog sastanka OEBS iste godine, Rusija se obavezala da će svoje jedinice povući sa teritorije PMR pre 2001. godine. Godine 2000. naoružanje i municija pod staranjem Operativne grupe iznosila je oko 42.000 tona. Do 2004. godine gotovo polovina naoružanja, vojne opreme i municije uklonjeno je ili uništeno. Od te uklonjene polovine više od 57% bilo je na isteku roka upotrebe ili neupotrebljivo. Sastav se i dalje menjao i umanjivao. Zvanične podatke o sastavu ovog kontingenta treba uzeti s dozom rezerve. Bez obzira na otvorenost informacija, gotovo neograničenu mogućnost uvida putem satelita i drugih sredstava, Rusi tradicionalno ne objavljuju sve, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da je stanje takvo kakvim se predstavlja. Trenutno se u Pridnjestrovlju u sastavu Operativne grupe nalaze dva samostalna motorizovana bataljona u sklopu mirovne misije i bataljon obezbeđenja i tehničke podrške. Ova dva bataljona, 82. i 113. naizmenično izvršavaju mirovnu misiju na Dnjestru, smenjujući se na godinu dana. Ukupan broj iznosi oko 1.700 vojnih lica.

A ovo je, nadam se, odogovor na tvoje pitanje:
Prema zvaničnim podacima, ova Grupa nema ofanzivnu formaciju; ne poseduje protivraketnu odbranu ni PVO sisteme, oružje za nuklearno odvraćanje, nema svojih poligona, radarskih centara, komunikacijskih čvorova, artiljeriju, avijaciju niti oklopne snage koje bi bile uvezane s ruskim snagama. OGRV PRRM, ustvari obavlja simboličnu funkciju obezbeđujući rusko vojno prisustvo.

Možda se nešto u međuvremenu promenilo (2022), ali s ozbzirom na situaciju na terenu, sumnjam. Kao što znaš, a piše i i tekstu, Rusi čak rotaciju svojih jedinica obavljaju regrutacijom stranovištva. U Pridnjestrovlje je trenutno vrlo teško fizički stići s ruske strane. Ako su nešto i ostavili tamo od radarskih uređaja, to bi bilo otkriveno posle pet sekundi emitovanja.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Mislim da ovo nitko nije komentirao, nastavak videa kada su Rusi prokopali tunel do dača kod Avdeejevke, kasnije su izašli kroz njega, ukrima iza leđa, i ako se ne varam tada je cijelo to područje palo

https://t.me/partizan1941/52179

offline
  • Pridružio: 26 Jan 2015
  • Poruke: 122

Sto se vise stvari menju, to su vise iste. Pre 100 godina su tunelima probijali linije, sad opet.
Opet je asovcic najbolje oruzje.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 407

https://twitter.com/GeromanAT/status/1727676493008900142 --- Gadne su ove RBK-500...Možda glupo pitanje, pa opet.. Dali bi bilo moguče sa ovakvim kasetnima, da se čisti minsko polje..??

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1971

Belac91 :: Pre 100 godina su tunelima probijali linije, sad opet.

Перспектива будућег ратовања - нова димензија. Могућности су огромне.

Ми кад смо на форуму прије година и година писали о томе, нико нас није слушао...

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 417 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 413 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: MilosKop, S-lash, TeodorSan