Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2788

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Kad smo kod matematike, izgleda da nam je svima promaklo da je vojska trazila 20 hiljada regruta mjesecno. Da li je to indikacija mjesecnih gubitaka ili mozda oce da prave vecu vojsku?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

kunktator ::
+ Denaya
Tako je.
S tim što je 47-ma ipak i pokušala nešto tada (krajem oktobra) ali uspela je samo da spreči dalji ruski prodor u Stepovo. Nisu odbacili Ruse dalje od pruge, iako su probali.
Bilo je još par ukrajinskih kontri, odozgo, od Keramika. Jedna ranije, koju je izvela mislim 110-ta, krajem avgusta. I jedna kasnije, poočetkom novemra, od Keramika. Ne računam one sitnije, bez efekta. Ove tri postigle su nekakav privremeni uspeh, vratili su po par livada, naprimer jedno parče između pruge i puta, severno od Krasnogorovke, u kontri prvog novembra. Međutim sve su to Rusi vraćali za par dana.
I potpuno si u pravu kada kažeš da 47-ma nije ni blizu dovoljno pojačanje. Zato valjda i prikupljaju ove dodatne. Stalo im je da zadrže Avdejevku. I ne samo Avdejevku. Kada pogledamo širu sliku onda možda dobijaju smisao i kontre kod Avdejevke a i ovi uporni ukrajinski napadi na potezu od Bahmuta do Gorlovke (plave strelice):


Jednom kada Rusi zatvore krug u Orlovci i uzmu Avdejevku ništa ih neće sprečiti da uđu i u Očeretino, Arhangelsko i Keramik. A verovatno će odmah krenuti i na Pervomajsko i Netajlovo (da ne širim sad priču dalje na jug).
To dovodi Ukrajince u vrlo nezgodnu poziciju na celom severodonjeckom sektoru. S jedne strane ugrožena bi bila linija Njujork-Toreck, s leđa gde nije tako jako utvrđena. S druge strane, preko Karlovke Rusi bi izašli na ukrajinsku drugu liniju, prema Selidovu. I na kraju, sredinom bi mogli ugroziti izuzetno važnu osovinu Pokrovsk-Konstantinovka. Ukrajinci bi sve to morali braniti jakim (dodatnim) snagama dok im i dalje preti opasnost od Bahmuta i dalje na severu. Ne tvrdim, ali sasvim je moguće da takav scenario pokušavaju preduprediti i ovim upornim, naizgled besmislenim napadima između Gorlovke i Bahmuta. E sad, da bi takva odbrana uspela morali bi i zadržati Avdejevku, Njujork i Toreck a i probiti se nekako s druge strane puta Gorlovka-Bahmut, maltene do Svetlodarska, jer im ni Kodema ne bi bila dovoljna.
Iz ove perspektive to deluje nemoguće. Ali Ukrajinci nemaju izbora. Moraju ginuti, bilo u aktivnoj bilo u pasivnoj odbrani. Ili da se povlače. A ako se povuku, Rusi će za nekoliko meseci (ovim laganim tempom) biti u zaleđu Slavjanska i Kramatorska i ode ceo Donbas. Kad sve saberemo, ili će se Ukrajinci istrošiti preko granice izdržljivosti ili će pretrpeti praktično strateški gubitak. Kako god okrenemo, uvek ispada da igraju kako Rusi sviraju. A ishod je neminovan, osim ako se ne desi nešto baš krupno.


Iako je ovo sukob/rat visokog intenziteta, tempo je veoma spor. Mesecima se krvave borbe, uprkos liniji fronta od par stotina kilometra, odvijaju u svega par desestina kvadratnih kilometara. Mi "taktičari" na osnovu dešavanja u tom momentu, pišemo šta ona mogu prouzrokovati kasnije. Tempo rata, to u neku ruku otežava, obesmišljuje i ponekad izgleda kao da pišemo neke želje. Medjutim ostaje žal što se ta naša pisanija izgubi u moru postova i što nemamo poseban topik koji bi sve to objedinio na jednom mestu. Tako bi bilo lakše za čitanje i praćenje. Jer se na kraju ispostavi da to nisu želje, već realnost koja dodje nakon nekoliko meseci.

Tako smo pre nekih 8-10 meseci pisali i o ovim dogadjajima koji se sada dešavaju oko Avdejevke. Da je Avdejevka prepreka da Rusi bilo šta urade na tom potezu zapadno od linije Njujork-Toreck. Veoma dobro se sećam tvoje pisanije o raskrsnici kod Berestoka Very Happy . I tad smo se jednoglasno složili da pre toga mora da se reši Avdejevka.

Kad si se već dotakao Ukro napada izmedju Artjomovska i Gorlovke. Lepo si napisa da samo izgledaju besmisleno. Setimo se moje pisanije o prilaženju Torecku sa te strane, preko Dulovke i Bilogore. Tako da ovi napadi i odbacivanje Rusa od kanala, sa tog aspekta imaju veoma veliko pokriće. Sad u kombinaciji sa Avdejevkom i Rusima na kanalu, južno od Časov Jara, osovinu Njujork-Toreck-Konstantinovka stavlja i nezavidan položaj.

Na kraju, kao što napisa, treba posmatrati dešavanja iz ugla šire slike. Iako se borbe odvijaju na relativno malom prostoru, ishod utiče na dosta veći prostor. Tek tad se uočava šta je sve povezano jedno sa drugim.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

babaroga ::Kad smo kod matematike, izgleda da nam je svima promaklo da je vojska trazila 20 hiljada regruta mjesecno. Da li je to indikacija mjesecnih gubitaka ili mozda oce da prave vecu vojsku?
Или удробљено? Не могу издржати без надокнаде губитака, не могу преокренути без веће војске.
Губици су већи од увећања и опет ће се мученици заглавити ни тамо ни овамо, јер немају довољно за оба. Да, математика је заиста незгодна.

Denaya ::Medjutim ostaje žal što se ta naša pisanija izgubi u moru postova i što nemamo poseban topik koji bi sve to objedinio na jednom mestu. Tako bi bilo lakše za čitanje i praćenje. Ма добро је и овако. Wink

Denaya ::Veoma dobro se sećam tvoje pisanije o raskrsnici kod Berestoka Very Happy .
Ето, а ја се не сећам. Very Happy

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3354
  • Gde živiš: Makedonija

АХА Вудервафе Ф-16
како беше она Генијалак Бежите брачоруси ко може.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11663
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

zoran MKD ::АХА Вудервафе Ф-16
како беше она Генијалак Бежите брачоруси ко може.
.

Она јерменка, Обрадовићка😂😂😂😂ако не грешим...

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3354
  • Gde živiš: Makedonija

Ganijalka
sa 10 avina . 40 pilota i tehnichkog osoblja...

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Denaya, ako te ne mrzi, jel mozes da mi objasnis sta se to promenilo u odnosu snaga u par meseci, koji su sve faktori uticali na to.

Secam se kad je Wagner oslobodio Bahmut i predao ga Rusima da su ovi jedva uspevali da se odrze.. Svaki dan su se Rusi povlacili, cak je bilo price, cim se Wagner povukao da ovi idu u okruzenje Bahmuta.

Evo par meseci kasnije Rusi izvode ofanzivne operacije, i opsti je utisak da se tas na vagi pomerio u njihovu korists i da ta razlika iz dana u dan sve veca..

Uporedo sa tim, opsti je utisak da pada moral kod Ukrajinaca, zarobljavaju ih svaki dan, price o dezerterstvu se pojavljuju.. do skoro su jurisali na Krim...nemoguce da je jedna neuspela ofanziva toliko poljuljala armiju od preko 500 000 vojnika?

Kako tebi to sve deluje, i uopste imas li isti utisak ili ja previse gledam Dejana Berica i slicne navijacke kanale

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

Napisano: 27 Nov 2023 21:40

Koridor ::Pisao(li) smo o kasetnim vec. Ameri su poslali kasetne u nedostatku TF mina MEDJUTIM da su bili pametni Ukri su se trebali zahvaliti i reci "ne hvala" ali mislili su da batina nema dva kraja..

Da li zaista mislis da su Rusi toliko glupi/naivni ne bi poceli (ponovo) da koriste avijacijsku kasetnu* cim bi proizveli UMPK modul za RBK-500 da je Ukrajinci nisu koristili?
*Sto se tice artiljerijske (tj. za VBR) koriste je sve vreme, ali u dosta manjem obimu nego na pocetku.

Dopuna: 27 Nov 2023 21:42

dragoljub11987 ::
Чини ми се да је овде писано (Ракеташ ако се не варам) да је већина тих капацитета затворена јер је Амерканцима у интересу да НАТО вазали купују њихову муницију а не да праве своју.

Osim sto Bugari i Slovaci rade i dalje. Ali njihovi kapaciteti nisu dovoljni ni pod razno. Zato imas snimke i pakistanske, ovdasnje i razne druge municije (uglavnom za D-30, ali vidjana je i za D-20) kod Ukrajinaca.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 775
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

sremac983 ::
Она јерменка, Обрадовићка😂😂😂😂ако не грешим...


..zbog nje sam prešao u Azerski tabor.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2020
  • Poruke: 157

voja64 ::GandorCC
Na slici gore do sneška je univerzalna ašov/lopata iz familije tzv šančanog (dugog)alata.
Imali smo ih i mi u JNA mahom stigle 50/60 ih iz US a kod rusa je stigla putem LLa tokom DSR .
Spada u zajednički alat odelenja/voda a
Vatra je okačio sliku sa legendarnim
Ašovčićem koji spada u lični (mali) šančani alat.
Razlika je poveća i to se vidi po odnosu dužine lista alata i držalja i same širine.
Veći je naravno kod velikog šančanog.


Apsolutno znam o čemu pričaš.
Ovo moje komentarisanje je više bilo figurativno.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 449 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 444 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, croato, esx66, šumar bk2