Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2861

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 907
  • Gde živiš: RS/BiH

Nekako su Ukrajinci valjda od upotrebe psihosomatskih sredstava umislili da eto bas oni imaju sva svjetska prava i da ako Ukrajina "pane" nema Svijeta dalje .Poljska im je npr . dala mozda i najvise a ispali su bas kreteni sa prozivkama

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

zdrebac ::
ako jednom zapad napusti ukre, to nece biti zbog rusije. to ce biti zato, sto ce se na zapadu naci neko kome ce dosaditi ovo prozivanje i reci ce im dosta je bilo.

a možda i Ukrajincima dosadi da ginu, pa napuste Zapad.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1697

Sirius ::
...А онда ће чекати следећу прилику. Тако им је писано. Ако не могу кроз Украјину, пробаће кроз Казахстан, Средњу Азију, итд. Реч је о специјалној врсти похлепних идиота. Научили вековима да отимају па им сад необично што морају да плате и неки рачун, а да није између њих. Ziveli


Da, apsolutno si upravu, pravo u centar.
Zapad moze izgubiti stotinu puta a rusi samo jednom i onda ode sve u tri lijepe.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1795

Pošto se povela diskusija o skraćivanju linija Ukrajinske strane, aj da vidimo gde i šta to Ukrajinci mogu skratiti. i time dobiti neke povoljnije pozicije, bilo na taktičkom bilo na operativnom nivou. Obraditi ću front deo po deo iz mog ugla posmatranja.

Zapadni front-Reka Dnjepar. Nema skraćivanja.

Južni front- Zaporoški.

Operativni nivo. Nema prirodne prepreke koja bi braniocu pružila neke bolje pozicije. Tako da linija dodira treba ostati onakva kakva jeste. U suprotnom bi sebe doveli u još teži situaciju, povlačenjem linija ka Zaporožji i Pokrovskom.

Taktički nivo. Napuštanje vatrenih džepova u koje su upali kod Pjatijatke, Rabotina i Staromihajlovke.

Donjecki front

Operativni nivo Situacija slična kao i kod južnog fronta. Ovakvo skraćivanje bi bilo iznudjeno Ruskim napredovanjem. Odnosno to ne bi bilo skraćivanje već povlačenje.

Taktički nivo. Linija Vugledar-Konstantinovka-Reon Marinka sa napuštanjem Novomihajlovke. Ništa ne bi dobili. Samo bi izašli iz utvrdjenih položaja koji već dugoooo odolevaju. Plus što bi izgubili pozicije kod Konstantinovke i Vodjana sa kojih mogu artiljerijom gadjati auto put i prugu. Veliki gubitak za Ukrajince, tako da smatram da kod Novomihajlovke nema nikakvog taktičkog skraćivanja linija.

Ono što bi trebali skratiti je napuštanje Avdejevke. Medjutim smatram da je Ukri drži da bi trošili Ruse, bez obzira koliko njih košta. Nadaju se da će se desiti nešto kao posle Lisičanska i Artjomovska, kad su Rusi uzeli predah. I tako kupiti sebi još malo vremena.

Artjomovsk-Seversk

Operativni nivo. Nema povlačenja jer je iza Slavjansk i Kramatorsk. Ovo posebno važi za Seversk.

Taktički nivo. Ukrajinci više manje drže pozicije gde bi trebali. Pošto ofanziva na jugu Artjomovska nije dalarezultate a Rusi pritiskaju sever, može se desiti napustanje pozicija istočno od kanala. To znači i one pozicije koje su uzeli kod Kleščejevke. Kanal ipak daje koliko toliko olakšavajuću okolnost pri odbrani, odnosno otežavajuću okolnost napadaču.



Liman-Kupjansk
Operativni nivo
E ovde dolazimo do zanimljive situacije. Ne bi me iznenadilo da Ukrajinci u nekom trenutku napuste istočnu stranu Oskol akumulacije. Onaj oficir koji je ovo izjavio, možda uvidja da im se može desiti scenario, koji sam opisivao davnih dana. I nazvao ka Operacija Oskol, u kojem bi Rusi okružili i presekli taj prostor na dva dela. Tako u okruženju uhvatili par Ukro brigada. Ali o napuštanju Limana i Izjuma nema ništa. Prvo tako ne bi skratili nikave linije. Drugo neke druge sektore bi doveli u nezgodnu sitaciju, pa čak i opasnost. O ovome smo više puta pisali u ranijem periodu.

Reka Oskol i njena akumulacija su prirodna prepreka i braniocu pruža višestruke pogodnosti. Ukrajinci da se povuku i uspostave liniju na južnom ulazu u taj prostor bi značajno skratili linije dodira. Oslobodili značajan broj jedinica. Linija bi mogla da ide Lozove-Nova-Nevska-r. Žerebec-Torski-šume Serebjanke. (prva žuta linija). Medjutim Ukrajinci u tom slučaju ne bi trebali da se povuku preko linije Rubci-Šandrigolove-Stavki-Torski-trenutna linija u šumama Serebjanke. Druga-donja žuta linija). Napuštanje prostora južnije od ove linije, kao i šuma Serebjanke bi ugrozilo pozicije gde se sada muva Ukro artiljerija koja daje podršku istočno od Severska.

Neko će reći, pa Rusi su već tu bili i Ukrima nije ništa smetalo oko Severska. Jesu Rusi tu bili ali tad nisu kontrolisali Artjomovsk i okolinu. Artiljerija je imala veću operativnu zonu kretanja i mogla se spustiti južnije. Sad im smeta onaj deo na dnu mape obeležen crvenom strelicom. Sa Rusima u šumama Serebjanke i oko Limana na severu i Rusima kod Artjomovska, Ukro artiljerija bi se morala izlačiti na zapad. Tako bi art.podrška Ukrima kod Belogorovke, Sporna značajno opala.

Nisu Rusi bez veze spustili onaj klin do Torska ili što se Ukri grčevito bore za one šume. Rusi klinom teže da onemoguće Ukre da u nekom trenutku formiraju ovu liniju na južnom ulazu kod Limana. A Ukri teže da drže Ruse što dalje u tim šumama da ne mogu privući artiljeriju. Koja bi bočno gadjala položaje na tom istočnom delu sektora Seversk. Takodje pretila kontrabatiranjem VP koji pružaju podršku tim snaga na vrhu izbočine.


Taktički nivo. Za razliku od drugih frontova, ovde ne vidim da bi mogli taktički bilo gde da skrate liniju a da to bude povoljno po njih. Ovde bi svako taktičko skraćivanje ustvari pogoršalo situaciju.

Rezime:
Jedino operativno skraćivanje linija je svrsishodno kod Oskol akumulacije. Taktičkih skraćivanja ima više, da li će ih biti, videćemo.

P.S. Strateško skraćivanje je prebacivanje vojske na zapadnu obalu Dnjepra. Tako bi ustvari dobili veću dužinu linije dodira. Ali liniju koju bi mogli držati sa značajno manje snaga. Ustvari ovo bi bilo strateško razvlačenje protivnika. Very Happy

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5135
  • Gde živiš: Novi Sad

SVEVID. ::Ako ukri odustanu od ofanzive to će biti ono što su ruje i hteli,pozicioni rat sa što manje gubitaka dok ne dođu izbori u novembru 2024 gde kremlj računa da će neki "tramp" dati celu ukrajinu rusima na tacni jer je zaukupljen Iranom i Kinom..ne Rusijom ..ali bi tad trebalo očekivati da rusi amerima rade ono što sad oni rade njima,pomažu i smeju se iza......

Već sam pisao da "ozbiljan ofanzivni" rat od strane Rusa očekujem tek u 2025 ako bajden i njegovi neokonsi ostane na vlasti sa istom politikom prema rujama u ukrajini.....



Стално пишеш о изборима у америци, потенцираш то а у реалности уопште није битно ко је на власти тамо. Они спољну политику планирају деценијама унапред и уопште није битно ко је на власти. Можда ће методе бити незнатно промењене али резултат ће увек бити исти.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2602

Georgius ::

Стално пишеш о изборима у америци, потенцираш то а у реалности уопште није битно ко је на власти тамо. Они спољну политику планирају деценијама унапред и уопште није битно ко је на власти. Можда ће методе бити незнатно промењене али резултат ће увек бити исти.


nece biti isto ako su republikanci na vlasti.
oni imaju neke druge prioritete, a ukrajina im je nevazna skroz.

tramp ne da ce ukre razhebati ako ga ne slusaju, nego ce i nato ako mu ne placaju pare koje trazi.
to je on i vise puta rekao, a poceo je i da pokazuje na kraju svog mandata.

rusima je najveci zajeb bio to, da ovaj rat nisu poceli dok je on bio na vlasti. odavno bi bilo gotovo.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4830

Infografika Eurostata o broju i distribuciji izbeglica iz UKR u EU zaključno sa krajem oktobra ove godine.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3535

https://twitter.com/InsaleZ/status/1734270309694427368

GP":Ruske snage ušle su u #Avdievku s juga.Borbe se vode u rejonu Kolosove ulice. U sljedećim satima očekujemo razjašnjenje situacije....."

Izgleda opet skračivanje ukro linije u Avdijevki.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4830

Bobrock1 ::https://twitter.com/InsaleZ/status/1734270309694427368

GP":Ruske snage ušle su u #Avdievku s juga.Borbe se vode u rejonu Kolosove ulice. U sljedećim satima očekujemo razjašnjenje situacije....."


Nova ulica Patrisa Lumumbe u najavi?

Početak kod ovog terikona ili šta li je već.



Početak i kraj ulice, ima je oko 3 km, koju desetinu metara gore-dole.

offline
  • Pridružio: 21 Feb 2021
  • Poruke: 82

Braćo Denaya i kunktator svaka vama čast na svim ovim iscrpnim i detaljninlm analizama, kako uspevate sve to da ispratite i obradite nije mi jasno, ja se na polovini vašeg posta pogubim i ne mogu da povatam, trudim se ali uglavnom odustanem. Brate mili kaka sad Pjatijatka de je to uopšte 😁 Ako može nekad malo jednostavnije i prostije bio bi vam zahvalan 🤗

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1014 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 975 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, amaterSRB, branko7, cenejac111, darkangel, Denaya, Excalibur13, Georgius, gomago, ikan, Kubovac, kuntalo, kybonacci, lord sir giga, maiden6657, mercedesamg, milenko crazy north, nebkv, novator, Regrut Boskica, Rotacioni, Shinobi, skvara, Srki94, Srki98, Srle993, stegonosa, su27, vlad4, wizzardone, x9, zeo, Zoca, 125