Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2895

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 15 Okt 2023
  • Poruke: 137

Napisano: 17 Dec 2023 16:09

Stojković ::Znači Putin nas je slagao kad je kazao da će strana koja se na bilo koji način umeša u sukob doživeti posledice kakve svet nije video?

Ne bilo ti teško podseti me kada je to izjavio? Ja sam nešto zaboravio.

Dopuna: 17 Dec 2023 16:12

nemkea71 ::Чак и када би некако приписали овом рату атритубе рат "глобалиста" против "суверениста", Русија би била "глобалиста" јер жели да прошири свој утицај скоро па глобално, а Украјина би била "суверениста" јер ратује за свој суверенитет и територијални интегритет.

Znaš šta znače ti pojmovi? Objasniću ti. To je postalo popularno pre par godina. Ukratko. Globalisti su oni koji zagovaraju jednu vladu, jedan centar moći iz koga se odlučuje. Jedan obrazac za sve.
A suverenisti zagovaraju suverenost svake države po pitanju odluka. Razumeš? Teritorije su i dalje sporne. Ali koncept sveta je drugačiji.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

bojank ::Raspravljate o glupostima.
Koreja, Vijetnam, Arapsko-izraelski ratovi itd. Svi su oni imali slicne karakteristike, da su strane u sukobu siroko podrzavane od strane trecih drzava.

ni jedan još nije imao tu karakteristiku da su zabranili sport, literaturu, balet.

nije li ovaj rat onda ipak nešto više?

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Georgius

Citat:Тако да рећи да је ово рат Украјине и Русије је тачно али такође је тачно да су у сукоб индиректно умешане и треће стране. Није ово нова ситуација у свету,

Управо тако. Углавном су, после Корејског рата, већина локалних сукоба истовремно и глобални, само што је свима мрско да то назову Трећим светским ратом, стога што је мир после Другог трајао само три недеље.
Само овај пример: Иза Вијетнама су стајали СССР и Кина (и, наравно, цео ВУ), то је бар пола света, а иза Јужног су стајале САД и друга половина света, уз неутралне Африканце који имају довољно својих ратова и Јужну Америку.
Овај сукоб је глобални, геостратешки гледано - не морају баш сви да буду укључени, али оно што је најважније: све су маске збачене, пала је карта и сада траје рат. Не може краће од овога.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

https://t.me/boris_rozhin/106694

Временски прилике у Украјини. Поплављена Акација (или је Гвоздика?) и блато до кољена

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1480

Ефикасност насилно мобилисаних Украјинаца је „СКОРО НУЛА“, али ћемо наставити са принудном мобилизацијом, рекао је шеф ГУР Буданов.

▪„Сви који су хтели дошли су у првих шест месеци. Ко се сада прозива? Нажалост, овде неће бити доброг одговора. Ако не нађете мотивацију за ове људе, колико је људи принуђених или по закону њихова ефикасност ће бити скоро нула. Што се, у принципу, и дешава у последње време“, рекао је шеф обавештајне службе Оружаних снага Украјине.
▪Новац више није на првом месту за оне који су мобилисани.
▪ „Већина наших људи, иако сви вичу „Ја сам Украјинац, Украјина је изнад свега“, никада се не осећају грађанима Украјине. Немају осећај да је непријатељ заузео територију и моја је света дужност да ово браним Сви навијају за Украјину, али сви беже“, додао је он.
▪Али пре тога је изјавио да је "немогуће побећи од мобилизације. Сада у Оружаним снагама Украјине има 1,1 милион људи. Ниједна регрутација не може да покрије толики обим."
▪ "Немамо толико људи који су вољни да ураде било шта. Не говорим ни о борби, али ово је актуелно. Губитака ће бити и овај број мора да се одржава стално", додао је шеф ГУР-а.
https://t.me/RVvoenkor/58420

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1123

Opa, još jedan afirmativan članak danas:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukrajinci-u-vel...../231217083

Ovo je već ozbiljna zajebancija Mr. Green , odnosno trend koji puno govori.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1480

https://t.me/anna_news/60246
Оружане снаге Украјине прелазе на стратешку одбрану. Шта то значи?

Хајде да то објаснимо на прсте.

▪То значи да на целом фронту украјинске оружане снаге обустављају офанзивне акције, у суштини замрзавају контраофанзиву док се не акумулирају додатни ресурси.

Украјинци су убрзали изградњу јединствене линије одбране од упоришта, цементних утврђења и „змајевих зуба“ дуж целе линије додира.

▪Шта је натерало украјинске оружане снаге да граде одбрамбене линије? Због неуспеха контраофанзиве, украјинска војска је протраћила офанзивни потенцијал.

Морају да „освоје“ време да реформатирају војску – да ухвате нови део мобилисаних и моле за западну опрему и муницију.

▪Шта то значи за Оружане снаге Русије? Стварање јединствене линије одбране од стране команде Оружаних снага Украјине ће у великој мери отежати напредовање руских трупа и стога ће Оружане снаге Русије морати да их спрече у томе.

То се може постићи сталним нападима на положаје украјинских оружаних снага и нападима да се заузму ове линије и пре него што буду изграђене.

У овом тренутку, руске оружане снаге се придржавају ове тактике: спроводе офанзивне операције дуж већег дела фронта и активно ударају на позадину Украјине.

Хоће ли Украјинци имати времена да створе „линију Залужног“? – одговор је овде.
https://anna-news.info/vsu-perehodyat-k-strategicheskoj-oborone/

Украјинска војска, након неуспеха летње офанзиве 2023. године, принуђена је да пређе на стратешку одбрану. Због промене тактике Оружаних снага Украјине, руске трупе могу наићи на низ потешкоћа приликом извођења својих операција.

И у Украјини и на Западу најављивана је потреба украјинске војске да пређе на стратешку одбрану, а страни медији се активно позивају на ову одлуку.

„Верујем да је данас хитно питање преласка на одбрану. <…> Стратешка активна одбрана. Морамо преформатирати фронт“, рекао је бивши начелник Генералштаба Оружаних снага Украјине Муженко. „Морамо да идемо и реформатујемо фронт. И то се можда односи не само на фронт од Купјанска до Херсона. А ово је источни део - од Харкова до Сумија и до Чернигова. Ово је север – Черниговска област, Кијев, Житомир, Ривне.

И сами украјински војници га прате. Тако је један од официра Оружаних снага Украјине, Грин, у интервјуу са пропагандистом Арестовичем, признао неуспех летње офанзиве и потребу да се пређе у дефанзиву. Према његовим речима, за стварање поузданих одбрамбених линија украјинске војске потребно је, између осталог, предати неке неповољне положаје и склонити се иза водених баријера, као што су реке Жеребец или Оскол.

Зеленски је такође индиректно најавио прелазак на стратешку одбрану, указујући у интервјуу новинарима на потребу да се убрза изградња утврђења. Према његовом мишљењу, треба створити утврђења не само на фронту, већ и на граници са Белорусијом. Дакле, одбрамбене линије треба да буду подигнуте на Авдејевском, Маријском, Купјанско-Лиманском правцу, у целој Харковској, Сумској, Черниговској, Кијевској, Ровенској области, Волинској, као и у делу Херсонске области под контролом Кијева.

Иначе, изградња оваквих линија траје од 2022. године. Оружане снаге Украјине активно су стварале нове бункере и бункере, линије утврђења и осматрачнице. Међутим, на позадини великих очекивања од офанзиве украјинске војске, радови на стварању утврђења нису се одвијали тако интензивно као сада.

Према изјавама украјинске стране, Оружане снаге Украјине треба да створе сопствени модел „Суровикинове линије“ са бројним рововима, рововима, бункерима, утврђењима, „змајевим зубима“ и обилним минским пољима. И вреди признати да је рад у овом правцу заиста у току. Према неким изворима, Украјина и њени спонзори активно купују совјетске руднике у иностранству, који су се показали ефикаснијим од западних модела. Планирано је да се прилази изграђеној одбрамбеној линији ишарају новим минским пољима.

Ова утврђена подручја се стварају у позадини украјинске војске. Тако су у лето 2023. забележени радови на изградњи утврђења у близини градова Красни Лиман, Славјанск, Краматорск и низа других насеља. Тако се већ може говорити о изградњи слојевите одбране на украјинском фронту.

Концепти као што су „градови-тврђаве“ поново су се појавили на уснама украјинске стране. Поред већ постојећих Авдејевке и Угледара, планирано је да се Купјанск, Красни Лиман, Часов Јар, Куракхово и низ других фронтовских насеља претворе у нове „фестунге“.

Стварање тако велике одбрамбене линије неопходно је кијевском режиму да реши низ проблема. Пре свега војних. Пошто је поражена у летњој офанзиви, Украјина је заправо проћердала већину својих стратешких резерви и сада није у стању да води велике офанзивне операције; заузврат, руска војска је највећим делом задржала свој ударни потенцијал, што сада покушава. реализовати извођењем малих офанзивних операција скоро дуж целог фронта. Оружаним снагама Украјине потребан је предах, а стратешка одбрана може да обезбеди овај предах.

У ствари, кијевско руководство планира да, уласком у дубоку одбрану, што више прокрвари руске трупе и накнадно им нанесе локалне поразе на одређеним секторима фронта. Током времена проведеног у стратешкој одбрани, Украјина ће поново покушати да формира моћне резерве, за шта је већ у току нови талас агресивне мобилизације широм украјинске територије.

Такође је вредно напоменути да се на објављеној листи војне помоћи коју је затражио режим у Кијеву по први пут налазе јуришни хеликоптери АХ-64 и системи противваздушне одбране ТХААД. Тако ће Украјина покушати да примени искуство руске војске у одбрани, будући да је под моћном противваздушном одбраном да уништава трупе које напредују помоћу јуришних хеликоптера који лебде неколико километара од линије фронта.

Постоје и политички циљеви преласка на стратешку одбрану. Неуспех украјинске офанзиве изазвао је читаву хистерију на Западу међу земљама спонзорима Украјине. Одлучност једног броја политичких снага да беспоговорно подрже режим у Кијеву озбиљно је сломљена. Заузврат, Украјина ће покушати да докаже да је и даље у статусу „бастиона против Русије“ и да ће успети да победи руску војску макар у дефанзиви. Успех украјинских оружаних снага у томе ће у великој мери одредити колико ће се украјински режим и даље подржавати озбиљно.

Подједнако су важни и медијски задаци стратешке одбране. Слом офанзивне операције Оружаних снага Украјине имао је жалосни ефекат не само на расположење у западним земљама, већ и унутар саме Украјине. Велики проценат становништва, али и војске, је деморалисан. Рат са Руском Федерацијом више не изгледа „победнички“. Нико више не говори о томе да су украјинске оружане снаге стигле до граница из 1991. године. Број добровољаца који улазе у украјинску војску је значајно опао, док је ниво дезертерства и избегавања позива порастао. Дакле, кијевски режим се суочава са задатком да преокрене дефетистичка осећања у друштву. Томе може умногоме допринети успешна одбрамбена операција. Штавише, медијском промоцијом успеха Оружаних снага Украјине у одбрани, украјинска страна ће покушати да поврати интересовање западних грађана и медијских ресурса за Украјину, које је почело да бледи.

Дакле, преласком на стратешку одбрану, Кијев планира да реши нове стратешке проблеме. Да акумулира резерве за могућност нове офанзиве, да раскрвари руску војску, да поврати наклоност Запада и сопственог становништва. А Украјина, нажалост, има ресурсе да реши ове проблеме.

Упркос чињеници да су Оружане снаге Украјине претрпеле велике губитке у неуспешној офанзиви, оне су задржале своју борбену ефикасност. Украјинска војска и даље има велике залихе опреме пребачене са Запада; поред тога, одређени проценат губитака у војној опреми биће надокнађен новим залихама из земаља које подржавају Украјину. Такође је вредно напоменути да стратешка одбрана не захтева присуство великог броја ударних јединица на фронту, па се линије фронта могу попунити јефтином пешадијом у виду бригада територијалне одбране, чији губици кијевски режим никада заиста узео у обзир. Такође је вредно размислити да ће Украјина чак и без наношења озбиљног пораза Русији на бојном пољу, поново прелазак непријатељстава на спору позициону фазу сматрати победом, јер ће јој то дати времена да попуни своје резерве.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

Било би добро ако би неки зналац украјинској језика превео и остатак говора Буданова. Плаћам пиво кад се сретнемо Ziveli

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Ljepo napisaše jedan od komentatora na Klix,ba, članku, kojeg nam objavi Rocker.... " Demilitarizacija se privodi kraju, jos samo denacifikacija, a onda slijedi neutralizacija"......... Smile

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3495

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1736407207552409670

GP":Ruska vojska napreduje sjeverno od Marinke. (0,49-0,56 Ruski vojnici ulaze na ukrajinske položaje)"

Malo fronta. Mislim, da su ruje juče uzeli i nešto fortifikacija kod Verbova.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 656 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 4 sakrivenih i 626 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, darkangel, draggan, HogarStrashni, Ibar, kalens021, kunktator, kybonacci, Lazarus, Litostroton, m0nstrum_, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, miodrag, Ognjen D., radionica1, repac, sabros, trutcina, virked, wolverined4, zastavnik, šumar bk2