Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2916

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Ko kaze da nema pomeranja kod Avdejevke? I to na najtezem delu Avdejevke:


Ukrainian-Russian war. Day 665:
Combats moved to the urban area of Novomykhailivka
https://t.me/Suriyak_maps/1830
Pocela bitka za Novomihajlovku.

https://t.me/Suriyak_maps/1833
Situation on Zaporizhia front: Russian Army continue advancing north of the main defensive line between Robotyne and Verbove.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1628

Koliko su mi ove mape postale jezive, za parce njive se kolju danima. Samo da sede tamo u decembru, bez da se ubijaju je jezivo.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Ovi drvoredi izmedju njiva ili kako se vec zovu su bukvalno rute kojim i jedni i drugi samo mogu da napadaju, cim se otkriju iza drveta bivaju pogodjeni sa dronom.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5466

@Sim.a
Pa i tvoj narativ je stalno isti, jedno te isto pišeš (otvoreno ću dati svoje mišljenje...ništa zanimljivo, konkretno, konstruktivno, već samo neke lične frustracije), a kao smetaju ti drugi koji to rade. Ogledalce, ogledalce ...

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3495

Webb ::


Idemo polako ka zabravu ukrajne, nema vise kategorije rat u ukrajni ..


https://www.rtvslo.si/svet

U Sloveniji još ima kategorija rat u Ukrajini, do kada videčemo. Zapad je napregnut, najprije su odustali od Afganistana, sada su odustali od Ukrajine jer jednostavno ne ide više........, ne treba da pišem dalje. Dosta zavisi od toga, kako če se razvijat, širiti, sukob u Gazi.

Za one koji su zaboravili, Afganistan, i bežanija amera.

https://twitter.com/MyLordBebo/status/1737418143595720972

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Ukrajinski izvori javljaju da su borbe za Novomihajlovku u Timirjazevoj ulici:

On the southern and south-eastern outskirts of Novomikhailovka, Russian troops continue assault operations with the support of armored vehicles in the direction of Timiryazeva Street⚡️💃⚡️
https://t.me/i20028843/169736

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2379

Arsenije ::Da li ima nekog (Denaya, kunktator i dr) koji bi objasnili kako je moguće da Rusi ovo nisu ralizovali, a moje je duboko uverenje da su to glatko mogli još u prvom mesecu SVO. Samo da se podsetimo da su bili ispred Nikolajeva, a desni krak ispred Krivog Roga. Mislim da VSU tada ne bi izdržala napad na Odesu sa tri strane istovremeno (Nikolajeva, iz Pridnestrovlja i sa mora, gde su svi brodovi bili u niskom startu za desant) i koordinirano i podrškom avijacije, ona navedena tačka 2. uslova bi bila ispunjena i rat bi bio gotov. Ali to očigledno nije bio cilj ... Ja to naravno ne mogu da objasnim ali mogu dati nekakve utemeljene pretpostavke. To smo uostalom svi i radili, svih ovih meseci.
Ukratko, bili su Rusi i kod Kijeva, Černigova, Konotopa, Sumija, Harkova, ... i svi ti gradovi bili su ugroženi koliko i Odesa, Nikolajev ili Krivi Rog. Pa su se Rusi ipak povukli. Zašto? Meni najrealnije izgleda pretpostavka (a koju je više nas iznosilo) da su Rusi imali "brzu" i "sporu" varijantu. Gde su brzoj davali male šanse za uspeh ali su je ipak pokušali iz više razloga.
Jednom sam to ilustrovao praveći paralelu sa onim snimkom iz rova, gde Ruski vojnik iznenadi dva Ukrajinca, daje im nekoliko šansi da se predaju, pritom rizikuje mnogo više nego što bi se očekivalo, gubi vreme, pokušava čak jednom rukom da oduzme oružje. Na kraju, kad Ukrajinci ipak tvrdoglavo i iracionalno ne odlažu oružje on ih likvidira i nastavlja dalje.
I Rusija je isto tako Ukrajini dala mnogo šansi da se urazumi, više nego što bi im dao bilo ko drugi. Izlazak pred velike gradove zato je (verovatno) više imao svrhu obezbeđivanja moguće predaje nego svrhu borbe i zauzimanja. Svi su se odavno složili da je nerealno bilo uzimati sve to borbom a sa onako malo snaga na početku SVO. Šansa da se Ukrajina preda posle tih mesec dana bila je veoma mala ali je postojala. To su nam pokazali i istambulski pregovori. I Rusi su ipak pokušali, verovatno dobro znajući visoku cenu koju će svi platiti ako se rat nastavi. Ukrajinci su odbili da popuste, isto kao i ona dva nesrećnika u rovu, i sledio je surov nastavak. Nastavak za koji su se Rusi pripremali godinama i decenijama, koliko god ga nisu želeli.

Arsenije ::Ja sam i ranije zastupao tezu koja nije ovde bila popularna, a ta je da je front u Ukrajini gotovo nebitan, jer predstavlja samo vrh ledenog brega veće globalne bitke, gde su ulozi mnogo veći. Zato ćemo se nagledati još čudnih i zbunjujućih odluka, nelogičnosti i preokreta. Da, to smo diskutovali puno puta, evo i u prethodnih nekoliko strana teme, nema potrebe ponovo pričati o tome.

Arsenije ::a samo mogu da dodam ne samo proces degradacije ukrajinskih odbrambenih snaga već i čitavog Kolektivnog Zapada. Da li je onda to objašnjenje zašto se ne žuri sa završetkom SVO, već se čeka posrtanje većih igrača.
Posrtanje većih igrača neće se desiti. Degradacija je moguća samo na bojnom polju. Ne treba očekivati da će zapad ekonomski posrnuti i odustati od strateških ciljeva u koje je ulagao godine subverzivnih delatnosti i stotine milijardi dolara. Trenutno je imperativ degradacija ukrajinskih OS, ima vremena za ostalo. Ne žuri se zato što nije trenutak za žurbu. Izbor pravog trenutka je izuzetno važna odluka, vrlo kompleksne geneze. Dugo se pripremalo sve ovo, s obe strane. Dugo će i rešavanje trajati.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

krlone ::
Vladeta Janković nije akadamik! Bio je njegov otac i to samo JAZU, ali ne i SANU!


Moja greška što sam mu dodelio titulu (bio sam ubeđen da je akademik). S druge strane, nisam ja jedini koji je pogrešio - pogrešilia je SANU što on nije njen član.

Inače, ostaje da su ovi dripci (i pozicija i opozicija) s njim prisali pod. Valjda je čoveku dodijalo...

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

vobo ::Koliko su mi ove mape postale jezive, za parce njive se kolju danima. Samo da sede tamo u decembru, bez da se ubijaju je jezivo.

Језиве су зато што су нетачне. Једоставно није могуће да тако изгледа оно што можемо назвати "линија фронта". Људи који цртају ове мапе вјероватно зарађују који динар од цртања и због тога морају да цртају овакве глупости.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2997
  • Gde živiš: Zemlja čuda

+ @Drug pukovnik

Šta ću kad ne znam na dovoljno konstruktivan i interesantan način da ukažem kako npr. mobilizacija nije ništa dobrovoljno već je uvek zapravo obavezno i prisilno. U Ukrajini kao i kod nas što beše.
Frustrira ponekad to priznajem.
Jedna rečenica za to da ukažeš je dosta i ne moram valjda čitav rad da objavim sa ilustracijama i dijagramima sve da bi kao dobilo na nekoj ozbiljnosti.

Pomenuto je kao primer a najčešće se na takve stvari ovde osvrćem.

P.S.
I naravno famozni "narativ"
Laughing

(Ispravke poruke su slova)

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 666 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 5 sakrivenih i 634 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, anta, bojank, Centauro, darkangel, dora, draggan, dragoljub11987, Ibar, kalens021, Krvava Devetka, kunktator, kybonacci, Lazarus, leonard, Lord Nem, Marko Marković, Mercury, milenko crazy north, Ognjen D., pein, repac, Romibrat, rovac, sabros, trutcina, Username1000