Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2918

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2380

dragoljub11987 ::Однос локалног становништва према Русима. Сем донекле у случају Харкова. На југу су људи углавном проруски или бар неутрални, на северу су великом већином антируски. Nije to bitno uticalo. Narod može da pobegne, masovno izađe na ulice (ili da blokira ili da pozdravi dolazeću vojsku) ili se povuče u podrume i čeka da prođe (što se uglavnom i dešavalo). Šta će uraditi, najviše zavisi od agenata obe strane i njihove sprege s lokalnim vlastima. U Harkovu su recimo ruski agenti pokušali da organizuju prihvat (pa je ruski specnaz upao u zasedu) a u Odesi nisu. U Hersonu je zakav prihvat uspeo, u Harkovu nije, itd.
Ipak su razlozi za povlačenje najviše bili vojni, politički i na neki način ekonomski.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

nemkea71 ::

Језиве су зато што су нетачне. Једоставно није могуће да тако изгледа оно што можемо назвати "линија фронта". Људи који цртају ове мапе вјероватно зарађују који динар од цртања и због тога морају да цртају овакве глупости.

U previše snimaka smo videli odeljenake rovove (položaje) po leposadkama da nije isključeno da je vojska raspoređena baš kao što mape prikazuju.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 971

kunktator ::
Ukratko, bili su Rusi i kod Kijeva, Černigova, Konotopa, Sumija, Harkova, ... i svi ti gradovi bili su ugroženi koliko i Odesa, Nikolajev ili Krivi Rog. Pa su se Rusi ipak povukli. Zašto? Meni najrealnije izgleda pretpostavka (a koju je više nas iznosilo) da su Rusi imali "brzu" i "sporu" varijantu. Gde su brzoj davali male šanse za uspeh ali su je ipak pokušali iz više razloga.


Iako smo kroz ovu tezu prolazili više puta, ja bih je još jednom podvukao jer je bitna za razumevanje načina na koji je ovaj rat evoluirao od dubinskih prodora reda veličine 300 kilometara do klanja za pola njive ovog meseca a druge polovine sledeće godine. Rusi verovatno nisu gajili previše nade u uspeh "brze" varijante ali su je pokušali iz prostog razloga što da je nekim čudom uspela, sačuvala bi nezamislive količine ljudstva i tehnike koji ne bi bili sprženi u pozicionom ratu koji je usledio. Ovaj motiv verovatno objašnjava i jednomesečno mučenje na kijevskom pravcu, iako je posle dva dana postalo jasno da od brzog raspada ukrajinske odbrane i lanca komande nema ništa. Rusi su pokušavali da održe tempo i da im taj tempo pomogne da okončaju pregovore po svojim zamislima. Kada su pregovori formalno okončani, kijevski pravac je formalno izgubio smisao i prešli su na "sporu" varijantu.

kunktator ::
Posrtanje većih igrača neće se desiti. Degradacija je moguća samo na bojnom polju. Ne treba očekivati da će zapad ekonomski posrnuti i odustati od strateških ciljeva u koje je ulagao godine subverzivnih delatnosti i stotine milijardi dolara. Trenutno je imperativ degradacija ukrajinskih OS, ima vremena za ostalo. Ne žuri se zato što nije trenutak za žurbu. Izbor pravog trenutka je izuzetno važna odluka, vrlo kompleksne geneze. Dugo se pripremalo sve ovo, s obe strane. Dugo će i rešavanje trajati.


Ovo je takođe tačno. Kao što ne treba potcenjivati Ruse, isto tako ne treba ni zapad. To nisu teletabisi, a to što imaju slabe tačke... pa, imaju ih svi, počev od Rusa. Nisu oni spržili ni sve pare ni svo oružje ni sve ljude koje mogu da sprže u Ukrajini. To što se trenutno premišljaju šta i kako dalje, ne znači da su na korak od odustajanja nego da će uskoro baciti novu kartu na sto. A ni ta neće biti poslednja koju imaju za ovaj rat. Na šta god da to sve izađe na kraju, potrajaće barem još godinu a vrlo lako i dve-tri.

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

Jel moze neko da mi objasni šta sad sprečava Ruse da isporuče Hutima protivbrodske rakete, sa sve posadama ako treba?

Dok je nama braće Huta muva više neće proći Crvenim morem... Mogu malo i Rusi tudjim kuferom koprive mlatiti?

Od crvenih linija koje pominju u Kremlju nema ništa.. zviznuti im 2-3 broda pa će ovi brzo shvatiti poruku.. Ameri su pragmatični.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 165
  • Gde živiš: Beograd

Iskreno se zahvaljujem kunktatoru i Denayi na iscpnom odgovoru i babarogi na razumevanju šta sam hteo da kažem. Samo još jedno pojašnjenje...

Ako je Odesa i ta oblast od takvog značaja za ishod SVO (a jeste i po ukrajinskom priznanju) toliki da bi njen pad mogao automatski naterati Ukrajinu na mirovni ugovor, dakle zašto onda Rusi nisu angažovali značajnije snage dole kod Nikolajeva, a ne da se mlate po Sumiju i Černjigovu. Razumem i prihvatam argument o "brzom i sporom" rešenju koje je obrazložio kunktator. Ali operacije na jugu su tekle veoma glatko, izuzev naravno mrcvarenja oko okruženog Mariupolja, ali sve do povlačenja iz Hersona (mnogo posle pada Azovstalja) Rusi su mogli da odlučnije i sa većim snagama da deluju u odeskoj oblasti.

Zašto sad ovo moje šta bi bilo kad bi bilo ŠBBKBB, objasnio je babaroga, ali i vojni vrh Ukrajine je bio verovatno u istoj dilemi pred letnju "kontraofanzivu": usmeriti sve snage na dva pravca i tući dok ne prodješ8navodno je to tražio NATO) ili više pravaca sa manjim borbenim grupama kako je pokušao Zalužni pa dobio po labrnji.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

@Nemkea71

Ne zaboravljamo, bar mi pojedini. Kao što sam i napisao, upravo kod mosta kod Voznjesenska su napravili zasedu Ruskoj BTG.

Preduslov za bilo šta je bio upravo uspešan prelaz reke Bug. Nisu uspeli kod Nikolajeva, nisu kod Voznjesenska i tad su odlučili skratiti linije.

Bila je svojevremeno reportaža za izjavama učesnika te zasede kod Voznjesenska sa sve porušenim mostom u kadru.

Sa ove vremenske distance, i da su uspeli taj prelazak kod Voznjesenska a da se ne maknu kod Nikolajeva, ne znam kako bi se to završilo po Ruse sa one strane Buga.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

Мислио сам о оној епизоди кад су укри уништили руски понтонац на Јужном Бугу, али није ни важно, у принципу си све управу Денаја.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 971

Arsenije ::
Ako je Odesa i ta oblast od takvog značaja za ishod SVO (a jeste i po ukrajinskom priznanju) toliki da bi njen pad mogao automatski naterati Ukrajinu na mirovni ugovor, dakle zašto onda Rusi nisu angažovali značajnije snage dole kod Nikolajeva, a ne da se mlate po Sumiju i Černjigovu. Razumem i prihvatam argument o "brzom i sporom" rešenju koje je obrazložio kunktator. Ali operacije na jugu su tekle veoma glatko, izuzev naravno mrcvarenja oko okruženog Mariupolja, ali sve do povlačenja iz Hersona (mnogo posle pada Azovstalja) Rusi su mogli da odlučnije i sa većim snagama da deluju u odeskoj oblasti.


Tekle su operacije lako do Nikolajeva, a tu se naišlo na ozbiljan otpor Ukrajinaca i stalo jer nije bilo dovoljno pojačanja (otišli na Mariupolj). Čak ni skretanje prema Krivom Rogu nije uspelo. Možda bi bili uspešniji da su na kijevskom pravcu odigrali neku maskirovku i fingirali desant a Odesu postavili za glavni cilj. Ali njima je Kijev bio glavni cilj, da pokušaju brzo da okončaju rat. Čak i da su tada sav fokus stavili na jug i uzeli sve do Pridnjestrovlja, dobili bi još 300 km fronta koji bi morali da drže i snabdevaju, i moguće je da bi sve to morali da napuste pre mobilizacije tj. kada su se povlačili preko Dnjepra.

Njihova ideja je bila da im sve pada onako kao što su pali Herson, Melitopolj i Berdjansk. Ali da bi te domine popadale sve do Odese, bilo je potrebno i da se Ukrajincima raspadne lanac komande. Oni su ga održali i uspeli da zaustave prodor kod Nikolajeva.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3495

https://twitter.com/djuric_zlatko/status/1737481140385018164

GP":Časnici za mobilizaciju nastavljaju istrebljivati ukrajinsko stanovništvo u Ivano-Frankovsku."

Ekipe na terenu, mobilizacija u punom jeku. Što se tiče Huta, ruje nesmetano voze svoje brodove. Osim toga svaki outsider koji se sada nadje na putu USA i kompanije, uzima resurse za Ukrajinu. Tako satelite, brodove, BPL.....Huti hoče voditi asimetrični rat, ako dodje do rata, malo BPL, malo protivbrodske rakete, malo mine. Zbog toga i sada zapad ne bi se sada kačio sa njima. Početne operacije ruja su išle sa samo 200.000 vojnika. Imali smo pojedince na forumu, koji su sve predvidili, da treba više ljudi (svaka čast). Posle debakla kod Harkova, počela mobilizacija, puno prekasno. Sve u svemu, nekako se sve stavilo tako kako treba u poslednji godini. Mentalni preokret je naravno bila bitka za Bakmut.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

Napisano: 20 Dec 2023 16:16

Зашто о Хутима и ракетирању бродова расправљате на овој теми?

Dopuna: 20 Dec 2023 16:19

Како коментаришете ове наводне снимке разговора замначгенштаба Украјине? Нисам се бавио никаквим истраживањем, али на прву ми дјелују као да су истинити, иако укри тврде да је лаж и да је подметачина руских служби.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 3 sakrivenih i 647 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, _Rade, anta, bojank, Centauro, darkangel, dora, draggan, dragoljub11987, Krvava Devetka, kunktator, kybonacci, leonard, Lord Nem, Marko Marković, Mercury, milenko crazy north, pein, Pohovani_00, Romibrat, rovac, sovanova95, Username1000, VJ