Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2932

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

Milos1977 ::Naterace Ruse da smisle nove nacine da love Patriot sisteme.

Замисли: Млазни Геран камиказа са детектором радарског зрачења. Лете по украјини у ројевима од по 10-15 дронова на висини од 3-4km (да избјегну зенитне артиљеријске системе) на статичну мету (нека зграда, као што су и до сада гађали), и ако их нешто озрачи са земље, један дио се стрмоглави ка извору зрачења, а један настави даље ка првобитној мети.
Машта може свашта Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5125
  • Gde živiš: Novi Sad

И онда више не кошта толико колико кошта сада. Већ буде 20х скупљи. И онда уместо 20 комада можеш да лансираш 1 ком.

Герањ је настао low-tech филозофијом да буде јефтин, једноставан и вероватно још једном јефтин то је то отприлике.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

E bas vala vrhunski obuceni Ukri sa iskustvom ratovanja su to odradili pa da. Dajte budite realni .To su mogle odraditi samo vrhunski uvjezbane NATO posade . (tacka).

A Rusi kao Rusi opusteno,lagano ,svaki dan istom rutom ka aerodromu kao da je mir i kao da su manevri.

Rusi ako zele da odrze status super sile moraju komplet vojsku da rekonstruisu.

Par storm sharowa je prilicno uznemirilo flotu u Crnom Moru ,Patrioti prave zasjede jer nema nadgledanja teritorije stalno i permanentno ,HImars je i dalje neuhvativ ... dakle remont opsti a za pocetak Sojgu i Gerasimov penzija u najmanje.

offline
  • Pridružio: 14 Apr 2014
  • Poruke: 1417

Ukrajinci su untermensch, ne mogu da savladaju naprednu vanzemaljsku NATO tehnologiju? Zasto mislite da oni ne rukuju Patriotima?

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1768

[quote="procesor"]

Citat:Rusi ako zele da odrze status super sile moraju komplet vojsku da rekonstruisu.
Apsolutno, samo to ne ide preko noci, nego daleko krvavije.

Citat:Par storm sharowa je prilicno uznemirilo flotu u Crnom Moru ,Patrioti prave zasjede jer nema nadgledanja teritorije stalno i permanentno ,HImars je i dalje neuhvativ ... dakle remont opsti a za pocetak Sojgu i Gerasimov penzija u najmanje.
teritorija je ogromna, a u nju curi najmodernije NATO rakete jer se pola te ogromne teritorije granica sa NATO.
Kako onda nadgledanje teritorije? Spreciti a ne sad leciti. Trebalo je od pocetka poslati poruku da dotur takvog oruzija Ukrajni ne "neće da može".

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2234
  • Gde živiš: Beograd

Nisu Ukrajinci nikakva niža rasa već su možda Ameri nepoverljivi i dovoljno velike cicije i pizde da im daju na upravljanje jedan napredni i složeni američki sistem.
Isto tako smatram da se premeštanje jedinica (Himars, Patriot) sada radi uz ograničeno prisustvo Ukrajinaca, verovatno hardkor SBU ljudstvo + specijalne jedinice iz inostranstva. Time je bilo kakvo obaveštajno curenje svedeno na minimum. U obzir se uzima i jednačina po kojoj se premeštanje jedinica obavlja u velikom procentu samo noću (osim u napuštanju položaja nakon dejstva), i rutama van većih naseljenih mesta. Velika je Ukrajina i ima dosta magistralnih puteva i alternativnih pravaca, mada ih je manje zimi.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2380

babaroga ::Ako dodje do proboja, utvrdjenje po dubini nece odrediti gdje ce Rusi stati.Evo dva puta sam pročitao sopstveni post i ne vidim gde sam ja to napisao.
Babarogo, babarogo, opet me ne čitaš pažljivo. Dakle, napisao sam da nam utvrđenja mogu (a i ne moraju) ukazati na dinamiku rata. Ne zato što će na tim mestima Rusi stati već zato što će ih neka od tih utvrđenja usporiti, neka će biti zaobiđena, neka zauzeta a svaka od tih varijanti mora ući u proračun. I tek uz taj proračun (i uz ostale činioce, jer ukrajinske linije nisu jedini faktor) možemo pretpostavljati (nagađati) gde bi Rusi stali. (Samo za ilustraciju, zapadni pravac: kod Selidova, Pokrovska, Petropavlovke ili Pavlograda?)
Napisao sam takođe da nam mesta utvrđenja mogu (a i ne moraju) nešto reći i o ukrajinskim namerama na duži rok. I to je sve. Onako nešto sigurno ne bih blebnuo (iako će se pred ponekom linijom zaista i stati, kao što se pred Ugljedarom stalo, naprimer).
Van ovog nesporazuma slažem se sa svim što si dalje izneo. Uostalom, nemam ja tu šta da se slažem ili ne slažem. Tako kaže struka. Možemo se slagati ili neslagati samo oko konkretne implementacije principa koje struka postavlja.

A kad smo kod implementacija, tražim preciziranje ovog (takođe tačnog) pasusa:
babaroga ::Problem konvencionalnih vojski je njihova apsolutna zavisnost od pozadine. Jednom kad su odsjecene od snabdjevanja i pozadine, jedinice postaju borbeno neupotreblljive za par dana. Zato je obuhvat ili pretnja obuhvatom tako potentan instrument manevra. I zato je utvrdjivanje gradova uzaludan posao.Jer, od najranijih vremena svi bi da izbegnu opsedanje gradova. Iako se često opsada izbeći ne može. Iz ugla Ukrajine i NATO, koliko bi im pomoglo usporavanje Rusa oko "neizbežnih" gradova (poput Mariupolja ili Izjuma)? Pod pretpostavkom (strategije) da se kupuje vreme za veću mobilizaciju, kako Ukrajinaca tako i privrednih i vojnih kapaciteta NATO. I pod pretpostavkom da bi ti gradovi-tvrđave (poput Avdejevke) bili unapred dobro snabdeveni.

offline
  • Pridružio: 09 Apr 2013
  • Poruke: 143

Da li je danas u uslovima kada na bojistima dominiraju razni dronovii (izvidjacki ili napadni) i velikih kolicina povr i ostalih po srestava moguc manevatski rat .Pa i na terenu kao sto je Ukrajina koji je idalan za oklopne formacije.

offline
  • Jansa 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 20 Nov 2023
  • Poruke: 14

zdrebac ::

nisam se nesto upustao u pricu oko njega, ali ja sam razumeo da je to glupa bomba sa dodatkom za jedrenje (krilima)


Dobro si razumeo.
Bomba se pricvrscuje za modul, na kojem se nalazi sav upravljacki i navigacioni mehanizam.
Izuzetno je precizna, sto se moglo do sada i videti. Cak i u tim prvim varijantama.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

https://twitter.com/GeromanAT/status/1738237515650240991 --- Kaže bivši komandant Ajdara, Dikij, da postoji velika mogučnost, da Ukri napuste Avdejevku več prije nove godine...

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 592 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 585 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, branko7, ceman, Kriglord, kybonacci, Parker, šumar bk2