Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2934

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19758

Napisano: 22 Dec 2023 20:56

Jansa ::...Izuzetno je precizna...

Zadovoljavajuce.

Dopuna: 22 Dec 2023 20:59

dragoljub11987 ::...
Каже и да су Украјинци добили више од 5000 тенкова и оклопних возила?? Једино ако ту раучуна и Хамвије и слично.

Ima neki oklop = tenk za novinare.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
A kad smo kod implementacija, tražim preciziranje ovog (takođe tačnog) pasusa:
Jer, od najranijih vremena svi bi da izbegnu opsedanje gradova. Iako se često opsada izbeći ne može. Iz ugla Ukrajine i NATO, koliko bi im pomoglo usporavanje Rusa oko "neizbežnih" gradova (poput Mariupolja ili Izjuma)? Pod pretpostavkom (strategije) da se kupuje vreme za veću mobilizaciju, kako Ukrajinaca tako i privrednih i vojnih kapaciteta NATO. I pod pretpostavkom da bi ti gradovi-tvrđave (poput Avdejevke) bili unapred dobro snabdeveni.


Pa hebote kunktator, kad ces nauciti da ja tvoje izvanredne tekstove samo koristim kao slagvort da bi razvio diskusiju dalje a ne nesto da se prozivamo

Ne kazem ni da si u pravu ni da nisi, samo ukazujem da kod manevarskog rata utvrdjene linije, osim ako su kompletne, (neprekidne) i sto posto posjednute, nece da rade. Napadac ce ih jednostavno zaobici.

Sto se tice opsade gradova, naravno, opsada i eliminacija utvrdjenja u okruzenju je krvav i dugotrajan posao, ali sa stanovistva opste slike rata nema nikakvog uticaja (kad se ima dovoljno snaga za opsadu, a da se ne afektira napadna manevarska grupacija, sto kod Mariupolja nije bio slucaj). Jer rat ce odluciti manevar, a ne opsadne trupe.

Kljucna prednost opsade je imobilizacija tih snaga, koje dalje ne ucestvuju u sukobu na operativnom ili strategisjskom nivou.

Nemoj gledati rusku jurnjavu na pocetku, to je drukcija predstava bila, sa drugim ciljem, a ne vojnicko unistenje ukra.

Sad toga nema vise, mora da se ide na potpuno tucenje protivnika, to jest njegovih jedinica, da bi manevarski rat imao smisla.

O ukro opcijama, jednostavno nemaju valjane opcije, osim odsudne odbrane, koju sad izvode, i koja, u datim okolnostima, opet ne vodi nigdje. Tacnije, vodi na isto mjesto kao i svaka druga opcija, u poraz i potpis ruskih uslova, samo po mnogo veoj cijeni.

Da kazemo da im treba vreme za nesto, pa da ustupaju teritoriju da bi dobili na vremenu? ALi sta dobijaju razvlacenjem ovoga? Niti imaju vojne industrije, niti imaju nade da ce se Rusi sami urusiti od sebe, niti da ce Rusi ostati bez oruzja ili ljudi.

Kako sad stvari stoje, sa ljudima i sa dzebanom, sanse su im nikakve bilo koju opciju da odabru. Ni ljudi, ni dzebane ne mogu da nadju u nekom kratkom do srednjem roku, ljudi sigurno ni na duzi rok.

Drugo, ratuju sa kolosaom kakav je Rusija. Pa da je Rusija iz devedesetiseste, opet bi imali problem. A ne ova Rusija, kao feniks, sa jakim liderom, ekonomijom koja radi, puni para, namjenska stanca, a kurochka kljuca.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

krlone ::
Kako će Ukrajinci da nahvataju tih 500 000?


Nahvatat ce oni tu kolicinu na tezi ili laksi nacin (neko ce se potuci, a neko poci oborene glave), problem je u kvalitetu tih vojnika, jer onaj koji hoce vrijedi minimum za dvojicu onih koji moraju a nezele.

Rusi su to izgleda skontali davno i idu na dobrovoljce koji potpisuju ugovor sa MO, e sada ako je vjerovati Putinu (on ipak dobro pazi sta govori za razliku od mnogih drzavnika), naime Rusi imaju priliv od 1500 dobrovoljaca na dnevnom nivou, sto znaci da mogu da pokriju i uvecaju broj vojnika ako cemo za reper uzeti Ukr potrebe od 20 k mjesecno sto bi na dnevnom nivou iznosilo 650 -700 vojnika.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Insan ::problem je u kvalitetu tih vojnika, jer onaj koji hoce vrijedi minimum za dvojicu onih koji moraju a nezele.

vrijedi on bar za deset

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

A ko neće nagona mu nema
Koga muško srce ne oprema
Kome opšte dobro nije milo
Neka beži, prosto mu bilo
Neka kaže, kada doma dodje
Za nas što smo ostanuli odje
Neka nam se ne nadaju kući
Mi smo pali prošlost krunišu i
Braneći Dušanovo carstvo.
Mi padosmo Hristos da se rodi.

Ovi stihovi su odlomak iz Mojkovačke bitke, a ja ih nisam citirao nego po sećanju sam ispisao, pripit, pa možda i nije baš tako.


Moj komentar je da je bolje nevoljnike razljutiti nego da mrace odlučnim ljudima. ne mogu pomoći, a skloni su da defetizam preliju na ostale

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

bojank ::
Каже и да су Украјинци добили више од 5000 тенкова и оклопних возила?? Једино ако ту раучуна и Хамвије и слично.
Ima neki oklop = tenk za novinare.


Све што је "armored car" спада у оклопна возила. Има нешто оклопа + вози = оклопно возило.

Иначе, само канадски Roshel је произвео 1000 Senatora за ВСУ (ако им је вјеровати, наравно).

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2380

babaroga ::Pa hebote kunktator, kad ces nauciti da ja tvoje izvanredne tekstove samo koristim kao slagvort da bi razvio diskusiju dalje a ne nesto da se prozivamo Laughing Laughing
Ma ne prozivamo se, znam ja da ti treba šlagvort. Ziveli
Nego, tvoj stil pisanja je jasniji od mog, pa kad me citiraš, neko može pomisliti da sam stvarno lupio glupost, čak iako nisam (a hm, umem ja i to ). A i ti si malo konkretniji u objašnjenjima ako te malo čačnem. Mr. Green

Ok, sad ozbiljnije. Ja stalno teram vodu na moju vodenicu, na ovo boldovano:
babaroga ::O ukro opcijama, jednostavno nemaju valjane opcije, osim odsudne odbrane, koju sad izvode, i koja, u datim okolnostima, opet ne vodi nigdje. Tacnije, vodi na isto mjesto kao i svaka druga opcija, u poraz i potpis ruskih uslova, samo po mnogo veoj cijeni.

Da kazemo da im treba vreme za nesto, pa da ustupaju teritoriju da bi dobili na vremenu? ALi sta dobijaju razvlacenjem ovoga? Niti imaju vojne industrije, niti imaju nade da ce se Rusi sami urusiti od sebe, niti da ce Rusi ostati bez oruzja ili ljudi.

Kako sad stvari stoje, sa ljudima i sa dzebanom, sanse su im nikakve bilo koju opciju da odabru.
Citirao sam i ovo okolo jer si sve tačno rekao a tako se vidi i kontekst. Da, Ukrajinci ništa ne dobijaju. Gube u svakoj kombinaciji. Nema nijednog ishoda povoljnog po njih. Pa zašto onda nastavljaju? Neko tu mora nešto da dobije. Gomilu novca dobija ukrajinska ološ-elita ali ona bi se bogatila i bez ovakvog rata. Nije to.
Dobija NATO tj plutokrate koji njim upravljaju. Svetska ološ-elita. Dobija na vremenu, da se pripremi, organizuje, mobiliše saveznike, zaplaši ruske saveznike. Nema šanse da odustanu od svojih "grande" ciljeva. Ja se i dalje držim teze da NATO namerava da se uključi u nekom momentu. Neću nagađati na koji način. Rano je još. Ali ima dosta mogućih načina, nije da nema. I zato pokušavam stalno da prokljuvim buduću dinamiku, bar okvirno. Rusi nisu blesavi, znaju da će biti belaja, racionalno koriste snage. Daleko je finale. Ne igraju za publiku nego za pobedu. Ovaj sukob će možda biti ograničen na teritoriju nekadašnje Ukrajine a možda i neće. To još uvek ne možemo znati. Ja bih prosto voleo da, bar malo unapred, imamo nekakvu sliku kako će sve ispasti. Da se pripremimo kako valja. Mr. Green

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33832

В Виннице прогревают тему мобилизации женщин. Женщины почему-то не рвутся на фронт. Неужели не доверяют Зеленскому?
https://t.me/boris_rozhin/107145

22,12,23 Карта - Зона СВО - Сводки
https://t.me/boris_rozhin/107116

offline
  • Jansa 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 20 Nov 2023
  • Poruke: 14

bojank ::

Zadovoljavajuce.



Drugi mogu misliti sta hoce, po meni izuzetna.


offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Napisano: 23 Dec 2023 1:52

Evo potvrde za onu geolokaciju iz military summary snimka gde Ukro tenk biva pogodjen ATGM-om:
Situation northeast of Donetsk: Russian Army made important advances east of Terny and are now 3,6 km from the town.


Oko Bogdanivke, ne znam koliko je pametan ovaj prodor severno jer je iznad toga brdo, moguce da su Rusi zauzeli to brdo ali nemamo geolokaciju jos, ako jesu Bogdanivka i sve do kanala je zavrsena prica:
Situation north of Bakhmut: Russian Army took control over new positions north of Bohdanivka and inside the town. Moreover, troops made significant advances in Popivske area taking control over the cemetery (48.60684828126565, 37.919343870294874). On the other hand Ukrainian Army recaptured some positions along the railway in the last hours.


Rusi se sire ka Gorlivki (valjda se tako zove prvo zapadno mesto od Marinke):
Situation west of Donetsk city: After the capture of the urban area Russian Army expanded the buffer zone around Marinka by taking control over new positions west of the town.


Dopuna: 23 Dec 2023 1:55

malo i losih vesti, pored oborena verovatno 3 Su-34 imamo i opasno rokanje Himarsima u pozadini:
https://youtu.be/VfqL_-lXWUI?si=yqsuNEpdahME0B_H&t=227

Dopuna: 23 Dec 2023 2:12

Rusi unistili 3 Leoparda istocno od mesta Terni:
https://youtu.be/VfqL_-lXWUI?si=B9WSwy1TWqIxy6Dt&t=1269

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 591 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 583 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, branko7, ceman, Kriglord, kybonacci, Parker, Zvrk, šumar bk2