Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2937

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Insan ::Analiza na koji su (navodno) nacin Ukri napravili zasjedu ruskim SU-34, meni ovo vise pije vode nego ona prica sa Avaksom.

https://www.youtube.com/watch?v=WYFvf1Q3JUc

to će možda piti vodu kad vidim dokaze da je srušen bar jedan Su-34.
istina, nisam ovih dana puno stigao pratiti, pa možda i ima nešto, a da ja za sada nisam vidio.

tu ne računam sliku nekakvog padobrana, ispod koje piše "srušena 3 Su-34"

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

^^^
Ebiga tesko je dobiti potvrdu kada avion padne na prijateljsku stranu, tako da necemo imati ni nekih potvrda kada podju padati 16-ice.
Ocekujem da preko posmrtnica tj. pogreba/sahrane saznamo jeli neki avion oboren jer ipak pilot nije obican pjesak idu posebne pocasti.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 106
  • Gde živiš: Beograd

Isitna, i dalje ne vidimo nijedan dokaz o rušenju ijedne suške a kamoli 3.

A znajući Ruse, ne bi me čudilo da su i onu jednu navodno oborenu što su "priznali," to uradili iz razloga da se nacisti napale, pa se ili približe sa patrot sistemima još malo liniji fronta ili povećaju učestalost korišćenja, ne bi li ih lakše otkrili i uništili.

online
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1614
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Brana01 ::Samo što ovaj Svabo kaže da je rast Rusije ove godine 1,5%, a zapravo je rast ruske ekonomije 3,5%.

Zaboravlja onda da je jedan od najboljih pokazatelja ekonomske stabilnosti zaduženje zemlje..Rusija je zadužena 17% prema svom BDPu, dok je npr. Japan zadužen 250%, Amerika 130%, Italija 140%.

Još jedan od pokazatelja stabilnosti i moći ruske privrede je njihov trgovinski suficit u odnosu sa drugim zemljama.. Pa tako Rusija ima veći trgovinski suficit od ostalih zemalja koje važe za velike izvoznike, kao što su Nemačka, ili Japan. Možda ove zemlje više izvoze ali mnogo više i uvoze, dok Rusija ima sve...bez Mcdonaldsa i Zare nekako će se preživeti.


Све што си написао је тачно, посебно ово последње - некако ће се преживети. Далеко би Русија догурала да су јој највеће крвопије Мекдоналдс и Вашингтон. Џаба раст, мали дуг и огроман суфицит кад уђеш у болницу а на поду у собама линолуем, не можеш два иста кревета да нађеш, снег ти испред куће очисте само ако си добар са "главом" општине...
Пребогата земља али џаба, не могу толико да имају колико може да се покраде.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5125
  • Gde živiš: Novi Sad

Значи, лакше је смислити 101 теорију него прихватити чињеницу да је нешто оборено.

Такође, ниподаштавате Ф-16...па макар и те раније верзије, свакако је потентнија платформа него било шта што Украјина тренутно има.

Тако исто и Хајмарс, спрдате се а хајмарс мало мало па поклопи нешто (било ПВО, било пешадију)

Ни једно оружје/оруђе неће бити gamechanger у бројевима у којима их Украјина добија, али да ће да направе проблем, направиће.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2395
  • Gde živiš: South of Heaven

Su-34 sa 2 "pametne" bombe i dve R-73,za samoodbranu ;
https://t.me/milinfolive/112969

offline
  • Pridružio: 08 Okt 2023
  • Poruke: 152

Kad mi ovako emotivno prolazimo kod faze poricanja jer su Ukrajinci uz kompletnu NATO obaveštajnu podršku i uz jedan od najsofisticiranijih zapadnih pvo sistema oborili Suhoj(e), zamislite onda kako je tek bilo Amerima kad smo mi njima sa pola veka starom Nevom oborili nevidljivi avion. 😁

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Napisano: 23 Dec 2023 19:21

Vraca se kanal polako


Dopuna: 23 Dec 2023 19:23

Kao sto sam pretpsotavio, uzet je izgleda i sumarak i celo brdo, Bogdanivka pada brzo ja mislim:

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Ajde da se malo umešam u diskusiju Babaroge I Kunktatora. I sam sam nekim svojim postovima doprineo razvijanju diskusije u tom smeru.

Priča je nekako krenula od dubine Ukrajinskih odbrambenih linija. U periodU pre započinjanja Ukro ofanzive, relativno tačno smo znali I još uvek znamo dubinu Ruskih odbrambenih linija. Koliko sam ukapirao Kunktatora, dubina I prostiranje Ukrajinskih odbrambenih linija je upravo ono što ga kopka. Ali ne samo njega, već i mene a verujem I većinu ostalih forumaša. O Ukrajinskim linijama odbrane veoma malo znamo. Ono, što po dosad vidjenom možemo samo pretpostavljati jeste da su dobro utvrdjene I da neka slojevitost postoji.

Citat:“Nemoj gledati rusku jurnjavu na pocetku, to je drukcija predstava bila, sa drugim ciljem, a ne vojnicko unistenje ukra.
Sad toga nema vise, mora da se ide na potpuno tucenje protivnika, to jest njegovih jedinica, da bi manevarski rat imao smisla.”



Upravo ovo napisano je suština onog što nas kopka. Jer od te dubine zavisi, koliko bi Rusi trebali angažovati efektive u nekom potencijalnom proboju. Da bi uopšte ušli u manevarski tip ratovanja, moraju prvo proći linije odbrane. Koliku razdaljinu moraju preći, pre nego izbiju u slabije branjeni prostor u kojem bi se mogli razviti u manavar. Po dosad vidjenom, sa obe strane, krvav je put do manevarskog prostora.


Kunktator je spomenuo Selidovo. Pa aj da obradimo taj deo. Ali pre nego započnemo priću o tome moramo da se vratimo u blisku prošlost. Ukrajinci su pokazali jednu zavidnu sposobnost manevrisanja na operativno-taktičkom nivou u fazi obrane. I pored nekih, meni neracionalnih upornih odbrana, u kojima su upadali u skoro bezizlazne situacije, sebi nisu dopustili da im neka jedinica ostane u okruženju. Vešto su izvlačili te jedinice iz poluokruženja. Ni jednom im se nije raspala odbrana na nekom delu fronta, koja je za sobom povlačila katastrofalne posledice po jedinice OSU da se povlače u rasulu, koja bi omogućila protivniku ovladavanje velikim prostranstvom I tako ugrozila susedne jedinice. Kad su napuštali veća prostranstva,odbranu su postavljali na drugoj ili trećoj,četvrtoj liniji. Lisičansk, Svetlodarsk, područje severno od Svjatogorska itd. Ni posle tih povlačenja, nisu dopustili Rusima da se razviju, već su postavljali odbranu na 5-10-15km od napuštenih položaja. Rusi su probali posle Lisičanska da prodru u Seversk, čak su bili došli I nadomak gradića. Ukri su ih zaustavili upornom odbranom na dominantnim kotama iznad Sporna, Verhokamjanke, Vesele I duž puta iz Bahmuta ka Lisičansku. Nisu dopustili Rusima da izmanevriši I zaobidju te utvrdjene tačke. Da li su tu liniju zaposele jedinice koje su se povlačile ili neke druge nije mi poznato. Ali povlačenje , izlačenje I kasnije postavljanje odbrane je odradjeno kako treba. Neke od tih tačaka su samo usporile napredovanje, neke su se održale I do sad, godinu I po posle. Ali sve one zajedno su odradile posao I zaustavile Ruse, iako su ih mnogi videli ispred Slavjanska I Kramatorska.

Ako se ne varam, Kunktator upravo piše o ovakvim situacijama, gde bi Ukrajinci mogli sačekati potencijalni Ruski proboj linije posle Avdejevke. Konktretno, mene zanima a koliko sam shvatio I Kunktatora,da li Ukrajinci imaju neke linije izmedju Avdejevke I Selidova. Koliko su gusto postavljene,kuda se protežu ili posle pada Avdejevke I Očertinova, Rusima se otvara manevarski prostor pa da zaobidju Selidovo I udare na žilu kukavicu Pokrovsk.

Citat ispod se odnosi kad napadač udje u manevarski prostor iza linija odbrane. U ovom hipotetičkom slučaju proboja, kad Rusi prodju Selidovo. I to mi je jasno a verujem i Kunktatoru. Nas konkretno zanima deo pre toga. Šta i kako? Da li ima prostora za neko manevrisanje pre Selidova ili se mora krvariti do njega. Ovim tempom, Rusi dok stignu do Selidova, Ukrajinci komotno mogu napraviti nove linije do Pokrovska ako veći nisu.
Citat:
Iz toga, cilj napadaca bice da izmanevrise svaku jace utvrdjenu poziciju branioca po dubini. U mislu da obidje takve otporne tacke i da ih stavi u okruzenje. Ili cak da te tacke izignorise i nastavi dublje, i kad ostvari manevar te tacke same padaju. Kao sto su ukri recimo uradili sa Izjumom.

U situaciji kad je front pukao, postoji taj jedan period kad je situacija fluidna, kad napadac bira kuda i sa kojim snagama nastavlja, a branilac pokusava da to predvidi i da ga zaustavi na tim pravcima.


U svom postu napisanom pre 4-5 dana sam izjavio sa mislim da Rusi trenutno nemaju dovoljan broj borbeno angažovanog ljudstva za neke ovakve proboje. Smatram da dubina I slojevitost odbrambenih linija kakve su Ukrajinske, zahtevaju angažovanje par desetina hiljada vojnika samo na probijanju takve odbrane. U manevru u zavisnosti od postavljenih ciljeva, odnosno dubine I širine zahvata manevra bar još toliko ako ne I više. Za nešto ovako Rusi bi trebali angažovati na jedan ovakav proboj I dalje razvijanje napredovanja, oko petine ako ne i više, od ukupno angažovanog ljudstva u zoni SVO. Davnih dana sam napisao na kom delu fronta, zbog konfiguracije terena, slična operacija zahteva značajno manje ljudstva.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2016
  • Poruke: 571

Kriglord ::Isitna, i dalje ne vidimo nijedan dokaz o rušenju ijedne suške a kamoli 3.

A znajući Ruse, ne bi me čudilo da su i onu jednu navodno oborenu što su "priznali," to uradili iz razloga da se nacisti napale, pa se ili približe sa patrot sistemima još malo liniji fronta ili povećaju učestalost korišćenja, ne bi li ih lakše otkrili i uništili.

Upravo tako jer su sa druge strane tj. operatori Patriota primitivno pleme iz Amazonije.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 543 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 531 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, branko7, ceman, kybonacci, Marko Marković, Parker, sovanova95, zlaya011, Zvrk, šumar bk2