Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2939

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2013
  • Poruke: 28

Ponekad ovisi i šta ima protivnik, u nekom ratu i tehnika koja je zastarjela u svakom pogledu donese prevagu jer protivnik nema alternativu.. Ako neprijatelj nema ni t55 a ti imaš, jbga

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

"Не постоји пола вијека стар ПВО систем - постоји само математика и физика.
Не постоји пола вијека стар Ф-16, постоји само математика и физика.
Биће занимљиво кад сутра-прекосутра сконтате да иста она математика и физика које су вриједиле у почетку стварања Ф-16 важе и данас."

Све нешто рачунам или контам јел пишеш можда на Спектруму или Комодору...

offline
  • Pridružio: 01 Sep 2022
  • Poruke: 150

nemkea71 ::

Не постоји пола вијека стар ПВО систем - постоји само математика и физика.
Не постоји пола вијека стар Ф-16, постоји само математика и физика.
Биће занимљиво кад сутра-прекосутра сконтате да иста она математика и физика које су вриједиле у почетку стварања Ф-16 важе и данас.

Има ли шансе да укри добију Спитфајере, лете помоћу узгона као и Ф 16 , а радарски одраз му је свакако мањи.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1984

ОФФ,
Добро, шта и ако пишем на интерпретатору команди, или чак, шта и ако пишем на Комодору?

Да ли ја могу да остварим свој циљ (написати поруку на форму мај сити милилитари? - Могу
Да ли Ф-16 може извршити много задатака са савременим оружијем? - Може

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Srle993 ::Kontra Ukrajinaca na Hromove:




Противник је са мраком прешао у очајнички контранапад северније од Артемовска, покушавајући да заустави наш напад на Часов Јар. Према гласинама до 2 батаљона учествује. Наводно је успео је да поврати гробље и бившу млечну фарму, али је већ претрпео велике губитке у оклопној техници. Ситуација на мапи ће се рашчистити до јутра. Жестоке борбе у току велика размена ватре!!! Сумња се да је ту група инструктора НАТО јер се на вези чује енглески језик!
https://t.me/i20028843/170692


Suriyak update:



Situation north of Bakhmut: Ukrainian Army launched counterattack and recaptured some of the lost positions close to the road to Chasiv Yar and Popivske, included the cemetery. On the other hand, Russian Army continue advancing in the town of Bohdanivka and its western outskirts.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya ::+ Ajde da se malo umešam u diskusiju Babaroge I Kunktatora

Kako da odgovorim a da ne krene prepucavanje?

Par fundamentalno pogresnih ulaznih premisa, zato su i zakljuchci pogresni

Denaya ::
Da bi uopšte ušli u manevarski tip ratovanja, moraju prvo proći linije odbrane. Koliku razdaljinu moraju preći, pre nego izbiju u slabije branjeni prostor u kojem bi se mogli razviti u manavar.


Razdaljina je apsolutno nebitna. Bitno je koje snage ih ocekuju na tom pravcu, da li su esalonirane i kako, i koja vatrena moc brani pravac. I bitno je gdje su ukro rezerve u odnosu na taj pravac, tacnije koliko brzo mogu reagovati, i sa kojim snagama mogu reagovati, u slucaju uspjeha u proboju.

Praviti analogije na osnovu toga sto je bilo kod Rusa ranije u ovom ratu je majka svih zajeba u ocjenjivanju ovog rata. I ti, i mnogi na forumu, i Zaluzni, i NATO, i analliticari na zapadu, uzimaju kao aksiom koji ne treba dokazivati pretpostavku da Rusi nemaju snage da probiju i eksploatisu proboj.

A ja tvrdim da nisu ni pokusali da probiju, u smislu operativnog proboja. Tvrdim to na osnovu dosad vidjenih takticih proboja u drugoj fazi (poslije Ruske jurnjave na pocetku).

Kad je slomljena ukro odbrana na Zolotome, nisu imali snaga ni za gonjenje, a kamoli za eksploataciju manevrom. Gledali smo snimke ukro jedinica koje uredno u marsevskom poretku pjeske napustaju prostoriju. Rusi nisu nista ubacili u prodor, u bresu. Koliko ja znam, nastupali su jedinicama koje su i odradile proboj (Wagner i ekipa). Naravno, takve snage moze bez problema zaustaviti jedna dobro postavljena otporna tacka.

Naravno, Rusi tada (Zoloto) nisu ni imali snage da eksploatisu prodor. Vodili su potpuno drugi rat, iz razloga koji nisu bitni za ovu diskusiju.

Na Bahmutu nije ni bilo proboja, ukri su izvukli snage iz grada kad je pozicija postala neodrziva.

Znaci nepravilno je praviti analogije o mogucem operativnom prodoru na osnovu pokazanog od strane Ruske vojske tada i sada. Sto je uostalom kristalno jasno i lako se dokazuje ako se napravi poredjenje pucanja ruske odbrane na Balakleji i Izjumu i Limanu tada, i jako uspjesne odbrane na Rabotinu i Staromajorsku sada. Nebo i zemlja.

Denaya ::
U svom postu napisanom pre 4-5 dana sam izjavio sa mislim da Rusi trenutno nemaju dovoljan broj borbeno angažovanog ljudstva za neke ovakve proboje. Smatram da dubina I slojevitost odbrambenih linija kakve su Ukrajinske, zahtevaju angažovanje par desetina hiljada vojnika samo na probijanju takve odbrane. U manevru u zavisnosti od postavljenih ciljeva, odnosno dubine I širine zahvata manevra bar još toliko ako ne I više. Za nešto ovako Rusi bi trebali angažovati na jedan ovakav proboj I dalje razvijanje napredovanja, oko petine ako ne i više, od ukupno angažovanog ljudstva u zoni SVO. Davnih dana sam napisao na kom delu fronta, zbog konfiguracije terena, slična operacija zahteva značajno manje ljudstva.


Druga pogresna premisa je smatrati da Rusi nemaju dovoljno snaga za proboj. I sam kazes, treba im petina angazovanih snaga da naprave prodor. Ja cak mislim da je i to malo, da im treba cetvrtina ili cak trecina, znaci 150 - 200 hiljada.

Ajde da kazemo da skupe te snage na dva pravca. Sta se desava sa ostatkom fronta. Pa i dalje je ostatak fronta posjednut sa dvije trecine snaga. Ako je zadatak ostatka fronta da se brani, ne vidim problem. Pogotovu ako prodor prodje brzo, jer ce se ukri tada o jadu zabaviti da zaustave prodor, i nece imati snage da oni sad nesto napadaju oslabljene djelove fronta.

Treca, fundamentalna pogresna premisa, je ignorisati da Rusi sami odlucuju kako ce da ratuju. Ako smo se slozili da im je dosada doktrina bila aktivna odbrana, onda se slazemo da do sada nisu ni pokusali operativni prodor. Ja ga bar nisam vidio.

Ajde ovako. Ako planiras prodor utvrdjene odbrane, da li ce ti glavni pravac napada biti Avdjevka. Otprilike najtvrdje uporiste na cijelom frontu. I jos utvrdjeno naseljeno mjesto. Slozices se da nema logike, i da napad na Avdjevku nema za cilj operativni prodor, nego se radi o necemu drugom.

Ista stvar za hebeni Bahmut? I sada nastaviti na Casov Jar. U srce ukro glavnog pravca kontraofanzive. Gdje je po WaPo Zaluzni bio koncentrisao pola svojih snaga za ofanzivu

Nema veze sa vezom. I Bahmut, i Avdejevka su skolski primjeri aktivne odbrane, gdje strana sa znacajnom premoci u vatri, plus avijacija, melje koncentracije protivnika, sa ciljem atrofije njegovih elitnih snaga. Slicno se moze reci i za Ugljedar zimus. Zasto usmejeriti napad na sam grad, kad ga se moze zaobici i lijevo i desno. A oni pravo glavninom snaga na grad. Ili su Rusi pozitivno blesavi i vojnicki nepismeni, ili se ipak tu radi o necemu drugom, a ne o pokusaju operativnog prodora.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Novomihajlovka pod teskim granatiranjem:

https://t.me/intelslava/54029

Je l ovo svuda bacen neki dim sa ciljem da se zamagle Ruske trupe ili?

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2395
  • Gde živiš: South of Heaven

@ babaroga
Baš taj Ugljedar, nažalost, pamtim po uništenju one kolone sa desantom na njoj i spaljenu šumu levo od nje... Tuga!
Inače saglasan da još nismo svašta videli od budućih bitaka.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Ako su tacne one izjave ucesnika te akcije kod Ugledara, tu se cak nije ni radilo o napadu na utvrdjenu liniju, vec o zasjedi. Bataljon je dovucen na front to jutro, iz ocekujuceg reona 70 kilometara iza, i bez pripreme i pravog izvidjanja poslat kilometar napred od zadnje ruske utvrdjene tacke, sa rijecima da je poziciju na koju idu vec zauzeo VDV i da samo treba da se provozaju do tamo. I onda su upali u zasjedu koja je pripremljena na jako miniranim terenu.

Iz ove epizode mogu da se izvlace zakljuchci samo o komandovanju i pripremi akcije na najnizem taktickom nivou,

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Neki napredak južno od Sporne
https://t.me/rezervsvo/41984

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 589 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 582 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, branko7, Kriglord, LUDI, Milometer, zlaya011, šumar bk2